minut + 30 minut pieczenia + czas na chłodzenie Ilość porcji: blacha o średnicy 23 cm Składniki: Na ciasto: 150g cukru 115g mąki pszennej 40g masła 6 jajek Barwniki ½ szklanki herbaty Na krem 500ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Polewa: 50g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady Łyżeczka masła 2 łyżki śmietany kremówki 30% Masło umieszczamy(...)zostawiając mniej więcej 1/5 na dekoracje. Nakrywamy następnym blatem i delikatnie nasączamy. Wstawiamy na chwilkę do lodówki. W kąpieli wodnej topimy elementy polewy. Polewamy wierzch tortu i wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Na sam koniec ozdabiamy wierzch ciasta bitą śmietaną. Smacznego
Kolizje Smakóworaz paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Możemy posypać papryką i ulubionymi ziołami. Przykrywamy drugą połówką ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam z radełka) – na 8 porcji. Każdy pasek, trzymając
mojewypiekiinietylkoproszek do pieczenia wymieszać. Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubić na puszysty, biały kogel-mogel. Mieszankę mąki przesiać do ciasta w 3 porcjach i wymieszać delikatnie szpatułką ciasto wyłożyć porcjami na blachę ( 40x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku na środkowej szynie 10 minut. Gorący biszkopt wyłożyć na przygotowana ściereczkę kuchenną papierem(...)rozpuszczenia. Posmarować roladę. Wyłożyć na paterę i schłodzić polewę przed podaniem SMACZNEGO ! Źródło przepisu na ciasto biszkopotowe: "essen&trinken für jeden
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto powstało delikatnie mówiąc przez przypadek, chwilę zapomnienia i moje roztargnienie. Wydawałoby mi się wówczas, że efekt będzie taki, że tylko szybko zjeść i zapomnieć. Jednakże zaskoczył mnie ostateczny wynik. Smak znałam wiec wiedziałam, że będzie ok. Ale pozostając w temacie ;). Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 różne galaretki, 2 takie same galaretki, biszkopty. Wykonanie(...)zastygnie wylewamy część rozrobionej wcześniej galaretki i znów wstawiamy do lodówki. Czynimy to samo z trzecią częścią mleka i ostatnią galaretką. Wylewamy na blaszkę i polewamy pozostałą częścią galaretki. Efekt podwójnie "spodniego" ciasta uzyskałam przez przypadek. Myślałam, że ciacho będzie wyższe i zrobiłam w największej blaszce. Co się okazało małym nieporozumieniem Więc kiedy galaretka na wierzchu była ścięta
Malinowe Pocałunkiprzeczekać, aż ta cała plucha minie, a szaro-bury świat pokryje się czystym, śnieżnobiałym puchem. Nieodłącznym elementem jesiennych dywagacji jest czekolada. A najlepiej w postaci polewy na jakimś pysznym, pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole, zajadaliśmy się świeżo upieczonym smakołykiem, popijając francuskie wino.PUSZYSTY
W kuchni Karmel-itkiDodatkowo: 200g prostokątnych herbatników (ok. 20 sztuk) Ok. 1/2 szklanki przegotowanej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady 100ml śmietanki kremówki (lub 80ml mleka) Do dekoracji: Kolorowe cukrowe posypki, kokos lub bakalie Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiewamy przez sito, by w cieście nie było grudek. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy cukier(...)układamy herbatniki. Połamaną czekoladę wsypujemy do rondelka, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy polewa się zagotuje. Polewę rozprowadzamy równomiernie po herbatnikach. Najlepiej wyrównać ją długim nożem. Wierz ciasta można przyozdobić kolorowymi posypkami cukrowymi, kokosem lub innymi bakaliami. Gotowe ciasto pozostawiamy na kilka godzin przed podaniem w zimnym miejscu, by nabrało ładnej konsystencji
Smakowy RajPrzepyszne, mięciutkie i tak naprawdę proste do przygotowania pierniczki nadziewane marmoladą, które po oblaniu rozpuszczoną czekoladą (lub polewą kakaową) smakują niemal identycznie jak alpejskie pierniczki, które kupić można w każdym sklepie. Ten przepis bardzo dawno temu dostałam od koleżanki, a dopiero rok temu podjęłam próbę upieczenia (w sumie piekłam aż 3 razy!bo tak mi wyjadali na bieżąco;)) - strzał(...)pieczenia. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni około 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, na jaką udało się nam rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce. Możemy je oblać polewą czekoladową lub lukrem - zyskają na smaku. RADA: Powidła powinny być bardzo gęste, smak dowolny, ale najlepiej śliwkowy lub inny kwaśny
Kolorowy Przepisownikgęste. Przypominające ciągnący się karmel. Trzeba uważać, aby nie przypalić naszego sosu.Figi kroimy w plastry, w kawałki... tak jak nam odpowiada. Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina.Boskie ciasto, wyjątkowe.... Kolejną moją propozycją jest zrobienie lukru z winem. Upieczone rożki francuskie z serem zostały pokryte lukrem z cukru pudru i różowego wina Celebro. Smak delikatny, fajnie
Malinowe Pocałunkidziesięć minut. Po tym czasie dorzucamy dwie łyżki cukru i szczyptę soli. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, od razu mieszając. Dodajemy jej tak dużo, dopóki ciasto nie stanie się zbite, gotowe. Ugniatamy je. Polewamy niewielką ilością oleju, raz jeszcze ugniatamy i zostawiamy na ok. trzydzieści minut do wyrośnięcia. Gdy już urośnie, przenosimy je na stolnicę, gdzie je wałkujemy na kształt prostokąta
Weganizm infantylnywymiary ciasta i pokryj nim powidła. Przykryj drugą warstwą piernika. Ciasto obciąż deseczką na całej jego wielkości i wstaw na minimum 2h do lodówki. Po tym czasie poprzekrawaj je na 18 równych prostokątów.W kąpieli wodnej rozpuść pozostałą czekoladę, na koniec dodaj 4 łyżki oleju i wymieszaj. Polewa powinna być lejąca, w razie potrzeby dodaj 1 łyżkę oleju więcej(...)Poszczególne kawałki domina dokładnie oblej czekoladą, tak, aby pokryła ona równomiernie górę oraz boki. Odstaw na kratkę do obcieknięcia. Czynność powtórz dla wszystkich kawałków ciasta, a następnie wstaw je na około 1h do lodówki, by polewa stwardniała.Przygotuj lukier, wkrapiając do cukru pudru kilka kropel cytryny i łyżkę wrzątku. Pędzelkiem posmaruj kostki domina w połowie długości, a następnie poprzyczepiaj
Food Squarełyżki kaszy manny błyskawicznej 40 dag masła cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki spirytusu Polewa: 15 dag masła 13 dag cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Do nasączenia ciasta: 1/3 szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru 1 łyżka spirytusu lub trochę czystej wódki. Jajka(...)kleik. Jeszcze chwilę miksować do uzyskania gładkiego kremu. Wystudzone ciasto nasączyć syropem z wody, cukru i alkoholu. Na wierzch wyłożyć cały krem, wyrównać i schłodzić. Składniki polewy ogrzewać na małym ogniu. Nie gotować. Gotową polewę wystudzić, a następnie rozprowadzić na warstwie kremu. Ponownie schłodzić
Praktyczna pltylko w pamięci. Jestem zagorzałą fanką truskawek, więc tym razem nie odpuściłam. Zaproszenie od Joasi na Ciasto na niedzielę nie pozostawiło cienia wątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu na Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie . Składniki na biszkopt: (forma keksowa(...)biszkopt wyłożony w keksówce. Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy wystającą częścią biszkoptu. Nadmiar ciasta odcinamy, górę lekko dociskamy (na 20 minut obciążyłam ciasto deseczką, a na wierzch postawiłam zgrzewkę 0,5 l wody mineralnej). Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 3 godziny, aby galaretka całkowicie zastygła. Wyjmujemy z formy i polewamy rozpuszczoną czekoladą (można rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali
mojewypiekiinietylkotartaletki makowo serowe. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°, wstawiamy seromakowiec na środkowa półkę, obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy 1,5 godziny. Wystudzony polewamy lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałego ciasta i masy pieczemy tartaletki makowo serowe (przepis w kolejnym wpisie). Ten seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo
mojewypiekiinietylkoprzyprawą do piernika,Wymieszać i wlać ostudzoną mieszankę wody z olejem i kakao. Delikatnie na małych obrotach zmiksować. Gotowe ciasto przelać na blaszkę o śred. 24/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temp. 180 *C. Upieczone ciasto wystudzić po czym przekroić na trzy cienkie placki. 2 szklanki mleka wlać do garnka,dodać puree z dyni(...)masło i zagotować. W szklance mleka rozprowadzić budynie i 4 łyżki cukru,wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gorącym budyniem przełożyć upieczone ciasto piernikowe. Odstawić do wystygnięcia po czym polać piernik polewą czekoladową i posypać maczkiem o smaku mango Delekta. Piernik odstawić na kilka godzin do schłodzenia by z łatwością pokroić go w kostkę. Przepis dodaję
Kolorowa kuchnia Elkiowoce. Wiśnie są teraz soczyste i dojrzałe i idealnie nadają się jako uzupełnienie masy serowej. Dzięki nim nabiera ona pięknego różowego koloru i świeżego kwaskowatego smaku. Sernik wzbogaciłam o polewę z kwaśnej śmietany, która współgra kolorystycznie z resztą wypieku, a także doskonale uzupełnia jego smak. Śmietana znajduje się też w składzie masy serowej, co wpływa na jego konsystencję, sernik jest(...)śmietany 18%100g cukru3 jajka1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanejcukier waniliowy400g wydrylowanych wiśni2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejpolewa śmietanowa350g kwaśnej śmietany 18%1 łyżka cukru Wykonanie:CIASTO - mąkę przesiać z cukrem, dodać sól, zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówceformę wyłożyć papierem, schłodzonym ciastem wylepić równo dno formy
Smakołyki Bereniki