polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:73/134)

Gruszkowe babeczki 166

Zbliżają się Święta Wielkanocne, odpowiednim ciastem na te dni są różnego rodzaju babki. W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na babkę piaskową , którą wprost uwielbiam. W tym roku chciałam pokazać przepis na lekkie babeczki z dodatkiem wanilii i gruszki. Dzieci zajadały się z wielkim apetytem, a dla mnie idealnie komponowała się do kawy, delikatnie sobie „obskubując” kawałeczek(...)duża gruszka; - cukier do obtoczenia, cukier puder lub polewa czekoladowa Wykonanie: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, przesiać. Masło utrzeć mikserem z cukrami, kolejno dodawać jajka. Dodać mąki i połączyć na jednolitą masę. Gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ciasta. Formę (ja mam silikonową, więc nic z nią nie robiłam

dom-agi.pl
Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu 167

dodatkiem maślanki (dzięki czemu jest bardzo wilgotny) przełożonego kremem karmelowym, polewy z solonego karmelu i dekoracji z makaroników z nadzieniem waniliowym i z solonym karmelem, popcornu, draży śmietankowych oraz praliny czekoladowej. Czy to nie brzmi cudownie? :D * SKŁADNIKI na tort w formie o średnicy 18-20 cm Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 120 g cukru 50 g kakao

Food Square
Makowiec zawijany 837

ciepłym miejsca do wyrośnięcia przez ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiamy na ok. 45-50 minut, aż będzie zarumienione. W tym czasie możemy przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Po upieczeniu i ostudzeniu makowiec polewamy przygotowanym lukrem. Dekorujemy skórką pomarańczową oraz orzechami laskowymi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kurcze pieczone czyli kurczak na butelce lub słoiku 413

wtedy kurczak będzie bardziej soczysty. Naszego siedzącego kuraka wstawiamy do foremki (takiej jak do ciasta) i zalewamy ją wodą. Podczas pieczenia woda będzie odparowywać, i należy na bieżąco ją uzupełniać. Pieczemy w 180˚C, a czas zależy od wagi kurczaka, i od czasu do czasu polewamy go wodą. Przyjmuje się, że na każdy 1 kg piec trzeba 60minut. A więc

Jak gotować i nie zwariować
Tarta z karmelizowanymi gruszkami, kardamonem i domowym budyniem 148

Kiedy będą gotowe, zdejmijcie je z ognia i lekko ostudźcie. W tym czasie rozwałkowujecie ciasto, wkładacie je do foremki i pieczenie w 180 stopniach ok. 20 minut, aż się ładnie zarumieni. Po wyjęciu studzicie, wykładacie na nie budyń, rozsmarowujecie równomiernie. Na budyń wykładacie gruszki i polewacie je pozostałym na dnie rondla lub patelni karmelem. Po wystudzeniu, wkładacie tartę do lodówki

GRUBY WAŁEK
Tartaletki z karmelem i czekoladą. 237

jednolitą masę i schłodzić w lodówce 1 godzinę.Następnie rozwałkować na dość cienkie ciasto i wykładać nim foremki dobrze dociskając do brzegów .Foremki muszą być nasmarowane masłem . Pieczemy je około 15 minut w 180 stopniach.Odstawiamy do przestygnięcia .Następnie napełniamy masą karmelową . Na masę wylewamy polewę czekoladową i odstawiamy do lodówki . Masa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady niecałe pół szklanki mleka

Ladylaura.
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 175

doprawiamy pieprzem. Wszystko porządnie mieszamy - jeśli będzie taka potrzeba można farsz jeszcze dosolić. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, napełniamy farszem i sklejamy - technika dowolna;) Pierogi gotujemy przez 5 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju roślinnego, żeby pierogi się nie sklejały. Przed podaniem polewamy roztopionym masłem czosnkowym. (Ja wkładam 2 łyżki masła klarowanego do rondelka, dodaję lekko

Kulinarne Inspiracje
Naleśniki z pomidorami 180

zioła: bazylia, oregano ząbek czosnku opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i smażymy cieniutkie naleśniki.Pomidory, oliwki i mozzarelle kroimy na drobniejsze kawałki posypujemy  ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego...I pieczemy około 15 minut w tem. 180 stopni...Polewamy octem balsamicznym jeśli ktoś lubi własnie takie połączenie pomidorów, mozzarelli, oliwek..ja uwielbiam więc

