Mój ostatni wyczyn. Sernik pełen bakalii, od samego spodu po sam wierzch! Kremowy, mazisty, słodki. To jeden z tych ciężkich serników, bogaty w składniki i aromaty. Jakieś pytania? Składniki: spód 50g orzechów włoskich 50g migdałów 50g orzechów laskowych 2 łyżki sezamu 2 łyżki rumu 6 łyżek mocnej herbaty masa serowa 150g masła 1kg twarogu (0,5kg półtłustego(...)tłustego) 3 łyżki serka mascarpone 2 łyżki śmietanki kremówki 6 jajek 6-7 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 1 łyżeczka esencji waniliowej skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy skórka otarta z limonki 150g rodzynek moczonych w rumie kawałki gorzkiej i białej czekolady wierzch 4 łyżki konfitury pomarańczowej kilka orzechów laskowych migdały blanszowane orzechy włoskie suszone morele
Raj dla Podniebieniamielonego* 4 dag mąki ziemniaczanej* 20 dag cukru* 6 jajek* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 10 dag żurawiny suszonej lub rodzynek* 5 dag kandyzowanej mieszanki skórek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej* kilka kropli olejku waniliowegobeza* 3 białka* 20 dag cukru pudru* 5 dag wiórków kokosowychpolewa czekoladowa* 10 dag mlecznej czekolady* 5 dag gorzkiej czekolady* 1 i 1/2 łyżki olejuSposób wykonaniaŻółtka utrzeć(...)godzinę, w temperaturze 190 stopni.bezaUbić pianę z białek, następnie dodać cukier puder i dalej ubijać, aż będzie lśniąca.Do piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.Wyjąć sernik z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170 stopni.Pianę rozsmarować na powierzchni sernika i wstawić ponownie do piekarnika na ok. 20 min. (Z bezy można zrezygnować, ale wtedy trzeba nieco wydłużyć
Mix smakuJeśli jeszcze nie przygotowywaliście sernika na serkach homogenizowanych (bez pieczenia), to koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: (na tortownicę 24 cm lub mniejszą) 700 g serków homogenizowanych / u mnie część waniliowych (typu „Danio”), a pozostałe naturalne 4 łyżki cukru pudru 250 ml śmietany 30-36% / schłodzonej 2 łyżki żelatyny galaretka – u mnie 1 pomarańczowa i 1 owoce leśne Cykoria(...)niż w przepisie na opakowaniu). Wystudzoną już lekko tężejącą galaretkę (To ważne! galaretka powinna zacząć tężeć) ostrożnie wykładamy na wierzch sernika (najlepiej łyżką). Wkładamy do lodówki, przygotowujemy w tym czasie drugą galaretkę i postępujemy z nią tak samo. Sernik zostawiamy na noc w lodówce. Smacznego
Słodkie okruszkiblogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek. foremka 23x33cm Masa makowa: 200g zmielonego maku (użyłam BackMit), łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 białka, kilka kropel aromatu migdałowego
Z miłości do słodkości200g) 125 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 2 budynie-u mnie pudding waniliowy z Lidla 10 -12 jaj-u mnie dziś 11 jaj dowolne bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa Wykonanie Miękkie masło zmiksować na puszystą masę.Cały czas miksując,dodawać cukier puder i po jednym żółtku. Następnie dodać proszek budyniowy i stopniowo twaróg. Z białek ubić sztywną pianę(...)przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do gorącego (175-180°C) piekarnika i piec około 60-65 minut .Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki lekko uchylić. Sernik wyjąć z piekarnika (po okolo 20-30 minutach),kiedy lekko przestygnie . Polukrować lub,posypać cukrem pudrem,można też dac polewę czekoladową . Smacznego
w mojej kuchniSernik na zimno z galaretkami i musem z brzoskwiń. Sernik miał być z musem z truskawek, lecz truskawki znikły za nim przybrałam się do zrobienia sernika i zastąpiły je brzoskwinie. Smak galaretek z owoców leśnych i agrestu fajnie łączy się z kremowym serem i musem brzoskwiniowym. Na upalne dni jest idealny, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnym lekko owocowym(...)celu obniżenia kaloryczności, śmietany nie dodawać) 8 łyżek cukru pudru 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe 2 galaretki owoce leśne lub inne ulubione mus brzoskwiniowy: 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe 2 łyżki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń (820 g) spód pod ser: 100 g dowolnych herbatników 100 g roztopionego masła 1 -2 łyżki cukru pudru dodatkowo: foremka 28 cm papier
Kuchcik gotujedoliczyć odpowiednio wcześniejsze rozpuszczenie galaretek… Wyszło coś na kształt sernika na zimno w formie pojedynczych deserków. Bardzo udany eksperyment:-) Składniki: 500 g serka mascarpone - duży kubek 1 kubeczek śmietany 30% - ok. 200 ml 1-2 łyżki cukru pudru – jeśli ktoś lubi słodsze to nawet 4 łyżki 2 galaretki – ja użyłam pomarańczowych Owoce – np. borówki, jagody, maliny… co kto lubi Galaretki
Ze smakiem bez glutenuserników. Bardzo go lubię. Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt. Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne. Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np. rodzynki, morele,skórkę pomarańczową(...)dwie części. Zawinęłam w folię i włożyłam je na 3 godziny do zamrażarki. Teraz masa serowa. Do misy miksera włożyłam miękkie masło, wsypałam cukier puder i cukier wanilinowy. Sernik z tą ilością cukru jest nie za słodki. Jeśli wolicie słodszy, to możecie dosypać jeszcze z pół szklanki. Cały czas miksując, dodawałam po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawałam twaróg
