mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka soli 2 żółtka 1 - 2 łyżki bardzo zimnej wody Nadzienie: 100 g wędzonego łososia 100 g szpinaku baby 100 g pomidorków koktajlowych 3 jajka 150 ml śmietany 30% sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód pod tartę(...)cytryny, dodajemy posiekany koperek, gałkę muszkatołową, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie roztrzepujemy za pomocą trzepaczki lub mikserem. 2. Do masy śmietanowo-jajecznej dodajemy łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz liście szpinaku. Mieszamy wszystkie składniki. 3. Przelewamy nadzienie na upieczony spód tarty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut
W kuchni Katiegram mięsa z udźca jagnięcego bez kości, 1 cytryny, 4 średnich czerwonych cebul, 6 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 ogórka, 100 gram zielonych oliwek, 500 gram pomidorków koktajlowych, 1 główki sałaty rzymskiej, suszonego oregano, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. W tym celu pokroiłem je w kostkę o boku około(...)minut, aby smaki uległy połączeniu. Sałatę rzymską pokroiłem w centymetrowej grubości plastry, dodałem do niej pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, 100 gram zielonych oliwek w całości praz 500 gram pomidorków koktajlowych, które pokroiłem na połówki. Do miseczki wycisnąłem sok z połowy cytryny, który lekko posoliłem i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą oregano. Dodałem do niego około 3 łyżek
Wyprawy kulinarnesmaku pesto bazyliowe – kilka łyżeczek (u mnie pesto domowej roboty, na które przepis znajdziecie tutaj: Pesto z bazylii – przepis ) sok z cytryny do skropienia łososia kilka pomidorków koktajlowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – Wykonanie: Łososia pozbawić skóry, przekroić na dwie porcje. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Jeśli używacie mrożonej fasolki, wstępnie gotowanej(...)kawałek łososia, skropić sokiem z cytryny, delikatnie doprawić solą i pieprzem, a następnie posmarować wierzch pesto bazyliowym (zobacz przepis: Pesto z bazylii ). Na samej górze poukładać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Zawinąć folię w paczuszkę, przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec całość przez ok. 15-20 minut (w zależności
Kulinarne Przebojeinformację o karczochach, które sami otrzymaliśmy! Dowiecie się jak z nimi postępować, z czym je łączyć, co zawierają i garść ciekawych informacji :) Składniki: 8 karczochów, ok. 10 pomidorków koktajlowych, 2 duże ząbki czosnku, 1 duży liść laurowy, 2 średnie gałązki świeżego rozmarynu, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej, 2-3 łyżki octu balsamicznego(...)wody z dodatkiem soku z cytryny, najlepiej na papierowy ręcznik kuchenny i dokładnie osuszamy - zmniejszamy ogień i gotujemy karczochy przez 10 minut, po tym czasie dodajemy umyte i oszuszone pomidorki koktajlowe i gotujemy dalej przez około 5 minut. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny i po przegotowaniu garnek ściągamy z ognia. Karczochy przekładamy do słoika, zalewamy tłuszczem i przetrzymujemy w chłodnym
Plate of JoyTego lata odkryliśmy wspaniałe pomidorki koktajlowe Green Tiger (pomidorki tygrysie, zwane też pomidorami czarnymi lub Kumato albo jeszcze Green Zebra), których smak jest tak cudownie bogaty i zachwycający, że nie trzeba było ich nawet przyprawiać. Konsumowaliśmy je namiętnie i w zasadzie bezpośrednio. Był nawet pomysł, żeby przygotować posta w stylu "Green Tiger tomatoes straight off the plant are the best(...)pyszności i BYŁY znacznie tańsze, niż jakiekolwiek inne koktajlowe z marketu. Warto ich naprawdę spróbować, zwłaszcza, że nazywane są też "pomidorami smakosza" :) Składniki: 200 g świeżego szpinaku, 150 g pomidorków koktajlowych Green Tiger, 150 g sera pleśniowego (np. Lazur), 100 g szynki Jamón Serrano. Dressing: sok 1,5 cytryny,2 łyżki płynnego miodu,6 łyżek oliwy z oliwek,sól
Delicious TitbitsSkładniki (na 2 porcje) - 2/5 opakowania makaronu (ok. 200g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g), - 2 piersi z kurczaka (ok. 200g), - 2 cebule (ok. 140g), - ząbek czosnku, - opakowanie pomidorków koktajlowych (ok. 250g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, świeża bazylia. Sposób przygotowania 1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach(...)smażymy na patelni teflonowej. 2. Cebulę szklimy na łyżce oleju i dodajemy do niej pomidorki koktajlowe 3. Do pomidorków dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i kurczaka. 4. Całość zagęszczamy jogurtem greckim. 5. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem. Kurczak z pomidorkami i makaronem jest bogaty
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachserwowanie pojedynczych porcji na mini patelni. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1jajko 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 strąka czerwonej papryki 1/2 strąka zielonej papryki 1 mała papryczka chilli 4 pomidorki koktajlowe czerwone 4 pomidorki koktajlowe żółte kumin sól pieprz posiekana dymka świeża kolendra 1 łyżeczka masła A jak to zrobić: Na mini patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną szalotkę i smażyć
