ziemniaczanej kaszą manną( u mnie semolina) i dodanie suszonej, sproszkowanej skórki pomarańczowej oraz szczypty kardamonu. Serniczek smiało mogę uznać za mój kulinarny sukces, ponieważ nawet moje dziatki, które z reguły nie przepadają za mumusinymi ciastami, skusiły się na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień. Sernik prawie krakowski Składniki na blaszkę 23x33 cm Ciasto:250 g mąki1 jajko150(...)żółtka230 g cukru pudru2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina)cukier waniliowy100 ml śmietany kremówki100 g masła 70 g rodzynek szczypta suszonej , sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonuCiasto:Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min. W tym czasie przygotowujemy masę serową: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez
Mia Cucina SofietaProsty mały deser w szklaneczkach. Masa serowa z dodatkiem intensywnie pomarańczowej galaretki bardzo ładnie się prezentuje. Deser można przygotować także w formie klasycznego sernika w tortownicy, wystarczy tylko zrobić masę serową z podwójnej porcji składników. składniki: galaretka z soku 500 ml soku Leon Hortex: marchew banan jabłko ok 1/3 szklanki wody 2,5 łyżeczki żelatyny ewentualnie odrobina cukru do smaku
Monia miesza i gotujeTort makowy, to dla mnie kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia...mak, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa,daktyle.Ten zapach roznosi się po całym domu, nadając mu niepowtarzalny zapach.W towarzystwie aromatycznej kawy przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki(...)biszkopt makowy 800 g suchego maku czubata łyżka skórki pomarańczowej 5-6 drobniutko posiekanych daktyli 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 20 g czystej wódki 150 g cukru pudru 50 g wiórków kokosowych pół szklanki
Gosia gotujeTchnienie wiosny wpadło do pokoju w postaciciepłego powiewu.Słońce wykukuje zza chmur.Czujesz to?Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę) 500g serka śmietankowego 5 galaretek cytrynowych (lub pomarańczowych) puszka mandarynek garśc rodzynek biszkopty 3 galaretki rozpuściłam w 1/3 ilości wody z przepisu na opakowaniu. Mandarynki osączyłam. Syrop zmieszałam z wodą tak, by powstała
W kuchni Karmel-itkiWielkanocne ciasta to przede wszystkim baby, mazurki i serniki oraz paschy. Według mnie nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Piekło się je w całej Polsce od stuleci. Baba Czy wiecie, że historycy sztuki kulinarnej są zgodni, że baba powstała w polskiej kuchni pod koniec XVII wieku za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego i rozpowszechniły się w krajach europejskich(...)narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce) należą obok mazurków do tradycyjnych specjałów wielkanocnych. Odmian serników jest wiele. Wypieka sieje na spodzie z ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Niekiedy dodaje się do masy
Ciastka - domowe słodkościPołączenie brownie i sernika. Jest to modyfikacja wcześniejszego przepisu na brownie z serem i truskawkami (przepis znajdziecie tutaj ). Dodatek skórki pomarańczowej i powideł śliwkowych dodaje świątecznego charakteru. Pamiętajcie, żeby wybrać dobrej jakości twaróg sernikowy (bez dodatku cukru) lub najlepiej samodzielnie go zmielić. Zazwyczaj piekę brownie z gorzkiej czekolady, ale w tym przypadku bardziej pasowała mi mleczna Spód brownie(...)mlecznej czekolady 200 g masła 1 łyżka kakao 3 jajka 100 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g sera twarogowego do serników lub trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 150 g mleka skondensowanego słodzonego (z tubki) 2 jajka skórka otarta z pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 3 łyżki powideł śliwkowych Czekoladę rozpuścić z masłem i kakao na małym palniku
Bulliokroimy, przekładamy do garnka, wlewamy pół szklanki wody i zagotowujemy. Następnie wsypujemy 2 galaretki czerwone (lub pomarańczowe). Całość mieszamy, aby galaretki się rozpuściły, a następnie blendujemy. Próbujemy i ew. dosładzamy, bo wiadomo, że rabarbar jest bardzo kwaśny. Otrzymany mus wylewamy na zastygnięty sernik. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
