Uwielbiam rukolę, mam nadzieję, że Wy też, a jak nie, to możecie ją zastąpić np. roszponką. W tej sałatce znajdziemy oprócz rukoli, ser camembert z ziołami prowansalskimi, pomidorki koktajlowe, jajka i słonecznik. Szybko i smacznie :-). Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie rukoli 4 jajka około 10 pomidorków koktajlowych ser camembert z ziołami prowansalskimi 2 garście słoneczniku 1. Jajka gotujemy
kruche babeczkiudek kurczaka bez kości, 200 g fasolki szparagowej żółtej, 300 g groszku cukrowego, 600 g młodych, małych ziemniaków, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 3 łyżki dobrego octu jabłkowego, 15 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki groszku świeżego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła. Każde udko podzielić na 3-4 kawałki (zależy od wielkości), włożyć do miski, wlać sos sojowy(...)kurczak będzie miękki. Do kurczaka dodać ziemniaki, wymieszać, przesmażyć chwilę. Następnie dodać fasolkę i groszek, delikatnie wymieszać, smażyć około 2 minut. Przełożyć kurczaka na talerze a na patelnię wrzucić pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół lub w całości) i chwilę przesmażyć. Pomidorki ułożyć na kurczaku. Posypać groszkiem. Podawać :) zastawa
królestwo garówSzybkie dania obiadowe w trakcie upalnego lata, to jest to co lubię najbardziej. Dziś więc zapraszam na letni makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi. Przyrządzicie go w dziesięć minut, dokładnie tyle, ile będzie trwało przygotowanie Waszego makaronu. Letni makaron z pesto i pomidorkami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g dowolnego makaronu 3 łyżki pesto ( bazyliowego , z rukoli(...)bazylią ) kilkanaście pomidorków koktajlowych 3 łyżki świeżo startego parmezanu listki świeżej bazylii oliwa z oliwek Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Pomidorki i bazylię płuczemy. Pomidorki kroimy na pół, bazylię drobno kroimy. Do miski wkładamy pesto, dodajemy pomidorki, bazylię i starty ser. Wrzucamy gorący makaron, mieszamy i od razu podajemy. Gdyby makaron wydał się nam za suchy, skrapiamy
Kulinarne przygody Gatityboczkiem, kurczaka indykiem, a pesto z suszonych pomidorów po prostu suszonymi pomidorami. Danie wyszło super :)) Polecam :)))) Składniki na 3 porcje: filet z indyka (odcięłam na 3 porcje) boczek plastry pomidorki koktajlowe suszone pomidory 1/2 szklanki śmietany 30 % makaron sól pieprz świeża bazylia łyżka oliwy łyżka masła Ponieważ kupiłam filet z indyka, który ważył około 600 g odcięłam 3 porcje, które(...)Indyka przełożyłam na patelnie i smażyłam z obu stron na złoty kolor. Kilkakrotnie je przewracamy na obie strony, aby równomiernie się nam obsmażyły. Wlewamy śmietankę,dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone suszone pomidory i gotujemy kilka minut do momentu, aż pomidorki zmiękną, a sos zrobi się bardziej gęsty. Podajemy z makaronem i świeżą bazylią
kruche babeczkiPotrzebne składniki: 1 awokado 1/3 opakowania tofu 25 g sera koziego 5 pomidorków koktajlowych oliwa garść orzechów włoskich pietruszka zielona sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę tofu. A wokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i wyciągamy łyżeczką 1/2 masy(...)Masę awokadową, pomidorki koktajlowe i ser kozi kroimy w kosteczkę. W miejsce po pestce nakładamy tofu, awokado, pomidorki, ser kozi i orzechy. Całość oprószamy solą ziołową i pieprzem. Przygotowane awokado zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez 10 min. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Łycha smakówpikantną salsą i jogurtem naturalnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 1 mały kalafior oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz do smaku mała kiść pomidorków koktajlowych świeże liście kolendry do posypania Składniki na salsę: mała kiść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w kostkę 2 dymki (biała część), drobno posiekane 1/2 zielonej papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekanej(...)dodatek do innego obiadku lub do zapiekanki :) Smarujemy z obu stron oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok kładziemy kiść pomidorków skropionych oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut aż kalafior będzie miękki, przewracając w połowie pieczenia. 2. W czasie, gdy nasz kalafior się piecze, w jednej miseczce
