soku jest uzależniona od upodobań :)Jeśli chcemy, żeby ciasto postało przynajmniej do następnego dnia to do śmietany należy dodać śmietanfixa.Ciasto przekroić, nasączyć obie części ponczem i przełożyć bitą śmietaną. Górę polać ulubioną polewą czekoladową i udekorować kleksem śmietany.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Masło ukręcić, dodając po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżki fruktozy / 6 łyżek cukru ~pół łyżeczki proszku do piecznia jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić' można dodać 2-3 łyżki wody Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5h. Krem śliwkowo-czekoladowy: ~200g suszonych śliwek, bez pestek ~szklanka wrzącej wody ~dwie czubate łyżeczki kakao(...)fruktozę / cukier, ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. *ja swoje śliwki zalałam wodą ok. 22.00 a zmiksowałam je następnego dnia ok. 14.00. Polewa: ~40g białej czekolady ~1/8szkl. mleka (radzę jednak nie dodawać :)) Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt o wymiarach nieco większych od formy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć na nią ciasto
chili & sugarKruchy spód, wyjątkowo delikatna, aksamitna masa serowa z dodatkiem pokruszonych słodkich cukierków krówek, całość spowita smakowitą krówkową polewą i posypana przyrumienionymi migdałami... Sernik krówkowy to gratka dla każdego kto tak jak ja lubi krówki :) i choć mogłoby się wydawać, że pewnie ciasto jest bardzo słodkie, zapewniam, że wcale takie nie jest. Słodycz krówek doskonale miesza się z masą serową dając
maniapieczeniapyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy, możemy dodatkowo posypać ją rodzynkami. Kluczowa jest(...)zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie składniki wkładam do malaksera i pulsacyjnie łączę w okruchy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (piekę w 30 x 36 cm, może być też 40 x 25 i podobne). Dno wylepiamy ciastem. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15-20 minut, aby przed pieczeniem ciasto się schłodziło
Poezja smakuwyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy serownik: Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, dodajemy podwójnie zmielony(...)papierem blaszkę. Pieczemy ok pół godziny w temp 200st. Zimne ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na długość i szerokość foremki. Jeden placek przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 200st C ok 20 minut. Pozostałe 2 części smarujemy powidłami i posypujemy startymi orzechami. Zwijamy w rolady. Na 4 część ciasta ostrożnie przekładamy upieczony, ciepły sernik i zwijamy delikatnie jak pozostałe
Kuchnia w czekoladzieCiasto Maxi King bez pieczenia – zauważyłam na blogu Świat Ciast i od razu wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić! Wprowadziłam kilka małych modyfikacji pod swoje
Kulinarne Przebojełyżeczka soda, 1 opakowanie przyprawa do piernika, 4 łyżki miód wielokwiatowy, - w opisie krem budyniowy, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - ile potrzeba posypka kolorowa wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą bułką przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka - upieczony piernik wystudzić
W Mojej Kuchni Lubięjabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka pokrojonych, suszonych moreli.Lubię takie proste ciasta (bo to raczej ciasto niż chleb jest ), dlatego bardzo mi smakowało. Nie było zbyt słodkie, a potrzebowałam coś takiego do herbaty, ozdobiłam je polewą czekoladową, ale to już mój kaprys :) i chlebka wyszło male co nieco słodkiego.Zaczyn otrzymałam w szklanym naczyniu, mieszałam
Proste Potrawyłyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 opakowania sezamków Na polewę: 150 g chałwy 50 g masła 2 łyżki mleka Solony karmel: 250 g cukru 0,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(...)dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały czas mieszamy aż wszystko się ładnie połączy i zgęstnieje. Masą polewamy sernik. Jeśli czas nam na to pozwoli sernik wkładamy do lodówki na 10-12 godzin. Dekorujemy go sezamkami
Wielki apetytciasto, szprycą lub łyżką nakładamy na przygotowaną blachę (posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką) pieczemy w temp. 200-220'C około 20 minut. W między czasie przygotowujemy nadzienię- śmietanę ubijamy z cukrem, i stopniowo mieszamy z serkiem. Oraz sos- wszystkie składniki miksujemy i gotujemy, aż zgęstnieją. Ptysie rozcinamy wszerz- tak aby powstał spód i daszek i nadziewamy Przed podaniem polewamy sosem
Luźna KuchniaUwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim
Pink EnvelopePrzykryć ściereczką lub folią spożywczą, nakłuć. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce (ciasto nie może przemarzać). Pieczenie na 5-7 dni przed świętami: Ciasto dzielimy na trzy równe części (najlepiej zważyć i podzielić ). Każdą cześć rozwałkować na wymiar blaszki ok. 40x25 cm. Blaty pieczemy ok 15-20 minut w 170*C ( każdy osobno), czekamy(...)śliwkowych (ja zużyłam 4 słoiczki). Składamy, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i blaszkę większą niż piernik. Obciążamy ciężkimi albumami. Oblewamy polewą 1 dzień przed świętami: 80 g masła 200 g gorzkiej czekolady posiekane orzechy włoskie do posypania Ciasto przekrawamy na trzy równe części. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy czekoladę i trzymamy na małym ogniu do rozpuszczeni. Dokładnie mieszamy
