pomidorki koktajlowe - 3000 przepisów (strona:24/200)

Kiszone pomidorki 258

serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kiszone pomidorki koktajlowe to nowość w mojej kuchni. Pomysł podrzuciła mi mama, która w tym roku ma wyjątkowy, pomidorowy urodzaj. Krzaczki aż uginały się od pomidorków. Kiszone pomidorki mają zaskakujący smak. Sprawdzą(...)Wtedy dodają do niej także zalewę razem ze wszystkimi dodatkami a pomidorki przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Składniki: (na 4 słoiki 0,3 ml) 600 g kolorowych pomidorków koktajlowych 1 l wody 2 łyżki soli na każdy słoiczek: 1 ząbek czosnku przekrojony wzdłuż Wiązanka kopru 2 cm kawałek chrzanu przekrojony wzdłuż Wodę z solą zagotować, wystudzić - powinna być

Bon Appetit Małgorzaty
WIOSENNA SAŁATKA Z JAJKIEM 176

Kolorowa,wiosenna sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi, polana sosem jogurtowym. Sałatka jest pyszną propozycją na Wielkanocne śniadanie.  Składniki:  400 g świeżego szpinaku  1 ogórek 4 rzodkiewki  8 pomidorków koktajlowych 2 jajka  Składniki na dressing:  2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy  szczypta soli i pieprzu  1 łyżeczka soku z cytryny

Kukuleczki
Tęczowa sałatka z kurczakiem 172

bardziej się opłaca kupić awokado, które ma też więcej składników odżywczych. Ceny warzyw można sprawdzić korzystając np, z gazetki Twojego ulubionego sklepu. Podobnie zimowe pomidory jest czasem lepiej zastąpić pomidorkami koktajlowymi, bo mają więcej smaku.   Składniki: garść umytej sałaty lub roszponki duży dojrzały pomidor lub pomidorki koktajlowe pół małej czerwonej cebuli drobno pokrojonej pół puszki kukurydzy pół usmażonej piersi

Ugotowane pozamiatane
Tarta ze szparagami. 185

Kolejna propozycja na zbliżający się sezon szparagowy .Pyszna tarta z pomidorkami koktajlowymi ,szparagami i masą serowo jajeczną smakowała mojej rodzinie .Niewiele przy niej pracy ,a efekt oceńcie sami. Składniki: dla dwóch osób Jeden płat ciasta francuskiego około 15 szparagów około 10 pomidorków koktajlowych jedno duże jajko 50 ml śmietanki 18 % starty żółty ser ,ile lubicie zioła prowansalskie sól ,pieprz Szparagi

Ladylaura.
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 160

wypiekanego we Włoszech z różnymi dodatkami takimi jak pomidory koktajlowe, rozmaryn, różnego rodzaju zioła, oliwki. Ja przygotowałam dużą Focaccie na całą blachę z piekarnika i na jednej połowie ułożyłam pomidorki koktajlowe i posypałam oregano a na drugiej połowie ułożyłam rozmaryn ale możemy użyć innych dodatków. Jeszcze tylko napisze że Focaccia jest bardzo smaczna, puszysta i idealnie nadaje się do podania(...)letniej wody 60 g drożdży świeżych 70 ml oleju lub oliwy 2 łyżeczki cukru (około 12 g) 2 łyżeczki soli z lekką górką (około 20 g) dodatki do focacci: pomidorki koktajlowe oregano rozmaryn świeży lub suszony olej lub oliwa do pomalowania focacci przed pieczeniem dodatkowo około 50 g mąki do podsypania podczas wyrabiania Link do filmu z przygotowania: Focaccia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ DLA WEGAN 164

bardzo zdrowa zawiera dużo białka, kwasów tłuszczowych oraz witamin, ma lekko orzechowy smak, można ją jeść również z owocami stanowi pożywne śniadanie. Wegańska sałatka z dodatkiem awokado, marynowanego tofu, pomidorki koktajlowe oraz świeży szpinak. Składniki:  1/2 szklanki komosy ryżowej  1 awokado garść świeżego szpinaku, lub mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych  1 kostka tofu  1 łyżeczka nasion(...)sposób gorzkiego posmaku) gotuję według instrukcji na opakowaniu ( szklanka wody na pół szklanki komosy) Ugotowaną i ostudzoną komosę przekładam do miski.  Awokado obieram, kroję w kostkę, pomidorki przekrawam na połówki, wrzucam do miski, dodaję szpinak, tofu. Przygotowuję dressing: Do małej miseczki wlewam oliwę, sok z cytryny, dodaję pieprz, dokładnie mieszam. Sosem polewam sałatę a na wierzch posypuję nasionami chia

