Uwielbiam tego typy przepisy! Są idealnym rozwiązaniem zarówno na śniadanie jak i na obiad. Placuszki, o których mowa, można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Mogą one stanowić osobne danie lub dodatek. Możliwości jest wiele i tylko od Was zależy jak je wykorzystacie Ja wykorzystałam je jako dodatek do mięsnego sosu na niedzielnym obiedzie. Smakowały wybornie! Placuszki(...)pszenną i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Pianę dodajemy delikatnie do masy twarogowej Całość mieszamy delikatnie do połączenia składników. Na patelce rozgrzewamy olej. Placuszki nakładamy łyżką i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy od razu po usmażeniu. Idealne będą zarówno na słodko, obsypane cukrem pudrem lub na słono jako
PatiGotujeOstatnio coraz częściej goszczą na naszym stole warzywne placuszki w różnych kombinacjach :) Dzisiaj przedstawiam Wam wersję z cukinią i marchewką - są przepyszne - koniecznie zróbcie i dajcie znać w komentarzu, czy i Wam przypadły do gustu :) Możecie zjeść je same - lub tak jak my - z jogurtem greckim, natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni <3 Z podanej porcji(...)grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Mieszamy z jajkami, posiekaną pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem.Mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników.Formujemy w rękach placuszki i smażymy na złoto z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z dodatkami :). Smacznego! 1 porcja - 275 kcal (z dodatkami 360 kcal) - białka
Moje Kuchenne RewelacjeSmaczny i szybki obiad, czyli placuszki ze szpinaku z pokruszonym serem kozim, podane z sosem jogurtowym z uprażonymi orzechami włoskimi. Całość współgra idealnie! To pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych, które kiedyś mogą się znudzić Mniam… Składniki: Placuszki szpinakowe (około 11 placuszków): 450 g mrożonego szpinaku – liście „Hortex” 60 g sera koziego 2 ząbki czosnku 1 jajko(...)przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, dodać posiekany lub pokruszony ser kozi i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Nakładać po 1 łyżce masy formując placuszki. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Sos jogurtowo-orzechowy: Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać lub zmielić. Do miseczki wlać jogurt, dodać orzechy i szczyptę
Oryginalny smakDelikatne i miękkie placuszki pancakes z dodatkiem szpinaku, który nadał im pięknego zielonego koloru. Podane ze słodkim twarożkiem połączonym z karmelizowanymi gruszkami to propozycja na słodkie śniadanie oraz sposób na przemycenie szpinaku do diety dzieci. 200 g zmielonego twarogu 2 twarde gruszki 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 25 g masła szczypta goździków mielonych szczypta cynamonu SZPINAKOWE PANCAKES(...)zmiksować. Masa powinna mieć konsystencję tak jak przy tradycyjnych pancakes, czyli trochę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. Wylewać porcję ciasta na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć z dwóch stron. Placuszki smarować kremem gruszkowym, nakładając jeden na drugim i wykładając kawałki karmelizowanych gruszek. Placuszki można też jeść pojedynczo smarując kremem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania z patelni
https:KKuchniaMniamInspiracją do zrobienia tych placuszków był przepis na tradycyjne duńskie pączki aebleskiver. Te słodkie maleństwa smaży się wykorzystując specjalną patelnię. Moje przybrały formę racuchów podanych ze słodką, gęstą śmietaną i owocami. Polecam Wam również aromatyczne placuszki bananowe oraz lekkie placuszki jogurtowe i klasyczne pancakes . Nie zapomnijcie też o delikatnych syrnikach i zdrowych placuszkach jaglanych :-) składniki: 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki
babka w formieDoskonały pomysł na leniwe śniadanie, banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Placuszki bananowe smakują naprawdę pysznie - lekkie, miękkie, puszyste i delikatne, dosyć słodkie i bardzo sycące. Jeśli do tej pory nie próbowaliście, zróbcie je koniecznie ;-) Polecam Wam również aromatyczne placuszki dyniowe oraz lekkie placuszki jogurtowe i klasyczne pancakes . Nie zapomnijcie też o delikatnych syrnikach . składniki: 2 małe dojrzałe banany(...)jogurtu naturalnego wykonanie: Banany rozgniatam widelcem, dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję z cukrem pudrem lub polane miodem
babka w formiesztywną pianę. Do masy serowej wrzucić jabłka, wymieszać. Dodać ubite białka, płatki migdałów i delikatnie znowu wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać ciasto na patelnię, tworząc małe placuszki. Smażyć na średnim ogniu. Jak już będą wystarczająco przesmażone to odwracamy na drugą stronę. Teraz już smażyć krócej. Podawać placuszki posypane cukrem lub polane sosem klonowym. Smacznego Thermomix , jeśli zrobicie
