polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:57/134)

MAZUREK "ŚLIWKA W CZEKOLADZIE" NA RAZOWYM SPODZIE 151

łyżki fruktozy / 6 łyżek cukru ~pół łyżeczki proszku do piecznia   jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić' można dodać 2-3 łyżki wody Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5h. Krem śliwkowo-czekoladowy: ~200g suszonych śliwek, bez pestek ~szklanka wrzącej wody ~dwie czubate łyżeczki kakao(...)fruktozę / cukier, ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. *ja swoje śliwki zalałam wodą ok. 22.00 a zmiksowałam je następnego dnia ok. 14.00. Polewa: ~40g białej czekolady ~1/8szkl. mleka (radzę jednak nie dodawać :)) Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt o wymiarach nieco większych od formy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć na nią ciasto

chili & sugar
Sernik krówkowy 170

Kruchy spód, wyjątkowo delikatna, aksamitna masa serowa z dodatkiem pokruszonych słodkich cukierków krówek, całość spowita smakowitą krówkową polewą i posypana przyrumienionymi migdałami... Sernik krówkowy to gratka dla każdego kto tak jak ja lubi krówki :) i choć mogłoby się wydawać, że pewnie ciasto jest bardzo słodkie, zapewniam, że wcale takie nie jest. Słodycz krówek doskonale miesza się z masą serową dając

maniapieczenia
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1850

pyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy, możemy dodatkowo posypać ją rodzynkami. Kluczowa jest(...)zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie składniki wkładam do malaksera i pulsacyjnie łączę w okruchy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (piekę w 30 x 36 cm, może być też 40 x 25 i podobne). Dno wylepiamy ciastem. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15-20 minut, aby przed pieczeniem ciasto się schłodziło

Poezja smaku
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 614

wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy serownik: Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, dodajemy podwójnie zmielony(...)papierem blaszkę. Pieczemy ok pół godziny w temp 200st. Zimne ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na długość i szerokość foremki. Jeden placek przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 200st C ok 20 minut. Pozostałe 2 części smarujemy powidłami i posypujemy startymi orzechami. Zwijamy w rolady. Na 4 część ciasta ostrożnie przekładamy upieczony, ciepły sernik i zwijamy delikatnie jak pozostałe

Kuchnia w czekoladzie
Maxi King Ciasto bez pieczenia 29561

Ciasto Maxi King bez pieczenia – zauważyłam na blogu Świat Ciast i od razu wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić! Wprowadziłam kilka małych modyfikacji pod swoje

Kulinarne Przeboje
łatwy piernik z kremem budyniowym... 149

łyżeczka soda, 1 opakowanie przyprawa do piernika, 4 łyżki miód wielokwiatowy, - w opisie krem budyniowy, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - ile potrzeba posypka kolorowa wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą bułką przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka - upieczony piernik wystudzić

W Mojej Kuchni Lubię
Chlebek watykański, u mnie słodkie ciasto 315

jabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka pokrojonych, suszonych moreli.Lubię takie proste ciasta (bo to raczej ciasto niż chleb jest ), dlatego bardzo mi smakowało. Nie było zbyt słodkie, a potrzebowałam  coś takiego do herbaty, ozdobiłam je polewą  czekoladową, ale to już mój kaprys :) i chlebka wyszło male co nieco słodkiego.Zaczyn otrzymałam w szklanym naczyniu, mieszałam

Proste Potrawy
Sernik z sezamkami i polewą chałwowa 124

łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 opakowania sezamków Na polewę: 150 g chałwy 50 g masła 2 łyżki mleka  Solony karmel: 250 g cukru 0,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(...)dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały czas mieszamy aż wszystko się ładnie połączy i zgęstnieje.  Masą polewamy sernik. Jeśli czas nam na to pozwoli sernik wkładamy do lodówki na 10-12 godzin. Dekorujemy go sezamkami

Wielki apetyt
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i truskawkami 165

ciasto, szprycą lub łyżką nakładamy na przygotowaną blachę (posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką) pieczemy w temp. 200-220'C około 20 minut. W między czasie przygotowujemy nadzienię- śmietanę ubijamy z cukrem, i stopniowo mieszamy z serkiem. Oraz sos- wszystkie składniki miksujemy i gotujemy, aż zgęstnieją. Ptysie rozcinamy wszerz- tak aby powstał spód i daszek i nadziewamy Przed podaniem polewamy sosem

Luźna Kuchnia
Kawowa babka z polewą czekoladową 132

Uwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim

Pink Envelope
Piernik staropolski 143

Przykryć ściereczką lub folią spożywczą, nakłuć.  Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce (ciasto nie może przemarzać). Pieczenie na 5-7 dni przed świętami: Ciasto dzielimy na trzy równe części (najlepiej zważyć i podzielić ). Każdą cześć rozwałkować na wymiar blaszki ok. 40x25 cm. Blaty pieczemy ok 15-20 minut w 170*C ( każdy osobno), czekamy(...)śliwkowych (ja zużyłam 4 słoiczki). Składamy, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i blaszkę większą niż piernik. Obciążamy ciężkimi albumami. Oblewamy polewą 1 dzień przed świętami: 80 g masła 200 g gorzkiej czekolady posiekane orzechy włoskie do posypania Ciasto przekrawamy na trzy równe części. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy czekoladę i trzymamy na małym ogniu do rozpuszczeni. Dokładnie mieszamy

Chocolate Muffin Blog
Tort czekoladowo-makowy 163

wodę. Gotować chwilkę 2-3 minuty i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, .Do przestudzonej polewy dodawać żółtka i przesiana mąkę wraz z proszkiem .Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką.ja to robię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy około 45-50 minut w temp

w mojej kuchni
7. Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko: czyli wegański jabłecznik ★ 173

Dodaj olej i wymieszaj dokładnie. Dodawając po jednej łyże wody, wyrabiaj ciasto, aż będzie zbite i uformuj kulę. 4. Odłóż ciasto do lodówki, przykryte folią (chłonie zapachy) 5. Obierz jabłka i pokrój je na plastry. 6. Podpraż bardzo delikatnie płatki migdałów na suchej patelni. 7. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem. 8. Porozkładaj plasterki jabłek(...)posyp cynamonem, a następnie migdałami. 9. Włóż do piekarnika na około 20-25 minut, zerkając co jakiś czas, czy ciasto się nie przypala. 10. Roztop w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady lub podgrzej mleko sojowe i wymieszaj je dokładnie z kakao, polewa powinna być dość gęsta. I tak w około 30 minut mamy gotowe pyszne, kruche ciacho, idealne do popołudniowej

Pland based fille
Wielkanocna babka z purée z batatów 155

mlekiem, drożdżami   i jajkami, a następnie   dodajemy   purée z batatów, zmiksowane daktyle i dokładnie mieszamy.  Ciasto   wykładamy na wysmarowaną olejem kokosowym foremkę i pieczemy   30 min w 185 st. Polewa: Daktyle i   purée   miksujemy na gładko, następnie dodajemy 2 łyżki wody. Jak babka ostygnie, nakładamy polewę, i oprószamy cukrem

Łycha smaków
Sernik Snickers 204

minut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie). Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. 6. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Polać polewą warstwę orzechową. Całość odstawić do ostudzenia, a następnie włożyć na całą noc do lodówki

Kto ugości moich gości?