por z mielonym - 500 przepisów (strona:25/34)

Ciasto Orzechowo - Jabłkowe 155

zamiast dłuższego leniuchowania w łóżku, troszkę rozpieścić moich bliskich. Tym razem postanowiłam wykorzystać moje ulubione owoce - jabłka chłodzące się od miesiąca w garażu  i orzechy, które o tej porze roku dostaję od swojego chłopaka. Chcąc przygotować deser, nadający się do spakowania ' w kieszeń' na drugie śniadanie, postanowiłam, że tym razem przyrządzę ciasto. Bo najlepiej będzie oddawało smak tych produktów(...)papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Orzechy łuskamy i przekładamy do lnianej ściereczki, a następnie młoteczkiem zbijamy - tak aby powstały nam małe kawałki :) ( Nie mielimy, bo zależy nam na trochę większych kawałkach - a krojenie nożem zajmie nam zbyt dużo czasu ).Do wylanej w formie masy dodajemy na wierzch 2/3 jabłek i mieszamy razem z ciastem

Słodkie Przyjemności
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 178

kolejny u nas w roli głównej dynia. Tym razem w towarzystwie słodko- kwaśnych buraków i słonego sera z dużą ilością ziół. Kruchutka tarta z takim farszem smakuje o każdej porze dnia (i niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia", którymi ostatnio uraczyło nas Ziarenkowo. W skład mieszanki wchodzą ziarna konopi(...)Wootwórni) kilka plastrów wędzonego boczku 1 jajo + białko, które zostało z robienia ciasta ok. 200 g śmietany 18 % dwie łyżki mleka łyżeczka gałki muszkatołowej tymianek suszony rozmaryn świeżo mielony pieprz sól 1 ząbek czosnkuDodatkowo  Prażone pestki dyni, ziarna słonecznika, konopi ("Euforia" Ziarenkowo) Marynata do dynioliwa z oliwek + olej rydzowy (opcjonalnie)sól, pieprzdużo tymianku i rozmarynu2

Symfonia Smaków
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 181

polędwiczka wieprzowa ok. 700g- sól morska- pieprz świeżo mielony- papryka słodka i ostra- 100 g mielonych migdałów- 25 g migdałów w płatkach- olej rzepakowySos migdałowy:- masło sklarowane- mielone migdały- śmietanka słodka- mleko- sól, biały pieprz- sok z cytryny do smakuPiekarnik nagrzewamy do 85°C.  Umytą i osuszoną polędwicę oczyszczamy z błon. Przekrajamy na pół. Solimy, oprószamy pieprzem(...)upieczone w niskiej temperaturze było kruche, mięciutkie, bardzo delikatne, wybtnie soczyste. Podane w każdej wersji zachwyci najbardziej wybrednych mięsożerców. Moja propozycja podania z ziemniakami, sosem migdałowym i surówką z pora (z jabłkiem i migdałami prażonymi) też jest godna polecenia. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kolejne roladki, tym razem z mięsa mielonego 221

oliwy z oliwek Dodatkowo do roladek proponuję (porcja dla 2 osób): 3-4 ziemniaki ok. 25 dag pieczarek przyprawy: sól morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość zwięzłą masę, odstawiamy na czas krojenia warzyw do lodówki. Ogórki, paprykę i cukinię kroimy w zbliżonej długości grube słupki(...)piekarnika na 10 min. przed włożeniem roladek. Pieczarki natomiast opłukałam i lekko posoliłam, a później wstawiłam do piekarnika równocześnie z mięsem. Tym sposobem wszystko było gotowe o tej samej porze :) Serdecznie polecam taki sposób przygotowywania obiadu! Może roladki nie wyglądają bardzo wykwintnie i elegancko,ale za to są przepyszne :) Smacznego

Ratunku obiad
Egipska zupa z czerwonej soczewicy 181

soczewicy przygotowywali już starożytni Egipcjanie (źródło), a sama soczewica stanowiła wtedy podstawę ich wyżywienia. Zupa ta nadal pozostaje prostym i tanim posiłkiem dla zwykłych ludzi, chętnie jedzonym w porze zimowej, gdyż świetnie rozgrzewa.  Zupa z soczewicy według poniższego przepisu to najłatwiejsza zupa na świecie. Soczewica sama rozpada się w czasie gotowania i nie ma potrzeby miksować zupy, chyba(...)termosu.  Egipska zupa z soczewicy Łatwa kuchnia śródziemnomorska, Claudia Roden dla 4 osób Składniki: 1 cebula, drobno pokrojona 1,5 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, rozdrobnione 3/4 łyżeczki mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 150 g czerwonej soczewicy 1 i 1/4 l wywaru drobiowego (ja użyłam warzywnego) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do podania: cząstki cytryny