Kuchnia w opałachprzygotowujemy bezpośrednio przed podaniem by zachowała swoją chrupkość i zarazem delikatność. Surówka podana w misce Porcelana Bogucice z kolekcji Lolita . Składniki: 1 sałata lodowa 1 średni ogórek zielony 10 pomidorków koktajlowych czerwonych 10 pomidorków koktajlowych pomarańczowych 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 opakowania serka kanapkowego w zalewie 3-4 łyżki oleju 2 łyżki ziaren prażonych-chrupiąca sałatka
Ala piecze i gotujepotrzeba do niej zbyt du ż ych zdolności kulinarnych. Ja lubię ją jeść "solo" ale sprawdzi się też z wędliną lub mięsem. Składniki: 1 brokuł 10 pomidorków koktajlowych czerwonych 10 pomidorków koktajlowych pomarańczowych 1 mniejszy ogórek sałatkowy 4 jajka ugotowane na twardo Sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonez kremowy Folwark 1 łyżka gęstej śmietany 18% 4-5 ząbków czosnku sól(...)pieprz biały Przygotowanie: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente lub ugotować na parze. Po ugotowaniu odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Ostudzić. Pomidorki przekroić na pół. Ogórek obrać z skórki i pokroić w półplasterki. Jajka pokroić w ćwiartki. Wszystko przełożyć do miski lekko przemieszać i na wierzchu polać sporą ilości sosu czosnkowego. Można
Ala piecze i gotujekorzystajmy i jedzmy to smaczne i wartościowe warzywo. U mnie sałatka ze szparagami w roli głównej. 10 szparagów zielonych 1 op mieszanki sałat 1 op mini mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych żółtych 8 pomidorków koktajlowych czerwonych dresing: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dijon Składniki dresingu wymieszać ze sobą(...)końce i wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Wyjąć,przelać zimną wodą,odcedzić i pokroić na kawałki. Szparagi powinny być jędrne i al dente. Sałatę podzielić na dwie porcje,pomidorki pokroić na połówki,tak samo kulki mozzarelli,ułożyć na sałacie. Na koniec dodać szparagi i sałatkę polać przygotowanym dresingiem. Smacznego
Kolorowa kuchnia ElkiInspiracją do powstania sałatki była życzliwość marki Ole! , Stovit, Helio oraz ePrezenty. Składniki: 1 mix sałat z roszponką 1 filet z kurczaka 1 awokado 1 kulka sera mozzarella 5 pomidorków koktajlowych czerwonych 5 pomidorków koktajlowych żółtych 1 papryka czerwona 1 mix sałatkowy Italia Helio 10 g morwy białej suszonej Helio 10 g figi suszonej Helio Natura 10 g Goldenberry – Miechunka
Podróż w kulinariastrony przepis na nią. Dziś nie podarowałam i jadąc na zakupy wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne składniki. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek, 250 g sera feta, 1 jogurt naturalny (ok.400g), 1 mała cytryna, odrobinę parmezanu(...)kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Kaszę, oliwki, ser feta, szparagi, suszone pomidory wymieszać razem doprawiając solą (tu uważać by nie przesolić) i pieprzem. Całość polać dressingiem i udekorować pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii (niekoniecznie). Dressing: Jogurt naturalny wymieszać z sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, odrobiną soli i pieprzu, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz 1 łyżką parmezanu
W kuchni u Monikigatunkach. Oto pomidorowa letnia sałatka, w sam raz na lekki lunch lub kolorową kolację. Pomidorowa letnia sałatka Czas przygotowania: 10 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 15 czerwonych pomidorków koktajlowych 10 żółtych pomidorków koktajlowych 2 pomidory malinowe 2 pomidory brązowe (odmiana Sacher) 50 g mozzarelli listki bazylii oliwa z oliwek ocet balsamiczny świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie
Kulinarne przygody Gatityskładniki: 1000 g pomidorków koktajlowych 1000 ml wody 1 łyża soli 2 łyżeczki cukru czosnek (do każdego słoiczka po 1 ząbku) liście bazylii (do każdego słoiczka po kilka listków) opcjonalnie: 1 łyżeczka octu wykonanie: Pomidorki myjemy. Każdego nakłuwamy wykałaczką i nakładamy do słoiczków. Do każdego słoiczka wkładamy po ząbku czosnku oraz po kilka listków bazylii. Przegotowaną, zimną wodę mieszamy
Domowy Smak Jedzeniacałym tygodniu trzeba nam lekkiego obiadku, by być pełnym energii na czekający nas wspaniały weekend. Sałatka z rukoli, krewetek i pomidorów koktajlowych SKŁADNIKI: kilkanaście surowych krewetek pomidorki koktajlowe rukola 1-2 ząbek czosnku czarne oliwki ser typu greckiego lub feta 1 łyżka utartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml białego wina sól, czerwona czubrica Na patelnie wlać oliwę(...)oliwek. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki, pomidorki koktajlowe przeciąć na pół. Na patelnię dodać czosnek i chwilkę go przesmażyć, następnie wrzucić krewetki. Teraz dodać pomidorki, oprószyć solą. Całość zalać winem. Po 3-5 minutach ściągnąć z gazu. Krewetki z pomidorami ułożyć na rukoli posypanej oliwkami i serem, polać powstałym sosem. Sałatkę oprószyć tartym parmezanem. Smacznego
MarciochaKucharzy