Ten weekend był dość pracowity. Dużo siedziałam w kuchni. Ale są też niezłe efekty. Między innymi ta oto wspaniała szarlotka. Mój mąż zajadał ją na ciepło
moj przepis namojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie
moj przepis naSernik ten należy do tych "ciężkich" i jest bardzo smaczny. Idealny do herbatki czy kawy. Ja jako wielbicielka wszystkich serników mogę Wam powiedzieć, że jest rewelacyjny w smaku. Mleczko skondensowane nadaje mu zupełnie inny smak, Świetnie się kroi i z podanego przepisu wychodzi nam cała duża blacha wspaniałego ciasta. 1 kg sera twarogowego (dałam wiaderkowy) 6 jajek(...)masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki cukru 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej Ser ucierać z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku. Masło roztopić i wystudzone wlać do sera. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i zmiksować, a następnie wlać mleko skondensowane zmiksować do połączenia składników
O kuchni z uczuciemPrawdopodobnie jeden z najlepszych serników jaki kiedykolwiek jadłam. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku. Ciasto jest cudownie kremowe aż nie chce się przestać jeść. Nie będę tym razem zamieszczała tu przepisu, ale wstawiam link http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_krolewski/przepis.html Zamiast marmolady pomarańczowej użyłam dżemu porzeczkowego. Oczywiście w mojej wersji nie było mowy o rodzynkach ;) Myślę, że jeszcze kiedyś wrócę
Emskie Smakijajek 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau lub 5 łyżek soku z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36% Składniki na masę makową: 250 g gotowej masy makowej Helio około 120 g bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa (wszystkich bakalii ma być w sumie(...)włożyć ser, maizenę i skórkę pomarańczową. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie i długie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując krótko po każdym dodanym jajku. Na koniec wymieszać z likierem pomarańczowym, ekstraktem z wanilii i śmietanką
Moje domowe kucharzenieSernik ten jest tak wilgotny, że rozpływa się w ustach Składniki SPÓD: 30 dag mąki pół kostki margaryny 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy MASA SEROWA: 1 kg twarogu 2 szklanki mleka pół szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 całe jajka aromat np. pomarańczowy polewa z białek 4 białka pół szklanki(...)Następnie wylać przygotowaną masę serową i piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut 4. białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na gorący upieczony sernik i wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika
Darcia w kuchnitylko wyszłam z domu. Mało zawału nie dostałam gdy wróciłam i zobaczyłam nadkrojony jeszcze ciepły sernik, bo zawsze studzę do następnego dnia żeby dobrze stężał. No ale z sernikami to u nas jest tak zawsze, że jakby mogli, to jedliby prosto z piekarnika. *foremka 23*28 cm (lub większa) Składniki: na ciasto: 150 g mąki pszennej(...)pieczenia na masę serową: 1 kg sera 7 jajek 50 g masła 150 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 2 łyżki kwaśnej śmietany 100 g skórki pomarańczowej 100 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać pozostałe składniki spodu i zagnieść elastyczne ciasto. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Ciasto rozwałkować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto, blaszka 25x35 cm: 400 g mąki pszennej 200 g margaryny lub masła 200 g cukru 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki na masę serową: 1 kg białego sera 4 żółtka 120 g masła 350 g cukru pudru 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej około 1/3 szklanki mleka aromat pomarańczowy(...)pozostanie wilgotne. Wierzch można polać polewą czekoladową. Po przepisy na doskonałe podkarpackie ciasta (czy raczej placki, bo tak się u nas mówi), w tym różne rodzaje serników, zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA Sernik biały Sernik krośnieński Sernik przekładany Sernik szachownica
