Taką makaronową sałatkę z tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami zaplanowałam sobie na dzień, gdy późno wrócimy do domu i nie będzie już sił ani ochoty na długie stanie przy piecu. Poza tym, że makaron musi ostygnąć zanim dodamy do niego majonez, sałatkę robi się bardzo szybko. Jak to z makaronowymi sałatkami bywa, jest ona bardzo sycąca. Dodatek tuńczyka daje przyjemny(...)smaku bardzo nam odpowiadała:) Szczególnie przypadła do gustu mojemu M:) 350 g makaronu kokardki słoiczek (300g) tuńczyka w oleju (ewentualnie 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym) 200 g pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek, pokrojonych w krążki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz szczypta oregano Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy
Smaki Na Talerzuwzór słynnej sałatki, zrobicie dosłownie w 5 - 10 minut, a długo będzie cieszył oczy na świątecznej kolacji :) Wystarczy poukładać według uznania pokrojone na pół oraz w plasterki pomidorki koktajlowe na przemian z kuleczkami mozzarelli i ziarenkami granatu. Całość ozdobić listkami bazylii i skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Ot, cała filozofia! :) Do Waszego świątecznego wieńca możecie(...)też użyć innych kolorowych pomidorków, np. pomarańczowych czy żółtych. Wszystko zależy tylko od Waszej inwencji, a efekt może być za każdym razem inny :) SKŁADNIKI: około 300 g pomidorków koktajlowych około 150 g mozzarelli w kuleczkach ziarenka z 1 granatu kilka listków bazylii oliwa z oliwek (użyłam aromatyzowanej chili) sól i świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Na ozdobnym talerzu rozłóż pomidorki
Słodko-Słony Świat Ilonyswoich kubków smakowych. Składniki : ok. 700 g fasolki szparagowej 2,5 kg pomidorów najlepiej mięsistych (u mnie mieszanka czerwonych, pomarańczowych, żółtych, zielonych i czarnych) 200 g pomidorków koktajlowych (ewentualnie; ja je dodałam dla podkręcenia smaku) płaska łyżka cukru łyżeczka soli do każdego słoika po 2 spore ząbki czosnku Umyte pomidorki koktajlowe wrzucić (w całości) do szerokiego garnka o grubym(...)pomidorów da się łatwo usunąć, delikatnie natnijcie skórki pomidorów na krzyż, a potem zalejcie wrzątkiem. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, usuwając tzw. piętki. Dodać do garnka, w którym są pomidorki koktajlowe. Pomidory rozgotować (najpierw zagotować pod przykryciem, potem zdjąć pokrywkę i gotować na palniku o mniejszej mocy). Gotowałam przez 2 dni po 20 minut, bo użyłam pomidorów dość soczystych. Fasolkę
Weekendy w domu i ogrodziemoim menu - dopisuję go obok kultowego już w mej Rodzinie Makaronu Caprese :) Soczyste piersi z kurczaka zapiekane z mozzarellą, cudownie słodkimi, lekko karmelizowanymi pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem, do tego świeżo siekana bazylia i rewelacyjny krem balsamiczny... Całość dziecinnie prosta w przygotowaniu, idealna na szybki obiad, pyszną kolację lub romantyczne spotkanie we dwoje. Jestem przekonana, że zachwycicie(...)strony Moje Bistro . SKŁADNIKI (na 4 porcje): 4 filety z kurczaka 2 kulki mozzarelli (2 x 125 g) (w oryginale 1 kulka) 2 duże ząbki czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka brązowego cukru garść siekanej bazylii sól świeżo zmielony pieprz słodka mielona papryka 5 łyżek oleju lub oliwy SKŁADNIKI NA KREM BALSAMICZNY: 0,5 szklanki octu balsamicznego
Słodko-Słony Świat Ilonyuczcili nim mijający poniedziałek. Bo poniedziałki wcale nie są takie złe ;) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. 250 g makaronu tagliatelle 250 g krewetek tygrysich 100 g szpinaku baby 200 g pomidorków koktajlowych 150 ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej(...)wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. 2. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, listki szpinaku pozbawiamy łodyżek. 3. Na patelni na oleju smażymy przez chwileczkę czosnek (tak, żeby się nie zarumienił), po czym dodajemy krewetki. 4. Obsmażamy krewetki z jednej strony, odwracamy na drugą stronę. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe i podlewamy winem. 5. Dorzucamy
