Prosty i pyszny obiadek, drugie danie czy kolacja. Wróciłam późno do domu i wystarczyło mi coś około 40 minut aby usmażyć sobie tych placuszków. Dodatek ciecierzycy sprawia że są bardziej syte od tych zwykłych , a ser żółty, w jeszcze gorących placuszkach, zachęcająco się ciągnie ;) Składniki na 16 placków: 1 średniej wielkości cukinia 130 g ciecierzycy konserwowej, odsączonej(...)masa nie była za rzadka ani za gęsta) solimy, pieprzymy dodajemy kurkumę. Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji. 4. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem, ketchupem lub sosem np. czosnkowym. Smacznego !! Linki do innych placuszków z cukinii oraz sosu czosnkowego: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/05/puszyste-placuszki-z-cukinii.html https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/04/wiosenne-placki-z-cukinii.html
Gotowanie...to proste !Bliny to placuszki drożdżowe z mąki gryczanej (robi się też gryczano-pszenne), które można podawać z przeróżnymi dodatkami, również na słodko. Wykonane są tylko z mąki gryczanej, więc nie zawierają glutenu. Zazwyczaj przygotowuje się je na mleku lub na wodzie, jednak zauważyłam, że na kefirze wychodzą dużo lepsze - miękkie oraz puszyste i nie kruszą się nawet gdy są zimne(...)jest bardzo proste i zajmuje klika minut, jednak trzeba na nie trochę poczekać, gdyż wyrośnięte ciasto gwarantuje ich puszystość. Z podanej porcji wychodzi około 15-16 sztuk niewielkich placuszków. Wywodzą się z tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej oraz białoruskiej. Mają symboliczne znaczenie w tradycjach rosyjskiej kultury - są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach*. Składniki: Rozczyn: 1/3 szklanki
Kuchnia MagdaLenyBliny to placuszki drożdżowe z mąki gryczanej (robi się też gryczano-pszenne), które można podawać z przeróżnymi dodatkami, również na słodko. Wykonane są tylko z mąki gryczanej, więc nie zawierają glutenu. Zazwyczaj przygotowuje się je na mleku lub na wodzie, jednak zauważyłam, że na kefirze wychodzą dużo lepsze - miękkie oraz puszyste i nie kruszą się nawet gdy są zimne(...)jest bardzo proste i zajmuje klika minut, jednak trzeba na nie trochę poczekać, gdyż wyrośnięte ciasto gwarantuje ich puszystość. Z podanej porcji wychodzi około 15-16 sztuk niewielkich placuszków. Wywodzą się z tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej oraz białoruskiej. Mają symboliczne znaczenie w tradycjach rosyjskiej kultury - są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach*. Składniki: Rozczyn: 1/3 szklanki
Kuchnia MagdaLenyodeszły w niepamięć. Dziś jako, że w przedszkolu miałam lżejszy dzień, jak to w piątki sfotografowałam to co przygotowałam na snack'a dla dzieciaków, a mianowicie: smażone, bezglutenowe placuszki czekoladowe z płatkami owsianymi i malinami. Bez dodatku glutenu, mleka i cukru, a więc idealne dla alergików i osób dbających o sylwetkę. Szybkie i proste danie, idealne na podwieczorek(...)się od świeżych, polskich owoców, więc po przeczytaniu listy składników gwarantuje, że nic nie stanie Wam na przeszkodzie by sobie takowe sporządzić. Julia Składniki: (na 30 placuszków) - 1 pełna szklanka* płatków owsianych bezglutenowych - 1,5 pełnej szklanki* mleka owsianego (lub inne roślinne) *na 3/4 wysokości szklanki z Ikea - 3 duże banany - 2 jaja - 7 łyżek mąki ryżowej
Symfonia Smakówdnie odrobinę zakwasu i dokarmiam wodą i mąką. Co robić z nadwyżkami zakwasu? Jeszcze do niedawna część mojego zakwasu lądowała na kompoście. Ale odkąd poznałam i wypróbowałam przepis na placuszki Mika* nie wyrzucam już ani grama. To jest wyjątkowo prosty przepis na pyszną przekąskę i co najważniejsze, nic się nie marnuje. Placek przygotowałam z zakwasu pszennego, posypałam sezamem(...)zakwas pszenny szczypior sezam sól pieprz oliwa dodatkowo – sos sojowy Wykonanie Celowo nie podałam ilości składników, ponieważ w przypadku tego przepisu nie jest to konieczne. Możemy usmażyć mały placuszek lub większy naleśnik. Wszystko zależy, jak dużą porcję zakwasu odrzucacie przed dokarmianiem. U mnie najczęściej jest to 2 – 3 łyżki i wychodzi mi z tego placuszek o średnicy około
Tajemnice SmakuPyszne i proste w przygotowaniu placuszki inspirowane amerykańskimi naleśnikami pancakes. Jeśli nie lubicie posmaku proszku do pieczenia czy sody, ubijcie białko do uzyskania piany i dopiero wtedy dodajcie resztę składników. Moja propozycja podania to sos z jogurtu i odżywki białkowej o smaku karmelowym, mrożone maliny i pokruszone płatki migdałowe. Skusicie się na takie śniadanie? SKŁADNIKI/ 2 PORCJE(...)proszek do pieczenia - 1 łyżeczka ekstrakt/aromat prawdziwej wanilii - 1 łyżeczka olej rzepakowy - 1 łyżka Banana rozgnieć widelcem, dodaj jajko, płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Z tych proporcji wychodzi ok 6 placuszków średniej wielkości. maliny mrożone - garść jogurt naturalny - 2 łyżki odżywka białkowa
