koniec. A jak się chłopu nie podoba, to niech sam gotuje i pierze. Zagłuszając wyrzuty sumienia postanowiłam chociaż odżywiać się zdrowo, żeby zniwelować uczucie niezdrowych nawyków. Padło na bezglutenowe placuszki z truskawkami, na kefirze. Powiem wam, że wyszły super. Są inne w smaku niż wielbione wszędzie „pankejki”, ale są dobre i uzależniające. Potrzebujemy: szklankę kefiru – ja użyłam zsiadłego mleka(...)Dobrze je odstawić na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny do lodówki. Smażymy na bardzo małym ogniu, wcześniej smarując patelnie pędzelkiem zamoczonym delikatnie w oleju. Do smażących się placuszków „wciskamy” kawałki truskawek. Do placuszków podajemy jogurt. Opakowanie jogurtu naturalnego łączymy z łyżeczką pasty waniliowej i drobno posiekanymi listkami mięty. Jeśli nie macie pasty waniliowej to wyskrobcie ziarenka z jednej
ladykitchenbardziej udana ;) nawet moja mama skusiła się na kilka i zaakceptowała przepis;) dodatkowo chciałabym się pochwalić moim nowym super granatowym talerzem za jedyne 2,99zł! ;) Składniki (na około 13 placuszków): 1 średniej wielkości cukinia 1 jajko 1 łyżka otrębów 4 łyżki mąki żytniej typ 2000 (ilość mąki uzależniona jest od soczystości cukinii, moja była dość soczysta) 0,5 łyżeczki proszku(...)obieramy, a następnie trzemy na tarce na najmniejszych oczkach, żeby powstała papka do cukinii dodajemy jajko, otręby, mąkę, proszek do p. (ewentualnie 1 łyżeczkę miodu) wszystko miksujemy wykładamy placuszki na rozgrzaną teflonową patelnie (około łyżki ciasta na 1 placuszek) smażymy pod przykrywkom (wtedy łatwiej bedzię nam przewrócić na drugą stronę) na małym ogniu (około 2 minut na każdej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćChciałam poczuć zapach pierników, więc musiałam coś upiec-usmażyć, najszybciej poszło z placuszkami ;) bazuję na podstawowym przepisie na placuszki otrębowe odkryłam, że moja bananowa zapiekanka, którą zgłosiłam do konkursu ryżowego BadaPak została nominowana do nagrody, teraz wszystko zależy już tylko od waszych głosów, nominowane są 3 potrawy, ta która uzyska najwięcej "lubię to" wygrywa, tak więc(...)łyżki jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki stewii garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich do polania jogurt i miód Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na placuszki mieszamy wykładamy około 1,5 łyżki ciasta na rozgrzaną teflonową patelnie i smażymy pod przykryciem, żeby lepiej nam się odwracało na drugą stronę gotowe placuszki polewamy jogurtem i miodem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOstatnio jadłabym na śniadanie tylko placuszki! coraz to inne, bo za każdym razem staram się dodać coś innego bądź zmienić proporcję. Dzisiejsze placuszki różnią się od tych co jadłam wczoraj, ale tylko pod względem ilości danych składników. Uwielbiam takie leniwe poranki kiedy ze spokojem mogę się pokrzątać po kuchni, mam zamiar korzystać bo niedługo powrócę do poranków w biegu, żeby(...)tylko nie spóźnić się do pracy i placuszki pozostaną marzeniem. /moje plany na dziś? poszukiwanie z mamą sukienki na wesele kuzynki. Pewnie większości wyda się to dziwne, ale ja NIE ZNOSZĘ wesel ;/ Składniki (11 placuszków): 2 jajka 2 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 5 łyżek sera twarogowego (Emilka 0%) 1/4 łyżeczki sody
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchyba jedne z moich ulubionych bezglutenowych placuszków na śniadanie. Mają delikatnie orzechowy posmak przeplatający się ze słodkim bananem. Na żywo ich zielony kolor jest bardziej intensywny. Moje dziecko je uwielbia a to najlepsza rekomendacja :) szklanka mąki z pestek dyni 1/4 mąki jaglanej 2 łyżki amarantusa ekspandowanego szczypta proszku do pieczenia 2 jajka szklanka maślanki mały, dojrzały banan płaska łyżka nierafinowanego(...)oleju kokosowego (zazwyczaj smażę placuszki bez tłuszczu jednak to ciasto ma tendencję do przywierania dlatego polecam smażyć je na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub rzepakowego) Maślankę miksujemy z jajkami oraz mąkami i proszkiem. Dodajemy startego banana i mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego i pojedynczo smażymy placuszki aż będą rumiane z obu stron. Smacznego :) Artykuł Placuszki dyniowo-bananowe