Chilli Czosnek i Oliwa
Krótka wycieczka do Warszawy na Irish Coffee... 163

pierwszy (do tej pory zresztą ostatni) kieliszek sake. Irish mnie zachwyciło, sake - woda z dodatkiem wódki ;) Tak dobrej kawki po irlandzku, jak tamta dziesięć lat temu jak do tej pory nigdzie nie znalazłam (chociaż jest jedno miejsce w Łodzi, gdzie robią prawie idealną). Wczoraj przed skokiem wpadłyśmy do Złotych Tarasów i tam w miejscu mało kojarzącym się z kawą (Quick(...)normalnie bym chyba zamówiła dużą porcję za 12 zł... Może byłoby z 6 plasterków... I co w tym zestawie robiła kupa sałaty?? Well... przynajmniej sok ze świeżych grejpfrutów mieli dobry, bo też i nic nie można w nim zepsuć :)  Może następnym razem ja też skoczę na bungee?? W życiu trzeba robić szalone rzeczy ;) "Żyj z całych sił i uśmiechaj

Kraina Tysiąca Smaków
Pierwszy wiosenny obiad w tym roku. 146

Wiosna przyszła na całego więc pora na młodą kapustkę, młode ziemniaczki, schaboszczaka i maślankę! Ojej aż nie mogłam się powstrzymać i zjadłam na balkonie. Let's go! Składniki: młode ziemniaczki młoda kapusta 200g boczku wędzonego łyżka mąki 3 szklanki wody trochę oleju schab jajko bułka tarta 2 pęczki koperku ziele angielskie liść laurowy sól i pieprz No to po kolei(...)chrupiąca. Następnie wrzucamy do garnka boczek. Całość trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu. Na koniec wsypujemy posiekany koperek (pęczek). Czas na schaboszczaki. Rozbijamy doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielone) - obustronnie. Obtaczamy w jajku, potem w bułce tartej i na rozgrzany olej. Ziemniaczki pewnie już są gotowe do odlania, więc odlewamy, następnie trochę osuszamy na gazie - możemy

Brzuszki Łakomczuszki
Imbir, imbir, imbir, imbir... 154

wzięło, ale nagle, nie wiadomo skąd, poczułam imbir właśnie. I tak się ten zapach mocno w mojej głowie zakorzenił, że nie mogłam przestać o nim myśleć. Wiem, że pora roku bardziej sprzyja lekkim wypiekom z owocami, ale biorąc pod uwagę, że od ponad tygodnia ciągle pada, imbir wpisuje się tu - moim zdaniem - całkiem nieźle. Zastanawiając się, gdzie by tutaj(...)kęsy. Moim zdaniem - pyszne.Ciasteczka podwójnie imbiroweSkładniki:(na 60-65 sztuk)300 g mąki pszennej200 g ciemnego brązowego cukru200 g miękkiego masła3 łyżeczki mielonego imbiru45 g kandyzowanego imbiru1 jajkoMąkę przesiać do miski, wymieszać z mielonym imbirem i drobno posiekanym imbirem kandyzowanym. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, wsypać mąkę, połączyć. Wbić jajko, zagnieść gładkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort orzechowo- kawowy 225

Piekąc różnego rodzaju ciasta, ciasteczka bułeczki zaczęłam się dnia pewnego zastanawiać dlaczego właściwie nigdy nie upiekłam tortu.  W zasadzie ciasto takie samo jak robiłam

ciastkarnia na kruchym spodzie
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 337

miał piękny głęboki odcień i doskonały smak.Składniki:wywar warzywny:- 10 średnich marchewek- 3 b.duże pietruszki (może być pasternak, osobiście nie widzę różnicy)- 2 łodygi selera naciowego- kawałek pory- kilka gałązek natki pietruszki- sól do smaku- 4,5l wodyMożna doać także kawałek selera w korzeniu, ja nigdy nie daję do rosołu.dodatkowo:- 2 kg ciemnych (najlepiej podłużnych) buraków(...)chłodne miejsce na całą noc. Ja po wystudzeniu odstawiłam do lodówki.Na drugi dzień całość zagotować, przecedzić, doprawić do smaku octem, solą, ksylitolem (lub cukrem) i świeżo mielonym pieprzem. Grzybki dorzuciłam do barszczu, można je zużyć również do przygotowania uszek. Ja dodałam dodatkowo tylko łyżkę ksylitolu, ale wszystko zależy od smaku i użytych produktów. Doprawić także roztartym