Trzeci talerzSernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami to p rzepyszny, delikatny i aksamitny deser na spodzie z biszkoptów dla wszystkich amatorów słodkości. Sernik gotowany to propozycja, którą można podać nawet na specjalne okazje, znakomicie sprawdzi się również na świątecznym stole. składniki na tortownicę 23 cm 1 kg twarogu z wiaderka(...)jajka 1 szklanka cukru kryształu 200 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 14-15 sztuk okrągłch biszkoptów 25 g rodzynek 25 g pokrojonych suszonych moreli 25 g skórki pomarańczowej 2 galaretki pomarańczowe brzoskwinie z puszki ( ok 8-10 połówek brzoskwiń ) przepis Masło rozpuszczamy w garnku na małym płomieniu, zdejmujemy z ognia i studzimy. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier
Smakowite Daniasicie, z 1 kg wiaderka) łyżka żelatyny 100 ml wrzątku 4 łyżki cukru pudru trzcinowego z prawdziwą wanilią łyżeczka startej skórki z pomarańczy szklanka truskawek cząstki pomarańczy galaretka pomarańczowa opakowanie okrągłych biszkoptów (użyłam bezglutenowych) Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem i skórką z pomarańczy. Dodajemy żelatynę i miksujemy na głądką masę. W formie(...)wierzchu układamy pokrojone owoce, lekko wciskając je w masę. Odstawiamy do lodówki, aż ser stężeje. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy całkiem wystygnie, wylewamy ją na sernik. Odstawiamy do lodówki, aż całkowicie stężeje. Smacznego :) Artykuł Sernik na zimno pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogspróbowaniu wiem, że dodałabym opakowanie mascarpone.To była próba przedświąteczna. Sernik w smaku i konsystencji ok. Z mascarpone będzie jeszcze lepszy. Do świątecznego dodam 1,5 kg sera i odpowiednio więcej pozostałych składników. Użyłam: 700 gram tłustego twarogu, zmieliłam sama w malakserze opakowanie cukru ze skórką pomarańczową z pomarańczy z Włoch lub łyżeczka skórki pomarańczowej opakowanie bezglutenowego budyniu
AZgotuj!ciastkami i wstawić do lodówki na min 30 minut. Składniki na sernik: 800 ml jogurtu gęstego - ogrzanego do temperatury pokojowej 130 g cukru pudru 30 g żelatyny 200 g śmietany 30% ekstrakt z wanilii lub olejek owoce na wierzch - borówki, jagody lub winogron 1 galaretka - ja użyłam pomarańczowej Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie wstawić do miski
Ze smakiem bez glutenuSernik w wydaniu świątecznym :) z nutką aromatycznych pomarańczy Składniki na serowiec: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 jaja 4 żółtka 10 dag skórki z pomarańczy 1 aromat pomarańczowy 1 kisiel pomarańczowy Składniki na ciasto: 30 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka
Tradycyjna Kuchniamojprzepisna.pl | Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta kruchego, tym razem z formie małych tartaletek. U mnie wersja z budyniem pomarańczowym i
moj przepis nawyczuć. Krem do tego sernika przygotowałam samodzielnie i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie byłam zaskoczona efektem. Cieszcie oczy i nie dajcie szans cierpieć podniebieniu! Pieczcie! Składniki 200-250g kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 400g twarogu półtłustego zmielonego 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego skórka otarta z 1/4 cytryny(...)cytryny. Następnie do masy serowej dodajemy krem z migdałów. Całość miksujemy krótko na niskich obrotach do połączenia się składników. Masę przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w 150C przez 50 – 60 min. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku. Migdały i różne gatunki orzechów rozdrabniamy i posypujemy cały wierzch sernika. Dekorujemy cukrowymi kuleczkami
Raj dla Podniebieniajakiegoś czasu chodziło za mną przygotowanie tego deseru. Mama mi o nim powiedziała. Usłyszała od koleżanki, że taki sernik zawsze wychodzi. Dodatkowo kuszące było to, że nie ma w nim surowizny. Wprawdzie lato już minęło i zagrożenie zakażenia salmonellą i innymi świństwami zmalało. Jednak jeśli ma się w domu małego smakosza to przepis zawsze będzie przydatny. Zakupiłam więc wiaderko(...)Polecam Składniki: 1 kg twarogu z wiaderka 3 żółtka 3/4 kostki masła 1/2 szklanki mleka 1 mały cukier waniliowy 8-9 łyżek cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego lub pomarańczowego 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 opakowania budyniu waniliowego ok 20 sztuk herbatników Przygotowanie: Żółtka ucieramy z masłem i cukrami na jednolitą masę. Następnie dodajemy aromat oraz twaróg. Miksujemy
Kuchnia po mojemu