Mienta blogPlacuszki z tuńczykiem i masą ziół są moimi ulubionymi. Sycą na długo i mają specyficzny, wyrazisty smak. Czarna rzepa dodaje im charakteru i ostrości, a przyprawy podkręcają znacznie smak. Polecam wszystkim, którzy uwielbiają tuńczyka. Składniki na 2 porcje: 1 puszka tuńczyka 40g płatków owsianych 2 jajka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czarnej rzepy 1 łyżka ketchupu łagodnego 1 łyżka koncentratu(...)cebuli obieramy i wyciągamy środek. Kroimy w piórka. Do miseczki wyciskamy ketchup. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy paprykę słodką, oregano i bazylię oraz rozgnieciony rozmaryn. Na placuszku rozsmarowujemy nasz sos pomidorowy. Układamy plaster rzepy. Dodajemy cebulę. Przekładamy kolejnym placuszkiem. Kontynuujemy czynności. Gotowe placuszki możemy ewentualnie doprawić pieprzem i solą
Czarnawisienkablog kończył pierwszy roczek, a ja chciałam zrobić coś, aby każdy z Was w ważnych chwilach mógł szybko przygotować coś co da świadomość świętowania. Tak właśnie powstał pomysł zrobienia placuszków. Nie znam osoby, która ich nie lubi - miękkie, puchate, a te dodatkowo z bitą śmietaną, tartą czekoladą i czereśniami. Niebo w gębie! Smakuje jak śniadaniowa wersja tortu szwarcwaldzkiego! Tak mogłabym(...)sody oczyszczonej dodatkowo: 250 g mrożonych czereśni, 2-3 łyżki cukru, 3 łyżki wody + 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, śmietanka kremówka + cukier puder W misce umieścić wszystkie składniki na placuszki i dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki lub miksera, do połączenia się składników. Smażyć placuszki na średnim ogniu, przewracać kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki. Czereśnie włożyć do rondelka, podlać
Plate of JoyZapewne nieraz jedliście wszelkiego rodzaju placki, placuszki czy też naleśniki. A czy kiedykolwiek próbowaliście je upiec zamiast smażyć? Zajmie to może nieco więcej czasu, ale zdecydowanie "gra jest warta świeczki". Kasza jaglana zdecydowanie należy do moich ulubionych. Doskonale sprawdza się w wersji wytrawnej- z mięsem, warzywami, twarogiem, ale jeszcze lepiej smakuje na słodko. Jeśli próbowaliście muffinek ( KLIK ) lub brownie ( KLIK(...)czasu w ciągu tygodnia (co zresztą da się niestety zauważyć), staram się nadrabiać zaległości przez te dwa dni. Dzisiaj mam dla Was dość nietypowy przepis. Z założenia są to placuszki, ale równie dobrze można nazwać je ciastkami- wszystko zależy od tego, w jakiej formie będziecie się nimi zajadać. Zaraz po upieczeniu są mięciutkie jak typowe placuszki, lecz jeśli je wystudzicie
peanutbuttermonsterDostałam ostatnio dość sporo cukinii, większą część przetworzyłam na sałatki , a z tego co mi zostało postanowiłam zrobić placuszki, których szczerze mówiąc jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, a jako że jestem maniakiem placuszkowym , to nie pozostało mi nic innego jak tylko przetestować :) Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele(...)cukinią. Sama cukinia może nie jest najlepszym warzywem na świecie, ale w duecie z innymi warzywami, czy ziołami smakuje rewelacyjnie i tak właśnie jest w przypadku tych puszystych placuszków. Składniki podstawowe (dla 2 – 3 osób): Około 600g cukinii młodej ( jeśli cukinia jest przerośnięta w twardej skórce to około kilograma, by wyszło 600g po usunięciu skórki i gniazd nasiennych
