Przygotowałam to danie, bo miałam niesamowitą ochotę na makaron ale jakiś inny, niż z sosem pomidorowym. Oliwki, pomidorki i chili z anchois występujące w przepisie wygrały
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZapowiada się intensywny weekend. Najpierw spotkanie, po którym nie do końca wiem, czego się spodziewać, ale może wyniknie z tego coś dobrego. Później wieczór w towarzystwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCalzone pochodzi z Włoch i technicznie to nic innego jak złożona pizza. Jednak jak spróbujecie, to szybko możecie dojść do wniosku, że taka mała zmiana sprawia
Passions hobbies lifeOd dawna za mną chodziła focaccia. Wypróbowałam sporo przepisów i każdy niezależnie od tego co lubi, powinien znaleźć swój ulubiony. Ten przepis pochodzi od Kingi Paruzel
Mieszam w GarnkuOstatnimi czasy zupełnie zaniedbałam wytrawne wypieki. Chleb piekę w szkole w ilościach zawrotnych (według mnie, do tej pory zajmującej się wypiekiem detalicznym; w porównaniu z niedużą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie wnikając zbyt głęboko w językowe niuanse, w Holandii słowem uitsmijter określa się m.in. rodzaj kanapki składającej się z pieczywa, sadzonego jajka, szynki (lub bekonu) i
Kulinarna PokusaDzień dobry, dziś mam dla Was danie, które podane na ciepło może zastąpić obiad, a na zimno świetnie sprawdzi się na kolację, lub do zabrania do
Cynamonowe szczęścieRazem z przyszłym domem, w naszym życiu pojawił się mężczyzna. Raczej wyższy niż niższy, choć nie przesadnie; zupełnie łysy, o aparycji zbliżonej do Frankensteina (ach, te
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGdy za oknem wiosna przypomina lato a temperatury zbliżają się do 30 stopni często nie mam ochoty na długie gotowanie. Wybieram wtedy dania proste, szybkie
La grande e la piccola cuocaniej przynajmniej słyszało. Jej znakami rozpoznawczymi są z jednej strony tuńczyk, sardela (anchois) i jajko (zwykle na twardo), a z drugiej spora dawka warzyw, w szczególności zielona fasolka, pomidory, ziemniaki, oliwka i sałaty. A wszystko to zaprawione mniejszą lub większą ilością winegretu. Wymieniony skład sałatki nicejskiej może ulegać wprawdzie pewnym modyfikacjom, ale w ogólnym zarysie jest dość stały. Dlatego(...)osób) 1 stek ze świeżego (mrożonego) tuńczyka (150g) lub podoba ilość tuńczyka z puszki 6 filecików anchois 3 duże (L) jajka kilka młodych ziemniaków (ok. 350g) 8-10 pomidorków koktajlowych 100g zielonej fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny
Kulinarna PokusaGranat ...słodki i cierpki zarazem. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu. Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go
potrawyregionalneoczywiście na bazie oliwy extra vergine. Kiedy mam mało czasu, to polewam warzywa czy sałatkę po prostu samą oliwą, ewentualnie jeszcze glassą balsamiczną (super do sałatki rukola + pomidorki koktajlowe). Jednak dużo ciekawszy efekt osiągam robiąc sałatkowe dressingi, dlatego poniżej podrzucam Wam moje 3 sprawdzone przepisy . Do wszystkich sosów wykorzystałam oliwę Nettare d'Oliva Monini o łagodnym smaku, który subtelnie(...)fanów pikantnych smaków. Do czego pasuje? Do sałatek na bazie sałaty masłowej, rzymskiej, dębolistnej, lollo Uwielbiam w połączeniu z zieloną fasolką szparagową - np. w tej sałatce z pomidorem i grzankami (dressing w wersji bez musztardy) Szczególnie polecam do sałatek z dodatkiem białej fasoli i ciecierzycy, ryb np. tuńczyka, anchois, jajka na twardo, z grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem
Chilli Czosnek i OliwaKiszenie kapusty zawsze kojarzy się z późną jesienią, do którego używamy jesiennych odmian tego warzywa. Kapusta kiszona z letnich odmian jest również przepyszna, bardziej delikatna, niezbyt
Leśny ZakątekMuszę się do czegoś przyznać. Mam lenia. A może to zmęczenie. W każdym razie nic mi się nie chce. Ostatnie upalne dni też odebrały mi siły
Mieszam w GarnkuFascynacja batatami trwa, więc pojawia się kolejny przepis z ich wykorzystaniem oraz sałatka zainspirowana przepisem Minta Eats . ;) Wraz z Dominikiem uwielbiamy bataty i po purée, frytkach
Cooking Monster