Chocolate Muffin Blogwodę. Gotować chwilkę 2-3 minuty i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, .Do przestudzonej polewy dodawać żółtka i przesiana mąkę wraz z proszkiem .Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką.ja to robię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy około 45-50 minut w temp
w mojej kuchniDodaj olej i wymieszaj dokładnie. Dodawając po jednej łyże wody, wyrabiaj ciasto, aż będzie zbite i uformuj kulę. 4. Odłóż ciasto do lodówki, przykryte folią (chłonie zapachy) 5. Obierz jabłka i pokrój je na plastry. 6. Podpraż bardzo delikatnie płatki migdałów na suchej patelni. 7. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem. 8. Porozkładaj plasterki jabłek(...)posyp cynamonem, a następnie migdałami. 9. Włóż do piekarnika na około 20-25 minut, zerkając co jakiś czas, czy ciasto się nie przypala. 10. Roztop w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady lub podgrzej mleko sojowe i wymieszaj je dokładnie z kakao, polewa powinna być dość gęsta. I tak w około 30 minut mamy gotowe pyszne, kruche ciacho, idealne do popołudniowej
Pland based fillemlekiem, drożdżami i jajkami, a następnie dodajemy purée z batatów, zmiksowane daktyle i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem kokosowym foremkę i pieczemy 30 min w 185 st. Polewa: Daktyle i purée miksujemy na gładko, następnie dodajemy 2 łyżki wody. Jak babka ostygnie, nakładamy polewę, i oprószamy cukrem
Łycha smakówminut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie). Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. 6. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Polać polewą warstwę orzechową. Całość odstawić do ostudzenia, a następnie włożyć na całą noc do lodówki
Kto ugości moich gości?posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy zająć się ciastem. CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWO-ORZECHOWE (idealne do pieczenia z dzieckiem) Składniki: 6 dużych jabłek szklanka orzechów(...)przepis twierdzi, że mieszane czym innym się nie udaje!): jajka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, żurawinę. Piec w 200° ok. 30 minut, aż będzie jasnozłote. Składniki polewy gotować ciągle mieszając przez 5 minut. Polewać natychmiast, bardzo szybko zastyga. DRUKUJ PRZEPISY Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Smacznego
PatchworkCiasto"Delicja" Kwaskowata masa jabłkowa na puszystym biszkopcie, do tego budyniowa masa i czekoladowa polewa. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut. Masa Jabłkowa: 4 duże jabłka
Słodka Kraina Wypiekówmlekiem, cukrem i roztartymi widelcem bananami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę i zamieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175°C. Polewa: 30 g masła 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka wody Masło rozpuścić z kakao, cukrem i wodą
Bulliokominkiem wysmarować margaryną i wysypać bułką lub kaszą manną . Przełożyć ciasto do formy. Trufle pokroić na kawałki i głęboko wcisnąć w ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Po przestygnięciu polukrować lub polać polewą czekoladową , jak wolicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliśmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym. Waniliowy budyń z ryżem: pół litra mleka , 3 łyżki cukru waniliowego >klik< , 1 czubata łyżeczka mąki pszennej , 1 czubata
Codzienna kuchnia niecodziennacoś pomiędzy naleśnikami a placuszkami . Różnie są nazywane, ale ja skłaniam się do tej drugiej opcji. Dla mnie naleśnik to cienki płat ciasta, w który można coś zawinąć a placuszek jest bardziej konkretny, puszysty i zwykle polewa się go słodkim lub słodko-owocowym sosem. Zatem pancakes to według mnie placki. Nie wiem kto i kiedy je wymyślił, ale Amerykanie
Smaczna Pyzarozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!Smacznego
Kuchnia domowa Anipieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. Mieszamy a na koniec dodajemy marchew i całość dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez 1 godzinę. Składniki na polewę łączymy i doprowadzamy do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Następnie studzimy i polewamy przestudzony piernik
Zainspirowana w kuchnismarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut.Na całkowicie ostudzone ciasto kładziemy konfiturę i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy rozwałkowaną masę marcepanową. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą, Gdy wszystkie składniki roztopią się, delikatnie mieszamy i po otrzymaniu gładkiej konsystencji polewamy czekoladą mazurek.Ciasto udekorowałam
Słodka Strona