potrawyregionalneFruity cheesecake cold Składniki. 1 kg serka homogenizowanego 3 galaretki agrestowe 10 dag biszkoptów 10 dag drażetek czekoladowych herbatnikowych 50 dag winogron 1 owoc granatu 1
Kulinarny karnet Christopheraupiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Porcja na dużą blachę. Sernik PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu/ Temperatura pieczenia ciasta kruchego: 200oC Czas pieczenia: ok. 20 min. Temperatura pieczenia sernika: 180oC Czas pieczenia: 1 h 20 min. Kruche ciasto 1,5 szkl. mąki 100 g masła 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka szczypta soli zapach waniliowy Posiekać mąkę(...)oliwek bakalie np. rodzynki (opcjonalnie) Oddzielić białka od żółtek. Do sera dodać wszystkie składniki prócz białek. Ubić pianę z 5 białek i lekko wymieszać. Dodatkowo konfitura brzoskwiniowa (lub morelowa, pomarańczowa) Przygotowanie Ciasto kruche wyłożyć na blaszce sernikowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć ciasto widelcem. Spód zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC przez ok. 20 min. Po wyjęciu
coolinarnastrefa.blogspot.comżółtek- 10 białek- 100g mąki pszennej- 100g rodzynek- 270g cukru- aromaty:cytrynowy i pomarańczowy (po kilka kropli)- herbatniki petit beurreSkładniki nowszej wersji:- 1kg sera Juliko lub innego gęstego- 130g masła- 10 żółtek- 10 białek- 2 budynie śmietankowe bez cukru- 250g ksylitolu (lub cukru)- trochę skórki pomarańczowej i cytrynowej, u mnie gotowa O'etkera (można pominąć)- kruchy spód:-1 szklanka mąki(...)Wyszedł pyszny, puszysty i wart powtórzenia. Nie dodałam rodzynek do ciasta gdyż mi nie pozwolono...(bunt rodzinki). A byłyby tu bardzo wskazane. Mimo iż nie jestem fanką rodzynek w sernikach, to w tym mi zawsze bardzo smakowały. Rodzynki po sparzeniu a przed dodaniem obtaczamy lekko w mące lub budyniu i delikatnie mieszamy całość. Smacznego
Smaczne Zdrowemargaryny, 1 łyżeczka sody Masa serowa: 1,5 kg sera, 1 margaryna, 1,5 szkl. cukru (wg gustu), 1 budyń śmietankowy, 6 jajek, 2 czubate łyżki kaszy manny, skórka pomarańczowa Dodatkowo: polewa czekoladowa, orzechy do posypania WYKONANIE Ciasto: Miękką margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami, dodajemy dżem, następnie mąkę wymieszaną z kakao i sodą, wlewamy mleko. Ubijamy pianę z białek, dodajemy(...)odwrotnie: tam gdzie była masa serowa układamy ciasto, a pomiędzy paski ciasta wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Wystudzony sernik polewamy polewą i posypujemy orzechami
słodki bratekJuż od dawna chodził za mną ten smak! Lubię chałwę, lubię banany więc je połączyłam i powstało coś bardzo pysznego! Ciasto to delikatny biszkopt nasączony ponczem na bazie soku pomarańczowego, przełożony masą serową o smaku bananów i chałwy waniliowej. Całość komponuje się wspaniale, więc tylko się zajadać ! :D Składniki tortownica 15-16 cm: Ciasto tortownica 15-16 cm: 3 jaja(...)godzinkę. Po tym czasie położyć drugi blat nasączony ponczem i z powrotem włożyć do lodówki na 3-4 h. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Sernik delikatnie wyciągnąć z lodówki i tortownicy. Przyozdobić bita śmietaną. Całość posypać startą na tarce białą czekoladą. Ozdobić malinami i plasterkami banana. Wstawić do lodówki
Kuchnia Pauletteszrobienia tego sernika zainspirowała mnie autorka bloga Gotuj zdrowo! Guten Appetit!Z jednej strony wygląda cudownie i z drugiej rewelacyjnie smakuje - wszystko przemawia za tym, aby go zrobić :)Bardzo łatwy do zrobienia, ale efekt jest...przepyszny :)Gorąco polecam.SKŁADNIKI:CIASTO:250 g mąki pszennej70 g cukru pudru125 g masła2 czubate łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki przyprawy(...)piernika1 jajkoMASA SEROWA:1 kg sera5 jajek210 g cukru1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka cukru wanilinowego+ rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina (można dodać bakalie według uznania)WYKONANIE:Przesiać mąkę do plastikowej miski, dodać cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Następnie masło pokroić w kostkę i dodać do mąki - połączyć składniki. Następnie dodać jajko i ugnieść gładkie ciasto
Serce zamknięte w formie pysznościdużo lepszej jakości niż wciskane nam wiaderkowe serniki, w których sera nie czuć tylko gotową przetworzoną masę. Składniki na dużą okrągłą blachę: blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka - ale sernik urósł wyższy 1kg białego sera "kiełbasy" (zdjęcie na dole wpisu) 1,5 szklanki cukru pudru 500g serka homogenizowanego waniliowego (czasem kupuję opakowanie 450g i takie dodaję) 1 opakowanie cukru(...)serek homogenizowany. Na koniec dodajemy budynie waniliowe i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Na tym etapie możemy dodać np. aromat, skórkę z cytryny lub pomarańczy, odrobinę likieru pomarańczowego. W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy
Gotowanie i blogowanie