Kuchnia Pokoleńdziś mamy.... święto czekolady . A skoro święto to trzeba to jakoś uczcić. U mnie symbolicznie bo symbolicznie, ale też z tą rozkoszną pokusą przyłączam się do święta. Placuszki choć wyglądają świetnie w połowie powstały z resztek, a dokładniej z zalegającego w lodówce ryżu. 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego szklanka mleka szczypta soli szklanka ugotowanego ryżu(...)wymieszać. Jabłko obieramy kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do ciasta. Na koniec jeszcze roztopione masło i można smażyć. Na suchą gorącą patelnię nakładamy placuszki z dwóch łyżek ciasta. I smażymy pod przykryciem, wolno i cierpliwie. Gdy na wierzchu zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza tzn że można placuszki obracać. Drugą stronę dopiekamy już bez przykrycia
Dieta moja pasjaczereśnie, jagody, śliwki...itd. Ach można wymieniać i wymieniać. Oprócz tego że można się nimi zajadać na świeżo, to także można sobie eksperymentować na różne sposoby. Ja dziś proponuję placuszki serowe z truskawkami w formie sosu. 200 g twarogu półtłustego 150 g serka (u mnie Bieluch) łyżka cukru waniliowego --//-- --//-- brzozowego jajko 2 łyżki many łyżka mąki ziemniaczanej(...)dokładniej chodzi o to aby manna napęczniała i zebrała nadmiar wilgoci. Smażymy na suchej patelni, na bardzo niewielkim ogniu. Uprzedzam, tu potrzebna jest cierpliwość i łopatka do przewracania . Placuszki są delikatne i łatwo je uszkodzić, a więc widelec się nie sprawdzi. Połowę truskawek miksujemy i doprawiamy do smaku miodem, chyba że ktoś woli czymś innym. Drugą połowę kroimy na cząstki
Dieta moja pasjaMój apetyt na dynię nadal rośnie. Wczoraj przyniosłam do domu kolejne hokkaido, więc na pewno to jeszcze nie koniec dyni w mojej kuchni. Dziś chciałabym Wam pokazać placuszki dyniowe, które niesamowicie smakują zarówno z miodem i owocami w syropie, ale będą też pyszne z cukrem pudrem, konfiturą, bitą śmietaną, syropem klonowym itd. Przygotowanie placuszków to kilka chwil, pod warunkiem(...)mąki wrzuciłam do miski i wszystko razem zmiksowałam. Kiedy składniki się połączyły wsypałam mąkę i zmiksowałam do połączenia się składników. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy (użyłam nierafinowany, który nadał placuszkom lekkiego posmaku kokosowego) i na rozgrzany tłuszcz wykładałam łyżką niewielkie placuszki. Smażyłam po 2 -3 minutki na stronę. Potem tylko wystarczyło tylko wyłożyć na talerze, polać miodem lub wyłożyć
Blondynka GotujeIdealne jesienne, późne, weekendowe śniadanie? Prosze bardzo :) Pachnące, puszyste placuszki dyniowe z duszonymi w cynamonowym miodzie jabłkami. Do tego trochę słońca za oknem i dzień na pewno będzie udany :) 200 g puree z dyni* 1,5 szklanki mąki owsianej bg 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu cynamonowego 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia 0/5 lyżeczki cynamonu(...)KLIK) Puree z dyni miksujemy z jajkami, miodem, sokiem i jogurtem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła, smażymy niewielkie placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. W międzyczasie myjemy jabłka, obieramy je, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i przekładamy je na rozgrzaną nieprzywieralną patelnię. Dodajemy
Mienta blogpotrafi poprawić mi nastrój. To jeden z tych składników za które uwielbiam jesień i zawsze mam mnóstwo pomysłów na jej wykorzystanie. Będę szczera jeśli powiem Wam, że to najlepsze placuszki jakie jadłam w tym roku. Słodkie, puszyste z dodatkiem śliwek duszonych w miodzie z cynamonem. Zjedliśmy je na kolację, ale wiem, że nie raz takim śniadaniem rozpocznę weekend(...)opcjnalnie inne owoce i jadalne kwiaty Puree z dyni miksujemy z jajkami i cukrem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, smażymy niewielkie placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. W międzyczasie myjemy śliwki, usuwamy pestki i przekładamy je na rozgrzaną nieprzywieralną patelnię. Dodajemy miód i cynamon
Mienta blogcieplutkim weekendzie ??? Odpoczęliście ? Ja tak średnio, sobota jakaś ciężka ogólnie była, a wczoraj poleniuchowałam trochę w końcu :-)). Teraz o placuszkach, naszło mnie, bo bardzo lubię, miałam cukinię , marchewkę , więc tym razem takie. Oprócz tego czosnek, cebulka i dużo natki pietruszki :-). Można jakiś sosik, ale u nas były buraczki i ziemniaczki. Ja dałam do placuszków jedną średnią cukinię i wyszło około(...)cebulę, czosnek i natkę pietruszki, wbijam całe jajka, dodaję mąkę, kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, cukinię nabieram łyżką, daję na patelnię i formuję placuszki. Smażę do momentu, aż placuszki nabiorą złotawego koloru
kruche babeczkiPlacuszki cukiniowe z łososiem to idealne danie do zjedzenia i przygotowania w upalne dni. Jest bardzo szybkie do przygotowania, a do tego bardzo lekkie więc idealnie sprawdzi się podczas słonecznej, ciepłej pogody. Placuszki cukiniowe z łososiem - przepis: Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Następnie odsączamy, dodajemy mąkę, jajko, mleko(...)pieprz i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy na rumiano placuszki cukiniowe . Jak będą już rumiane, zdejmujemy z patelni, osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy z wędzonym łososiem , posypane odrobiną świeżego koperku . Smacznego! Post Placuszki cukiniowe z łososiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!