Kukuleczki
Kiszone pomidory! 182

Dziś coś wyglądającego wyjątkowo efektownie... kiszone pomidorki koktajlowe! W  najbliższym czasie planuję też konserwowe. :) Składniki podane na 1 litrowy słoik. W przypadku większej ilości, analogicznie należy zwiększać proporcje. :) 1 litowy słoik małych pomidorków koktajlowych 1 duży baldach kopru 2 nieduże kawałki łodygi kopru 1 świeży, mały liść chrzanu 3 cienkie paseczki korzenia chrzanu 2 spore ząbki czosnku w łupinkach

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z pomidorami i malinami 103

orzeźwiająca sałatka! Całość zyskuje na smaku jeszcze bardziej, jeśli na wierzchu ułożymy małe porcje kremowego serka!  Sałatka z pomidorami i malinami / 1 porcja Składniki: 4 pomidorki koktajlowe (u mnie truskawkowe) 1 duży czerwony pomidor malinowy 1 mały żółty pomidor 1/2 szklanki malin 4-5 listków bazylii 3 łyżeczki kremowego serka 2 łyżeczki oliwy z oliwek(...)łyżka startego parmezanu sól do smaku Przygotowanie: Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Pomidor malinowy kroimy na ćwiartki. Żółty pomidor kroimy na półplasterki. Pomidory układamy w miseczce. Na wierzchu układamy maliny oraz serek kremowy przy pomocy łyżeczki do herbaty. Listki bazylii zwijamy jak cygaro i kroimy w cienkie paski. Posypujemy sałatkę. Doprawiamy do smaku

Moja smaczna kuchnia
Omlet ze szpinakiem, czyli pyszny początek dnia ! 197

szpinakiem.    Omlet ze szpinakiem  2 jajka  1/2 cebuli  1 ząbek czosnku 1 garść szpinaku ( u mnie mrożony wcześniej ) sól, pieprz do smaku kilka pomidorków koktajlowych  1/4 mozzarelli  1 łyżeczka oleju kokosowego ( możesz użyć rzepakowego )    Jajka wbijam do miski i porządnie ubijam widelcem, doprawiam solą i pieprzem. Na patelni teflonowej rozgrzewam powoli(...)kroję drobniutko, przesmażam na patelni. Zawartość patelni przekładam do miski ( do jajek ) porządnie raz jeszcze mieszam i wylewam na rozgrzaną patelnię. Na masie omletowej  układam pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, kruszę mozzarellę, zmniejszam ogień pod patelnią, przykrywam pokrywką i zostawiam na jakieś 6-7 minut. Zostawiam żeby omlet się usmażył, pomidorki udusiły a mozzarellą roztopiła. Zdejmuję delikatnie ( bardziej zsuwam

Kuchnia na wzgórzu
ŚNIADANIE NA NIEDZIELĘ 130

SKŁADNIKI: 2 ulubione bułeczki 1 duży pomidor (lub pomidorki koktajlowe) kilka liści świeżego młodego szpinaku odrobina szczypiorku sól i pieprz świeżo mielony ser camembert oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Śniadanie na niedzielę, bo często wtedy brakuje nam świeżego pieczywa ;) Przekrojone bułeczki skrapiam oliwą z oliwek, układam na nich ser camembert i zapiekam chwilę w piekarniku do momentu aż będą ciepłe(...)chrupiące :) W misce łączę pokrojonego w kostkę pomidora (albo przekrojone na pół pomidorki koktajlowe), świeży szpinak, trochę szczypiorku, do smaku dodaję sól i pieprz. Wyciągam bułeczki z piekarnika, a na wierzchu układam przygotowane wcześniej pomidorki. Smacznego