W kuchni Katiepropozycja na letni, dietetyczny obiad. Obiad z serii dań ekspresowych, bo w czasie gdy gotuje się makaron przygotujesz sos i volia- gotowe. Dorsz duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem pomidorków koktajlowych robi się sam i smakuje wybornie. Wszystko podane z apetycznym, uroczym włoskim makaronem volanti. Po prostu pycha! Składniki na 4 porcje: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)oliwy 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz z młynka 1/2 łyżeczki cukru 400 g filetu z dorsza 250 g pomidorków koktajlowych 350 g volanti (włoski makaron) garść ziół: oregano lub bazylia Wykonanie: obrać i drobno pokroić cebulę i czosnek. Posmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać puszkę pokrojonych pomidorów. Puszkę popłukć małą ilością wody i dolać do sosu. Dodać cukier, sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 ml białego wytrawnego wina 2 pomarańcze 250 g mieszanki różnych sałat 2 łodygi selera naciowego kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka ziaren sezamu sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Sałatę myjemy, osuszamy, liście rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Łodygi selera naciowego kroimy na cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe(...)objętości płynu, ale tak, by pozostało trochę sosu na patelni. 7. Na koniec doprawiamy krewetki solą i pieprzem. 8. W półmiskach układamy sałatę, na nią kawałki selera naciowego, połówki pomidorków koktajlowych, cząstki pomarańczy, krewetki. Całość polewamy sosem z patelni i posypujemy nasionami sezamu. Podajemy z ciepłą bagietką lub kawałkami tortilli usmażonymi na suchej patelni z obu stron na rumiany kolor
W kuchni Katieiście królewskie śniadanie, którym chcielibyśmy ugościć również Was :) SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 jajka (rozmiar L) odrobina masła (do posmarowania foremki) 1 ząbek czosnku 4 plasterki szynki parmeńskiej 10 pomidorków koktajlowych 30 g rukoli 15 g startego parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kokilki smarujemy masłem. Na dno kładziemy odrobinę czosnku przeciśniętego przez(...)praskę oraz po dwa plastry szynki parmeńskiej. 2. Na szynkę sypiemy odrobinę startego parmezanu i kładziemy dwa pomidorki koktajlowe przecięte na pół. 3. Do kokilek wybijamy po jednym jajku, posypujemy odrobiną startego parmezanu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut, dopóki jajko się
W kuchni Katiewymienić na większe;) Tym razem, po dość długiej przerwie, znowu skusiłam się na makaronową sałatkę – w jednej z moich ulubionych wersji, bo z warzywami: kolorową papryką, ogórkiem oraz pomidorkami koktajlowymi. Tym co spajało całość był sos tatarski – ja wykorzystałam gotowy, ze słoiczka, ale jeśli macie czas i ochotę, możecie przygotować go sobie od podstaw samodzielnie. 1 opakowanie ulubionego(...)makaronu 2 pojedyncze piersi kurczaka po 1 papryce: czerwonej, zielonej i żółtej pęczek koperku 1 ogórek zielony tzw wąż kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mały słoiczek sosu tatarskiego (250ml) 1 łyżeczka musztardy przyprawa do gyrosa sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Polewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości
