mango ma gładką i jędrną skórkę w kolorach od zielono-żółtej, przez pomarańczową do czerwonej, która lekko ugina się pod naciskiem. Jasnopomarańczowy, soczysty miąższ idealnie nadaje się do przygotowania koktajli, sorbetów, lodów i ciast. Przetarty mus z mango dodałam do masy serowej, z czego powstał sernik na spodzie z mielonych migdałów, zwieńczony galaretką z musu ze zmiksowanego mango. Takie
Smakowity Blog KulinarnySpód: 125 g masła 200 g wafelków kakaowych Masa serowa: 600 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g śmietany kremówki 30% 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa 90 g cukru pudru Mus: puszka brzoskwiń w syropie 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa Sposób przyrządzania: W rondelku rozpuścić masło. Wafelki włożyć do worka(...)lodówki do lekkiego stężenia i wylać na spód z wafelków, schłodzić w lodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Zmiksować razem ze stężałą galaretką na mus. Wylać na masę serową. Sernik wstawić do lodówki i schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychdomowej kandyzowanej skórce pomarańczowej. Mój ulubiony rodzaj pączków to właśnie takie z lukrem i skórką pomarańczową 💗 W sklepie zawsze wybieram te pączki, które mają jak najwięcej skórki. Kandyzowana skórka przyda nam się również do wypieków wielkanocnych, takich jak: mazurki, serniki i babki. Oprócz tego świetnie się komponuje również z makowcami i keksami. Zapraszam na stary i sprawdzony przepis
kulinarne odsłony patidomowej kandyzowanej skórce pomarańczowej. Mój ulubiony rodzaj pączków to właśnie takie z lukrem i skórką pomarańczową 💗 W sklepie zawsze wybieram te pączki, które mają jak najwięcej skórki. Kandyzowana skórka przyda nam się również do wypieków wielkanocnych, takich jak: mazurki, serniki i babki. Oprócz tego świetnie się komponuje również z makowcami i keksami. Zapraszam na stary i sprawdzony przepis
kulinarne odsłony patisię dla pań i panów.Zamiast standardowego deseru w formie sernika zaskocz swoich gości koktajlem o smaku sernika z wyczuwalnymi delikatnymi gruzełkami. SKŁADNIKI na 1 koktajl z shakera: 60 ml adwokata 15 ml mleka sok z 1 limonki (opcjonalnie) 15 ml pomarańczowego likieru "Triple sec" Wykonanie: Sok z limonki umieścić w shakerze (bez lodu) Do soku dolać adwokat i mleko
Sztuka gotowania w/g Samirysernik bardzo często gości w moim domu, domownicy wręcz go uwielbiają. Jest bardzo puszysty i wilgotny, dzięki czemu długo zachowuje świeżość, polecam spróbować bo jest przepyszny. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej Szymanowskiej 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko (białko do piany) 100 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kilogram tłustego sera(...)zmielony ser, wlewamy olej oraz mleko, miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny oraz skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na cieście, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z białek bijamy pianę , ucierając dodajemy cukier, masę wykładamy na gorący sernik, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut
Bajeczna Kuchniapszennej tortowej - 20 g mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 płaska łyżeczka sody - 50 g orzechów włoskich posiekanych DO PRZEŁOŻENIA - 4 pomarańcze - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - opakowanie marcepanu DALSZY CIĄG TUTAJ 3. GWIAZDA PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ: CIASTO: -500g mąki pszennej tortowej - 2 jajka wiejskie - 1/2 margaryny(...)PIERNIK NA SZYBKO! Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka - 55 g margaryny - szklanka mleka - 50 g utartych w moździerzu przypraw do piernika tj. cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
SMYKWKUCHNIpieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny olejek pomarańczowy według uznania Dodatkowo: 2 szklanki świeżych malin Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy(...)koniec dodajemy olejek według uznania i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto. 3. Maliny: Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wciskamy je lekko w masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. 5. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Zamiast sera w wiadereczku
