cytrynowa skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Biszkopty układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. masa budyniowa: Ścieramy skórkę z cytryn (będzie potrzebna nam później) i wyciskamy sok. Sok pomarańczowy z sokiem cytrynowym gotujemy na małym ogniu. Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody i kiedy sok zacznie się gotować dolewamy budynie do garnka, mieszamy aż zacznie gęstnieć. Ugotowany(...)cukrem, a następnie dodajemy do niej tężejącą galaretkę. (ja najpierw łączę odrobinę galaretki ze śmietaną a dopiero potem wlewam resztę) Na koniec dodaję trochę skórki otartej z cytryny. Sernik z pianką wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny aby pianka stężała. Po zastygnięciu pianki wierzch sernika posypujemy startą wcześniej skórką z pomarańczy (albo cytryny), zalewamy rozpuszczoną
Bon appetit mon amieJest to przeróbka przepisu na ciasto Trzy smaki, które oprócz sera i maku miało jeszcze warstwę orzechową. Teraz dałam na spód warstwę
To co kochamIntensywnie czerwono-pomarańczowe niebo o wschodzie słońca. Kawa wypita z tą drugą osobą. Kilka małych drobiazgów do załatwienia. Mówi się, że do szczęścia nie potrzeba wielu rzeczy. "Said no more counting dollars We'll be counting stars" "Powiedziałem koniec z liczeniem pieniędzy Będziemy liczyć gwiazdy" Hie hie - no chciałabym, chciała...;) Zwlaszcza, że pod koniec lata nieba są wprost usłane gwiazdami(...)zakrzepnięciu wsunąć z bitą śmietaną;)). Jeszcze słówko na temat masy. Nie za bardzo wiedzialam, na co mam większą ochotę - na połączenie winogron z budyniem waniliowym czy ciasto a'la sernik na zimno. Więc zdecydowałam się połączyć oba skladniki i tak oto powstała - moim skromnym zdaniem - bardzo udana masa w smaku przypominająca sernik, ale nieco delikatniejsza i kremowa :) Już
My simple kitchenustach. Piekłam go z sera w wiaderku, więc nie wymaga on brudzenia maszynki do mielenia co więcej nie potrzeba podpiekać spodu gdyż zastosowałam w nim mój patent z białkiem ;) Sernik wychodzi dość wysoki i nie wiele opada :) Składniki na dużą blaszkę 25 x 35 cm CIASTO : 3 niepełne szklanki mąki tortowej 2 żółtka i 1 całe jajko 3/4 szkl(...)żółtka i białka osobno-zostawmy sobie odrobinę białka do posmarowania ciasta przed wyłożeniem masy serowej, to pozwoli uniknąć nam zakalca :) szczypta soli do białek jeśli lubimy możemy dodać skórkę pomarańczową 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy na 1 godz. do lodówki. 2. W dużej misce ubijamy 1 jajko oraz 5 żółtek z cukrem na puszysta masę. W osobnej
Gotowanie...to proste !Małe serniczki + gęsty malinowy sos tworzą wspaniałe zestawienie :) i są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy ... Składniki na spód: 100 g. herbatników maślanych 50 g. masła 1
Walijskie PichcenieŚwięta kojarzą się raczej z makowcem i sernikiem, niż ze skromnym, zwykłym ciastem drożdżowym, ale dla mnie to kwintesencja domowego smaku. Poza tym możemy wzbogacić je bakaliami, czyniąc z niego królewską ucztę. Ciasto drożdżowe często gości na świątecznych stołach w rodzinach, gdzie ktoś jest chory i nie może sobie pozwolić na bardziej słodkie i ciężkie specjały a też chce mieć(...)więcej. Niedoścignionym ideałem pozostaje włoskie ciasto drożdżowe z bakaliami panettone, które nie czerstwieje, nie kruszy się, nie wysycha i dobrze rośnie tworząc charakterystyczne kopułkę i pięknie pachnie skórką pomarańczową. Ja nie mam specjalnej formy do panettone, więc robię ciasto w keksówce. Zresztą ja prawie wszystko robię w keksówce. Składniki: szklanka mleka opakowanie 7 g drożdzy instant ¾ szklanki cukru ¾ kostki
Ugotowane pozamiataneCzyli sernik jaglany, choć mam wrażenie, że słowo „sernik” nie bardzo tutaj pasuje. Co prawda przypomina on swoją fakturą tradycyjnie serwowany na polskich stołach twarogowy deser, ale na tym kończy się podobieństwo obu tych ciast. Jednak nawet jeżeli jesteś tradycjonalistą, proszę, nie odwracaj głowy, ponieważ jaglarnik jest skierowany nie tylko do roślinożerców. Jestem w dużej mierze przekonana(...)podstawie inne, bardziej wymyślne wersje. Odnoszę wrażenie, że nie do końca mi się to udało; olej kokosowy, którego użyłam, miał tak oszałamiający zapach, że przeniknął wszystkie warstwy ciasta; likier pomarańczowy i migdały też dały o sobie znać. W rezultacie z piekarnika wyłonił się pyszny i bardzo aromatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany, choć zrealizowane w odbiegający od naszych wyobrażeń sposób
