polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:59/134)

Ciasto czekoladowo - bananowe 122

posmak ciasta. Przepis wzięłam z  TEJ   strony z pewnymi modyfikacjami schemat wykonania podobny jak przy muffinkach Składniki :  1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek kakao 50 ml oleju roślinnego 50 ml szklanki ciepłej wody 100 ml mleka 2 zmiksowane banany Polewa(...)składniki płynne dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wlewamy przygotowane ciasto do małej tortownicy lub keksówki. Ja piekłam w dużej tortownicy z kominem, i babka wyszła troszkę za niska. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka przestygnie przygotowujemy polewę: Kremówkę wraz z  masłem doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, wsypać, połamaną na kostki

Na słodko lub wytrawnie
Rolada kokosowa 150

masy wsypałam krojone morele i skórkę pomarańczową – wymieszałam. Gotową masę nałożyłam na ciasto z herbatników. Zwinęłam roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową)  i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, gdy  rolada już stężała, oblałam ją polewą z czekolady (w mikrofali rozpuściłam czekoladę ze śmietanką).   Smak masy i dodatki można

mojewypiekiinietylko
Ciasto śliwkowe z polewą śmietanową 112

łyżka cukru 2 łyżki octu 1 szczypta soli 1 kg śliwek( mogą być mrożone) Składniki na polewę: ½ szklanki śmietany 2 jajka 3 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem, szczyptą soli, kawałkami masła, octem i 8 łyżkami zimnej wody. Szybko zagęścić ciasto, zawinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki na pół godziny.  Śliwki wypestkować i przeciąć

Tradycyjna Kuchnia
Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 242

boki krem z mascarpone plus na wierzchu orzechy i podprażone płatki migdałów. Równie dobrze możecie tort polać polewą czekoladową. Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując po prostu przekładany placek. W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów i niewielka ilość mąki. Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić

Mieszam w Garnku
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 207

kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną połowę ciasta wykładamy na tortownice 24 cm i podpiekamy 15 min w 180°C. Na podpieczony spód kładziemy 3-4 gruszki pokrojone w cienkie plasterki, wymieszane z łyżką ekstraktu i polewamy je roztopioną w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej czekoladą. Czekoladę mieszamy z łyżką masła/KASI

Mia Cucina Sofieta
Tort czekoladowy z cytrusami 142

czyli pół zwykłej tabliczki czekolady! Robi wrażenie, prawda? :) Kakao jest ciemne, bardzo esencjonalne i aromatyczne, czuć zdecydowaną różnicę w cieście - jest o wiele bardziej czekoladowe! Czekolady pięknie i łatwo można roztopić i wspaniale sprawdzają się do kremów, polew, ale są też bardzo smaczne jedzone kostka za kostką ;) Świetne produkty, które z pewnością dobrze mieć w domu! My z pewnością przy(...)znajdziecie wiele inspiracji i przepisów! Jest całe trzydaniowe menu z czekoladą w tle ( KLIK ) i cudny świąteczny deser - gwiazda z musu czekoladowego ( KLIK ). Nasz tort piekliśmy z podwójnej porcji ciasta, aczkolwiek robiliśmy je na dwa razy. Z jednej porcji ciasta uzyskaliśmy dwa blaty tortu.  Składniki: 5 jajek, 150 g cukru, 120 g mąki, 60 g kakao, 60 g roztopionego

Plate of Joy
Babka z ajerkoniakiem 128

dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremek muffinkowych lub formy babkowej (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą), piec w temperaturze 180 o C: babeczki około 25 minut, a babkę około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorącą babkę posmarować pozostałą masą i posypać migdałami. Babeczek nie polewałam polewą, a i tak były dobre

In my kitchen
Ciasto Delicja 181

galaretką i czekoladą - Delicji. Nie wiem jak Wy - ale ja za nimi przepadam :) Więc uwierzcie, że jak tylko znalazłam ten przepis, to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ciasto jest przepyszne. Delikatny, lekki biszkopt, brzoskwinie w aromatycznej galaretce i puszysta pianka czekoladowa... Poezja :) W orginalnym przepisie zmieniłam tylko czekoladę z gorzkiej na mleczną, bo akurat taką wolę(...)oraz żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę  (fot.6) . Całość ponownie wstawić do lodówki. Teraz czas na polewę. Śmietankę mocno podgrzać w garnuszku, a następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę. Na chwilę zostawić. Następnie wymieszać, aż uzyskamy jednolitą masę. Polać równomiernie ciasto. Włożyć do lodówki. Najlepiej podawać po całej nocy w lodówce. Źródło: ilovebake.pl   drukuj przepis