Izabelawkuchniplanować co pojawi się na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnych dań musi być też deser. Pieczemy pierniki, serniki i ciasta z makiem, a ja proponuję w tym roku dla lekkiego przełamania tradycji ( #OlejKonwenanse ) pachnący świętami tort cynamonowy z ciemnym rumem i skórką pomarańczową. A jeśli szukacie inspiracji na łamanie świątecznych konwenansów koniecznie zajrzyjcie na www.olejkonwenanse.pl ŚWIĄTECZNY TORT CYNAMONOWY
Bon appetit mon amieJesień w pełnej krasie, a co za tym idzie mamy piękne pomarańczowe dynie niemal wszędzie i możemy z nich zrobić nie tylko dania wytrawne ale również słodkości. Dziś ,korzystając z przepisu z książki "Domowe Wypieki" wymodziłam sernik dyniowy. Trochę zmodyfikowałam przepis, aby było szybciej i prościej. Sernik jest mokry, pyszny, jeden kawałek woła o drugi. Kompletnie
Z Kuchni Do Kuchniczekolady mlecznej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ( jeśli ktoś lubi bardziej zwarty sernik to proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny ) Warstwa bananowa: 1/2 kg sera w wiaderku 3 banany galaretka cytrynowa Wierzch: 1 pudełko borówek galaretka cytrynowa albo pomarańczowa Sposób wykonania : Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i ze szczypta soli. Następnie dodać
Różne smaki w kuchniczekolady mlecznej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ( jeśli ktoś lubi bardziej zwarty sernik to proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny ) Warstwa bananowa: 1/2 kg sera w wiaderku 3 banany galaretka cytrynowa Wierzch: 1 pudełko borówek galaretka cytrynowa albo pomarańczowa Sposób wykonania :Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i ze szczypta soli. Następnie dodać stopniowo
Słodkości i nie tylkojakimś szybkim cieście, wymyśliłam sernik gotowany. Szybki, prosty i smaczny zarazem. W całym tym gotowaniu było jeszcze jedno ale, okazało się, że w domu mam tylko budyń czekoladowy i nawet nie mam mąki ziemniaczanej. Mój serniczek zamiast pomarańczowy od dyni, wyszedł brązowy. No cóż, ważne że smaczny i że dyniowy. Składniki(...)rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy. Następnie dodajemy zmielony ser, wbijamy jajka, mieszamy i gotujemy. Dodajemy zmiksowaną masę dyniową. Ciągle gotujemy. Budyń mieszamy z mlekiem i dodajemy do gorącego sernika - energicznie mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji przypominającej gotowy budyń. Formę np.tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy gorącą masę. Przykrywamy ciastkami. polewa czekoladowa: W miseczce zanurzonej
Życie zaczyna się w kuchniSerniki, serniki... Któż ich nie lubi? Często przygotowujemy je z masą makową. Są pyszne. A może dzisiaj masę makową zastąpimy kutią? Warto spróbować! Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny "Kasi" 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Do przesianej mąki dodajemy margarynę i siekamy(...)minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Galaretka: 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżeczka żelatyny puszka brzoskwiń Galaretkę z dodatkiem żelatyny rozpuszczamy w litrze gorącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Układamy je na serniku. Na koniec całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze stężało. Smacznego
Pyszności SłodkościMamy właśnie sezon na morele, brzoskwinie i nektarynki. Śliczne to owoce - okrąglutkie, żółto-pomarańczowe, często z intensywnie czerwonym rumieńcem. Kuszą ze straganów i naprawdę rozumiem, jak ciężko przejść obok nich obojętnie. Ja jednak najczęściej tak właśnie robię; morele wydają mi się mdławe, a drobne włoski na brzoskwiniowej skórce skutecznie mnie odstręczają. Z całej rodziny najbardziej lubię nektarynki; słodkie i miękkie(...)masie sernikowej o delikatnej ziołowej nucie. Całość otulona kruchym ciastem, również za sprawą rozmarynu spersonalizowanym, smakowała po prostu bajecznie. Z tym, że mi, zamiast tarty, wyszedł bardziej sernik - bo to właśnie masa serowa jest tym, co lubię najbardziej... Połączenie moreli z rozmarynem polecam Wam ogromnie - sprawdzi się też w dżemie czy na przykład w lodach. A w serniku
Pożeraczka, czyli raz adobrze