Roślinna - blog wegańskiOstatnio bardzo polubiłam tarty. Często goszczą na moim stole, więc postanowiłam poeksperymentować po raz kolejny. Tym razem ku zaskoczeniu upiekłam tartę kokosową z serkiem mascarpone i
Truskawkowa Fiestaświęta Bożego Narodzenia robi się zazwyczaj makowce, pierniki i serniki, ale w tym roku u mnie było nieco inaczej. Moja mama zażyczyła sobie tartę z owocami i galaretką. I na tylu składnikach można było poprzestać, ale mnie kusiło żeby zrobić tartę niestandardową, wielowarstwową. Wizualnie i smakowo wyszła wspaniale. Był tylko jeden problem, a dokładniej sposób jedzenia. Pod sam koniec(...)cukru 2 żółtka szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody Na warstwę z owocami: około 1/2 dżemu brzoskwiniowego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń Na białą i pomarańczową warstwę: 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 duża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera Na dekorację: około 5 rurek dekoracyjnych
Passions hobbies lifeZdecydowanie polecam przygotowywanie sobie takiego koktajlu nie tylko w okresie marca-kwietnia, kiedy rzeżucha jest szczególnie popularna i używana, ale przez cały rok Składniki na koktajl: 2 szklanki soku pomarańczowego 2 spore garście liści szpinaku 1 duże jabłko 4 łyżki świeżej rzeżuchy miód, lub cukier do dosłodzenia, wg. uznania Przygotowanie koktajlu: Jabłko obieramy i wycinamy gniazdo nasienne. Szpinak płuczemy(...)Dzięki naturalnemu barwieniu, jajka zyskują nie tylko Rolada z jabłkami w 45 minut Puszysta i delikatna rolada z jabłkami. Od momentu zaczęcia jej przygotowywania, zjecie ją już za Cytrynowy sernik na zimno Dzisiejszy sernik to propozycja od najlepszego polskiego cukiernika, mistrza Polski cukierników, Pawła Małeckiego. W kuchni .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item
NiePieprz.plwiesz przecież…- uśmiecham się zawstydzona – tę bransoletkę. Z niebieskimi koralikami… W pokoju migają świtełka prześlicznie ozdobionej choinki. Z kuchni dolatują świąteczne zapachy i dźwięki radiowych kolęd. Sernik posypany kokosem pyszni sie na kryształowej paterze niczym oprószony śniegiem. Wszystkie jesteśmy odświętnie ubrane. Za oknem biało jak w bajce, Takich świąt jeszcze nie miałam…Pierwsze bez Dziadka(...)zmielonych wiórków kokosowych 20g świeżych drożdży 340 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 cukier waniliowy 270 ml mleka 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy pomarańczowej (można użyć zwykłej) nadzienie 4 łyżeczki dżemu sliwkowego 1 łyżeczka cynamonu mała garść żurawiny (użyłam świeżej) lukier cytrynowy sok z 1/2 cytryny 1 i 1/2 szklanki cukru pudru dekoracja orzechy laskowe
Raj dla Podniebieniasernika z brzoskwiniami, upiec sernik kawowy i jak się okazało był to wielki błąd, bo Cynamon uwielbia kawę. Choć zatem miał do wyboru śledzie, pasztet i galaretkę, wybrał sernik :] Tym samym, choć pozbawił mnie kilku kawałków serowej rozkoszy, zaskarbił sobie absolutnie caluteńkie moje serducho i dołączył do mojej osobistej Ligi Sernikowych Skrytożerców! Po takim krótkich wstępie przepis(...)korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sodę. W garnuszku z grubym dnem podgrzać miód i masło, aż do momentu kiedy masło
Przepysznik - BLW i nie tylkoskładniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej 50 g masła, miękkiego 1 jajko wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy jajko i miksujemy (jeśli się
Domowy Smak JedzeniaPierwszy raz postanowiłam samodzielnie zrobić skórki pomarańczy w syropie. Na trzy małe słoiczki zużyłam: skórki z 6 średnich pomarańczy 1 kg cukru 300ml wody Skórki
Jemy Pijemy