Smaczne Zdrowe
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 202

oczywiście wołowina przyrządzana na wiele sposobów i w  naprawdę ogromnych ilościach, jednak zdarza się, że na stołach pojawia się  lżejsze mięso, jakim si drób. Zważywszy na możliwości jakie mieli pasterze bydła nie  dziwi, że w najprostszym wydaniu w kuchni dominuje mięso sprawiane na rozmaite  sposoby i przygotowane na żywym ogniu lub żarze.  Urugwajczycy jedzą bardzo duże(...)Poznawajcie nowe smaki! Bo czasem możecie być bardzo pozytywnie zaskoczeni :] INDYK W MARCHEWCE. /potrawa z Urugwaju; z moimi modyfikacjami;/ 4-6 porcji 1 kg marchwi 2 białe części porów  2 szklanki osolonej wody 1 szklanka białego wina (nie jest konieczne) podwójny filet z piersi indyka (w oryginale: wieprzowina) odrobina oleju sól, pieprz, curry Marchewkę pokroiłam w grube plastry, ugotowałam

W kuchni Karmel-itki
Zamiast barszczu 187

dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji zup kremów z ich udziałem, i muszę powiedzieć, że coraz bardziej(...)smakuje z pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać.Zupa krem z buraków i dyniSkładniki:(na 4 porcje)2 szalotki500 g buraczków1 jabłko750 ml bulionu1 łyżeczka mielonej kolendry1/4 łyżeczki chilli w płatkach1/2 łyżeczki majeranku2 łyżki masła350 g musu z dynisólpieprzSzalotki obrać, pokroić w kostkę.Buraczki i jabłko obrać, pokroić w kostkę.Na maśle zeszklić cebulę, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 168

Kochani, jako, że okres świąteczny paskudnie przechorowałam i do tej pory się z tego wylizuję, to postanowiłam sobie to wszystko...odbić!Zdrowo, rzecz jasna!Dzięki uprzejmości Karola i Ani, w sieci mojej kuchni wpadł SUM!To druga co do wielkości (po biełudze) ryba Europy i największa europejska ryba słodkowodna.Mięso suma jest białe, delikatne i średnio tłuste. Zawiera(...)stosowane w dolegliwościach jelitowych oraz zmniejszają gorączkę. Na Bliskim Wschodzie, kwaśny napój pity w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych.-natka pietruszki- pęczek-cytryna-czerwony pieprz -pieprz czarny świeżo mielony-pikantna sól-vinaigrette Monini – pomarańcza i limonka-oliwa z oliwek Monini-gotowa mieszanka – rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, liść laurowy, lebiodka majeranek-Piekło-Niebo od Ziarenkowo-cebula suszona platki od SkworcuRybę natrzyj

Z Kuchni Do Kuchni
72. Makaronizmy na talerzu: czyli pesto z suszonych pomidorów i śliwek, czarnych oliwek oraz z kozim serem, octem balsamicznym 296

Witamy smacznie! Każdy z nas na pewno zna to uczucie, gdy burczy w brzuchu, zbliża się pora obiadowa, a głównym produktem naszych zapasów kuchennych jest.. makaron! Pierwsza myśl jaka nasuwa się nam to sporządzenie spaghetti bolognese lub jakiejś szybkiej zapiekanki, ale doskonałym i równie szybkim w przygotowaniu komponentem makaronu jest.. pesto! Kto pierszy raz posmakuje dobrego, domowego pesto(...)podlania wierzchu pesto 2 łyżki stołowe wody 2 łyżki stołowe półwytrawnego, białego wina (można pominąć i dodać kolejne 2 łyżki wody) pół łyżeczki papryki słodkiej i kurkumy szczypta mielonej ostrej papryki chili świeżo zmielona sól i pieprz - do smaku + makaron penne, spaghetti lub kokardki ( w ilości w zależności od potrzeby) Przygotowanie:  Cukinię dokładnie myjemy, obieramy i kroimy

Symfonia Smaków
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 182

garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus.Składniki:około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka),dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka,1 jajko,3 spore garście brązowego ryżu,sól, świeżo mielony pieprz,majeranek, 1 łyżka łagodnej musztardy,1/3 szklanki zimnej wody,niezbyt duża główka włoskiej kapusty,odrobina oleju do obsmażenia gołąbków.Wieprzowinę opłukać(...)śmietanowym sosem grzybowym.Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll. Z patelnią grillową zapoznawałam Was już przy okazji przepisu na pstrąga, teraz pora na garnek :) Na początek odrobina informacji na temat marki.WOLL Cookware - Niemiecka firma założona przez Norberta Woll'a w 1974 roku w Niemczech. Jako pierwsza na świecie w 1981 roku wprowadziła odpinane

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania