kurczaka) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżki sosu sweet chilli sezam sol, pieprz Do sałatki pół sałaty lodowej pół czerwonej cebuli pół zielonego ogórka dwie garście pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłymi) garść czarnych oliwek sok z polowy cytryny kawałek sera feta kilka łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie : Mięsa Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i przyprawa 5 smaków, przykryć papierem(...)Sałatki Sałatę grubo pokroić, cebulę pokroić w cienkie krążki, ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko umieścić w misce, dobrze posolić i popieprzyć. Dodać pokrojone pomidory, oliwki i wszystko delikatnie wymieszać, na wierzchu posypać pokruszoną fetą. W niewielkiej miseczce wymieszać jogurt z sokiem cytryny, solą i pieprzem do smaku. Podawać obok sałatki. Smacznego
Codzienne Gotowanietemu nie musimy zagniatać ciasta i oszczędzamy czas. Idealna na kolację! Składniki: ok. 250 g krakersów 120 g masła 1/2 brokułu 100 g łososia wędzonego 5-6 pomidorków koktajlowych 1 kulka sera mozzarella 250 ml śmietany 30% 4 jajka natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Krakersy mielimy na miałko. Bierzemy jedno jajko i oddzielamy białko od żółtka. Białko(...)pół. Mozzarellę odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, a wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki. Na podpieczonym spodzie z krakersów układamy kawałki łososia, ugotowane różyczki brokułu, połówki pomidorów i kostki mozzarelli. Pozostałe jajka oraz jedno żółtko rozbełtujemy i mieszamy ze śmietanką. Przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę pietruszki, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wrzucamy do śmietanki z jajkami. Wszystko
Kuchnia MagdaLenyszklanki mąki -> 1 ½ łyżeczki soli -> 2 łyżki oliwy z oliwek -> 50g żywych drożdży -> 1 łyżeczka cukru -> ¾ szklanki ciepłej wody -> 400g pomidorków koktajlowych -> Bazylia Wykonanie: Całość rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków, które obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy mleka i ubijamy na gładką masę. Studzimy. Ciepłą ( lecz nie gorącą wodę(...)około godzinę. Pomidorki myjemy oraz kroimy na pół. Po upływie godziny formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ląduje w tortownicy. Wierzch wykładamy pomidorami, posypujemy bazylią oraz polewamy oliwą. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 220C piekarniku
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Danie przygotowane podczas warsztatów z Kikkomanem i Tabasco 600g mielonej jagnięciny (najlepiej z łopatki), seler naciowy, 1 marchew, 3 łodygi selera naciowego, garść pomidorków koktajlowych, 1 ogórek szklarniowy, 400g ugotowanej kaszy pęczak (200g suchej), pęczek natki pietruszki, 1⁄2 pęczka kolendry, 5-7 ząbków czosnku, 1 cytryna, jogurt naturalny, TABASCO Original, sól, pieprz Jagnięcinę wymieszać z połową pęczka(...)pokroić w brunoise, czyli najpierw w tzw. zapałkę, a następnie w bardzo drobną kosteczkę. Ogórka obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Pomidory przekroić na pół. Pół pęczka kolendry i natki pietruszki drobno posiekać 2-3 ząbki czosnku drobno posiekać i przetrzeć tak, jak uprzednio do jagnięciny. Dodać wszystko do ugotowanej kaszy
królestwo garówNastępnego dnia ułóż boczniaki na grilla i piecz z obydwu stron do pożądanego zarumienienia. Szaszłyki warzywne Składniki: ulubione warzywa - u mnie bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Przygotowanie: Dzień przed grillem pokrój warzywa na małe kawałki i zamarynuj w odrobinie oleju z przyprawami. Zrób szaszłyki(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 2 łyżki mąki jaglanej olej bułka dodatki do burgera - u mnie kapusta pekińska, ogórek konserwowy, pomidor, cebula i ketchup Przygotowanie: Groszek odsącz z wody, ugnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie dodaj mąkę jaglaną i dokładnie wymieszaj. Uformuj dwa duże
wegujemyZastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia, pozbawione ości i skóry (najlepiej dzikiego) 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1/2 niedużej czerwonej cebuli 10 zielonych szparagów 10 – 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki
Even Better Foodopiera się na sałacie, surowych warzywach, z dodatkiem fasolki szparagowej i gotowanych ziemniaków (my zdecydowanie wolimy bez ziemniaków). Natomiast to, co bezwzględnie powinno się znaleźć w sałatce nicejskiej to pomidory, tuńczyk (najlepiej świeży, zgrillowany, ale w razie konieczności można także wykorzystać tuńczyka z puszki, ale tylko i wyłącznie w sosie własnym), jajka, oliwki i anchois; do tego dodajemy winegret(...)jajek przepiórczych (można wymienić na kurze albo nawet wymieszać oba rodzaje) 150 g zielonej fasolki szparagowej, ugotowanej na chrupko 4-6 filecików anchois czarne oliwki kapary 200g pomidorków koktajlowych 1 łyżka octu winnego białego 2 łyżki soku z cytryny 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy dobrej jakości 1/2 łyżeczki musztardy kilka listków oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego sól, pieprz plus
