W sklepach ostatnio zaczynają pojawiać się świeże figi. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę, żeby wykorzystać je do sałatki. Figi są nie tylko bardzo smaczne, ale
PatiGotujeTa sałatka z kurczakiem jest znowu wynikiem kreatywności w wykorzystywaniu pozostałości jedzenia. Z obiadu została mi jedna pierś kurczaka. Upiekłam buraczki do brownie z buraczkami i
UgotujmyTo.plsałatka ma delikatnie odmienny klimat. Po części dlatego, ale też ze względu na pasującą do wielu potraw kombinację pozostałych składników, jest ona niezwykle uniwersalną propozycją. Jakkolwiek bowiem kukurydza czy pomidory sugerują raczej meksykańskie inspiracje, to taka sałatka nadaje się jako dodatek do bardzo wielu dań kuchni nie tylko meksykańskiej, ale nawet kuchni azjatyckich – zwłaszcza do potraw utrzymanych w słodkiej(...)różnych zakątków świata. Zapisz przepis Drukuj Składniki po jednym średniego rozmiaru średnio dojrzałym mango i avocado (ok. 350g), albo 1 duże mango (ok. 500g) lub 2 avocado 250g pomidorków koktajlowych 250g słodkiej kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy 1 średnia czerwona cebula (150g) 2 łyżki soku z limonki pęczek liści kolendry Instrukcje Cebulę kroimy w dość drobną, kilkumilimetrową kostkę. Pomidorki dzielimy
Kulinarna PokusaSobotnie Śniadanie Weekend to mój ulubiony czas, kiedy mogę spokojnie i bez pośpiechu poszwendać się po kuchni i przygotować fajne śniadanko. Zazwyczaj jest to jakaś potrawa
Codzienne GotowanieDalsza część karnawałowych zakąsek. Dziś babeczki wytrawne. Latem robiłam z cukinią a teraz spróbowałam z brokułami. Do tego postanowiłam zrobić salsę z pomidorami
Bon Appetit MałgorzatySmak, którego trzeba koniecznie spróbować! Osobiście nie jestem zwolenniczką krewetek, ale w takim zestawieniu, to po prostu rewelacja ;-) Właśnie do zrobienia takiej pizzy użyłabym blendera Braun
Passions hobbies lifePołączenie czosnku, sosu śmietanowego i dodatków powtarzam chyba najczęściej. Moim ulubionym zestawieniem jest to z szynką parmeńską i oliwkami, ale przy niewielkiej modyfikacji może wyjść Wam
nietylkopasta.pldokładne wyrobienie masy mięsnej. W przeciwnym razie sznycle nigdy nie będą tak smaczne. Oczywiście na przestrzeni czasu, tradycyjny przepis zanotował wiele zmian. Dzisiaj kotlety mielone przygotowujemy z grzybami, suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, a nawet ugotowanym ryżem. I to też jest OK :) Przepis na tradycyjne sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste. SKŁADNIKI: 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego łyżka(...)przykrywamy i trzymamy w cieple przez 10-15 minut (aż "dojdą"). Propozycja podania: -mielone z tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami -liście sałaty lub rukoli skropione octem balsamicznym i pomidorki koktajlowe oprószone świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, dekorujemy ćwiartkami cytryny -mielone z ziemniakami z wody i mizerią Smacznego
Moja Książka Kucharskałączymy z serkami homogenizowanymi. Gdy naleśniki będą gotowe, przekładamy je kremem, układając w „kupkę”. ZDROWE DRUGIE ŚNIADANIE – PROPOZYCJE Chleb żytni/razowy + szynka z piersi kurczaka/indyka + sałata, pomidor, papryka, kiełki. Chleb żytni/razowy + ugotowane na twardo jajko + rzodkiewka i kiełki. Chleb żytni/razowy + twarożek własnej roboty (pół kostki półtłustego twarogu + 2 – 3 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz(...)ZDROWA KOLACJA Tosty z batatów Składniki: 1 średni batat 1 łyżka oleju roślinnego, oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego 0.5 dojrzałe awokado 1 – 2 jajka 5 pomidorków koktajlowych Sposób przygotowania Myjemy batat i kroimy na 4 podłużne części. Każdą część smarujemy z obu stron olejem – w małej ilości. Wsadzamy połówki do opiekacza. Jeśli nie mamy opiekacza, może
