placuszki - 9050 przepisów (strona:84/604)

Moskole – placuszki z ziemniaków 105

sałatki, obiadu czy hummusu. Co jeszcze jest fajne w moskolach? Wykorzystujemy resztki ziemniaków z obiadu. Nie musimy ich wyrzucać, a właśnie nadać im nowe życie w formie apetycznych placuszków. Świetnie sprawdzą się z masłem czosnkowym jako dodatek do sałatek, grilla czy też z sosem czosnkowym jako zwykła przekąska. Moskole smażymy na gorącej patelni/ blasze bez tłuszczu. Kiedyś widziałam, że ktoś(...)której na palnikach kuchenki gazowej smażył właśnie placki ale bez dodatku tłuszczu. Bez wątpienia, jeśli nie używamy tłuszczu, to potrzebujemy dobrej patelni. Jednak moim zdaniem, warto którąś partię placuszków usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni i zobaczyć różnicę w smaku. W przepisie podaję jedynie orientacyjną ilość mąki, jaką dodajemy do ciasta. Duże znaczenie ma rodzaj użytych ziemniaków – jedne są bardziej

Mieszam w Garnku
Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami (bez mąki i cukru) 119

Placuszki smakują pysznie i myślę, że przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są delikatne, zwarte oraz jednocześnie bardzo soczyste. Jabłko z gruszką jest mocno wyczuwalne w smaku i nadaje plackom pysznego posmaku oraz naturalnej słodyczy. Kto spróbuje?   (około 13 sztuk) 1 jabłko  1 gruszka 2 jajka 2 łyżki mleka 5 łyżek otrębów (płaskich) (*) Ponadto: tłuszcz(...)dużych oczkach oraz dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć jeszcze przez chwilkę.  Placuszki podawać solo

Di gotuje
Ziemniaczane placuszki z botwinką 160

majowym słońcu rubinowe łodygi rabarbaru i szeleszczą botwinkowe liście. I własnie dziś będzie o tych ostatnich...szeleszczących :) Siadajcie wygodnie, bo na blogowym stole stygnie już talerz pełen bardzo wiosennych placuszków ziemniaczanych. A w nich oprócz ziemniaczanej podstawy plączą się listki pysznej botwiny, pachnie tymianek, dodaje smaku i aromatu moc czosnku. Do tego lekki dip jogurtowy z bardzo wiosennym, świeżym koperkiem(...)można rozsmakować się w zielonej, słonej stronie Maja. Najpyszniej zajadać się placuszkami w ogrodzie, na balkonie lub tarasie, gdzie wciąż będą słyszalne wiosenne szelesty, bzyki, brzęczenia i świergoty, które umilą chrupanie złotych placków pełnych wiosennej zieleniny. A jeżeli na horyzoncie nie majaczy żaden balkon lub ogród albo pogoda zupełnie mało wiosenna, wtedy tyle samo przyjemności doznacie przy jedzeniu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bananowe placuszki na sodzie, ekspresowe 118

Wykonanie bardzo proste, puszyste i pyszne placuszki. Z tej porcji wyszło 10 mlacuszków. Polecam Wykonanie – wszystkie składniki na ciasto oprócz banana wrzucić do miski i dokładnie wymieszać na gładką masę. Banana obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy i wymieszać delikatnie. Smażenie – bardzo mocno rozgrzać patelnię z małą ilością oleju. Nakładać ciasto za pomocą dużej łyżki

Kuchnia Pokoleń
ZIOŁOWE PLACUSZKI Z QUINOA 118

ramach akcji ogłoszonej na Durszlak.pl „Smaczne ale nie tuczy”, proponuję Wam dziś zdrowe, smaczne i sycące placuszki z komosą ryżową z dodatkiem ziół. Na pewno polubią je wegetarianie i wszyscy miłośnicy zdrowej kuchni. Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu z nutą azjatycką. Przygotowanie: 20 min. Składniki na około 20 placuszków: ● 150 g czerwonej komosy ryżowej ● 150 g białej komosy ryżowej(...)lodów (lub normalnej łyżki) uformuj kulki z ziaren komosy, po czym wyłóż je na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Rozpłaszcz lekko łyżką każdą kulkę, tak, aby uzyskać mini placuszki. Smaż około 3 minuty, aż się zrumienią, po czym delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 3 min. Przygotuj dressing do sałaty: wymieszaj olej rzepakowy i oliwę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pięć Przemian - recenzja zdrowej żywności 169