NaKońcuJęzyka
Babeczki sowy – muffiny sowy 236

6bittersweets i wiedziałam, że koniecznie muszę mieć takie babeczkowe sówki u siebie! ;-) Składniki Ciasto muffinkowe Mąka tortowa 300g Cukier 3/4 szklanki Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki Sól szczypta Cappuccino 50g Cukier waniliowy 1 opakowanie Mleko 1 szklanka Jajko 1 jajko Masło pół kostki Polewa Czekolada […] The post Babeczki sowy – muffiny sowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Babka Marmurkowa 205

kostka masła 1 kubek cukru 1 kubek mąki pszennej tortowej 2/3 kubka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 6 jaj  1 łyżka proszku do pieczenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Masło ucieramy  z cukrem na gładką masę, dodajemy po  jednym jajku ciągle ucierając.  pomalutku przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia  Masę dzielimy(...)kakao. Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazajki, następnie wykładamy resztę ciasta i delikatnie rozmazujemy  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut do tzw. suchego patyczka.  Ostudzoną dekorujemy wedle uznania:) SMACZNEGO! P.S ciasto możemy upiec także

Luźna Kuchnia
Tajlandia od kuchni 206

czarny sezam (słodkie), fasolowe, mięsne (słone). Ach! I jeszcze naleśniki roti-ciasto w ogóle niepodobne do naszego, ociekające tłuszczem. W środku zazwyczaj z bananem (są tez opcje z ananasem, mango, kokosem, a nawet jajkiem czy szynką i serem), na wierzchu z nutellą, skondensowanym mlekiem lub inną słodką polewą. Bomba kaloryczna. Ale jaka pyszna! No i lody, koniecznie trzeba wspomnieć(...)lodach. Największe wrażenie robią te podawane w łupinkach kokosów, z dodatkiem kokosowego miąższu i orzechów, dla chętnych również z polewą. Fajne są też tzw. „tajskie lody” spotykane również w Polsce-masę lodową z dodatkami wylewa się na lodową płytę, rozprowadza cienką warstwę, a następnie zbiera czymś a la szpachelka w takie śmieszne ruloniki i podaje w kubeczkach. Na wierzchu oczywiście

Zawsze głodna!
A'la Malakoff truskawkowy 212

Dziś na deser proponuję austriackie ciasto Malakoff tylko, że w wersji bez pieczenia. Inspirację znalazłam na blogu Ostra-na-słodko  i postanowiłam ją lekko zmodyfikować. Polecam wersję Sylwii Ładygi z ww. bloga a także zachęcam do wypróbowania mojej. Mniam! A'la Malakoff truskawkowy Składniki: 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła, 2 żółtka(...)rozgrzaną patelnię i prażymy. Na tortownicy układamy poziom biszkoptów. Biszkopty polewamy truskawkowym ponczem. W szczeliny pomiędzy biszkoptami nakładamy dżemem. Na dżem nakładamy 1/2 masy budyniowej. Na masie układamy ponownie poziom biszkoptów. Biszkopty nasączamy ponczem truskawkowym. Ponownie szczeliny wypełniamy dżemem. Dżem przykrywamy pozostałą masą budyniową. Uprażonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Smacznego

paapilotkaa
Muffinki z dodatkiem wina. 146

łyżki czekoladowej polewy 1 łyżeczka cynamonu(...)dokładnie wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki do wysokości 2/3 i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C ( z termoobiegiem 160 C ). Piec około 30-35 minut. Następnie muffinki wyjąć z formy i przestudzić. Cytrynę umyć,osuszyć i pokroić na plastry. Plastry pokroić na ćwiartki. Muffinki oprószyć przesianym cukrem pudrem i ozdobić rozgrzaną polewą. Ułożyć na wierzchu kawałki cytryny

Przepisy i porady kulinarne
Pyzy z mięsem 144

szklimy na oleju, następnie odstawiamy i przestudzamy. Dodajemy mięso, przyprawy i wyrabiamy. Z ciasta formujemy placuszki. Na każdym kładziemy łyżeczkę nadzienia, kształtujemy kule. Pyzy wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze przez 5 minut. Pyzy wyławiamy z wody, układamy na talerzu i polewamy okrasą

Camilla w kuchni
Przepis na… – pizzę, idealne ciasto 218

posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienkie placki (ok 2 mm grubości). Jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk, podsypujemy je mąką. Placki układamy na papierze do pieczenia, każdy z nich smarujemy passatą i układamy dodatki wg uznania, na koniec posypujemy startą mozzarellą, a brzegi polewamy oliwą z oliwek. Pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10- 12 minut

Bon Ton Italia
Murzynkowe muffinki z niespodzianką Rafaello 194

rzepakowego 2 jajka pigwy w spirytusie kropla aromatu migdałowego i waniliowego wiórki kokosowe, polewa czekoladowa W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w drobno pigwę. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 1/2 wysokości. Umieścić po środku Rafaello, docisnąć

MarciochaKucharzy
Muffiny kakaowo-kawowe 163

mieszamy. Do sypkich składników wlewamy płynne i mieszamy je tylko do połączenia.Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami  do 3/4 wysokości i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce.Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mleko, następnie kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Polewę przelewamy do miseczki i mieszamy przez jakieś 2 minuty. Ostudzone muffiny maczamy

Słodkie Przyjemności