winogron (zielonych i/lub czerwonych)kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry)kilka suszonych owoców morelikilka świeżych listków bazyliikilka kromek dobrego pieczywaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Pomidorki koktajlowe i winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.2. Mini mozzarellę razem z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii nadziewamy na wykałaczki - powstaną koreczki
W kuchni KatieBardzo syta, a zarazem lekka sałatka o nietypowym smaku. Czteroskładnikowa – podstawę stanowi jakże zdrowa kasza jaglana, do tego upieczona z ziołami cukinia, soczyste pomidorki koktajlowe oraz charakterna feta. Sałatkę przygotowywałam często dość dawno temu, w tym roku postanowiłam przypomnieć sobie ten smak, ale… mam wrażenie, że smakowała mi nieco mniej niż kiedyś. Ciekawe dlaczego? 1 szkl. kaszy jaglanej(...)młode cukinie ok. 200 g pomidorków koktajlowych ser feta 4 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie płatki chilli sól Kaszę jaglaną przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie wrzątkiem. W większym rondelku doprowadzamy do wrzenia 2 szklanki wody. Lekko (!) solimy. Do garnka wsypujemy kaszę i gotujemy ją na bardzo małym ogniu pod przykryciem (staramy się nie mieszać kaszy
Smaki Na Talerzusmak tych naszych pomidorków, a z drugiej strony go łagodzi. Ale już lepiej zajmijmy się ich przygotowaniem. W tym celu Potrzebne nam będą: Porcja dla 6 osób 300 g pomidorków koktajlowych, 250 g sera (najlepiej koziego), 12 kromek wiejskiego chlebka, 2 łyżki cukru, oliwa z oliwek, sól i pieprz, koperek albo szczypiorek do udekorowania naszych toastów. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik(...)Beata Redzimska (@beatared) le 17 Mars 2016 à 10h28 PDT 7 total views, 7 views today Tweetnij The post Kanapki z serem kozim i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. appeared first on MODA
MODA NA BIOSkładniki: 2 buraki 1/2 główki sałaty lodowej cukinia 250 g łososia 1/2 puszki kukurydzy konserwowej garść pomidorków koktajlowych 2 cebulki dymki Buraki ugotować do miękkości przez około 30 minut. Ostudzić a następnie pokroić w kosteczkę. Cukinię pokroić w pasterki, wraz z łososiem i cebulą umieścić na blaszce do pieczenia. Spryskać oliwą. Piec przez 20 minut w 150 stopniach z użyciem(...)posiadamy takiej funkcji piec trochę dłużej. Łosoś ma być upieczony a cukinia lekko zrumieniona. Ostudzić. W misce ułożyć posiekaną sałatę lodową. Na to nałożyć odsączoną kukurydzę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, buraki. Cukinię pokroić na pół, cebulę w kosteczkę, łososia podzielić na kawałki. Włożyć do miski. Wymieszać. Sałatkę podajemy z ulubionym winegretem. Winegret z octem balsamicznym i sokiem z limonki
Moja Galeria Smakuprzyrządzenie kolacji w tym dniu, polecam Wam dorsza pieczonego na papryce i pomidorkach marynowanych w oliwie z oliwek, soli morskiej i pieprzu. Danie jest proste, a smakuje i wygląda świetnie :) SKŁADNIKI (2 porcje) 2 filety z dorsza 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 15 pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 2 gałązki rozmarynu sól morska świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA Filety z dorsza myjemy osuszamy i oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Przekładamy do blaszki do pieczenia. Dodajemy pomidorki koktajlowe ( w całośći, nie kroimy ich). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i wkładamy do piekarnika na 15 minut, temperatura 200 stopni. Po tym czasi wyjmujemy warzywa
DefinicjaSmakutylko wspaniale smakuje i zachwyca delikatnością, ale także cieszy oko. Na zewnątrz jest ładnie brązowa a w środku wciąż idealnie jasna, kremowa. Do tego zielone dodatki – ogórek, rukola i pomidorki koktajlowe dopełniające całość swoją czerwienią. Natomiast twarde, prażone nasiona słonecznika dodają charakteru całemu zestawowi. Zapraszamy! Składniki na marynatę 3 łyżki octu balsamicznego 3- 4 łyżki wody Sól Świeży rozmaryn(...)ząbki czosnku Łyżeczka suszonego oregano Odrobina tymianku Składniki sałatki Pierś z kurczaka Rukola Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony Nasiona słonecznika Sezam Składniki na dressing 2 łyżeczki musztardy 1- 2 łyżki oliwy z oliwek Sok wyciśnięty z cytryny (ilość wedle uznania) ½ łyżeczki miodu prawdziwego Duuużo zielonej natki pietruszki Ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Najpierw przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki umieszczamy
Symfonia Smakówsól 200 g zielonego groszku - u nas mrożony, olej z marynowanych karczochów , 1/4 szklanki białego wina, 1 niewielka cebula, 1 łyżka suszonych pomidorów, 2 drobniej pokrojone marynowane karczochy , garść pomidorków koktajlowych, 250 ml bulionu warzywnego, kilka plasterków szynki typu parmeńska, parmezan, świeża bazylia, sól, pieprz dodatkowo : śmietanka kremówka, ew. szpinak, cukinia, mięta, czosnek czy bazyliowe pesto Ziemniaki oczyścić pod bieżącą(...)chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy białe wino, a po chwili bulion warzywny. Gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, pokrojone marynowane karczochy, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Gotujemy całość do czasu, aż groszek będzie miękki, a następnie dodajemy szynkę podzieloną na mniejsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Dla większej rozpusty dodajcie śmietankę kremówkę