DajetInsalata Caprese- włoska klasyka gatunku, sałatka w kolorach włoskiej flagi. W tradycyjnej wersji przygotowuje się ją z pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian pomidorów i mozzarelli, skropionych oliwą i posypanych bazylią. Tu w wersji z grillowaną cukinią. Genialnie prosta i cudowna w smaku, bo przygotowana z mozzarelli z bawolego mleka, co zdecydowanie ma znaczenie. Mozzarella di Bufala(...)datę ważności. Mozzarella musi być świeża, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Przeterminowana może nam bardzo poważnie zaszkodzić. Składniki: Mozzarella di Bufala Campana cukinia pomidorki koktajlowe kapary bazylia oliwa sól pieprz Przygotowanie: Cukinię myjemy, kroimy w 0,5 cm plastry, skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy przez chwilę z obydwu stron. Mozzarellę kroimy w plastry
Smakowity Blog KulinarnyPrzygotowana w ten sposób frittata idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska dla gości. Całą masę można przygotować już rano i wstawić do lodówki. Świetnym dodatkiem jest
Passions hobbies lifegrilla) 3 łyżeczki kremowego serka topionego MSM Mońki 2 łyżki masła keczup (opcjonalnie) 3 plasterki pomidora świeży lubczyk Przygotowanie: Na trzech kromkach pieczywa rozsmarować kremowy serek topiony, następnie po 2 plasterki sera Gouda oraz po 3 plasterki pieczarek. Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę posmarować(...)plastrowana pozwala na szybkie przyrządzenie kanapek i innych przekąsek. Idealne na wycieczkę i posiłki w plenerze. Źródło: KLIK *** SKŁADNIKI: 3 jajka garść posiekana jarmużu garść posiekanych suszonych pomidorków koktajlowych garść sera żółtego aldamer MSM Mońki garść obranego ugotowanego bobu garść posiekanej cebuli garść posiekanej papryki garść posiekanego lubczyku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka masła
ClauditteMissCookingSałatka z kozią bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwki z orzechów ziemnych 1 łyżka soku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu(...)polać sałatkę i posypać uprażonym sezamem. Rada. Groszek śnieżny można zastąpić bardzo młodym groszkiem cukrowym. Sałatka Alicji-co babcia ma w lodówce Składniki. sałata lodowa papryka żółta i czerwona pomidory ogórek zielony rzodkiewka szczypiorek jogurt sól, pieprz chilli Wykonanie. Ogórek pokroić w półplasterki. Papryki i pomidory w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Sałatę pokroić na małe kawałki Warzywa układać warstwowo
Kulinarny karnet Christopheratrzymać w lodówce w razie napadu głodu lub braku pomysłu na szybką przekąskę. Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks.Kolejny krok" Marka Zaremby. Z oryginalnego przepisu usunęłam tylko pomidorki koktajlowe, ale to tylko dlatego, że osoba z WZJG u mnie w domu, nie toleruje pomidorków. Pasztet kochają również dzieci! Jest prosty i świąteczny nawet, stąd podaje ten przepis jak najszybciej. Dobry(...)czosnku pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki suszonego majeranku pół łyżeczki lub trochę mniej suszonego tymianku pół łyżeczki ziół prowansalskich 3 cm utartego kłącza imbiru 2 pomidory suszone z zalewy drobno pokrojone pół szklanki, może trochę mniej - oliwy z oliwek lub oleju kokosowego extra virgin sól himalajska lub morska do smaku Gwarantuję, że będziecie zachwyceni smakiem
Z Kuchni Do KuchniSezon na szparagi uważam za rozpoczęty - w tym roku pokazały się wcześniej niż zwykle :) Uwielbiam - szczególnie zielone :) Często wykorzystuję szparagi do dań śniadaniowych, ponieważ świetnie smakują
Moje Kuchenne RewelacjePisałam Wam ostatnio, że wymyśliłam omlet, ale mi nie wyszedł i zrobiłam jajecznicę LINK ( jak się okazało też smaczną ) Teraz wróciłam do pomysłu i zmieniłam patelnie
Apetyt na Zielone