My Culinary Artdomem. Składniki: 1/2 szklanki makaronu Arcobaleno (kolorowe muszelki) owoc kaki ( na jedną porcję wystarczy około połowa) około 2 garści mieszanki sałat (endywia frisee, endywia esarola, cykoria radicchio) parę sztuk pomidorków koktajlowych 10 kulek mini mozzarelii 2 łyżki musztardy 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Na dnie lunchboxa układamy mieszankę sałat. Do pustego słoiczka wlewamy musztardę, miód i oliwę(...)połączenia się wszystkich składników. Gotujemy makaron i układamy go na sałacie. Następnie wlewamy sos. Owoc kaki obieramy tak samo jak jabłko, a następnie kroimy go w słupki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na sałatę i makaron polane sosem układamy kaki, pomidorki i kulki mozzarelli. Smacznego
Taste Therapywypieków jak i do sałatek. Dziś zapraszamy właśnie na taką szybką i nieskomplikowaną sałatkę z gruszką w roli głównej. Sałatka z gruszką na rukoli SKŁADNIKI: 100 g rukoli 8 pomidorków koktajlowych 1 gruszka 2 łyżki suszonej żurawiny 4 orzechy włoskie 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Rukole myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Pomidorki(...)koktajlowe kroimy na połówki i układamy na rukoli. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki i układamy między pomidorkami. Całość posypujemy posiekaną drobno suszoną żurawiną oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Oliwę z oliwek mieszamy z natką pietruszki, solą i pieprzem i tym polewamy całą sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiułożyć na dużych półmiskach wtedy ładniej się prezentuje. Można też po prostu wszystko razem wymieszać. składniki: 2 nieduże brokuły 250 g tortellini, u mnie kolorowe z szynką 300 g pomidorków koktajlowych 250 g fety solidna garść słonecznika sos czosnkowy 400 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 2 nieduże ząbki czosnku zioła prowansalskie sól do smaku Przygotować sos czosnkowy. Jogurt wymieszać(...)smaki się przegryzły. Brokuły podzielić na małe rożyczki i ugotowac al'dente. Dobrze osączyć i wystudzić. Tortellini ugotować. Przelać zimną wodą, dobrze osączyć i wystudzić. Fetę pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół a jak są duże to na ćwiartki. Brokuły, pomidorki, tortellini i fetę układać na przemian w dużej szklanej misce. Każdą warstwę składników polać sosem czosnkowym. Słonecznik
Monia miesza i gotujemyć ), pomidorki, ser, olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia ( u mnie taki z lekko orzechowym posmakiem ) do tego pieprz i już. Szybka sałatka do pracy garść mieszanki sałat kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek bryndzy świeżo mielony pieprz żurawina suszona olej rzepakowy Do pudełeczka włożyłam sałaty, dodałam pomidorki pokrojone w ćwiartki do tego pokruszyłam bryndzę, skropiłam olejem, doprawiłam pieprzem(...)góry i gotowe :) Tak, tak gotowe. Nie masz bryndzy ? daj camemberta, fetę lub inny ser np żółty pokrojony w drobną kosteczkę. Nie masz koktajlowych pomidorków, dodaj zwykłe pokrojone w kosteczkę. Do tego aby coś słodkiego pojawiło się gdzieniegdzie dorzuciłam kilka owoców suszonej żurawiny. Sos do sałatki albo polej tylko olejem, oliwą jak ja albo zrób najprostszy vinegrett . Prawda
