Razem z przyszłym domem, w naszym życiu pojawił się mężczyzna. Raczej wyższy niż niższy, choć nie przesadnie; zupełnie łysy, o aparycji zbliżonej do Frankensteina (ach, te
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGdy za oknem wiosna przypomina lato a temperatury zbliżają się do 30 stopni często nie mam ochoty na długie gotowanie. Wybieram wtedy dania proste, szybkie
La grande e la piccola cuocaniej przynajmniej słyszało. Jej znakami rozpoznawczymi są z jednej strony tuńczyk, sardela (anchois) i jajko (zwykle na twardo), a z drugiej spora dawka warzyw, w szczególności zielona fasolka, pomidory, ziemniaki, oliwka i sałaty. A wszystko to zaprawione mniejszą lub większą ilością winegretu. Wymieniony skład sałatki nicejskiej może ulegać wprawdzie pewnym modyfikacjom, ale w ogólnym zarysie jest dość stały. Dlatego(...)osób) 1 stek ze świeżego (mrożonego) tuńczyka (150g) lub podoba ilość tuńczyka z puszki 6 filecików anchois 3 duże (L) jajka kilka młodych ziemniaków (ok. 350g) 8-10 pomidorków koktajlowych 100g zielonej fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny
Kulinarna PokusaGranat ...słodki i cierpki zarazem. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu. Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go
potrawyregionalneoczywiście na bazie oliwy extra vergine. Kiedy mam mało czasu, to polewam warzywa czy sałatkę po prostu samą oliwą, ewentualnie jeszcze glassą balsamiczną (super do sałatki rukola + pomidorki koktajlowe). Jednak dużo ciekawszy efekt osiągam robiąc sałatkowe dressingi, dlatego poniżej podrzucam Wam moje 3 sprawdzone przepisy . Do wszystkich sosów wykorzystałam oliwę Nettare d'Oliva Monini o łagodnym smaku, który subtelnie(...)fanów pikantnych smaków. Do czego pasuje? Do sałatek na bazie sałaty masłowej, rzymskiej, dębolistnej, lollo Uwielbiam w połączeniu z zieloną fasolką szparagową - np. w tej sałatce z pomidorem i grzankami (dressing w wersji bez musztardy) Szczególnie polecam do sałatek z dodatkiem białej fasoli i ciecierzycy, ryb np. tuńczyka, anchois, jajka na twardo, z grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem
Chilli Czosnek i OliwaKiszenie kapusty zawsze kojarzy się z późną jesienią, do którego używamy jesiennych odmian tego warzywa. Kapusta kiszona z letnich odmian jest również przepyszna, bardziej delikatna, niezbyt
Leśny ZakątekMuszę się do czegoś przyznać. Mam lenia. A może to zmęczenie. W każdym razie nic mi się nie chce. Ostatnie upalne dni też odebrały mi siły
Mieszam w GarnkuFascynacja batatami trwa, więc pojawia się kolejny przepis z ich wykorzystaniem oraz sałatka zainspirowana przepisem Minta Eats . ;) Wraz z Dominikiem uwielbiamy bataty i po purée, frytkach
Cooking Monsterbloga Jazzowe Smaki SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ KUKURYDZĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com Sałatka kapuściana z buraczkami autorka: gaita z bloga Katalog smaków Sałatka z awokado i pomidorków koktajlowych autorka: gaita z bloga Katalog smaków Surówka KOLESŁAW autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Sałatka warzywna z kalafiorem(...)autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Placki wielowarzywne autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pęczotto z kurczakiem, jarmużem i suszonymi pomidorami autorka: JakSmakuje z bloga JakSmakuje Wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki autorka: nataliapaalac z bloga
Weekendy w domu i ogrodzie