deserowych 50 g rozpuszczonego masła KREM CZEKOLADOWY 500 g serka mascarpone (powinien być schłodzony) 1-2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady BITA ŚMIETANA 250 ml śmietany 30-36% (długo schładzanej) 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka pokruszonych bezików (można dać więcej) 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie) OWOCE I POLEWA 3-4 figi pokrojone na ćwiartki 3 łyżki płynnego(...)dodajemy do ubitej śmietany . Krótko miksujemy. Bitą śmietanę mieszamy z pokruszonymi bezikami i łyżką wykładamy na krem czekoladowy. Nie wyrównujemy powierzchni. Posypujemy wiórkami czekolady. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed samym podaniem na ubitą śmietanę wykładamy figi i polewamy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny oraz z ziarenkami wanilii
cool and mintysię składników, na rozwiniętej folii spożywczej kładziemy pierwszy płat wafla, po nim rozprowadzamy i rozsmarowujemy masę białą i przykrywamy lekko dociskając drugim płatem wafla, na drugim płacie rozsmarowujemy masę czekoladowo-orzechową, przykrywamy ostatnim płatem wafla, lekko dociskamy, szpatułką lub nożem obcieramy i dociskamy masę która wyszła nam poza wafle, następnie wafla szczelnie z każdej strony owijamy folią spożywczą, odstawiamy(...)przekładamy do miseczki, dodajemy mleko i wstawiamy do mikrofali, rozpuszczoną, wymieszaną czekoladę rozprowadzamy po waflu i posypujemy pozostałymi orzeszkami, wafla przekładamy do lodówki jeszcze na ok 2 h aż polewa ładnie zastygnie :), (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLPrzygotuj POLEWĘ : 4 czubate łyżki oleju kokosowego/masła rozpuść w rondlu. Dodaj karob/kakao i mieszaj aż się połączą. Kiedy czekoladowa masa lekko ostygnie dodaj miód. Pokrój jaglano-kokosowe ciasto na prostokąciki i wylewaj łyżką polewę. Schłodź batoniki w lodówce. Delektuj się smakiem swoich bezglutenowych batoników bounty
Smiling Shrimpczekolady. Jest puszyste, wilgotne, długo zachowuje świeżość. Zobaczcie przygotowanie ciasta na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Dzisiejsze ciasto czekoladowe zawiera kakao w trzech formach - w cieście, w czekoladzie i w polewie. Uda się Wam bez najmniejszego problemu, jeśli będziecie pamiętać o tym, by wszystkie składniki mieszać tylko do połączenia. Zbyt długie mieszanie może spowodować zakalec(...)ciasto wyjdzie suche. Moje kakaowe ciasto to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson na jej czekoladowe muffinki - jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie to ciasto upiec właśnie w formach do muffinek. Czas pieczenia skróci się wtedy do 20-25 minut. Ciasto potrójnie kakaowe nie rośnie bardzo wysokie, ale smakuje każdemu, to idealny dodatek do kawy lub herbaty. Bardzo polecam, smacznego :) Ciasto potrójnie
Lekcje w kuchnikawy, jak i na zbliżające się Walentynki. Warto osładzać sobie każdy dzień Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką jest nie tylko pyszne, ale też proste w przygotowaniu. Sprawdźcie sami. Miłego dnia moi drodzy, dużo uśmiechu i miłości Ciasto dodaję do akcji #WspierajmyNasze Składniki: Ciasto waniliowe i czekoladowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka klasy M niepełna szklanka cukru(...)pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika. Polewa: Śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać do momentu wrzenia, ściągnąć z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, a następnie dokładnie mieszamy do powstania gładkiej polewy. Ciasto studzimy i dekorujemy polewą, płatkami migdałów i pozostałymi ozdobami. Smacznego The post Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką first appeared
Słodkie okruszkiczekoladowy często kojarzony z PRL-em. Bo wtedy była margaryna, niebieskie mleko w proszku i kakao. I szczerze mówiąc jest lepszy niż niejeden wyrób czekoladowy dziś. Ja mój zrobiłam oblałam gorzką czekoladą a do środka poszło masło ( może być także stały olej kokosowy). Dla wegan jest też "mleko" w proszku kokosowe -ale przyznam - nie robiłam(...)orzechy i suszone owoce. Wymieszaj. Wierzch wyrównaj szpatułką lekko zwilżoną olejem. Włóż do lodówki na kilka godzin. Z reszty czekolady i łyżki masła zrób polewę w kąpieli wodnej. Przestudź i oblej wyjęty blok czekoladowy. Wierz udekoruj posiekanymi pistacjami, płatkami róży oraz listkami mięty
AZgotuj!konkretne 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao ,gorzkie – bez cukru 2 szklanki mleka 3 jajka 1/2 szklanki oleju krem : 2 budynie czekoladowe 6 łyżek mąki pszennej 12 łyżek cukru 2 kostki masła 4 szklanki mleka polewa : 3 łyżki , czubate kakao , bez cukru 1 łyżka masła 4 łyżki czubate cukru pudru 1 łyżka słodkiej śmietanki osobno : 2 słoiki dżemu