Kuchnia na wzgórzupracy , jak również na kolację :) Polecam ją wypróbowac , potrafi zaspokoic głód w mgnienia oku :) A oto co potrzeba do jej wykonania: Składniki 1 sałata lodowa 300 g pomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki wody, ząbek czosnku(...)olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę . Dodajemy przyprawę do kurczaka, polewamy olejem , mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.Sałatę myjemy i rwiemy na nieduże kawałki, pomidorki koktajlowe umyte , kroimy na połówki a fetę w kostkę.Układamy najpierw : sałata , ogórki, pomidorki, feta.Pokrojonego kurczaka smażymy na złoty kolor i ciepłego wykładamy na resztę składników. Polewamy całośc sosem
Słodkości i nie tylkoświecie. Dzisiaj przygotowałam Tom Yum Goong czyli wersję z krewetkami. Zupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Składniki: 15 średnich krewetek (obranych, oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka chili 4 średnie pieczarki 3 łyżki mleczka kokosowego House of Asia garść świeżej kolendry(...)obieramy, oczyszczamy (wyciągamy czarną nitkę). Podgrzewamy bulion, dodajemy chili, imbir, pieczarki, liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i oczyszczone krewetki, gotujemy 5 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż. Składniki zaprawy mieszamy w szklance, wlewamy do zupy, dodajemy pomidorki i mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą
Gotowanie i blogowanieminut. Grillować 10- 15 minut. Cukinię możemy zastąpić pieczarkami lub bakłażanem. MYSZKA: Grillowane bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i tofu - 2 bakłażany - 1 cebula - 20 dag pomidorów koktajlowych - 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej - 1 opakowanie tofu - 10 dag zielonych oliwek - 4 łyżki oliwy - zioła prowansalskie - kilka gałązek świeżego tymianku i bazyli - sól - pieprz kolorowy - 7 pieczarek - oliwa z oliwek Bakłażany(...)Tymianek i bazylie siekamy, dodajemy, sól, pieprz , oliwę z oliwek, bazylie Do tak sporządzonej marynaty wkładamy tofu i zostawiamy na 2 h. Później grillujemy około 10 minut, razem z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połowę Do farszu dodajemy pokrojone na plasterki oliwki i połówki pomidorków koktajlowych. Wszystko wymieszamy z tofu z grillowanym i pokrojonym na kawałki Bakłażany napełniamy farszem, układamy
Wielki apetyttuż… A to moja propozycja na małą domówkę. Przekąski robi się błyskawicznie! Efekt jest doskonały, a dobra zabawa gwarantowana! Składniki: • 1 bakłażan 1. • 8 pomidorków koktajlowych • 1 ser pleśniowy typu Camembert okrągły • 8 ziaren zielonego pieprzu 2. • 10 plasterków kiełbasy krakowskiej • 10 oliwek nadziewanych migdałami 3. • 8 paluchów ptysiowych lub innych • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Wykonanie(...)Pomidorki koktajlowe rozciąć nie do końca przy szypułce. • Ser pokroić na osiem części. • Wkładać trójkąciki sera w rozcięte pomidorki jak na zdjęciu. • Spiąć całość wykałaczką nabitą na zielony pieprz. • Z kiełbasy krakowskiej zwinąć stożek, do środka dać oliwkę i przebić wykałaczką. • Plaster szynki szwarcwaldzkiej owinąć wokół palucha. • Stożki z oliwką ponabijać
To co kochamsię do podania jako przekąska lub na śniadanie. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 8 tostów około 8 kromek chleba tostowego około 50 g łososia wędzonego 4 – 5 pomidorków koktajlowych 2 listki sałaty zielonej lub kilka listków sałaty rukola 150 g sera białego około 2 łyżek jogurtu naturalnego (ilość jogurtu zależy jak wilgotny mamy ser) sól, pieprz(...)pokrojonych listków aby udekorować górę przekąski. Jeden plasterek łososia odkładam, udekoruję nim górę przekąski. Pozostały łosoś drobno kroję i dodaję do sera. Całość dokładnie mieszam pastę mam gotową. Umyte pomidorki koktajlowe przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i usuwam nasionka. Oczyszczone pomidorki kroję w drobną kostkę. Końcowe przygotowanie przekąsek z łososiem: Na każdy tost nakładam po około dwie łyżeczki
Uwaga Babcia Gotuje