Pociąg Do Kuchniprzygotowania przekąska dobra o każdej porze roku i dnia. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 150g łososia wędzonego na zimno w plastrach 150g dojrzałego camemberta 150g pomidorków koktajlowych 50g łuskanych orzechów włoskich garść rukoli garść kolorowych sałat szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki oleju z orzechów włoskich Do podania świeże lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Camembert kroimy(...)float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-137 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-137 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Uprażone orzechy, pokrojone pomidory i camembert Sałatka z łososia z orzechami włoskimi Post Sałatka z łososia z orzechami włoskimi pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusaksylitol tylko innej, bardziej znanej firmy :D Takie, moje małe "rozczarowanie" :D fasola kolorowa "redkinley" , fasola kolorowa "orzeł" len ziarno złocisty , sezam łuskany , migdały , orzech włoski , pestki dyni pomidor suszony olej kokosowy nierafinowany Zastanawialiście się kiedyś czym różni się olej kokosowy nierafinowany od rafinowanego? Jeżeli nie to już spieszę z wyjaśnieniem ;) Olej kokosowy nierafinowany będzie charakteryzował się(...)konsystencję. Wyższe właściwości prozdrowotne posiada olej nierafinowany, dzięki zastosowanej obróbce jaką jest tłoczenie na zimo. Należy zaznaczyć, iż olej nierafinowany będzie miał wyższą cenę niż ten rafinowany. mieszanka koktajlowa , mieszanka studencka Te mieszanki są przecudowne :) Każde opakowanie skrywa w sobie mnóstwo ciekawych i przeróżnych składników. Są to takie mix'y owocowo-orzechowe. Przepyszne! Sprawiły ogromną frajdę u mnie
Zdrowie na języku :PPierwsze danie kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę. Lekko pikantne. Bardzo smaczne, polecam gorąco. Magia aromatów. Składniki na Chana Masala (6 porcji): 2 puszki ciecierzycy 2 x pomidorki koktajlowe z puszki 400 g cebula 2 - 3 łyżeczki startego imbiru 1 - 2 ząbki czosnku 30 ml oleju do smażenia Przyprawy: 3 łyżeczki mielonego kminu 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki(...)Dodać przyprawy i mieszając smażyć przez 2 - 3 minuty. Dodać odrobinę mleka kokosowego w razie gdyby składniki zaczęły przywierać do garnka. Powstałą pastę smażyć jeszcze przez minutę. Dodać ciecierzycę, pomidory i pokrojoną w kosteczkę dynię, pasatę pomidorową oraz pozostałą ilość mleka kokosowego. Wlać pół szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez 20 minut, mieszając od czasu
Karola gotujezielonej frittacie. Zabarwiłam ją melisą cytrynową, miętą i szpinakiem. Zapraszam do przepisu! Składniki: 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1-2 łyżki mleka 3 kwiaty cukinii kilka pomidorków koktajlowych 3 gałązki melisy, 2 gałązki mięty 2 kostki mrożonego szpinaku sól, pieprz szczypiorek i koperek 1 łyżka masła ghee parmezan - opcjonalnie Wykonanie: piekarnik nagrzać do 180`C. Przygotować patelnię, którą można(...)rozgrzać masło ghee lub zwykłe, a wtedy gdy się spieni zdjąć pianę. Wlać masę jajeczną i gdy lekko zetną się brzegi frittaty ułożyć kwiaty cukinii i pokrojone w plasterki pomidory. Patelnię wstawić do nagrzanego piekarnika i dopiekać 10 minut w 180`C podawać na gorąco lub zimno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry 1 litr wody lub bulionu warzywnego 400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia 1-2 chili pokrojone 4 liście limonki kaffir House of Asia 3 łyżki sosu rybnego(...)zupę podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry, połowę mleka, liście kafiru, chili, imbir i rozgniecioną trawę cytrynową, kiedy zacznie pachnieć dodaj pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidorów), duś 2 minuty, dodaj wodę i resztę mleka, zagotuj. Dodaj ryby pokrojone w ok. 4-cm kawałki, gotuj 5 minut. Dodaj pomidory, dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki
SzczyptaSmaQwłaściwości odżywczych, dlatego warto w pełni wykorzystać krótki (niestety) sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem, pomidorami lub okraszony masłem, boczkiem czy zrumienioną bułką tartą. Warto włączyć go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe i właściwości odżywcze, ale również lecznicze. W medycynie ludowej wykorzystywano(...)brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób najlepiej przechowywać w lodówce w papierowej torebce. Składniki: 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 ogórek 250 g pomidorków koktajlowych 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem pęczek natki pietruszki 2 łyżki posiekanych listków bazylii 5 łyżek oliwy extra vergine 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu sól
Smakowity Blog KulinarnySzybka i bardzo zdrowa sałatka z brokułem i fetą doskonale zda egzamin jako pożywny posiłek na lunch, albo jako dodatek do "przysłowiowej" kanapki na śniadanie. Sałatkę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!