owsiana bezglutenowa, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, burak suszony 11%, pasternak suszony 7,5%, cebula suszona, wodorowęglan sodu (substancja spulchniająca), sól himalajska, kurkuma, estragon, kardamon, pieprz Pomysł na te placuszki uważam za bardzo fajny, nie tylko dlatego, że mają fantastyczny kolor, ale także za ich wytrawny smak, dzięki czemu można je dodać do posiłku na przykład obiadowego. Sposób przygotowania jest(...)bardzo prosty, bo wystarczy dodać jajko i kefir lub wodę albo tylko wodę i przygotować je na sposób wegański. Placuszki są niezwykle delikatne, mięciutkie i puszyste. Czuć, że faktycznie są wytrawne, ale kompletnie nie czuć soli, co dla mnie jest dużym atutem. Buraczek jest raczej słabo wyczuwalny, za to przebija się lekko cebulka. Ogólnie podsumowuje je bardzo dobrze i szczerze

Zdrowie na języku :P
JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 118

Poniedziałkowe poranki nie zawsze należą do najłatwiejszych... Dlatego warto umilić sobie je dobrym śniadankiem 😉 Polecam pyszne jogurtowe placuszki z dynią i nutą pomarańczy. Przygotowuje się je bardzo szybko, nie trzeba nawet posiadać miksera, wystarczy wszystkie składniki wymieszać trzepaczką czy rózgą. Dodatkowym plusem, który skraca czas przygotowania jest to, że dyni nie trzeba przerabiać na puree, wystarczy tylko obrać ze skórki(...)zetrzeć na tarce. Dynię można również przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, wtedy następnego dnia wystarczy nam dosłownie 5 minut, aby placuszki były gotowe! Placuszki na bazie jogurtu naturalnego są delikatne w smaku, a dodatek skórki pomarańczowej czyni je wyjątkowo aromatycznymi. Są naprawdę pyszniutkie! Najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno są niczego sobie - nadają się "na wynos

Kuchnia MagdaLeny
Serniczki z porzeczkami 115

Śniadanie nie musi być nudne. Kanapki są dobre,ale takie placuszki wcale nie są gorsze. Lubię urozmaicone śniadania więc różnego typu placuszki czy naleśniki pojawiają się u nas często.  Dziś zapraszam na serniczki nazywane też syrnikami. Do serniczków możemy użyć różnych owoców,ja dałam porzeczki,bo akurat mam ich spory zapas. 250 g twarogu półtłustego 2 jajka 1 budyń(...)sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową oraz mrożonymi porzeczkami (trochę porzeczek zostawić do dekoracji). Rozgrzać patelnię ,roztopić łyżkę oleju kokosowego i nakładać małe porcje ciasta tworząc niewielkie placuszki. Smażyć po kilka minut z każdej strony.  Placuszki podawać ciepłe,prosto z patelni oprószone pudrem cukrem i posypane porzeczkami

Kolorowa kuchnia Elki
Słodkie placuszki twarogowe 97

Magda Gdy raz zrobicie te mięciutkie, puszyste, pachnące wanilią twarogowe placuszki już będziecie wiedzieć co zrobić na słodkie śniadanie, obiad czy podwieczorek. Są niesamowicie pyszne i bardzo dobrze, że do tego są dziecinnie proste i szybkie. Baza jak na biszkopt, lekka i puszysta a z niej kawałki kremowego twarogu. Wystarczy odrobina cukru pudru do podania, nie mówiąc już o sosie(...)pomocą łyżki delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na sam koniec kruszymy małe kawałki twarogu i dokładnie mieszamy.   Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Gdy się dobrze nagrzeje, smażymy placuszki – na jednego daję około 1,5 łyżki ciasta i układam w miarę foremny placuszek, niezbyt gruby. Smażę z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Upieczone wykładamy na talerz

