pomarańczowy sernik - 500 przepisów (strona:15/34)

Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym. 190

wiadereczku ) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy według uznania 15 dag masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka rodzynek Masa z soku: 1 litr soku pomarańczowego ( typu ,, Kubuś '' ) 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: około 10 dag herbatników Wykonanie: 1. Masa(...)masą serową. 2. Pieczenie: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x  35 cm  wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy dokładnie herbatnikami, na herbatniki wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. 3. Masa z soku: W połowie soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie

Izabelawkuchni
Sernik dyniowo – migdałowy 149

Serniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i paczkę mielonych migdałów, a niedawno przeczytałam “Razem w kuchni”, gdzie wiele tart i innych ciast nie ma w sobie ani grama mąki. Dynia(...)wpływa na smak, ale razem z sokiem z pomarańczy nadaje sernikowi piękny kolor.       Składniki na okrągłą formę jak do tarty o średnicy 26 cm: 120 g masła + trochę do posmarowania formy 250 g cukru pudru sok wyciśnięty z 2 pomarańczy łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub otarta skórka z pomarańczy po łyżeczce kardamonu i cynamonu szklanka surowej dyni

Ugotowane pozamiatane
Sernik na zimno z galaretką truskawkową. 1601

galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa kilka dużych dojrzałych świeżych truskawek biszkopty lub cienki biszkopt Sposób wykonania :  Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić , aby ostygła. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W lecie można dodać 1 łyżeczkę żelatyny, aby mieć pewność, że galaretka nam dobrze zastygnie na naszym serniku. Miękkie masło ucieramy z cukrem

Przepisy i porady kulinarne
Tłusty czwartek... zbliża się ! 223

która pozwoli Wam osłodzić ten dzień w bardziej lub mniej tradycyjny sposób. Tłusty czwartek... zbliża się ! Tradycyjne przepisy na Tłusty czwartek lub na karnawałowe Ostatki:Chrust czyli faworkiPączki z pomarańczową konfiturąPączki serowe(...)Kolorowy sernik

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z pomarańczami 197

miękkiego masła 1 cukier pomarańczowy (z Aldi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml soku z pomarańczy sól 1 pomarańcza czerwona pokrojona w plastry wraz ze skórką cukier puder masło + mąka do obsypania foremki *250 ml Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijemy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym i pomarańczowym na puszysty krem(...)Cały czas ucierając dodajemy miękkie masło, potem budyń (proszek) proszek do pieczenia i sok pomarańczowy. Miksując dodajemy stopniowo cały twaróg. Następnie dodajemy ubite białka, łączymy z masa twarogową za pomocą łyżki. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy, obkładamy plastrami pomarańczy. Sernik pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik na zimno z jogurtów greckich i galaretką 214

Najprostsze, ale nie należące do najszybszych ciast - sernik na zimno. Chwila cierpliwości i można cieszyć się smakiem. Składniki: Masa serowa: 3 opakowania (900g) jogurtu greckiego np. Bakoma 1 galaretka np. truskawkowa (o obniżonej zawartości cukru) Wierzch: 1 galaretka np. pomarańczowa (o obniżonej zawartości cukru) Sposób przygotowania: Opakowanie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy i lekką stężałą mieszamy

Truskawkowa Fiesta
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 196

serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sernik dyniowy z korzenną nutą 165

zaskarbicie sobie serca tych, których tym sernikiem poczęstujecie. Gwarantuję... Składniki: 800 g zmielonego twarogu na sernik 310 g   puree z dyni 4 jajka 170 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki gęstej śmietany (18%) 1 mała łyżeczka ekstraktu pomarańczowego   (domowego, klik) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki przyprawy do piernika   (domowej, klik) Składniki na spód : 180 g ciastek(...)wymieszałam. Wbiłam po kolei jajka. Na końcu dodałam puree dyniowe i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam i przelałam do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wstawiłam do piekarnika na ok. 60 minut. Sernik na wierzchu lekko się zarumienił, ale wierzch nie był spieczony. Piekarnik wyłączyłam,  uchyliłam drzwiczki i po ok. 15 minutach wyjęłam sernik. Zostawiłam do wystudzenia a następnie wstawiłam

Kuchnia u Krysi
Sernik tradycyjny 222

dobrze wierzyć w bajki i cuda roztómajte..." Prezentowałam już Wam do tej pory przepisy na babki (których jeszcze do świąt nie zabraknie na blogu), dlatego dzisiaj postanowiłam pokazać Wam sernik. Taki klasyczny, bez udziwnień. Na kruchym spodzie, z puszystą masą serową, polewą i bakaliami. Wprawdzie brakuje w nim rodzynek (ponieważ niestety M za nimi nie przepada - nad czym bardzo(...)Stopniowo dodawać ser. Ciągle mieszając dodawać budynie, mleko, olej i sok z cytrusów. Następnie wsypać skórkę pomarańczową. Białka ubić ze szczyptą soli  na sztywno. Nie używając już miksera wmieszać je delikatnie do masy serowej. Całość przelać na podpieczony i lekko wystudzony spód. Sernik piec w temperaturze 170 stopni przez około 1 godzinę i 10 minut. Studzić w piekarniku

