dalej rządzą makarony! Dzisiaj proponuję bezglutenowe spaghetti z komosą z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. Bardzo aromatyczne, smaczne i syte danie - nie tylko dla bezglutenków ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki : 200 g pomidorków koktajlowych 250 g bezglutenowego makaronu spaghetti Garofalo 3 łyżki oliwy z oliwek 2 czosnku ½ pęczka natki pietruszki ½ szklanki białego wytrawnego wina 250 g obranych i oczyszczonych krewetek Makaron ugotuj
Kuchnia bezglutenowakolorów sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka idealnie sprawdzi się jako lekki obiad oraz pełnowartościowe drugie śniadanie. Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka (po obraniu 300g mięsa) 120g roszponki 15 pomidorków koktajlowych 120g mini mozzarelli 1 czerwona cebula 1/2 zielonego ogórka 80g orzechów nerkowca 1 pomarańcza Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu(...)sól pieprz Wykonanie: 1. Udka z kurczaka obrać i podzielić na mniejsze kawałki. 2. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, ogórka obrać, pokroić w małe kawałki, a czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka. 3. Roszponkę umyć, a mini kulki mozzarelli odsączyć z zalewy. 4. Pomarańczę obrać, pozbawić białych błonek i pokroić na małe kawałki. 5. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: 150 g wędzonego łososia 100 g rukoli 50 g szpinaku kilka czarnych oliwek pomidorki koktajlowe garść słonecznika prażonego sok z cytryny olej sezamowy sposób wykonania: Na talerze rozłożyć umytą i wysuszoną rukolę ze szpinakiem. Dodać pokrojonego w kostkę łososia, przekrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, oliwki, prażony słonecznik. Skropić sokiem z cytryny i olejem sezamowym
Darcia w kuchniŚwietne danie dla zabieganych Grillowany camembert z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 3 sery camembert sałata dębolisnta pomidorki koktajlowe zielone oliwki prażony słonecznik jogurt naturalny czosnek różki ziemniaczane sól, pieprz,ostra papryczka, oliwa z oliwek Camembert grillujemy to zarumienienia się skórki. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, dodajemy oliwki i prażony słonecznik. Doprawiamy i mieszamy z oliwą. Rożki
MarciochaKucharzyokazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ(składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty- pół wędzonej makreli- por (biała część)- pomidorki koktajlowe (6 sztuk)- jogurt naturalny (2 łyżki)- sól, pieprz, koperek Makaron zagotować. Pora pokroić w plasterki i przesmażyć z odrobiną oleju i soli, następnie dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe
Zgrabne GotowanieWytrawna wersja tiramisu z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, prosciutto, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem z bazylią i pomidorami. Ekspresowa i pyszna przekąska. Czas przygotowania:15 minut + chłodzenie Składniki:250 g Serka Kremowego Arla Apetina Pomidory i Bazylia,200 g śmietany 30%,200 g pomidorków koktajlowych,80 g prosciutto,1/2 drobno posiekanej chili,Pieprz Cayenne do smaku,½ pełnoziarnistej(...)ponieważ prosciutto jest słone.Szynkę pokroić w zapałki, wysmażyć na chrupiąco na maśle, przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na patelnie po smażeniu szynki wyłożyć czosnek i pomidorki pokrojone na połówki, przypiec.W szklance układać warstwami grzanki, serek, pomidorki i prosciutto, posypując je suszonymi pomidorami. Odstawić do lodówki na godzinę, przed podaniem przybrać zieleniną
SzczyptaSmaQpowyżej proporcji wyszło około 6 naleśników o grubości około 1-2 mm. Jeśli posiadasz większe naczynie, musisz podwoić proporcje podane w przepisie. Farsz: 1/2 średniej wielkości cukinii 5 pomidorków koktajlowych pół czerwonej papryki 250 g sera 1/2 brokuła 4 łyżki śmietany 36% szczypta kolendry szczypta tymianku kilka kropel oleju sezamowego Sos porowy: 20 g pora garść posiekanego szczypiorku(...)liście laurowe 3 szczypty ziela angielskiego 400 ml mleka 1 łyżka masła 3 łyżki mąki Dekoracja: gałązka bazylii pomidorek koktajlowy opcjonalnie posiekany szczypiorek, bądź groszek Ponadto potrzebne będą: naczynie żaroodporne bądź brytfanna Przygotowanie: Ciasto groszkowe: 1. Awokado i groszek zblendować na gładką masę. 2. Dodać pozostałe składniki i za pomocą trzepaczki zmieszać by masa nie miła grudek. 3. Smażyć
KreatywnePinydzięki tym smakowi quinoy, ostrej papryczki i aromatycznej kolendry, możemy się przenieść do Peru :) Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 mała papryczka chili 10 - 12 pomidorków koktajlowych pół małej sałaty lodowej garść listków kolendy 3 łyżki oleju sacha inchi lub z awokado 3 łyżki soku z limonki sól Wykonanie: Porwaną na małe kawałki sałatę i pomidorki koktajlowe wrzucamy