Walijskie Pichcenieproblem w naszych domach przed Bożym Narodzeniem. A jak mu zaradzić? Najlepszym sposobem jest połączyć te dwie propozycje :-) Puszysty i kremowy sernik położony na makowej warstwie czyni ten wypiek iście świątecznym, a dodatek dużej ilości skórki pomarańczowej sprawia, że ciastem tym pachnie w całym domu tworząc niepowtarzalny i jedyny w swym rodzaju klimat :-) Składniki na tortownicę około(...)pomarańczy i masę makową. Smażyć 15 minut i odstawić by przestygło. Do chłodnej masy makowej dołożyć 2 roztrzepane jajka, cynamon i cukier puder. Zmiksować. Masę wyłożyć na spód do sernika. Ser: 600 g białego sera (najlepiej sobie zmielonego, lub bardzo dobrego jakościowo z wiaderka) 3 jaja 5 łyżek śmietany 70 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 100 ml soku
Poezja Smaków - blog kulinarnywiśni. Galaretkę studzę od czasu do czasu mieszając aby żelatyna nie osadzała sie na dnie. Półściętą wylewam na ciasto. * jeżeli sernik robimy bez wiśni do masy można dodać ulubione dodatki ( namoczone rodzynki / kandyzowaną skórkę pomarańczową ) ** jeżeli używamy wiśni mrożonych: owoce rozmrażamy na sicie, sok jaki powstaje przy rozmrożeniu odlewamy do sporządzenia galaretki, zaś owoce umieszczamy w garnku, dodajemy
kawawszklancenaczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do sernika, a resztę zostaw na inny mój dyniowy przepis:) Dyni Hokkaido (mała, czerwono-pomarańczowa) nie trzeba obierać ze skórki i dlatego jej najczęściej używam
Słodko-Słony Świat Ilonysernik upiekłam już z myślą o świętach Bożego Narodzenia. To był eksperyment, który okazał się bardzo udany :) Do masy serowej dodałam otartą skórkę pomarańczową, ponieważ święta już od dzieciństwa kojarzą mi się z zapachem pomarańczy. Do ciasta natomiast dosypałam przyprawę do piernika, żeby było jeszcze bardziej świątecznie :) Miałam się wstrzymać z publikacją tego przepisu co najmniej do początku grudnia(...)dodawać ser. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dalej ucierać. Następnie dodać otartą skórkę pomarańczową. Wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z 10 białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać. Gotową masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 2-3 godziny. Polewa: W rondelku zagotować wodę, ustawić
Agusiowe smakołykizrobienie jej nie jest trudne, więc warto spróbować. Dodatkowo podczas kandyzacji otrzymujemy aromatyczny cukier pomarańczowy, którego możemy użyć do ciasta lub do zimowej herbatki. Taką kandyzowaną skórkę można użyć do świątecznych wypieków takich jak serniki, czy makowce. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 200 g skórki i 140 g cukru Składniki(...)chwilę później wszystka woda wyparuje i gotowe. Tak otrzymaną kandyzowaną skórkę należy za pomocą durszlaka oddzielić od produktu ubocznego jakim jest aromatyzowany cukier pomarańczowy. Taką skórkę można mrozić lub trzymać w lodówce nawet kilka tygodni. Z wyżej opisanego przepisu otrzymałem 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 140 g cukru aromatyzowanego pomarańczą, który
KuchniaWeDwoje.plśmietanę 30 %, cukier puder, wiórki kokosowe, aromat pomarańczowy utrzeć mikserem na dużych obrotach z 5 minut, żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i wlać 5 łyżek gorącej wody, wymieszać i wystudzoną żelatynę porcjami dodawać do sernika w trakcie miksowania tortownica 22 cm, wyłożona folią spożywczą - na dnie poukładać biszkopty, dać sernik i łyżką przygnieść do dna obrane mandarynki
W Mojej Kuchni LubięDziś polecam orzeźwiającą tartę serowo-pomarańczową. Większość z nas zapewne poczyni noworoczne plany dot. m. in. ograniczenia słodkości, ale w przypadku tej tarty nie musicie sobie
Domowa Cookierenka Agipieczenia - szczypta ciasto na spód mikserem wyrobić na drobną kruszonkę, blacha 25x30, wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto wsypać do blaszki, dłonią je przyklepać żółtka, cukier, aromat pomarańczowy w misie robota utrzeć na puszystą masę dzień wcześniej ugotowane ziemniali zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę i wsypać do masy - ucierać z 3 minuty dodać miękkie(...)nagrzany 190C, grzanie góra/dół, 2 poziom, piec około 60 minut, po upieczeniu zostawić przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut, blaszkę zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia sernik jest delikatny, wilgotny i bardzo smaczny....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię