sodą oczyszczoną i również mieszamy. Mąkę z sodą przesypujemy do składników mokrych i miksujemy mikserem na wolnych obrotach aż do połączenia składników, kolejno zagniatamy dłońmi na gładkie, elastyczne ciasto. Kulkę ciasta rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min lub do zamrażarki na ok. 15 min. Kolejno piekarnik nagrzewamy do 190*C i zaczynamy przygotowywać składniki(...)tartaletek wysmarowujemy masłem lub innym tłuszczem. Kolejno rozwałkowujemy ciasto na cienką grubość ok.1-1,5cm. Dzielimy na osiem równych części i wylepiamy formy. Finalnie na ciasto wykładamy składniki, posypujemy startym serem, oprószamy serem feta i zalewamy „polewą” jajeczną. Pieczemy od 25 do 30min. Po wyjęciu z piekarnika pizzerinki przybieramy liśćmi rukoli lub innymi preferowanymi świeżymi ziołami. Smacznego
Symfonia Smakówmasło - 1 łyżka szczypta soli NADZIENIE: ser biały - 375 g śmietana - 3 łyżki cukier - 3 łyżki cukier waniliowy - 1 łyżeczka POLEWA śmietana - 1 łyżka cukier - 1 łyżka masło -1 szczuba łyżka kakao - 1 łyżka DODATKOWO banany Sposób przygotowania: Ciasto naleśnikowe: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, ostudzić. Do miski wybić jajka, dodać mleko, wodę, szczyptę(...)samym końcu przesiać mąkę, wymieszać. Jeżeli ciasto byłoby za gęste, dodać wody, wymieszać. Smażyć naleśniki na patelni z obu stron, na małej ilości oleju. NADZIENIE: Ser rozgnieść widelcem, dodać cukry i śmietanę , dokładnie wymieszać. Smarować naleśniki serem, układać na serze banany, zwijać w rulon. POLEWA: Do rondla przełożyć wszystkie składniki polewy, mieszając zagotować
Kuchnia Danusimasa nie opadła. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 30 minut. Nie piec za długo bo biszkopt będzie za suchy. Żeby sprawdzić czy jest gotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec za długo bo wtedy wyjdzie suchy i twardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić(...)ponczem, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć połowę kremu czekoladowego. Położyć drugi blat. Ponownie nasączyć, wyłożyć resztę kremu oraz połówki wiśni (dość gęsto, nie żałować). Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa 30g masła 120g czekolady Masło roztopić. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej polewy. Od razu polać nią ciasto. Dekoracja orzechy laskowe Orzechy laskowe uprażyć chwilę
coolinarnastrefa.blogspot.comJabłko które odłożyliśmy na bok kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w plastry i układamy wkoło od brzegów formy do środka. Posypujemy cynamonem, polewamy miodem lub golden syrupem. Brzegi ciasta zaginamy do środka, smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45- 60 minut (w zależności od tego czy mamy termoobieg
Symfonia SmakówMurzynek z bitą śmietaną SKŁADNIKI: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek kakao 250 g margaryny 4 jajka sól 4 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na bitą śmietanę: 400 ml śmietany 30 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: polewa biała polewa mleczna tłuszcz do wysmarowania foremki bułka(...)Ostudzonego murzynka przekrawamy na pół i wykładamy śmietanę, po czym przykrywamy górą. Murzynka dekorujemy polewami ciemną i jasną. Aby zrobić pajęczynę najpierw polewam ciemną czekoladą i kiedy ona będzie jeszcze mokra białą czekoladą rysujemy jakby spiralę i przeciągamy wykałaczką po czekoladzie od środka na zewnątrz ciasta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiilości do ciasta na pączki, gdyż przyspiesza ich rumienienie się/przypalanie podczas smażenia. Dodatkami podbijającymi słodycz pączka powinno być nadzienie oraz dekoracja wierzchu w postaci lukru, polewy lub cukru pudru. TŁUSZCZ - Sprawia, że ciasto drożdżowe jest bardziej elastyczne i dłużej zachowuje świeżość. Do ciasta na pączki dodaje się masło, które nadaje mu maślany smak. DODATKI SMAKOWE - Nie są konieczne, choć(...)paskiem niezrumienionego ciasta. Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony, przekładając je na drugą stronę przy pomocy widelca. Temperaturę tłuszczu należy regulować przez cały czas smażenia pączków, zwłaszcza, jeśli smażymy ich sporą ilość. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na grubej warstwie ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu. DEKOROWANIE PĄCZKÓW Pączki można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub inną
Smakołyki Berenikipaczki herbatników (u mnie w 1 paczce 36 sztuk) 1 puszka masy toffi (kajmakowej) ewentualnie polewa czekoladowa (na przykład z przepisu na domową polewę idealną ), wiórka czekoladowe lub 10 pokruszonych herbatników Ciasto herbatnik Dwa biszkopty przygotowujemy i pieczemy osobno. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy i przesiewamy 5 łyżek mąki, 1 łyżkę kakao i trochę więcej niż 1 łyżeczkę(...)krem budyniowy. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptowy, który smarujemy najmniejszą częścią kremu. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi lub polewamy polewą czekoladową. Ja wolę wersję z pokruszonymi herbatnikami (jak na zdjęciach). Wkładamy do lodówki co najmniej na kilka godzin, żeby herbatniki zmiękły. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Inne przepisy KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie klikając w ten link. Zapraszam
Trzeci talerzczasie studzimy nasze ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec możemy polać wierzch odrobiną oleju kokosowego, a następnie ozdobić skórką cytrynową i prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto doskonale smakuje podane z polewą z białej czekolady lub płynnym miodem. Smacznego
Kuchnia Ellieorzechów ziemnych niesolonych Kajmak z kremówką podgrzej w rondelku, tak aby masy się połączyły, dodaj orzechy i odstaw na czas pieczenia się ciasta to jest: 35 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy całkowicie, polewamy karmelem. Smacznego! Buziaki
SMYKWKUCHNIdokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do foremki wyścielonej papierem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez około 1 godzinę. Po przestudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową i ozdobić owocami
Przepisy i porady kulinarnetortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść.Po około 20-30 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy rozpuszczona białą czekoladą.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc do lodówki, ale nie jest to konieczne.Smacznego
Słodkie Przyjemnościblaszę wylewamy połowę ciasta, następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy bitą śmietaną.jabłecznik
Bon Appetit Małgorzatyoprószoną bułką tartą, pieczemy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170°C przez około godzinę. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien być suchy.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. Smacznego weekendu
W kuchni Katieprzepisów. Dzisiaj przepis na wspaniały piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła lub margaryny 4 jajka(...)pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony piernik wystudzić i przekroić wzdłuż Jedną część piernika posmarować konfiturą i przykryć druga połową. Przygotować polewę: Masło rozpuścić i dodać pozostałe składniki cały czas mieszając na małym ogniu. Gdy się
Na słodko lub wytrawniedodatku orzechów czy bakalii, jednak wzbogacają one bardzo smak wypieku. Wierzch tzw. carrot cake zwieńcza zazwyczaj charakterystyczny frosting, przygotowany na bazie lekko słonego kremowego serka. Moje ciasto udekorowałam nieco inną, ulubioną przeze mnie polewą, przyrządzoną z ubitej słodkiej śmietanki i białej czekolady. Całość obowiązkowo posypałam dużą ilością orzechów. Brzmi wystarczająco zachęcająco? :) Swoje ciasto upiekłam w małej tortownicy o średnicy 17cm
Smakołyki Bereniki