polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:48/134)

Proste ciasto kawowe, bez jajek i bez mleka 261

nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami

upichcona
W - Z, czyli Wuzetka 20557

położyłam górne blaty, lekko docisnęłam.Wierzchni blat również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami bitej śmietany i wiśniami. Jeśli chodzi o wiśnie to wyciągnęłam zamrożone wiśnie i około godziny moczyłam w nalewce wiśniowej (domowej roboty).Żelatynę dodajemy tylko wtedy jeśli nie zdołamy ciasta zjeść w ciągu jednego dnia. Ciasto z dodatkiem żelatyny możemy przechowywać w lodówce

Blondynka Gotuje
Ciasto z jabłkami i kokosem 237

cukier. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia się składników.Przestudzić, dodać jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.2. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm), na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.3. Zrobić ciasto z kokosem: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić i na końcu dodać kokos.4. Zrobić biszkopt kakaowy: białka ubić, potem dodać cukier(...)dodawać po jednym żółtku, a na koniec przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.5. Na jabłka układać kupkami kokos i ciasto kakaowe. Piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.6. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą i posypać kokosem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 207

mąki i masła i zręcznie zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.  Całą powierzchnię kokilek wysmarowujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wyścielonej wartswą mąki do grubości ok. 2-2,5cm. Tak rozwałkowanym ciastem wylepiamy dno i ściany kokilek do ok 3/4 wysokości. Kokilki z ciastem wstawiamy do lodówki na ok. 20minut. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. W czasie chłodzenia spodów zabieramy się(...)wystygną, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej, ocet balsamiczny, likier owocowy oraz płatki chili lub chili w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Polewą delikatnie oblewamy powierzchnię serniczków - wedle upodobań. Serniczki można posypać okruszkami ze skruszonej cześci ciasta, owocami, świeżą miętą lub melisą - po prostu skomponować je z tym co lubimy najbardziej. Bardzo polecam wypróbować

Symfonia Smaków
świąteczne ciasto z choinką 299

ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników i na koniec białka. Troszkę białego ciasta wylewamy do keksówki. Następnie układamy choinki ciasno koło siebie.  Zalewamy resztą ciasta, pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Studzimy, polewamy lukrem i dekorujemy według uznania. I gotowe :-) jest proste  a bardzo ładnie wygląda. Polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Murzynek z wiśniami 157

wanilinowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy ją łyżką z masą murzynkową. Do wysmarowanej tłuszczem formy przelewamy masę na wierzch wrzucając wiśnie z kompotu. Ciasto pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu polewamy odlana do szklanki masą, lub jeśli wolicie możecie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pokryć murzynka czekoladą:) Z podanej ilości składników wychodzi jedna większa blacha

Kulinarna Patilogia
Rolada z kremem chałwowym 221

nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodóki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 209

ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą

Apetyczna babeczka
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 210

ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą

Apetyczna babeczka
Piernik marchewkowy 195

minut. Sprawdzamy czy jest gotowe przy pomocy patyczka. Wyjmujemy i pozostawiamy na około kwadrans do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy z białkiem oraz sokiem z cytryny. Ciasto umieszczamy na odwróconych raszkach na blaszce z piekarnika. Polewamy lukrem i czekamy aż zastygnie. Z góry ozdabiamy startą marchewką lub otartą skórką z pomarańczy

Kolizje Smaków
Kuźnia - opinia 242

się zestaw surówek (3 zł) i opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam.  Z pewnością warto zajrzeć do Kuźni

Pasja Smaku
Sernik chałwowy na kruchym spodzie 216

zrobić mniejszy bałagan niż zazwyczaj. Nic jednak z tego nie wyszło, bo jak widać z załączonego obrazka trzeba było i tak dokończyć wyrabianie ręcznie, bo ciasto nie połączyło się dokładnie.      Ciasto standardowo powinno wylądować w lodówce na pół godziny, my możemy w tym czasie iść do sklepu po składniki, których jak zwykle zapomnieliśmy kupić lub po kolejną(...)nakłuwamy widelcem i szukamy fasoli, którą należy wysypać na ciasto celem obciążenia. Fasoli niestety też zapomnieliśmy kupić, wybieramy więc drugą opcję wysypania hajsu na nasz sernikowy spód. Jeden mądry człowiek powiedział, ze pieniądze są brudne i złe, więc najpierw kładziemy na ciasto kawałek papieru do pieczenia. Obciążone monetami ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni przez 15 minut

sama złodycz
Rolada ze wzorkiem 356

Po małych problemach technicznych z blogiem wracam z nowymi, słodkimi pomysłami :) Dziś kolorowa, puszysta rolada z delikatnym kremem i mandarynkami. Wzorek jaki wybierzecie zależy wyłącznie od

Ciastkozercy
Ciasteczka 188

mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze do pieczenia i pieczemy około 10 - 15min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Aby zrobić polewę musimy wymieszać kakao, cukier puder, ekstrakt waniliowy i wrzątek. Wszystko mieszamy w garnku(...)masa i odstawiamy na 5 min. Smarujemy ciasteczka i posypujemy posypką póki polewa nie wyschnie. Ps. Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie". Ciasteczka śmietankowe Potrzebujemy: 3 żółtka 4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 1 kostka masła Wszystkie  składniki zagniatamy i chowamy ciasto na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkujemy i wycinamy ciasteczka

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie 366

powierzchnię, przykrywamy wystającą częścią biszkoptu. Kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy (deseczką i czymś cięższym). Po ok. 30 minutach zdejmujemy „obciążenie” i wstawiamy ciasto do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmujemy z formy i polewamy rozpuszczoną czekoladą (można rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali z dodatkiem 2 łyżek oleju arachidowego). Wstawiamy do lodówki. Kroimy bardzo ostrym cienkim nożem(...)pewno miło Was zaskoczy swoim smakiem. Biszkopt upiekłam korzystając z przepisu Weroniki . Mogę tylko powiedzieć, że jest to jeden z najlepszych biszkoptów nadających się na rolady… i nie tylko. Ciasto jest delikatne i wilgotne, nie ma tendencji do kruszenia się. A tak w ogóle, to są ciasta, desery, potrawy, do których nie potrzeba zachęcać i ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie

mojewypiekiinietylko