polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:39/134)

Najlepszy PIERNIK na ziemi ! 383

kostka margaryny 4 łyżki zmielonej kawy 4 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki mleka ulubione bakalie Dodatkowo choć niekoniecznie:  polewa czekoladowa + orzechy do posypania  Miód, wodę i kawę wlewamy do garnka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia(...)koniec można trochę zwiększyć temperaturę. Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika, ciasto trzeba sprawdzać patyczkiem, nie ma się kleić do niego. Gotowe i przestudzone ciasto wyjmujemy z foremek i papieru, polewamy gotową polewą lub rozpuszczoną tabliczką czekolady z 2 łyżkami masła w kąpieli wodnej i posypujemy pokrojonymi orzechami.  SMACZNEGO

Piekę, bo lubię
Tort czekoladowo-miętowy 142

przesiać wcześniej). Delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ważne, aby nie miksować, tylko delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki bardzo cieniutko smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 - 40 minut. Pod koniec sprawdzamy czy jest upieczone za pomocą patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je w formie(...)ciasta. Nasączamy kilkoma łyżkami wiśniówki lub wody z cytryną.  Rozsmarowujemy na nim dwie łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki. Nakładamy połowę kremu czekoladowo-miętowego.  Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności pkt. 2-4 (nasączamy, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem). Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, lekko dociskamy. Nasączamy wiśniówką lub wodą z sokiem z cytryny. Tort dekorujemy zastygającą polewą

bistro mama
Ciasto Delicje 126

wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego z blatów, za pomocą foremki lub np. kieliszka wycinamy kółeczka, w lekkich odległościach od siebie.   Krem:   500 ml mleka 160 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki(...)krem nakładamy wycięty biszkopt. Kółeczka zostawiamy na później. W otworki wrzucamy czekoladę, orzechy, rodzynki, nakładamy tężejącą galaretkę. Każdy otworek przykrywamy wyciętym kółeczkiem. Całość dekorujemy polewą i posypujemy fantazyjnie czekoladą, rodzynkami i orzechami.   The post Ciasto Delicje appeared first on Made

Made By Mom And Son
Sernik z polewą karmelową 228

Macie ochotę na kolejny sernik? Z polewą karmelową? Z migdałami? Jak są same pozytywne odpowiedzi, to namawiam Was na wypróbowanie tego przepisu. Ciasto jest na spodzie z herbatników, z kremową masą serową, gdzie mi jeszcze było mało, musiałam przyozdobić go polewą karmelową. Zapewniam że, na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Bazowałam na przepisie od Pieczarki Mysi. Składnikina

Pink Envelope
Sernik czekoladowy z malinami 171

Ostatnie cieplejsze chwile i ostatnia okazja, żeby dostać świeże maliny... Do tego urodziny dobrego znajomego, więc trzeba się było postarać :) Ciasto 750g zmielonego twarogu 2 jajka słoiczek Nutelli 230gszklanka cukru budyń czekoladowy (1 opakowanie) 180-200g ciasteczek Digestive w czekoladzie 2 łyżki masłakakao Na górę tabliczka gorzkiej czekolady opakowanie śmietanki 18% 100 g masła pół koszyczka malin(...)czasu jak masa zgęstnieje. Polewę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, dzięki czemu łatwiej będzie się rozsmarowywać na serniku. Do czynu zabieramy się, kiedy ciasto będzie miało co najmniej temperaturę pokojową; nakładamy polewę na całość, pamiętając o bokach. Całość wykańczamy malinami, które fantastycznie uzupełniają intensywnie czekoladowy smak. Mogą to być oczywiście inne owoce, najlepiej lekko kwaśne - porzeczki, jeżyny

sama złodycz
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 160

marchewka. autorka: em. | blog: Emkreacje Nie kończąca się opowieść. autorka: em. | blog: Emkreacje Marchewkowy gulasz. autorka: em. | blog: Emkreacje Projekt – śniadanie XI autorka: em. | blog: Emkreacje Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy i polewą czekoladową autorka: aleksandra.blaszczyk1 | blog: Łyżką czy widelcem? Muffiny z marchewką, daktylami, płatkami owsianymi bez mąki i cukru autorka: agnieszka.antczak88 | blog: zdrowa vege kuchnia Pasta z pieczonego bakłażana(...)Najprostszy krem z marchwi autorka: Petite foodie | blog: Petite foodie Marchewkowe muffiny autorka: Petite foodie | blog: Petite foodie Roladki z marchewki z kremem pietruszkowym autorka: surowystan | blog: Surowy Stan Ciasto marchewkowe autorka: paulina.h123 | blog: ciastkowy LAB Motywacyjne babeczki marchewkowe - w ramach akcji Marchewkowy zawrót głowy autorka: twobrokesisters | blog: Two Broke Sisters Marchewki tańczą w miodzie, czyli pieczona marchewka trochę inaczej