Smaczna Strona
Śmietankowe racuszki z kaki 80

Pamiętam jak kiedyś po raz pierwszy przygotowałam takie placuszki... Zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam spróbować ani jednego. Cóż, usmażyłam ich kolejną porcję i wtedy wiedziałam dlaczego są takie przepyszne! Ich delikatna i puszysta konsystencja idealnie komponuje się z owocem khaki. I ten śmietankowy posmak! Już Wam wspominałam, iż owoc kaki - zwany też persymoną lub chińską śliwką jest wielką skarbnicą(...)końcu z kaki uprzednio pokrojonym w niewielką kostkę.   Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta . (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)   Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.  Podawać z ulubionymi dodatkami (*).   (*) U mnie placuszki znikają raczej bez słodkich dodatków, ponieważ kaki i ciasto są wystarczająco słodkie

Di gotuje
pyszne placuszki z kurczaka dla całej rodziny 504

mamy tylko jedną piersiczkę na obiad przygotowaną i trzeba coś na szybko zmienić w planach obiadowych! To jest właśnie to... Dlatego proponujemy dziś prosty i wielokrotnie sprawdzony przepis na placuszki z fileta kurczaka. Nie dość, że są tanie, bo cała rodzina naje się jednym filetem (!), to i nawet, jeśli zostaną, to wyśmienicie smakują na zimno na drugi dzień. Poza(...)najważniejsze - jest to pomysł na obiad błyskawiczny! 15 minut i gotowe. Gwarantujemy, że to bajeczne danie będzie smakować dorosłym, jak i również dzieci będą zajadały się tymi placuszkami. Oczywiście to, co dodajemy, może podlegać modyfikacjom - nie lubisz cebuli? Wyrzucamy z przepisu! Wolisz ser żółty? Potarkuj i dodaj! I też będzie pysznie! Placuszki z piersi kurczaka Czas przygotowania: 15 minut

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Placuszki bananowe 96

wszystko miałam podane. Ale mi było dobrze... Po powrocie znalazłam w kuchni bardzo, bardzo dojrzałego banana. Trzeba było coś z nim zrobić. I tak powstały  bardzo puszyste, bananowe placuszki. Idealne na śniadanie. Nie są zbyt słodkie, polane syropem klonowym smakują świetnie, zwłaszcza w ponury jesienny poranek. Bardzo polecam! Przepis na podstawie książki    Sue Quinn  "Posh pancakes(...)Dodać rodzynki. Rozgrzać patelnię nieprzywierającą, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków równocześnie. Smażyć na średnim ogniu, aby placuszki zbyt się nie spiekły. Kiedy ciasto zacznie się lekko ścinać a na powierzchni pojawią się małe bąbelki, przewrócić placuszki na drugą stronę. Lekko

Stare Gary
Pączki serowe angielskie 101

Puszyste, delikatne pączusie – u mnie placuszki na bazie sera, jajek i mąki. Przepis na pączusie serowe smażone na głębokim smalcu – u mnie na oleju, nie głębokim, bardziej placuszki niż pączki, ale co tam! Z tego przepisu zrobicie pyszne pączusie. Moje placuszki zniknęły spakowane na marszu 11 listopada w raz dwa trzy! Pączki serowe angielskie, u mnie placuszki smażone

Zasmakuj Kuchni
Purée z dyni 94

Pyszny i zdrowy dodatek do ciast, zup, past do pieczywa, klusek, placuszków i kremów. Dynia jest cennym źródłem błonnika i wielu witamin i minerałów, dlatego jesienią powinna często gościć w naszym menu. Dlaczego warto jeść dynię? Dynia jest bogata w beta-karoten, który chroni nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dynia zawiera w sobie dużo kwasu foliowego, witaminy(...)niska kaloryczność (100 g to tylko 26 kalorii) pomaga w odchudzaniu. Do czego można użyć dyni? Miąższ dyni może stanowić pyszny składnik zupy krem z dyni , dodatek do ciast, placuszków, kotletów, deserów, sosów, farszy do naleśników, klusek, past do chleba lub kremów do ciast. Dynia jest świetnym materiałem do robienia lampionów i innych ozdób, które są popularne o tej porze

Kuchcik gotuje