Smaki Na Talerzukawałki, skropić oliwą (najlepiej aromatyzowaną chili, bardzo podkręca smak całości) i zapiec go w piekarniku. Tak przygotowane grzanki miesza się dłońmi z krojonymi, soczystymi i dojrzałymi pomidorami oraz słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Do tego piórka czerwonej cebuli, liście bazylii, sos z octu balsamicznego (lub winnego) i odrobina tartego parmezanu... Grzanki chłoną przepyszny sos z sałatki i pomidorów, a całość smakuje przepysznie(...)smak? To kwintesencja najlepszych włoskich składników, które na talerzu przenoszą nas w ten ciepły i aromatyczny klimat :)) SKŁADNIKI: 3 duże pomidory (mocno dojrzałe, u mnie malinowe) 3 garści pomidorków koktajlowych w różnych kolorach (u mnie czerwone, pomarańczowe i żółte) 1 czerwona cebula mały pęczek świeżej bazylii kilka kromek czerstwego chleba (pszennego lub np.ciabatty) oliwa z oliwek (najlepiej aromatyzowana chili
Słodko-Słony Świat Ilonymąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżeczki soli Na farsz: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 20 pomidorków koktajlowych 2 kulki mozzarelli 2-3 garście świeżej rukoli 1 cytryna sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie WYKONANIE Ciasto do pizzy: Do małej miseczki wlać 100 ml letniej wody, rozkruszyć drożdże i wymieszać(...)Zamrożone krewetki wrzucić do gotującej się wody i zaraz po ich rozmrożeniu wyciągnąć je i przełożyć do miski. Ostudzone polać obficie sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Mozzarellę pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na szerokość formy
Passions hobbies lifeBardzo prosta sałatka z pomidorów. Dzięki temu, że użyłam czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych oraz czerwonej cebuli stała się bardziej kolorowa. Dodatkowo twaróg sprawia, że jest bardziej syta, więc można ją zabrać na drugie śniadanie do pracy :) SKŁADNIKI: 200g pomidorków koktajlowych czerwonych 200g pomidorków koktajlowych żółtych 100g twarogu półtłustego 1 mała czerwona cebula sól pieprz czarny świeżo mielony oliwa
https:KKuchniaMniamszybkiej i zdrowej sałatki śniadaniowej dodałam pomidorki koktajlowe z ogródka mojej Mamy. Dojrzewające na słońcu w domowym zaciszu ogródka dają niesamowity aromat słońca w sałatce. To one: Składniki: 1 mała główka sałaty lodowej 1 duża cebula 6 pomidorków koktajlowych żółtych 6 pomidorków koktajlowych czerwonych pół szklanki rodzynek 200 g sera typu fety 8 suszonych pomidorów pieprz oliwa
Zasmakuj KuchniSmażona fasolka z pomidorkami koktajlowymi i kuskusem, który apetycznie się do niej poprzyklejał. Danie szybkie w przygotowaniu, nie licząc gotowania :) Zdecydowanie bardziej syte i zdrowsze, niż tradycyjna fasolka z bułką. Posmakowała mi ta słodkawa wersja fasolki z ziołową nutą tymianku. SKŁADNIKI: 500g fasolki szparagowej żółtej 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody 300g pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 3 gałązki(...)jest miękka. Po ugotowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Na patelni, najlepiej sprawdzi się tu wok, rozpuścić masło i wrzucić gałązki tymianku. Chwilę podsmażyć, po czym dodać miód i pomidorki koktajlowe. Smażyć, aż pomidorki zaczną pękać. W między czasie wrzącą wodą zalać kuskus i odstawić do napęcznienia. Do pomidorków dodać fasolkę i chwilę obsmażyć. Po czym dodać kuskus. Należy
https:KKuchniaMniamsałatce, jest kuleczką, obojętnie jakiej wielkości, ale musi się turlać, a jak nie było kulką, to się nią stało za moją sprawą. Mamy tu zatem radosny groszek, pomidorki koktajlowe, ziarenka gorczycy, kulki mozzarelli, czarne oliwki, fioletowe ziemniaki, którym nadałam kształt za pomocą wykrawacza, zielony pieprz i oczywiście "falafelki". Ujęłam je w cudzysłów, bo trochę miałam problem jak nazwać(...)Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem (bez GMO) 1 opakowanie mozzarelli w kształcie kuleczek 2-3 fioletowe ziemniaki 10 czarnych oliwek 10 czerwonych pomidorków koktajlowych 10 ciemnych pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 1 czubata łyżka mąki kokosowej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki kuminu
Quinoa Raz!