My simple kitchen
Mistrzowski sernik Mamy Hani. Czarno - biały deser po królewsku z kolorową przeszłością 163

dniu łapię apetyt na coś słodkiego. I wbrew zdrowemu rozsądkowi doczekać się nie mogę jak zapełnię brzucho przepysznymi pączkami. Aby umilić dzień oczekiwania pozwolę sobie wspomnieć dwukolorowy sernik mojej Mamy. Mistrzostwo świata. Od lat towarzyszy nam przy wszystkich ważnych okazjach. Na przykład ten na zdjęciach powstał na imieniny Babci. I póki Mama ma zdrowie go przyrządzić(...)maszynkę. Dodajemy kolejno składniki i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wrzucamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Wykładamy równomiernie na ciemne ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni "na wygląd". Kiedy sernik wyrośnie, a ciasto się zarumieni i lekko popęka, wystawiamy z piekarnika. Szacunkowy czas pieczenia wynosi ok godziny

Kuchnia po mojemu
Sernik wiedeński 393

skórkę pomarańczową, esencję i mąkę. Gdy masa będzie jednolita, dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.  W wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie ułożyć warstwę herbatników i wylać na nie masę. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę w 160 st.C. Warto wstawić do piekarnika podstawkę z wodą.  Piekarnik wyłączyć i pozostawić sernik w środku

Pasja Smaku
KRYSZTAŁOWY SERNIK 157

Galaretki: 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym 900 ml gorącej wody na każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Przygotowanie: Galaretka - Dzień przed przygotowaniem sernika każdy ze smaków galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i wlać do foremek do kostek i wstawić do zamrażalnika

Ciastka - domowe słodkości
Lekki sernik pływający 250

szkl. cukru 1 łyżeczka smalcu 5 dag masła 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 700 g sera do serników 1/4 szkl. oleju 1/2 szkl. cukru 1,5 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1 całe jajko 2 żółtka 1/4 olejku pomarańczowego rodzynki lub żurawina Beza: pozostałe białka 1/2 szkl. cukru Wszystkie składniki kruchego ciasta wymieszać rękoma w dużej misce. Po uzyskaniu

Złote przepisy
Sernik z borówkami na zimno 907

się rozsądnym pomysłem - idealnym rozwiązaniem był zatem sernik na zimno :) Mocno schłodzony (na krótko w zamrażarce) smakuje prawie jak tort lodowy.Składniki na spód:120 g herbatników60 g masłaSkładniki na masę serową:800 g białego sera na sernik5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżeczki żelatyny3 łyżeczki skórki pomarańczowej (przepis znajdziecie tu) lub aromat pomarańczowy0,5 szklanki borówek+ borówki(...)przestudzenia. Do twarogu dodajemy cukier oraz skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy.  Do przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę sera i mieszamy. Całość wlewamy do reszty sera i dokładnie miksujemy.Na koniec do masy serowej dodajemy borówki, mieszamy i przekładamy do tortownicy. Wierzch wygładzamy łyżką, przykrywamy tortownicę folią i wkładamy do lodówki do stężenia.Gotowy sernik dekorujemy borówkami. Przed podaniem przechowujemy w lodówce

Ciastkozercy
Instrukcja pieczenia sernika. I sernik dyniowo-cytrynowy 221

Dynia - niekwestionowana królowa jesieni. Jej pomarańczowe krągłości kuszą niesamowicie nie tylko kuchennych eksperymentatorów, ale też dzieciaki; czy jest bowiem coś lepszego, niż wykrawanie upiornych masek na Halloween? No właśnie. Muszę przyznać, że dynie olbrzymie kupuję tylko z przeznaczeniem na lampiony. Ich miąższ jest dość wodnisty, skóra twarda, a krojenie przyprawia mnie o ból głowy. Zdecydowanie wolę kupić dwie mniejsze Hokkaido(...)przekładam go do dużej miski i miksuję blenderem na gładki mus. Tak przygotowany dzielę na mniejsze porcje i zamrażam, część jednak odkładając do natychmiastowego wykorzystania. Tym razem padło na sernik; w lodówce miałam bowiem ricottę, której termin przydatności do spożycia nieuchronnie zbliżał się ku końcowi.  Pieczenie serników to bułka z masłem ; moim zdaniem to jedne z najłatwiejszych ciast

Pożeraczka, czyli raz adobrze