Plate of JoyProsto, smacznie, zdrowo :) SKŁADNIKI 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 średnia cukinia 1 cebula 1 czerwona papryka 2 garście pomidorków koktajlowych 1/2 główki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz zioła prowansalskie 3 łyżki posiekanej bazylii PRZYGOTOWANIE Piersi przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dość dużą(...)kostkę, cukinię w talarki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki kurczaka i pokrojone warzywa. Dorzucamy pomidorki koktajlowe i całe ząbki czosnku, doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 45 minut. Gotowe porcje posypujemy bazylią. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 250 g łososia 100 g świeżego makaronu 2 łyżeczki syropu klonowego 2 ząbki czosnku 150 g pomidorków koktajlowych 1/4 szklanki białego wina garść listków bazylii sól, pieprz oliwa Łososia pozbawić skóry. Doprawić solą i pieprzem. Spryskać oliwą. Rozgrzać patelnię grillową i zgrillować z każdej strony przez około 3 minuty(...)polać syropem klonowym. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu (mój gotował się 3 minuty). Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać pokrojony czosnek, podsmażyć, aż sie zarumieni. Dodać pomidorki koktajlowe oraz wino, gotować przez 2 minuty. Dodać ugotowany i odcedzony makaron. Doprawić bazylią, sola i pieprzem. Podawać z łososiem
Moja Galeria Smakuupalne dni świetnie spiszą się nawet jako danie obiadowe - np. z dodatkiem bagietki. Inspiracja przywieziona z wakacji na Bałkanach :) SKŁADNIKI 1 mały bakłażan 1 mała cukinia kilkanaście pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek 300g sera feta zioła prowansalskie lub tymianek sól morska oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Bakłażana i cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy na plasterki. Skrapiamy oliwą(...)delikatnie solimy i grillujemy wraz z pomidorkami koktajlowymi - do zrumienienia z każdej strony. Ulubiony ser kroimy w słupki i układamy na talerzu. Dodajemy grillowane warzywa i czarne oliwki. Całość posypujemy ziołami. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjewarzyw. Można ją przygotować na patelni w domu, lub na grillu (podpiekając fetę owiniętą w folię aluminiową). SKŁADNIKI 2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 150 g pomidorków koktajlowych 300 g dobrej jakości sera feta (najlepiej pokrojonej w kostkę) 3 łyżki oliwy czosnkowej ( przepis tutaj ) lub oliwa+ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku zioła prowanslaskie PRZYGOTOWANIE Cukinię myjemy(...)kroimy w plasterki, papryki w cienkie paski. Warzywa grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy. Cukinię wcześniej solimy. Pod koniec dodajemy pomidorki koktajlowe. Fetę odsączamy, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, aż się lekko zapiecze. Dodajemy fetę do warzyw i całość doprawiamy jeszcze ziołami. Przepyszna sałatka
Moje Kuchenne RewelacjePikantny placek dyniowy na cieniutkim razowym spodzie orkiszowym. Spoiwem łączącym surową, startą dynię jest ajwar (pasta paprykowo-bakłażanowa - przepis znajdziesz tu ) zamiast tradycyjnej śmietany z jajkami. Górę placka stanowią pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Same warzywa, zatem super fit! Dużo zdrowia i cennej energii, witamin oraz mikroelementów i świetnie dobrane smaki! W oryginale została doprawiona kuminem, ponieważ nie przepadam(...)oleju 1 jajko 400 g dyni 1 cytryna - bio 1 ząbek czosnku 1 cebula 200 g ajwaru 1 łyżeczka kolendry/kuminu sól, pieprz 50 g czarnych oliwek bez pestek 10 pomidorków koktajlowych 250 g jogurtu greckiego kilka łodyżek melisy, mięty Wykonanie: olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!właśnie takich przepisów ;) W tej propozycji musimy jedynie pokroić papryki i cebulę. Resztę zrobi za nas piekarnik. Czyż nie brzmi dobrze? :) Składniki: 6 udek kurczaka 1 czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego świeży tymianek sól, pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki Cebulę obrać ze skórki. Pokroić(...)ósemki. Papryki pokroić w kostkę. W dużym naczyniu żaroodpornym umieścić udka z kurczaka, cebulę, papryki, pomidorki koktajlowe, czosnek. Całość posypać wędzoną papryką, solą i pierzem. Polać oliwą i octem balsamicznym. Posypać listkami tymianku. Całość wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy przemieszać wszystkie składniki. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj sprytnie z Jamie
Moja Galeria Smakuwykwintnej kuchni - poza tym świetnie komponuje się z melonem ;) Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. po kilka liści różnych rodzajów sałat 1 melon Galia 8 plasterków szynki parmeńskiej kilka pomidorków koktajlowych kilka kulek mini mozzarelli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA: 1. Liście sałaty rozkładamy na talerzach. 2. Układamy na nich pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz kulki mini mozzarelli. 3. Melona przekrawamy na pół, wydrążamy za pomocą łyżki gniazda nasienne, kroimy na ósemki, a następnie wykrawamy miąższ owocu ze skórki. Zawijamy cząstki melona w szynkę parmeńską i układamy na sałacie. 4. Cebulę kroimy w cienkie kółka, które również układamy
W kuchni Katie