Ogrodnik w podróżyJeden z ulubionych wypieków mojego męża. Pyszne, bogate, ciężkie i bardzo, bardzo czekoladowe. Nie oszukane czekoladowe, na kakale, na prawdziwnej, pyszniutkiej, obrzydliwie słodkiej czekoladce, z dodatkiem gorzkiej, żeby zdusić wyrzuty sumienia (i żeby nie mdliło od słodyczy). Z grubą warstwą polewy na wierzchu... Mmmm..... Słodka rozpusta. A tak na serio, to polecam szczerze, ciacho łatwe, szybkie i zaskakujące(...)oliwę, dokładnie rozmieszać. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć z czekoladową masą. Przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. POLEWA: Czekolady umieścić w rondelku, połączyć ze śmietanką, rozpuścić na gładką, aksamitną masę. Przestudzić. Ciasto po upieczeniu głęboko nakłuć w kilku
Cakes By Kejtwłaśnie salceson. Stąd też wzięła się jego nazwa. A oto i on: Składniki: 1 kostka margaryny 1 op. wafli 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 opakowanie herbatników 1 galaretka Polewa: 1 kostka masła 1 1/2 szklanki cukru 3-4 łyżki mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: 3-4 wafle zawinąć w mokrą ściereczkę i zaczekać aż zmiękną(...)wystudzić, dodać pokruszone herbatniki i pozostałe wafle( ja mielę przez maszynkę do mięsa). Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy czekoladowej. Wymieszać, masą smarować wafle i zwinąć jak roladę. Składniki polewy podgrzewam w garnuszku, aż się połączą ze sobą, studzę i smaruję wierzch rolady. Odstawiam do całkowitego stężenia
Ciasteczkowy PotwórCiasto mleczna kanapka to lekki, niezbyt słodki biszkopt czekoladowy przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto dobrze się kroi i wspaniale sprawdza się jako deser, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Od dawna przymierzałam się do zrobienia mlecznej kanapki, ale zawsze ten moment odkładałam. Myślałam, że to ciasto ze względu na dodane mleko w proszku jest bardzo słodkie(...)jednolitą strukturę kremu. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w misce na garnku z gotującą się wodą, mieszać do czasu uzyskania jednolitej i lśniącej konsystencji. Płynną polewą polać wierzch przełożone kremem ciasto. Zobacz również: ciasto czekoladowe z serem
Kuchcik gotujeczekoladowym. W oryginalnym przepisie miały być wiśnie z nalewki lub z kompotu ale ja użyłam mrożonych. Wyszedł naprawdę smaczny. Szkoda, że mazurki pieczemy tylko raz w roku. Mazurek wiśniowo-czekoladowy Ciasto: 25 dag mąki 15 dag mielonych migdałów 15 dag masła 10 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko Nadzienie: 0,5 kg wiśni mrożonych(...)kąpieli wodnej z 5 łyżkami gorącej wody. Dodać śmietankę, masło i jeszcze chwilkę podgrzewać, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Ciepłą czekoladą zalać wiśnie. Gdy polewa zastygnie udekorować wedle uznania. Artykuł Mazurek wiśniowo-czekoladowy pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaWspaniały sernik o uzależniającym połączeniu smaków. Na mięciutkim, mocno czekoladowym spodzie brownie. Z aksamitną serową masą i gęstą polewą z sosu toffee. Udekorowany świeżymi figami ( myślę, że równie dobrze sprawdzą się też maliny). Łatwy do zrobienia, choć nieco pracochłonny. Zachwycił wszystkich bez wyjątku. Sernik jest dosyć krótko pieczony i powinien być wyjęty z piekarnika, gdy jego środek jest(...)sito) i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 12 minut, aż ciasto lekko urośnie, a na wierzchu utworzy się czekoladowa skorupka. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWA: Do dzieży miksera dodajemy mascarpone, twaróg, jajka i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy budyń waniliowy i miksujemy, aż połączy się z masą. Delikatnie
cool and mintyszklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Masa czekoladowa: 360g serka homogenizowanego czekoladowego 100g mlecznej czekolady 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: bita śmietana truskawki, borówki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić(...)około 30 minut, włożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć ponczem, wylać masę czekoladową i wstawić ponownie do lodówki na około 30 minut, następnie przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie wyjąć roladę z formy, polać tężejącą truskawkową polewą, wstawić do lodówki na około 15 minut, udekorować bitą śmietaną i owocami
Szalona Kuchnia EwelinyDawno nie robiłam sernika. Tym razem czekoladowy, bo miałam ochotę na coś innego. Powiem szczerze, że najbardziej lubię tradycyjny, ale ten też jest całkiem smaczny. Na spód zrobiłam cienki biszkopt kakaowy, który bardzo fajnie się komponuje z czekoladową masą serową. Wierzch udekorowałam czekoladą mleczną. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Mój syn stwierdził, że dla niego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 pełna łyżka kakao Masa serowa: 1 kg. twarogu 5 jajek 1 czubata szklanka cukru 1 budyń czekoladowy 2 czekolady gorzkie 50 g. masła 100 g. śmietanki 30 % Polewa: 50 g. czekolady mlecznej 1 łyżka mleka Wykonanie: Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodać
Agusiowe smakołyki