szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Masa czekoladowa: 360g serka homogenizowanego czekoladowego 100g mlecznej czekolady 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: bita śmietana truskawki, borówki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić(...)około 30 minut, włożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć ponczem, wylać masę czekoladową i wstawić ponownie do lodówki na około 30 minut, następnie przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie wyjąć roladę z formy, polać tężejącą truskawkową polewą, wstawić do lodówki na około 15 minut, udekorować bitą śmietaną i owocami
Szalona Kuchnia EwelinyDawno nie robiłam sernika. Tym razem czekoladowy, bo miałam ochotę na coś innego. Powiem szczerze, że najbardziej lubię tradycyjny, ale ten też jest całkiem smaczny. Na spód zrobiłam cienki biszkopt kakaowy, który bardzo fajnie się komponuje z czekoladową masą serową. Wierzch udekorowałam czekoladą mleczną. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Mój syn stwierdził, że dla niego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 pełna łyżka kakao Masa serowa: 1 kg. twarogu 5 jajek 1 czubata szklanka cukru 1 budyń czekoladowy 2 czekolady gorzkie 50 g. masła 100 g. śmietanki 30 % Polewa: 50 g. czekolady mlecznej 1 łyżka mleka Wykonanie: Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodać
Agusiowe smakołykiCzas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki(...)cytryny 2 łyżki spirytusu * Krem waniliowy 250 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa drip 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki kremówki Dodatkowo czekoladowe słodycze Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie
Wędrówki po kuchniSkładniki na spód: 250 g maślanych herbatników czekoladowych 150 g masła Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 5 jajek 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki pszennej 100 ml śmietanki 30% Składniki na polewę: 1/2 puszki masy kajmakowej/krówkowej Przepis: Herbatniki miksujemy za pomocą melaksera na "piasek" lub za pomocą wałka rozgniatamy je w woreczku. Masło roztapiamy
Emcia Pichci50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka Frużelina wiśniowa: 1 litrowy słoik wiśni w kompocie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy 350g śmietanki kremówki 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki wrzątku Polewa: 50g gorzkiej czekolady +50g mlecznej czekolady + 1/3 szklanki mleka 50g białej czekolady + 1/4 szklanki mleka *** Biszkopt(...)Przygotowujemy krem czekoladowy: czekoladę topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej *** *** Żelatynę zalewamy jedną łyżką zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno *** *** Do śmietany dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy. Do żelatyny wlewamy dwie łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę przelewamy przez sitko do kremu czekoladowego i dokładnie mieszamy *** *** Krem czekoladowy przekładamy
Blog z Apetytembardzo zbliżonym smaku, dla wielbicieli tych batoników można przygotować tort - wystarczy ładna dekoracja i mamy tort:) Krem z śmietanki i serka mascarpone jest przełożony polewą z gorzkiej czekolady, a to wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany to tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej(...)pokojowej, szczypta soli. masa: 400 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 1/2 opakowania żelatyny do deserów Dr Oetker , 2 łyżki cukru pudru. dodatkowo: 2 łyżki mleka, 2 opakowania polewy deserowej Dr Oetker . Przygotowanie: biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W połowie ubijania wsypujemy partiami cukier. Do ubitej piany dodajemy pojedynczo żółtka
Aga w kuchniStraciatella ciasto bez pieczenia Przepis na pyszne i bardzo łatwe ciasto czekoladowe bez pieczenia. Delikatna masa z czekoladą, ciastka z kremem i polewą to dwa główne składniki tego pysznego deseru. Straciatella ciasto bez pieczenia jest łatwe, smaczne i efektowne. Nie trzeba robić dekoracji, ciastka z nadzieniem zrobią za nas całe wykończenie. O cieście można powiedzieć, że to bardziej ciasto
Dieta moja pasjaBogate,wilgotne ciasto czekoladowe. Może posłużyć jako spód do tortów. Można przekładać kremami, polać polewą, lub galaretką jak u mnie, bądź bez niczego. Zawsze smakuje wyjątkowo. Składniki 400 g (2 szkl.) cukru 220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej … Czytaj dalej
gotuj ze mnąwylałam na surowe ciasto czekoladowe. Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piekłam przez 60 minut. Po wystudzeniu, posmarowałam go pozostała masą czekoladową i na min. 2 h wstawiłam do lodówki, aby polewa stwardniała. SMACZNEGO! Pozdrawiam smacznie i słodko! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkirozpuszczonego masła 300 g jogurtu naturalnego 2 jajka szczypta soli Dekoracja : 1 opakowanie serka mascarpone wiórki kokosowe biały lukier lub polewa 2 kostki roztopionej gorzkiej czekolady brązowe M&M's lub groszki czekoladowe (można przygotować samodzielnie formując kształty roztopioną czekoladą i odstawiając do ostygnięcia) W jednej misce wymieszać kakao, mąkę, cukier, sól, proszek i czekoladę. W innej połączyć(...)równo rozsmarowujemy (nóż maczamy w gorącej wodzie, aby lepiej się smarowało). Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Umieszczamy uszka, oczka i nosek. Na ciemnych oczkach robimy białą kropkę lukrem lub polewą, źrenicę malujemy zamaczając wykałaczkę w roztopionej czekoladzie. Przechowujemy w lodówce :) Smacznego
Chocolate Muffin Blogbiałek, bo to ona nadaje puszystości i objętości, a poza sprawia, że ciasto nam nie opada. Zazwyczaj podaję ten sernik bez polewy, ale jak lubicie bardzo słodko, to polewa z czekolady będzie idealna. Przepis na: Klasyczny mus czekoladowy Składniki 1 kg twarogu sernikowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 230 g cukru 2 łyżki esencji z wanilii
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Coś słodkiego, coś czekoladowego i do tego z małą porcją witamin, idealne na jesienną chandrę, to... czekoladowe ciasto z burakami, z nutką cynamonu i waniliową polewą ☺️ Wilgotne, mięsiste i sycące, pyszne! 👌 P.S. jeżeli chodzi o smak buraka, to spokojnie-kompletnie nie jest wyczuwalny więc śmiało można przemycić go w tym pysznym cieście! ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej(...)szklanka ugotowanego i zmiksowanego buraka (około 200 g) 2/3 szklanki cukru trzcinowego 125 g masła 3 mniejsze jaja 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu polewa: 50 g masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ciasto: Jajko roztrzepać z cukrem, wlać roztopione i ostudzone masło, dodać
Kraina Miodem Płynącarumowy 3 krople, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, czekolada mleczna 100 gram polewa: czekolada gorzka 100 gram, śmietana gęsta 3 łyżeczki, czekoladowe białe gwiazdki 1 opakowanie Wszystkie składniki od razu miksujemy = do miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem i sodą, cukier, aromat rumowy, olej, cukier, mleko, jajka
W Mojej Kuchni LubięCzekoladowe ciasto z masą serowo-jogurtową, w błyszczącej polewie. Sposób przygotowania tego ciasta jest dosyć nietypowy, a jednocześnie całkiem prosty i nie wymaga takiej precyzji jak na przykład do zrobienia tortu. Tutaj biszkoptu nie trzeba przekrajać na równe blaty, a zwyczajnie pokroić na małe kawałki. Każdy kawałek zanurza się w masie i układa w naczyniu "jak popadnie", warstwami
Arabeska waniliowawszystko i wylewamy na blaszkę zaczynając od najciemniejszego koloru. Babkę pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tkz. suchego patyczka. Wystudzoną babkę polewamy roztopionymi nad kąpielą wodną czekoladami, oraz obsypujemy np. czekoladowymi kuleczkami
Gotowanie...to proste !