Smakowy Rajadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Puchate naleśniki na maślance to idealny pomysł na śniadanie. Wypatrzyłam je u Ewy na jej blogu Around the flavors i troszeczkę zmodyfikowałam. Puchate placuszki z nutellą i bananami lub z dżemem wiśniowym smakują obłędnie :) Składniki: 1,25 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 200g) 3 płaskie łyżeczki cukru zwykłego 16g cukru wanilinowego szczypta soli 2 płaskie łyżeczki(...)sobą maślankę, olej i roztrzepane jajko. Kolejno połączyć ze sobą składniki „mokre” z „suchymi”, dokładnie wymieszać do połączenia się składników (najlepiej za pomocą trzepaczki). Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem wiśniowym lub nutellą. Smacznego! PS. Smażę placuszki na patelni do naleśników, która nie wymaga natłuszczenia. Jeśli takowej
Kulinarne PrzebojeZdrowe jedzenie potrafi być pyszne. Placuszki z mąką gryczaną mają niespotkany smak, słodycz bananów i lekkość równocześnie. Ciężko usmażyć je na jasny kolor, gdyż zawierają miód, który karmelizuje się pod wpływem temperatury, ale nie uważajmy tego za wadę, gdyż smak placuszków nie ma nic wspólnego z przypieczeniem. Mój syn, wielbiciel tego typu przysmaków poleciłby je Wam, gdyby tylko umiał już(...)cieniutkie plasterki 2 szczypty soli 1 pełna łyżeczka sody 1/2 szkl. mąki 1 łyżka soku cytrynowego Składniki dodawać do siebie w podanej kolejności, cały czas dokładnie mieszając. Smażyć niewielkie placuszki (1 łyżka = 1 placuszek) na jak najmniejszej ilości tłuszczu
Z butelką mleczka w tleKolejna propozycja na przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Tym razem chrupiące placuszki z kaszy gryczanej, kabanosami i czosnkowym serkiem. Placki również doskonale sprawdzają się jako danie główne, z dodatkiem np. sosu grzybowego. Dzisiaj jednak proponuję coś na ząb Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2 jajka 1 łyżka bułki tartej 250 g twarogu 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka kwaśnej(...)smażenia sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Wsypujemy do miseczki i dodajemy jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie placuszki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je około 3 minut z każdej strony. Obrane ząbki czosnku miksujemy z twarogiem. Dodajemy śmietanę, szczyptę cukru i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy serek przekładamy
Oryginalny smakNowa wersja placków z cukinii! Jeszcze lepsza od tej :) Składniki na ok. 6 placuszków: 1 średniej wielkości cukinia 1/4 puszki kukurydzy 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Olej do smażenia Przepis: Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce, na grubych oczkach. Następnie dodajemy kukurydzę, mąkę, jajko oraz przyprawy i dokładnie(...)sobą wszystko mieszamy. Przygotowaną masę na placuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony (nakładamy ok 2 łyżek masy na jednego placuszka). Placuszki idealnie smakują jako samodzielne danie, ale sprawdzają się również jako dodatek do mięs i sosów
Emcia Pichcizetrzeć na tarce w cienkie plasterki lub na dużych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki na złoty kolor z obydwu stron. Polać placuszki śmietaną lub syropem klonowym. Ja dodatkowo dodałam borówki dla moje wnusia Ignasia Smacznego Wykonanie w thermomix jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić
Kuchnia PokoleńJakie można zrobić szybkie śniadania bez chleba? Poniżej zebrałam aż 15 przepisów na śniadania, które możesz zjeść bez chleba. Są tutaj m.in. pomysły na sałatki, placuszki, gofry, a także owsianki. Zobacz również przepisy na drugie śniadanie do pracy na zimno – https://viagusto.pl/25-pomyslow-na-drugie-sniadanie-do-pracy-na-zimno/ Przepisy na szybkie śniadania bez chleba Sałatka z camembertem i żurawiną z orzechami włoskimi Wyjątkowy przepis(...)przepis z batatami | DIETA 1800 KCAL Przepis na wegańskie pancakes z purée z batatów i malinami to pomysł na pożywne i smaczne śniadanie na słodko. Jest… ZOBACZ PRZEPIS Placuszki jogurtowe z borówkami – wegańskie | DIETA 1800 KCAL Placuszki jogurtowe z borówkami to doskonały przepis na zdrowe i smaczne śniadanie, które można przygotować w wersji wegańskiej z użyciem… ZOBACZ
Via Gusto