Weekendy w domu i ogrodzie
Kakaowa karpatka z truskawkami 208

powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki kroimy w plasterki. W formie układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połowa kremu budyniowego, wykładamy truskawkami. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała. Na wierzch wykładamy resztę kremu i drugi płat ciasta. Karpatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez

VioletoweKucharzenie
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 203

Wstawić do nagrzanego pieca. Piec 30-40 minut do momentu, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto wyciągnąć z foremki dopiero po ostudzeniu. Można polać polewą czekoladową (rozpuścić w kąpieli wodnej 50 g czekolady gorzkiej i 50 g czekolady mlecznej z odrobiną mleka – gdyby polewa się nagle zamieniła w proszek po dolaniu mleka, nie przejmować się – dolać go więcej(...)Jeśli ciasto planujemy od razu zjeść można posypać chrupiącą granolą (na drugi dzień granola zmięknie). The post Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Mazurek Czekoladowy z Polewą Kawową i Kardamonem 186

widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 minut. Po upieczeniu nie polecam wyciągać ciasta z blaszki, lepiej to zrobić jak już skończymy wszystko, gdyż ciasto jest bardzo kruche, ale to cały urok tego mazurka.POLEWA KAWOWA:125 ml śmietanki kremówki 30%1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki kardamonu zmielonego30 g masła200 g białej czekoladyDODATKOWO:50 g czekolady(...)lodówki. Potem pozostaje nam albo skarmelizować pomarańcze, albo po prostu wyłożyć ze słoiczka wiśnie z rumem. Na sam koniec w kąpieli wodnej rozpuszczamy nasze 50 g czekolady i rozpuszczoną polewany cały mazurek z dodatkami :) Naszego mazurka trzymamy w lodówce oczywiście.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Rolada orzechowa 179

drugą porcją ciasta i masy. Gotowe rolady wkładamy w papierze do dużych keksówek. Papier lekko zawijamy, aby ciasto za bardzo się nie przyrumieniło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu – studzimy i polewamy lukrem. Jeżeli chcemy zamrozić, mrozimy bez lukru.Ciasta z orzechami mają swój niepowtarzalny smak, którego niczym nie da się zastąpić. Pewnie

mojewypiekiinietylko
Mambo number 5, czyli płaskie cycki murzynki- ciasto biszkoptowe o 5ciu smakach, z kremem budyniowym, bananami, makiem, kokosem 535

ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty. Masa budyniowo- bananowa: 6 żółtek ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe 750 mleka 200g masła 82% (bez dodatku oleju) 3 banany 1/3 szklanki(...)alkoholu (np. wódki lub rozcieńczonego spirytusu) do nasączenia biszkoptu. Biszkopt smarujemy kremem bananowo- budyniowym, a następnie przykrywamy go upieczoną i zimną warstwą makowo- kokosową. Górę pokrywamy polewą i ozdabiamy resztą kremu budyniowego. Ciasto pozostawiamy na około 2 godziny w lodówce, by dobrze stężało. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot

Smakowy Raj
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel 120

Święta za pasem, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś przedstawiam niezwykle łatwe, a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto z jabłkami i żurawiną. Podane z polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland . Polecam! Scroll down for recipe

karmelowy
Jagodowe naked cake (nagie ciasto). 103

małe kawałki i wraz z mlekiem rozpuścić w rondelku tworząc polewę. Polewa ma na celu utrzymanie owoców na swoim miejscu. Połową polewy posmarować wierzch torcika, wysypać owoce i resztą polewy polać je obficie z wierzchu. Ps. Ciasto jest na kremówce, więc musi być przechowywane w lodówce. Przed pierwszym krojeniem należy je porządnie schłodzić, najlepiej przez całą noc. Smacznego! Pozdrawiam

Poezja Smaków - blog kulinarny
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 224

tłuczka). W misce mieszamy pokruszone ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier do pieczenia jest tu zbędny) i formujemy płaski spód z lekko podniesionymi brzegami (jeśli macie rozkładaną formę, wtedy musicie zakryć nimi linię(...)nagrzanego piekarnika i pieczcie w 180 stopniach przez 40-50 min do momentu, aż wierzch zacznie się lekko rumienić i będzie sprężysty po dotknięciu. 8. POLEWA (opcjonalnie) (3 min) Zróbcie ja dopiero, kiedy ciasto ostygnie. Do rondelka wlejcie mleka i dodajcie cukru – gotujcie na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie dodajcie masło i mieszajcie do rozpuszczenia

Nerds Kitchen
JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE 190

ciągle mieszając żeby galaretki się rozpuściły.Dodajemy starkowany cynamon, ok 2-3  łyżeczek i środek z połowy laski wanilii. Dobrze mieszamy, wylewamy na ciasto , przykrywamy drugim plackiem, odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte polewamy rozpuszczoną polewą, posypujemy różowym cukrem.     Wanilia i cynamon pochodzą ze sklepu Skworcu.pl, zapraszam na zakupy: http://www.skworcu.com.pl/ 

Z Majeczką w kuchni