wege i kropka
Tarta z grillowanymi warzywami 182

samej patelni króciutko obsmażyć kwiaty cukinii - mają tylko "zwiędnąć". Odłożyć i na tej samej patelni obsmażyć cebulę.  Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć na niej plastry pomidorów i pomidorki koktajlowe. Lekko posolić,  smażyć, aż pokażą się grillowe paski.W misce dokładnie rozmieszać serek z jajem, dodać posiekany szczypiorek i bazylię i sporo pieprzu.Formę do tarty (np. podłużna(...)najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Lekko ponakłuwać. Na  ciasto nałożyć masę serową, poukładać plastry pomidorów, plastry cukinii, pomidorki koktajlowe i kwiaty cukinii, posypać cebulą.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 30 minut. Jeżeli wydaje nam się, że warzywa za bardzo się podpiekają - możemy tartę przykryć folią. Podawać ciepłe

Stare Gary
Czwartek: Czerwona zupa z soczewicy 197

papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie – dla tych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie passaty lub pomidorów z puszki (400 ml) Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 400 g soczewicy czerwonej 2 litry bulionu lub wody Sok z jednej cytryny Olej Kilka łyżek świeżych ziół do posypania zupy Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj cebule(...)cały płyn, dolej wody. Krok 3 Dodaj do soczewicy bulion, zagotuj, dopraw solą i pierzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe! My dodajemy na koniec do zupy podpieczone w piekarniku pomidorki koktajlowe (można je również upiec na rozgrzanej mocno patelni pod przykryciem), posypane delikatnie cukrem pudrem dla przełamania smaku. Pomidorki nie są niezbędne, ale ładnie wyglądają i dodają dodatkowej zupie dodatkowej

Niedzielny kucharz
Czerwona zupa z soczewicy 184

papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie – dla tych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie passaty lub pomidorów z puszki (400 ml) Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 400 g soczewicy czerwonej 2 litry bulionu lub wody Sok z jednej cytryny Olej Kilka łyżek świeżych ziół do posypania zupy Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj cebule(...)cały płyn, dolej wody. Krok 3 Dodaj do soczewicy bulion, zagotuj, dopraw solą i pierzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe! My dodajemy na koniec do zupy podpieczone w piekarniku pomidorki koktajlowe (można je również upiec na rozgrzanej mocno patelni pod przykryciem), posypane delikatnie cukrem pudrem dla przełamania smaku. Pomidorki nie są niezbędne, ale ładnie wyglądają i dodają dodatkowej zupie dodatkowej

Niedzielny kucharz
SoczySTY Stek z tuńczyka z PEŁNOziarnistym spaghetti i prażonymi migdałami 261

tuńczyka 0,5 op pełnoziarnistego Spaghetti słodka papryka oregano pieprz 4 łyżki posiekanych migdałów  2 łyżki miodu  sok z 0,5 cytryny oliwa z oliwek 250 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: steki z tuńczyka oprószamy słodką papryką i pieprzem, miód mieszamy z sokiem z cytryny, smarujemy rybę i odstawiamy w międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, podgrzewamy odrobinę oliwy(...)oliwek na patelni, pomidorki koktajlowe nakłuwamy wykałaczką, wrzucamy na gorącą patelnię, dosypujemy migdały, podsmażamy makaron gotujemy zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu w lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek, po ugotowaniu odcedzamy pomidorki zdejmujemy z patelni i układamy na niej steki, polewamy je po wierzchu odrobiną oliwy, oprószamy oregano, smażymy około 2 minut z każdej strony

Luźna Kuchnia
Sałatka z ryżem i czerwoną fasolą 194

proste, ale zapewniam, że zachwyci każdego.  Potrzebujemy: 150 g ugotowanego i przestudzonego białego ryżu 1 duży ogórek szklarniowy pół puszki zielonego groszku pół puszki czerwonej fasoli 200 g pomidorków koktajlowych  sos czosnkowy - przepis -> klik garść posiekanej natki pietruszki Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki.. Fasole oraz groszek dokładnie płuczemy

Kolejny blog o gotowaniu