Kuchnia Ellieziemniaki. To zależy od Waszych osobistych upodobań. Zapraszam Was na prosty i smaczny przepis. Z poniższej porcji składników wyjdzie Wam około 8 średniej wielkości kotlecików. Smacznego! Zobacz też: Placuszki z batatów i cukinii Kotleciki z kurczaka z pieczarkami Placuszki z marchewki i ziemniaków Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem Przepis na kotleciki(...)misce. Dodajemy jajko, 4 łyżki mąki oraz przyprawy: szczyptę chili, szczyptę gałki, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Mieszamy do powstania jednolitej masy. 3 Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy placuszki dużą łyżką - jedna łyżka to jeden placuszek. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano po kilka minut. Artykuł Kotleciki z kukurydzy z papryką pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiPlacuszki wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Dodanie jogurtu na bazie mleczka kokosowego podkręciło smak placuszków i stały się tym sposobem jeszcze smaczniejsze :) Składniki na 10-12 placuszków: 150 g jogurtu kokosowego zwykłego lub owocowego lub naturalnego, gęstego 1-2 łyżki miodu / cukru pudru (jeśli jogurt jest słodki to pomijamy) od 1/2 do 3/4 szkl mąki ryżowej 1 jajko(...)pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody 1. Wszystkie składniki mieszamy bądź miksujemy ze sobą. Konsystencja ciasta to gęsta śmietana. 2. Na patelnie wylewamy odrobinę oleju i na rozgrzanym oleju smażymy placuszki. Podajemy z owocami lub cukrem pudrem lub z naszymi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Gotowanie...to proste !Przepis pochodzi jeszcze ze starego bloga, zresztą tam jest na prawdę kopalnia przepisów. Tylko jak to bywa jest ich sporo ale dochodzą nowe przepisy i tak się człowiek gubi. Placuszkom postanowiłam dać jeszcze jedną szansę i wykonać je w nowej, zdrowszej odsłonie. Takie placuszki możecie przygotować prawie z każdego warzywa (cukinia, burak, por a w ciut słodszej wersji możemy pokusić(...)możecie je usmażyć, upiec w piekarniku lub ugotować w parowarze. Świetnie smakują na ciepło – lekko chrupiące zewnętrze, kryje delikatny i kremowy środek. Do przygotowania ok 12 średniej wielkości placuszków potrzebujemy: – 1 filiżankę maki bezglutenowej – pęczek świeżego koperku – szczyptę soli i pieprzu – 1 duży kubeczek jogurtu sojowego (ok 400-500 g) – 1 kalarepę
Szybko Tanio SmacznieBardzo dobre placuszki, bardzo delikatne i pyszne. Wykonanie ciasta – Białka oddzielić od żółtek. Do miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Najlepiej użyć miksera lub robota kuchennego. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać białka w ciasto ale delikatnie. Smażenie – na patelni rozgrzać małą ilość oleju i nakładać ciasto porcjami na patelnię. Smażyć na średnim ogniu(...)Białka muszą być sztywne wyjąć białka z naczynia do naczynia włożyć pozostałe składniki, wymieszać obroty 5, 30 sekund dodać białka i wymieszać za pomocą kopystki smażenie jak wyżej Placuszki rewelacja, polecam
Kuchnia PokoleńPlacuszki ziemniaczano-dyniowe Chrupiące z zewnątrz i delikatne oraz przepyszne w środku placki z ziemniaków i dyni. Można je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Dzieci uwielbiają je jeść na słodko – posypane cukrem albo posmarowane kremem czekoladowym lub dżemem. Ale rewelacyjnie smakują również na wytrawnie, ja najbardziej lubię polane sosem grzybowym. Składniki: 300g ziemniaków 300g dyni 1 jajko(...)ściereczkę *** *** Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę i sól *** *** Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Na rozgrzany olej wkładamy łyżką po dwie porcje ciasta i formujemy zgrabne placuszki *** *** Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu – do zrumienienia *** *** Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Placuszki podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ
Blog z Apetytempropozycj ę na śniadanie w wersji jesiennej. Pyszne placuszki ze s ł odkich ziemniaków, złociste na zewnątrz, w środku pulchne i bardzo delikatne. Placuszki są idealne zwłaszcza dla osób, które w diecie wykluczają jajka, mleko i masło. Smacznego! SKŁ ADNIKI 250 g słodkich ziemniaków 100 g mąki wieloziarnistej 150 ml - 175 ml wody gazowanej(...)wodę wymieszaną z miodem . Na sam koniec dodajemy purée z ziemniaków. Masę dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, łyżką nakładamy placuszki i smażymy ok. 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placuszki podajemy z miodem, owocami (np. podduszonymi śliwkami) lub posypujemy cukrem pudrem. **** PREPARAZIONE Lavate bene
La grande e la piccola cuoca