Świat Ciasta
Sernik z lemon curd 192

sernik z lemon curd. Jak dla mnie rewelacja, sernik rozpływa się w ustach a ta cierpko słodka polewa idealnie z nim współgra. Myślę, że lemon curd najlepiej będzie pasował do bezy ale to może przetestuję następnym razem.:) Gotowe ciasto zostało pokrojone część spakowałam i poszłam do przyjaciółki na kawę się pożalić o nie docenienie moich starań kuchennych a tatę(...)wyciśnięty  plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy śmietanę i jajko. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy w brytfance na spód i na brzegi. Zapiekamy go 10 minut w 180 stopniach.  Twaróg

ciastkarnia na kruchym spodzie
Marcepanowe szachownice 185

ponownie układamy na przemiennie paski ciasta. W ten sposób uzyskaliśmy szachownicę 3x3. Ciasto razem z deseczką owinąć folią i wstawić do lodówki ponownie na minimum godzinę.Po tym czasie ciasto pociąć na plasterki o grubości 4-5 mm (fot.2). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut. Wystudzić na kratce.Z masy marcepanowej(...)środku powstało szczelne okienko. Następnie środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3). Wszystkie ciastka z konfiturami przykryć pozostałymi szachownicami, lekko dociskając.Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzegi ciastek maczać w czekoladzie (fot.4). Ciasteczka odstawić, aby polewa dobrze zastygła. Po tym czasie można je przełożyć do blaszanego pudełka. Przepis bierze udział w akcjach

Świat Ciasta
Ciasto łaciate 231

Jeśli ktoś jeszcze zastanawia się jakie ciasto na weekend upiec? polecam to. Ciasto jest mega słodkie i zamulające - taka inna wersja "krówki" :) Składniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki na krem:700 ml mleka2 budynie śmietankowe z cukrem20 dag masła2 puszki masy(...)masła i 1 puszką masy krówkowej. Gotowy krem wysmarować spód biszkoptu a następnie przykryć go drugim płatem biszkoptu. Polewa: drugą puszkę masy krówkowej miksujemy z 2-3 łyżkami masła i taką masą smarujemy wierzch ciasta. Następnie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i na wierzch ciasta wylewamy czekoladę w formie kleksów / krókowych łat :). Ciasto wstawiamy do lodówki na parę

Bon Appetit Małgorzaty
Kolorowe lamingtony 130

dobroczynnych festynach, oraz kiermaszach szkolnych i stanowią nieodłączną część dzieciństwa każdego małego Australijczyka)Oryginalny australijski przepis znajdziecie tutaj, ja go troszkę zmodyfikowałam. Kolorowe lamingtony:Składniki:Oryginalne australijskie ciasto biszkoptowe: o 125 g Kasi/ masla( temp.pokojowa)o 160 g cukruo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoo 3 jajao 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki(...)pieczenia. Masę wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Po upieczeniu, pozostawić na 15 min w formie, a nastepnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa galaretkowa: Składniki: o 2 galaretkio nutellao wiórki kokosowe do ozdobyo ewentualnie barwniki spożywcze w kolorze galaretek, gdy te są za blade Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody. U mnie

Mia Cucina Sofieta
Ciasto truskawkowe ~ wersja zimowa 362

ciasta :-) Jeszcze jedna uwaga. U mnie ciasto jest bardzo wysokie z powodu bardzo małej formy o wymiarach 25x25. Lepsza byłaby forma 25x30, a nawet może być nieco większa. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki tortowej 3 łyżki wody  NA KREM TRUSKAWKOWY I POLEWĘ 1 kg mrożonych truskawek(...)jednolitą masę. Oba placki posmarować cienką warstwą dżemu, następnie nałożyć krem, na to górny placek i znowu krem. Polewa truskawkowa: Pozostałe zmiksowane truskawki przelać z blendera do garnuszka i zagotować. Wyłączyć palnik i mieszając dodać galaretki. Tężejącą masą polać górę ciasta. Dobra rada: Jeżeli używacie świeżych truskawek, to warto pokroić kilka lub kilkanaście w małe kawałki i wmieszać

Passions hobbies life
Jabłecznik z całymi jabłkami 182

nasienne. Na grzbiecie każdej połówki jabłka robimy pionowej nacięcia. Jabłka układamy na cieście nacięciem do góry lekko je wciskając. Posypujemy  cynamonem. Ciasto pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygnie polewamy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka oraz posypujemy wiórkami kokosowymi

My simple kitchen
Naleśnik ziemniaczany z duszoną karkówką 177

oczkach. Dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy wodę, olej, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta, jak na naleśniki i smażymy z obu stron. Na połowę placka nakładamy duszona karkówkę, polewamy sosem czosnkowym, składamy naleśnik i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny