Budyń... Ulubiony deser, lub podwieczorek z lat dawien dawnych. Idealny na ciepło, lub na zimno. Polewany sokiem koniecznie wiśniowym (to waniliowy), albo dekorowany kleksem ubitej śmietanki (czekoladowy). Kto nie zna kolorowych torebeczek zawierajacych coraz bardziej wymyślne smaki? Dawniej tylko czekoladowy, waniliowy, albo śmietankowy i może truskawkowy, malinowy lub wiśniowy. Teraz dostępny w każdym kolorze tęczy i każdym smaku. Bananowy, toffi
Lejdi of the houserondelka i podgrzewamy, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie łączymy ją ze śmietanką, do uzyskania kremowej konsystencji. Polewę od razu przekładamy na wierzch ciasta i ją rozsmarowujemy. Ozdoby czekoladowe należy przygotować wcześniej. Ciasto można ozdobić np. choinkami z białej czekolady. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego i na papierze
Moniki Smakołykimiski i wymieszać łyżką z 2,5 szklanki mąki oraz pozostałymi składnikami. Warto zostawić odrobinę masy z rondelka, by wykorzystać ją później jako polewę. Przepis na murzynka to nie jedyne rozwiązanie - wypróbuj także ciasto czekoladowe na bazie gorzkiej czekolady. Jej tabliczkę należy rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodać pół kostki margaryny, a następnie wmieszać w to 3 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadotykało wody. Rozpuść czekoladę w takiej kąpieli wodnej. Pod koniec dodaj 1-2 łyżki mleka i dobrze połącz. Ciepłe ciasto posmaruj polewą i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego! Oryginalny przepis na Szybkie ciasto czekoladowe pochodzi z bloga kotlet.tv . Moje jest wersją lekko ulepszoną, bo wzbogaconą orzechami i rodzynkami. Autorce oryginału bardzo dziękuję za przepis. Mój mąż zrobił go w wersji podstawowej
Anioszek w kuchnikoniec dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. 4. Na pierwszy blat ciasta czekoladowego wyłożyć galaretkę i odstawić do lodówki do stężenia. Kolejno wyłożyć krem czekoladowy i przykryć drugim blatem ciasta. Udekorować cukrem pudrem lub polać polewą. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachsamą myśl ślinka cieknie. I tak też było po pierwszym kęsie. Babeczki są mięciutkie, delikatne kokosowe, idealnie czekoladowe, wprost rozpływające się w ustach. Zdecydowanie polecam. Warto zrobić. Smaki czekoladowo-kokosowe wspaniale ze sobą współgrają i powinny posmakować niejednemu. Składniki na 12 sztuk: 175 g masła 150 g cukru szczypta soli 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)stopniach około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy babeczki są gotowe. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w formie. Następnie wyciągamy na kratkę, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami. The post Muffiny Czekoladowo – Kokosowe appeared first on Made
Made By Mom And Sonwydajnym" składnikiem pokarmowym. Polecam więc wszystkim wielbicielom czekolady poniższy tort. Jest obłędny. I w 100% bez glutenu. BEZGLUTENOWY TORT CZEKOLADOWY (porcje: 12; przygotowanie: 75 minut; trudność: ***) biszkopt: 5 białek 5 żółtek 2/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka bezglutenowego(...)łyżki soku z cytryny owoce: 2 słoiczki żurawiny do mięs i serów sok i skórka z 1 cytryny 2 łyżki cukru polewa: 150 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 30% 20 g masła dodatkowo: czekoladowe gwiazdki do ozdoby rum do nasączenia biszkoptu Po cały przepis zapraszam Was tutaj: http://karmel-itka.pl/bezglutenowy-tort-czekoladowy/ Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkisera potrójnie mielonego * 4 chałwy kakaowe każda po 65 g * 330 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 60 ml likieru czekoladowego * 2 łyżki żelatyny * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Na spód: * opakowanie herbatników kakaowych * 1/3 kostki masła Na polewę: * 1 czekolada mleczna * 1 łyżeczka masła * 1 łyżka wody * 1 łyżka śmietanki 30% * 1 łyżka kakao * 1 łyżka cukru Herbatniki zblendowałam(...)dodałam cukier puder, likier czekoladowy, ekstrakt waniliowy i pozostałą część zblendowanej chałwy. Kiedy masa śmietankowo – chałwowa była zimna dolałam do sera i wymieszałam. Żelatynę rozpuściłam w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudziłam. Dodałam do masy. Całość zmiksowałam i wyłożyłam na upieczony spód ciasteczkowy. Wstawiłam do lodówki i w tym czasie zrobiłam polewę. Masło, pokruszoną czekoladę
Pieprzyć z Fantazjąsera potrójnie mielonego * 4 chałwy kakaowe każda po 65 g * 330 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 60 ml likieru czekoladowego * 2 łyżki żelatyny * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Na spód: * opakowanie herbatników kakaowych * 1/3 kostki masła Na polewę: * 1 czekolada mleczna * 1 łyżeczka masła * 1 łyżka wody * 1 łyżka śmietanki 30% * 1 łyżka kakao * 1 łyżka cukru Herbatniki zblendowałam(...)dodałam cukier puder, likier czekoladowy, ekstrakt waniliowy i pozostałą część zblendowanej chałwy. Kiedy masa śmietankowo - chałwowa była zimna dolałam do sera i wymieszałam. Żelatynę rozpuściłam w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudziłam. Dodałam do masy. Całość zmiksowałam i wyłożyłam na upieczony spód ciasteczkowy. Wstawiłam do lodówki i w tym czasie zrobiłam polewę. Masło, pokruszoną czekoladę, cukier
Pieprzyć z Fantazjądzień jako deser do kawy lub herbaty... bo kto by pogardził czekoladowym ciastem! Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 100 g masła ok. 70 g gorzkiej czekolady 1 szklanka piwa 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g czekolady gorzkiej/mlecznej 2 łyżki masła Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło
Kuchnia MagdaLenydzień jako deser do kawy lub herbaty... bo kto by pogardził czekoladowym ciastem! Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 100 g masła ok. 70 g gorzkiej czekolady 1 szklanka piwa 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g czekolady gorzkiej/mlecznej 2 łyżki masła Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło
Kuchnia MagdaLenyśmietankową masą z wiórkami startej gorzkiej czekolady, słodki smak przełamuje wyraźna w smaku konfitura z owoców leśnych i poncz kawowy oraz polewa z czekolady. Torcik prosty w wykonaniu i bez ozdób. Jeśli lubicie mokre czekoladowe torty będziecie zachwyceni. Na różne okazje nie tylko urodzinowe. Tortownica o śr 21-22 cm Biszkopt: 5 jajek 15 dag cukru trzcinowego(...)łyżki cukru pudru 1 śmietan fix ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek konfitury z owoców leśnych Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka wody 50 ml rumu bacardi Polewa: 5 dag masła 3 łyżki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 listek żelatyny Dodatkowo: 5 dag startej czekolady do obsypania boków Sposób wykonania: Biszkopt: Wszystkie
Wanilia i KardamonUbić czekoladę i żelatynę razem. Pozostałą 1 szkl śmietanki ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą czekoladową. Boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby lekko wystawał poza brzegi. Na dno ułożyć ciemne ciasto czekoladowe na które należy wylać mus czekoladowy. Wygładzić wierzch i włożyć do lodówki do stężenia ( trwa to około 15-20 minut ). Przygotować mus malinowy(...)tortownicy i zdjąć papier z boków. Do gorącej śmietanki dodać pokruszoną czekoladę i delikatnie wymieszać do otrzymania gładkiej i błyszczącej polewy. Lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Poukładać maliny i schłodzić. Kroić kiedy jest dobrze schłodzone. Artykuł TORCIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniałyżki naturalnego kakao 1 czubata łyżka masła Do sosu: 2 czubate łyżki masy krówkowej 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki gotowej (lub domowej) granoli czekoladowej, wiórków lub płatków czekoladowych do dekoracji Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną(...)szklanek i zajmujemy się przygotowaniem sosu. Masę krówkową i mleko umieszczamy w małym garnuszku. Podgrzewamy i mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Lekko przestudzonym, ale wciąż płynnym sosem polewamy budyń. Szklaneczki z sosem i budyniem ostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ja nie wstawiałam ich do lodówki, ponieważ wolę takie desery w temperaturze pokojowej. Przed samym podaniem posypujemy budyń granolą
Ratunku obiad