Quinoa Raz!whisky 2 łyżki masła oliwa z oliwek około 2 łyżki 200 g makaronu Soba 20 g pora pęczek szczypiorku pół łyżeczki suszonej kolendry/ bądź kilka listków świeżej 4 pomidorki koktajlowe- przepołowione odrobina poszatkowanego koperku Przygotowanie: 1. Krewetki rozmrozić całkowicie. 2. Szpinak rozmrozić całkowicie, odsączyć. 3. Na patelnię grillową połączyć oliwę z oliwek oraz masło, podsmażyć z obu stron(...)pomidorki koktajlowe 4. Położyć szpinak oraz por. Delikatnie podsmażyć. 5. Do całości dodać whisky, sól, pieprz, oraz sok z cytryny i dusić jeszcze przez moment, aż por delikatnie zmięknie 6. Na patelnię do sosu dodać krewetki i połączyć je z sosem, obrócić kilka razy. Następnie dusić aż będą białe, lekko zarumienione. 7. Odstawić patelnię z ognia i dodać śmietanę
KreatywnePinysamego rana przepyszną sałatkę z jajem. Może4 ona znaleść swoje miejsce również na Wielkanocnym stole, wszak jajo rządzi w ten dzień! Składniki: 3 jajka 1/2 brokuła kilka pomidorków koktajlowych tymianek, rozmaryn, bazylia po pół łyżeczki łyżka prażonych pestek słonecznika sos czosnkowy Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na połówki. Brokuła gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pomidorki(...)przekrawamy na połówki. Na talerzu układamy połówki jajek, pomiędzy układamy różyczki brokuła oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy prażonymi pestkami słonecznika, oprószamy przyprawami, polewamy sosem czosnkowym. Jeśli lubimy do sałatki możemy też dodać ugotowanego al dente kalafiora
Z Majeczką w kuchnigłówne składniki (nie licząc soli i cukru): mąką, drożdże, woda oraz oliwa plus (nie)ograniczona ilość dodatków-czasami jest to sama oliwa, a w tym przypadku słodkie pomidorki koktajlowe, oliwki oraz rozmarynowo-czosnkowa oliwa- tworzą wyjątkowe w smaku danie. Doskonałe smakująca zarówno na ciepło, jak i na zimno, prosta w wykonaniu i niesamowicie pachnąca, że musisz ją przygotować! :))) * mąka pszenna(...)woda- 185 g * oliwa- 50 g * drożdże- 6 g * sól, cukier- po 1/2 łyżeczki * pomidorki koktajlowe- kilkanaście sztuk * oliwki- kilka sztuk * rozmaryn suszony- 1/2 łyżeczki * czosnek suszony- 1/2 łyżeczki * świeży rozmaryn- kilka listków Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól oraz cukier, wlać ciepłą wodę oraz 20 g oliwy i wyrobić (najlepiej hakiem) na jednolite i gładkie ciasto, a następnie odstawić
Kraina Miodem PłynącaCiekawy pomysł na wędzonego łososia - wytrawna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem cebulki i pomidorków koktajlowych. Zapewniam, że jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 200 g wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowych(...)stopni C i wstawić do niego schłodzony spód tarty na około 15-20 minut. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Łososia pokroić w paski, a pomidorki na połówki. W misce wymieszać jajka ze śmietaną, przyprawić tymiankiem i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć łososia i cebulkę, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorów. Piec około
wyzwania kuchenneidealny. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania pizzy prowansalskiej: 1 arkusz ciasta francuskiego, 1 niewielka cukinia, 150g sera żółtego lub mozzarelli, 10 zielonych oliwek, 10 czarnych oliwek, 15 pomidorków koktajlowych lub 2 dość duże pomidory, koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy, 1 ząbek czosnku, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania pizzy prowansalskiej: Cukinię i pomidory płuczę i kroję w plastry, oliwki(...)pomidorki koktajlowe na połówki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze rozkładam ciasto francuskie, smaruję je koncentratem lub przecierem pomidorowym wymieszanym z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Następnie układam cukinię, pomidory i oliwki a całość posypuję startym serem oraz ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną pizzę piekę w rozgrzanym do 200 o C piekarniku przez około
Gotuj Się Kto MożeSkładniki: 1 opakowanie sałat, 1 czerwona papryka, kilka pomidorków koktajlowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz. Przygotowanie: Mieszankę sałat przekładamy do dużej miski. Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Warzywa dodajemy do mieszanki sałat. Składniki do sosu: oliwę z oliwek
Aga w kuchniłyżki oleju sos pomidorowy: 150g przecieru pomidorowego 3-4 łyżki wody 2 łyżeczki oregano dodatki: 25-30 dag żółtego sera 30 dag pieczarek 2 czerwone cebule 25 dag pomidorków koktajlowych oregano do posypania Przygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Do garnuszka z ciepłą wodą dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i po chwili wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy(...)żeby ciasto zwiększyło swoją objętość (na ok 40 minut).W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy. Mieszamy przecier z wodą i oregano. Następnie kroimy dodatki: pomidorki koktajlowe na pół, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 lub więcej części
Ze smakiem i z pasją