polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:49/134)

Murzynek z wiśniami 128

wanilinowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy ją łyżką z masą murzynkową. Do wysmarowanej tłuszczem formy przelewamy masę na wierzch wrzucając wiśnie z kompotu. Ciasto pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu polewamy odlana do szklanki masą, lub jeśli wolicie możecie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pokryć murzynka czekoladą:) Z podanej ilości składników wychodzi jedna większa blacha

Kulinarna Patilogia
Rolada z kremem chałwowym 198

nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodóki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 193

ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą

Apetyczna babeczka
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 192

ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą

Apetyczna babeczka
Piernik marchewkowy 176

minut. Sprawdzamy czy jest gotowe przy pomocy patyczka. Wyjmujemy i pozostawiamy na około kwadrans do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy z białkiem oraz sokiem z cytryny. Ciasto umieszczamy na odwróconych raszkach na blaszce z piekarnika. Polewamy lukrem i czekamy aż zastygnie. Z góry ozdabiamy startą marchewką lub otartą skórką z pomarańczy

Kolizje Smaków
Kuźnia - opinia 214

się zestaw surówek (3 zł) i opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam.  Z pewnością warto zajrzeć do Kuźni

Pasja Smaku
Sernik chałwowy na kruchym spodzie 203

zrobić mniejszy bałagan niż zazwyczaj. Nic jednak z tego nie wyszło, bo jak widać z załączonego obrazka trzeba było i tak dokończyć wyrabianie ręcznie, bo ciasto nie połączyło się dokładnie.      Ciasto standardowo powinno wylądować w lodówce na pół godziny, my możemy w tym czasie iść do sklepu po składniki, których jak zwykle zapomnieliśmy kupić lub po kolejną(...)nakłuwamy widelcem i szukamy fasoli, którą należy wysypać na ciasto celem obciążenia. Fasoli niestety też zapomnieliśmy kupić, wybieramy więc drugą opcję wysypania hajsu na nasz sernikowy spód. Jeden mądry człowiek powiedział, ze pieniądze są brudne i złe, więc najpierw kładziemy na ciasto kawałek papieru do pieczenia. Obciążone monetami ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni przez 15 minut

sama złodycz
Rolada ze wzorkiem 337

Po małych problemach technicznych z blogiem wracam z nowymi, słodkimi pomysłami :) Dziś kolorowa, puszysta rolada z delikatnym kremem i mandarynkami. Wzorek jaki wybierzecie zależy wyłącznie od

Ciastkozercy
Ciasteczka 165

mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze do pieczenia i pieczemy około 10 - 15min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Aby zrobić polewę musimy wymieszać kakao, cukier puder, ekstrakt waniliowy i wrzątek. Wszystko mieszamy w garnku(...)masa i odstawiamy na 5 min. Smarujemy ciasteczka i posypujemy posypką póki polewa nie wyschnie. Ps. Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie". Ciasteczka śmietankowe Potrzebujemy: 3 żółtka 4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 1 kostka masła Wszystkie  składniki zagniatamy i chowamy ciasto na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkujemy i wycinamy ciasteczka

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie 345

powierzchnię, przykrywamy wystającą częścią biszkoptu. Kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy (deseczką i czymś cięższym). Po ok. 30 minutach zdejmujemy „obciążenie” i wstawiamy ciasto do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmujemy z formy i polewamy rozpuszczoną czekoladą (można rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali z dodatkiem 2 łyżek oleju arachidowego). Wstawiamy do lodówki. Kroimy bardzo ostrym cienkim nożem(...)pewno miło Was zaskoczy swoim smakiem. Biszkopt upiekłam korzystając z przepisu Weroniki . Mogę tylko powiedzieć, że jest to jeden z najlepszych biszkoptów nadających się na rolady… i nie tylko. Ciasto jest delikatne i wilgotne, nie ma tendencji do kruszenia się. A tak w ogóle, to są ciasta, desery, potrawy, do których nie potrzeba zachęcać i ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie

mojewypiekiinietylko
Ciasto pomarańczowe w wersji odchudzonej 143

czas potrzebny do gotowania pomarańczy. Można to jednak zrobić dzień wcześniej;) Ciasto (10 porcji): 2 małe pomarańcze 6 jajek 100 g ksylitolu 1 ,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 50g kakao niskotłuszczowego 50g płatków migdałów do posypania Polewa: 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej o zaw. kakao min. 70% 2 łyżki mleka(...)piekarnika - do suchego patyczka) w 180 stopniach. Robimy polewę - czekoladę kruszymy, wkładamy do garnka, wlewamy mleko. Wstawiamy do wrzącej kąpieli wodnej i ciągle mieszając rozpuszczamy. Ważne - para wodna nie może dostać się do czekolady, dlatego garnek z polewą musi idealnie zakrywać garnek z wodą. Następnie mieszamy z masłem, oblewamy przestudzone ciasto i posypujemy płatkami migdałów

