polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:49/134)

PieRniKoWo- CzeKoLaDowA BabKa ŚwIĄteCznA 240

ciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kubka cukru trzcinowego 1 laska wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody, przesianej Polewa: 1 tabliczka  mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki

Luźna Kuchnia
Piernik z powidłami 196

Piernik..szybki do zrobienia...z dodatkiem powideł, różnych bakalii..oblany gotową polewa Helio..4 jajka1/2 szkl.cukru2 szkl.mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernika3 łyżki kakao1 szkl.oleju2 łyżki miodu10 dkg powideł śliwkowych Orzechorzechy Piątnicarodzynki Piątnicapolewa dekoracyjna HelioJajka utrzeć z cukrem.Dodać jajka, olej, miód(...)powidła oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą i przyprawą do piernika.Wszystko razem wymieszać.Dodać bakalie i ponownie wymieszać.Przełożyć ciasto do keksówki i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu polać polewą i dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Proste ciasto kawowe, bez jajek i bez mleka 240

nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami

upichcona
Wybuchowy tort czekoladowy z granatem i chrupiącą praliną orzechową 338

łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 1 łyżka cukru Poncz: 1/4 szkl wody+1/4 szkl soku z granatu Polewa: 60 g mlecznej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 36% Dodatkowo: 1/2 owoców z granatu do dekoracji Przygotowanie: Ciasto czekoladowo-orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło, kakao, cukier i czekoladę podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia składników. Zdjąć(...)wlać tężejącą galaretkę z granatu. Całość schłodzić do stężenia. Następnie nałożyć drugą warstwę musu czekoladowego i przykryć ostatnim blatem ciasta, który uprzednio nasączyć wodą z sokiem. Wierch i boki torty wysmarować resztą musu. Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce. Polewa czekoladowa: Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy polewa ostygnie, rozprowadzić ją na górze tortu, pozwalając

Nastoletnie Wypiekanie
W - Z, czyli Wuzetka 20352

położyłam górne blaty, lekko docisnęłam.Wierzchni blat również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami bitej śmietany i wiśniami. Jeśli chodzi o wiśnie to wyciągnęłam zamrożone wiśnie i około godziny moczyłam w nalewce wiśniowej (domowej roboty).Żelatynę dodajemy tylko wtedy jeśli nie zdołamy ciasta zjeść w ciągu jednego dnia. Ciasto z dodatkiem żelatyny możemy przechowywać w lodówce

Blondynka Gotuje
Ciasto z jabłkami i kokosem 203

cukier. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia się składników.Przestudzić, dodać jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.2. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm), na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.3. Zrobić ciasto z kokosem: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić i na końcu dodać kokos.4. Zrobić biszkopt kakaowy: białka ubić, potem dodać cukier(...)dodawać po jednym żółtku, a na koniec przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.5. Na jabłka układać kupkami kokos i ciasto kakaowe. Piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.6. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą i posypać kokosem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 182

mąki i masła i zręcznie zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.  Całą powierzchnię kokilek wysmarowujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wyścielonej wartswą mąki do grubości ok. 2-2,5cm. Tak rozwałkowanym ciastem wylepiamy dno i ściany kokilek do ok 3/4 wysokości. Kokilki z ciastem wstawiamy do lodówki na ok. 20minut. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. W czasie chłodzenia spodów zabieramy się(...)wystygną, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej, ocet balsamiczny, likier owocowy oraz płatki chili lub chili w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Polewą delikatnie oblewamy powierzchnię serniczków - wedle upodobań. Serniczki można posypać okruszkami ze skruszonej cześci ciasta, owocami, świeżą miętą lub melisą - po prostu skomponować je z tym co lubimy najbardziej. Bardzo polecam wypróbować

Symfonia Smaków
świąteczne ciasto z choinką 256

ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników i na koniec białka. Troszkę białego ciasta wylewamy do keksówki. Następnie układamy choinki ciasno koło siebie.  Zalewamy resztą ciasta, pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Studzimy, polewamy lukrem i dekorujemy według uznania. I gotowe :-) jest proste  a bardzo ładnie wygląda. Polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Murzynek z wiśniami 115

wanilinowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy ją łyżką z masą murzynkową. Do wysmarowanej tłuszczem formy przelewamy masę na wierzch wrzucając wiśnie z kompotu. Ciasto pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu polewamy odlana do szklanki masą, lub jeśli wolicie możecie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pokryć murzynka czekoladą:) Z podanej ilości składników wychodzi jedna większa blacha

Kulinarna Patilogia
Rolada z kremem chałwowym 188

nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodóki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 183

ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą

Apetyczna babeczka
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 183

ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą

Apetyczna babeczka
Piernik marchewkowy 162

minut. Sprawdzamy czy jest gotowe przy pomocy patyczka. Wyjmujemy i pozostawiamy na około kwadrans do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy z białkiem oraz sokiem z cytryny. Ciasto umieszczamy na odwróconych raszkach na blaszce z piekarnika. Polewamy lukrem i czekamy aż zastygnie. Z góry ozdabiamy startą marchewką lub otartą skórką z pomarańczy

Kolizje Smaków
Kuźnia - opinia 200

się zestaw surówek (3 zł) i opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam.  Z pewnością warto zajrzeć do Kuźni

Pasja Smaku
Sernik chałwowy na kruchym spodzie 195

zrobić mniejszy bałagan niż zazwyczaj. Nic jednak z tego nie wyszło, bo jak widać z załączonego obrazka trzeba było i tak dokończyć wyrabianie ręcznie, bo ciasto nie połączyło się dokładnie.      Ciasto standardowo powinno wylądować w lodówce na pół godziny, my możemy w tym czasie iść do sklepu po składniki, których jak zwykle zapomnieliśmy kupić lub po kolejną(...)nakłuwamy widelcem i szukamy fasoli, którą należy wysypać na ciasto celem obciążenia. Fasoli niestety też zapomnieliśmy kupić, wybieramy więc drugą opcję wysypania hajsu na nasz sernikowy spód. Jeden mądry człowiek powiedział, ze pieniądze są brudne i złe, więc najpierw kładziemy na ciasto kawałek papieru do pieczenia. Obciążone monetami ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni przez 15 minut

sama złodycz