polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:68/134)

Pizza z miłością 188

pieczarek 200g żółtego sera 3 parówki Oregano Łyżeczka masła Łyżka oleju Przygotowanie ciasta:  Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była zbyt ciepła bo zabijemy drożdże i pizza nie urośnie. Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Ręce polewamy oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na około godzinkę w ciepłe miejsce(...)kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby zaczną się rumienić nieco solimy. Podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Parówkę kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto lekko wałkujemy i układamy w pożądany kształt. Następnie smarujemy sosem, posypujemy parówkami i pieczarkami. Wierzch obsypujemy żółtym serem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na około 220 stopni

Kolizje Smaków
Jak zrobić papierową tubkę do dekoracji ciast. 105

się nie zdeformowała, nie odwinęła. Następnie tubkę napełniamy np. kremem,polewą itp. zaginamy górne rogi do środka, aby nam się nie wylewała zawartość. Dziubek tubki obcinamy nożyczkami na dowolnej wysokości, w zależności jaką chcemy uzyskać średnicę otworu. Możemy też włożyć do tubki metalową lub plastikową karbowaną końcówkę do dekoracji ciast. Gdy ozdobimy już nasze ciasta naszą papierową tubką, wyciskamy pozostałą

Przepisy i porady kulinarne
Tarta brokułowa z kurczakiem 1966

tarty (można też formę po prostu wylepić ciastem). Brzegi podwinąć do góry (żeby brzegi nie spływały można włożyć formę z ciastem na kolejne 30 minut do lodówki).  Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Brokuł umyć i obrać w różyczki. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie około(...)gotowy kruchy spód wyłożyć równomiernie różyczki brokuła i kurczak. Polać równomiernie gotową masą (ja polewałam łyżką). Górę tarty posypać serem. Piec w 180°C przez 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika (aż masa zgęstnieje). Zdjęcia zrobione w trakcie robienia tarty. Składniki ciasta gotowe do ugniatania. Przyprawianie pokrojonych piersi z kurczaka. Smażenie mięsa i gotowanie brokuła na parze. Wykładanie

Passions hobbies life
Ciasteczka z białą czekoladą i migdałami 161

ciasteczka, łatwe, szybkie w wykonaniu no i smaczne. Wybór padł na ciasteczka z białą czekoladą i migdałami znalezione na Domowych Wypiekach. Szybko zrobione, szybko zjedzone szkoda , że nie polałam polewą a'la biała czekolada :)Na około 40 sztuk:Składniki:175 g masła50 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta soli1 łyżka mleka250 g mąkiłyżeczka ciemnego kakao50 g płatków migdałów (możecie(...)cukier waniliowy, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i płatki migdałów. Dosypać mąkę, kakao i dobrze wszystko wymieszać.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut lub w lodówce na 2 godziny. Następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rolada z jabłkami 167

Coś innego niż klasyczna szarlotka. Fajne połączenie jabłek z orzechową polewą, na prawdę mile nie tylko mnie zaskoczyła :) W oryginalnym przepisie polewa nie była orzechowa tylko migdałowa, a przepis znalazłam na blogu dancia.blogSkładniki :4 jajka150 g cukru pudru120 g mąkicukier waniliowycynamon3-4 jabłkałyżeczka cukru do posypania jabłekorzechy włoskie (tak ok 30g)opcjonalnie rodzynkiPolewa:100 g masła5 łyżek mleka1(...)połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia, aby jabłka zmiękły).Po upieczeniu wyjmujemy gorące ciasto na blat i gorący biszkopt zawijamy ciasno w roladę. Zawijamy np. w papier do pieczenia i ściereczkę i odkładamy do całkowitego wystygnięcia - wcześniej nie możemy jej rozwinąć ! Polewa :Masło, miód, cukier, mleko rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy posiekane orzechy i wszystko

charlotte gotuje
Kremówki z owocami i nutą mięty 178

foremek.  Pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto stanie się lekko brązowe i sprężyste. krem: 2 budynie z białą czekoladą Delecta kostka niesolonego masła 1 litr mleka 4 gałązki świeżej mięty brzoskwinia ciasteczkowa kilka truskawek tabliczka gorzkiej czekolady min.80% kakao Przygotowanie: mleko gotujemy- odlewamy z litra 0,5 kubka do polewy czekoladowej oraz 1 kubek, w którym mieszamy proszek

Luźna Kuchnia
Muffiny z truskawkami (Muffin alle fragole) 127

pieczenia.  Truskawki kroimy w drobne kawałki i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.  Ciasto przekładamy łyżeczką do papierowych foremek. Muffiny pieczemy 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem lub polewamy zmiksowanymi truskawkami. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Babka Wielkanocna z formy glinianej 226

łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (można do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao). Wlewamy wyrobione ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C. Po upieczeniu lekko ostudzoną polewamy lukrem. Smacznego

kgwjanczewo
Sernik kołem się toczy 155

torebkę herbaty. Po czterech minutach torebkę wyjmujemy a śmietankę chłodzimy. Kiedy jest zimna ubijamy i nakładamy na ciasto. Pyszności!    A co zrobić z nadmiarem jogurtu greckiego (kupiliśmy w hurtowni całą paletę)? Na przykład pyszne błyskawiczne, greckie śniadanie. Jogurt na miseczkę, polewamy syropem mniszkowym i pałaszujemy! Oczywiście ulubiony miód też się sprawdzi (na przykład lipowy... mmmm

les mirabelles
Gofry jak z budki 258

dodajemy partiami do ciasta gofrowego. Lekko mieszamy, odstawiamy.Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 2 do 4 minut.Podajemy z ulubionymi dodatkami - cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, owocami czy polewą.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 219

środek ciasta- jeśli jest mokry-należy jeszcze trochę ciasto podpiec, suchy oznacza, że jest gotowe:)Piernik pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy go wzdłuż na pół i przekładamy konfiturą.Teraz możemy przygotować polewę:Zagotowujemy śmietankę w rondelku, odstawiamy z ognia, dodajemy Inkę , mieszamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy nią piernik i wygładzamy. Zostawiamy do zastygnięcia.Smacznego

Gotowanie to kochanie
MuffinkiCzekoladowo Piernikowe z Powidłami Śliwkowymi 186

taki sposób, że wyłożyłam po łyżce ciasta, na nie łyżeczkę powideł śliwkowych i na powidła drugą łyżkę ciasta. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piekłam około 20 minut, jednak stopień wypieczenia muffinek sprawdzałam wykałaczką. Po upieczeniu i wystudzeniu muffinek, polewy rozpuściłam w kąpieli wodnej i białą polałam wierzch każdej muffinki, a deserową gorzką zrobiłam sobie takie wzorki :)SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 248

nieprzyjemnego zapachu z ust." (Opis: Piątnica)Kupisz go tutaj: Kliknij. Ta przyprawa świetnie nadaje się zarówno do ciast korzennych jak i do ciasteczek. Idealnie sprawdzi się jako opcja obowiązkowa w pierniku świątecznym. Niżej przepis na bezglutenowy pienik z powidłem i polewą czekoladowo imbirową oraz na bezglutenowy piernik z pigwą.    Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.I

Wypisz Wymaluj
Serowe ślimaki z rodzynkami 200

kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez ok 40 minut, sprawdzając wykałaczką w momencie aż ładnie się zarumienią. Jak ślimaczki ostygną polewamy je lukrem.  Smacznego

Niezły Młynek