Powiedz dietom nie
Ciasto w dwóch kuchniach. Sernik kajmakowy 203

mogłam pozostać obojętna. Na zdjęciach sernik wygląda po prostu wspaniale: wysoki, z grubą warstwą karmelowej polewy i prażonymi migdałami. Sami powiedzcie - czy można się nie zakochać...? Ja uległam jego czarowi, i w sobotę przystąpiłam do działania.Zasadniczo plan był taki - najpierw drzemka, potem ciasto. W nocy spałam zaledwie dwie godziny, więc kiedy wróciłam do domu, niewiele myśląc, udałam się(...)jego konsystencja stanie się nieco bardziej płynna. Zdjąć z ognia, wymieszać z masłem.Polewą polać sernik.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch sernika.Schłodzić w lodówce przez 4 godziny, a najlepiej całą noc.Smacznego!Przed sernikiem upiekłam jeszcze ciasteczka i inne ciasto ze składnikiem, który pierwszy raz zagościł w mojej kuchni. Spotkanie zaowocowało miłością od pierwszego kęsa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta orzechowa 211

Dzisiaj  coś dla wielbicieli wszelakich orzechów. Pyszna tarta  z masą orzechową, polewą czekoladową i solidną warstwą orzechów na wierzchu zaspokoi podnienibienie niejednego łasucha. Goraco polecam. Składniki na ciasto: 125 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki  1/4 szklanki cukru  2 łyżki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30%  3/4 szklanki cukru

Gosia gotuje
Pampuszki z polewą czosnkową 179

ciasta formujemy kulki wielkości małej mandarynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20-25 minut, po czym smarujemy bułeczki lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-185°C przez około 20 minut.Polewa czosnkowa:Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i końcem noża rozcieramy z solą. Dodajemy oliwę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy

Oryginalny smak
Piernikowa WZetka z ptasią polewą. 159

energicznie mieszamy. Środek ptasiego mleczka nie rozpuści nam się tak łatwo dlatego, masę należy zblendować i chłodną ale jeszcze płynną polać ciasto. Wstawić ponownie do lodówki, ciasto po około 2 godzinach nadaje się do pokrojenia na piękne trójkąty, polewa jest błyszcząca, miękka i pysznie waniliowa. Smacznego :) Skomentuj

MamaOskarka
Bajeczny sernik 199

klasyczny sernik. Pyszny, puszysty i prosty do wykonania. Z przepyszną polewą. Mój pierwszy, ale nie ostatni :). Bo uwielbiam serniki i wszystko co serowe. Puki co to mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepszy mój wypiek do tej pory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje.Składniki:Ciasto kruche:szklanka mąki4 łyżki masła (ok. 60g)pół szklanki cukru pudrużółtkoMasa

Moje pyszne gotowanie
Placek wspaniały 443

proszkiem i wodę, delikatnie połączyć. Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach przez około 35 min. Masa: 1 puszka masy kajmakowej 1 kostka masła po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe) trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie) Wierzch: 4 paczki herbatników szkolnych 0,5szkl rumu polewa rumowa lub biała  Masło utrzeć, dodawać stopniowo

Anioły w kuchni
Sernik miodowo-kajmakowy 332

naturalnego homogenizowanego ok. 2 szklanki mleka 2 opakowania Śnieżki 2 duże łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej, gorzka czekolada lub polewa czekoladowa. Rozgrzać margarynę z miodem, dodać cukier, wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać pozostałe składniki ciasta. Dobrze wymieszać. Na blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia upiec dwa placki. Żelatynę zalać 1 szklanką chłodnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić(...)lekko słodką, mocną herbatą, posmarować połową masy kajmakowej. Wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim plackiem posmarowanym masą kajmakową. Wyłożyć drugą część masy serowej. Posypać startą gorzką czekoladą lub udekorować polewą czekoladową. Pozostawić na dłużej (najlepiej do następnego dnia) w lodówce

Praktyczna pl
Cytrynowy biszkopt. 205

wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki z cytryny. Gotować kilka minut. Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto. My lubimy ciepłe, ale można schłodzić w lodówce i podać z ubita śmietaną

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania