Jedno z najcześciej robionych dań w weekend, to...? U mnie to placki, placuszki, zwane pancakes lub naleśniki, a u Was? Dziś serwuję placuszki budyniowe o smaku waniliowym, ale w zasadzie można wykorzystać inny smak budyniu, czym samym stworzymy placuszki o innym smaku 😊 Puszyste, miękkie, pachnące... Z owocami i miodem- poezja! ☺️ 1 szklanka mąki jasnej orkiszowej 250 g jogurtu naturalnego(...)klarowane do smażenia Jogurt zmiksować z jajkami i cukrem trzcinowym. Wsypać mąkę wymieszaną z budyniem, solą i proszkiem do pieczenia, ponownie zmiksować na gładką masę (lub wszystko wymieszać rózgą) Placuszki smażyć na małym ogniu na rozgrzanym maśle klarowanym. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaPropozycja śniadaniowa. Wygląda na czasochłonną, ale w rzeczywistości wcale tak nie jest. Sycąca i mocno owocowa. Zdrowa i z możliwością niezliczonych modyfikacji pod kątem dodatków. Składniki na placuszki bananowo-owsiane z malinami (5-6 placuszków): 2 banany 2 jajka 4 kopiate łyżki płatków owsianych (lub jakiegoś mixu, ale bez dodatków) Dodatki: miód dwie garście malin Banany obrać i rozgnieść(...)jednolitą masę. Jajka połączyć z płatkami owsianymi, dodać banany i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do zarumienienia. Gotowe placuszki posmarować miodem i ułożyć po kilka malin na każdym z nich. Zadbajcie o to, aby placuszki się nie przywarły do patelni. Na początku może się to wydawać trudne, ale szybko wypracujecie sobie odpowiednią technikę. Najważniejsza jest dobra patelnia
Karola gotujesałatki, obiadu czy hummusu. Co jeszcze jest fajne w moskolach? Wykorzystujemy resztki ziemniaków z obiadu. Nie musimy ich wyrzucać, a właśnie nadać im nowe życie w formie apetycznych placuszków. Świetnie sprawdzą się z masłem czosnkowym jako dodatek do sałatek, grilla czy też z sosem czosnkowym jako zwykła przekąska. Moskole smażymy na gorącej patelni/ blasze bez tłuszczu. Kiedyś widziałam, że ktoś(...)której na palnikach kuchenki gazowej smażył właśnie placki ale bez dodatku tłuszczu. Bez wątpienia, jeśli nie używamy tłuszczu, to potrzebujemy dobrej patelni. Jednak moim zdaniem, warto którąś partię placuszków usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni i zobaczyć różnicę w smaku. W przepisie podaję jedynie orientacyjną ilość mąki, jaką dodajemy do ciasta. Duże znaczenie ma rodzaj użytych ziemniaków – jedne są bardziej
Mieszam w GarnkuPlacuszki smakują pysznie i myślę, że przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są delikatne, zwarte oraz jednocześnie bardzo soczyste. Jabłko z gruszką jest mocno wyczuwalne w smaku i nadaje plackom pysznego posmaku oraz naturalnej słodyczy. Kto spróbuje? (około 13 sztuk) 1 jabłko 1 gruszka 2 jajka 2 łyżki mleka 5 łyżek otrębów (płaskich) (*) Ponadto: tłuszcz(...)dużych oczkach oraz dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć jeszcze przez chwilkę. Placuszki podawać solo
Di gotujemajowym słońcu rubinowe łodygi rabarbaru i szeleszczą botwinkowe liście. I własnie dziś będzie o tych ostatnich...szeleszczących :) Siadajcie wygodnie, bo na blogowym stole stygnie już talerz pełen bardzo wiosennych placuszków ziemniaczanych. A w nich oprócz ziemniaczanej podstawy plączą się listki pysznej botwiny, pachnie tymianek, dodaje smaku i aromatu moc czosnku. Do tego lekki dip jogurtowy z bardzo wiosennym, świeżym koperkiem(...)można rozsmakować się w zielonej, słonej stronie Maja. Najpyszniej zajadać się placuszkami w ogrodzie, na balkonie lub tarasie, gdzie wciąż będą słyszalne wiosenne szelesty, bzyki, brzęczenia i świergoty, które umilą chrupanie złotych placków pełnych wiosennej zieleniny. A jeżeli na horyzoncie nie majaczy żaden balkon lub ogród albo pogoda zupełnie mało wiosenna, wtedy tyle samo przyjemności doznacie przy jedzeniu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWykonanie bardzo proste, puszyste i pyszne placuszki. Z tej porcji wyszło 10 mlacuszków. Polecam Wykonanie – wszystkie składniki na ciasto oprócz banana wrzucić do miski i dokładnie wymieszać na gładką masę. Banana obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy i wymieszać delikatnie. Smażenie – bardzo mocno rozgrzać patelnię z małą ilością oleju. Nakładać ciasto za pomocą dużej łyżki
Kuchnia Pokoleńramach akcji ogłoszonej na Durszlak.pl „Smaczne ale nie tuczy”, proponuję Wam dziś zdrowe, smaczne i sycące placuszki z komosą ryżową z dodatkiem ziół. Na pewno polubią je wegetarianie i wszyscy miłośnicy zdrowej kuchni. Zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu z nutą azjatycką. Przygotowanie: 20 min. Składniki na około 20 placuszków: ● 150 g czerwonej komosy ryżowej ● 150 g białej komosy ryżowej(...)lodów (lub normalnej łyżki) uformuj kulki z ziaren komosy, po czym wyłóż je na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Rozpłaszcz lekko łyżką każdą kulkę, tak, aby uzyskać mini placuszki. Smaż około 3 minuty, aż się zrumienią, po czym delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 3 min. Przygotuj dressing do sałaty: wymieszaj olej rzepakowy i oliwę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaowsiana bezglutenowa, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, burak suszony 11%, pasternak suszony 7,5%, cebula suszona, wodorowęglan sodu (substancja spulchniająca), sól himalajska, kurkuma, estragon, kardamon, pieprz Pomysł na te placuszki uważam za bardzo fajny, nie tylko dlatego, że mają fantastyczny kolor, ale także za ich wytrawny smak, dzięki czemu można je dodać do posiłku na przykład obiadowego. Sposób przygotowania jest(...)bardzo prosty, bo wystarczy dodać jajko i kefir lub wodę albo tylko wodę i przygotować je na sposób wegański. Placuszki są niezwykle delikatne, mięciutkie i puszyste. Czuć, że faktycznie są wytrawne, ale kompletnie nie czuć soli, co dla mnie jest dużym atutem. Buraczek jest raczej słabo wyczuwalny, za to przebija się lekko cebulka. Ogólnie podsumowuje je bardzo dobrze i szczerze
Zdrowie na języku :PPoniedziałkowe poranki nie zawsze należą do najłatwiejszych... Dlatego warto umilić sobie je dobrym śniadankiem 😉 Polecam pyszne jogurtowe placuszki z dynią i nutą pomarańczy. Przygotowuje się je bardzo szybko, nie trzeba nawet posiadać miksera, wystarczy wszystkie składniki wymieszać trzepaczką czy rózgą. Dodatkowym plusem, który skraca czas przygotowania jest to, że dyni nie trzeba przerabiać na puree, wystarczy tylko obrać ze skórki(...)zetrzeć na tarce. Dynię można również przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, wtedy następnego dnia wystarczy nam dosłownie 5 minut, aby placuszki były gotowe! Placuszki na bazie jogurtu naturalnego są delikatne w smaku, a dodatek skórki pomarańczowej czyni je wyjątkowo aromatycznymi. Są naprawdę pyszniutkie! Najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno są niczego sobie - nadają się "na wynos
Kuchnia MagdaLenyŚniadanie nie musi być nudne. Kanapki są dobre,ale takie placuszki wcale nie są gorsze. Lubię urozmaicone śniadania więc różnego typu placuszki czy naleśniki pojawiają się u nas często. Dziś zapraszam na serniczki nazywane też syrnikami. Do serniczków możemy użyć różnych owoców,ja dałam porzeczki,bo akurat mam ich spory zapas. 250 g twarogu półtłustego 2 jajka 1 budyń(...)sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową oraz mrożonymi porzeczkami (trochę porzeczek zostawić do dekoracji). Rozgrzać patelnię ,roztopić łyżkę oleju kokosowego i nakładać małe porcje ciasta tworząc niewielkie placuszki. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Placuszki podawać ciepłe,prosto z patelni oprószone pudrem cukrem i posypane porzeczkami
Kolorowa kuchnia ElkiMagda Gdy raz zrobicie te mięciutkie, puszyste, pachnące wanilią twarogowe placuszki już będziecie wiedzieć co zrobić na słodkie śniadanie, obiad czy podwieczorek. Są niesamowicie pyszne i bardzo dobrze, że do tego są dziecinnie proste i szybkie. Baza jak na biszkopt, lekka i puszysta a z niej kawałki kremowego twarogu. Wystarczy odrobina cukru pudru do podania, nie mówiąc już o sosie(...)pomocą łyżki delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na sam koniec kruszymy małe kawałki twarogu i dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Gdy się dobrze nagrzeje, smażymy placuszki – na jednego daję około 1,5 łyżki ciasta i układam w miarę foremny placuszek, niezbyt gruby. Smażę z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Upieczone wykładamy na talerz
Smaczna StronaPamiętam jak kiedyś po raz pierwszy przygotowałam takie placuszki... Zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam spróbować ani jednego. Cóż, usmażyłam ich kolejną porcję i wtedy wiedziałam dlaczego są takie przepyszne! Ich delikatna i puszysta konsystencja idealnie komponuje się z owocem khaki. I ten śmietankowy posmak! Już Wam wspominałam, iż owoc kaki - zwany też persymoną lub chińską śliwką jest wielką skarbnicą(...)końcu z kaki uprzednio pokrojonym w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta . (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.) Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się. Podawać z ulubionymi dodatkami (*). (*) U mnie placuszki znikają raczej bez słodkich dodatków, ponieważ kaki i ciasto są wystarczająco słodkie
Di gotujemamy tylko jedną piersiczkę na obiad przygotowaną i trzeba coś na szybko zmienić w planach obiadowych! To jest właśnie to... Dlatego proponujemy dziś prosty i wielokrotnie sprawdzony przepis na placuszki z fileta kurczaka. Nie dość, że są tanie, bo cała rodzina naje się jednym filetem (!), to i nawet, jeśli zostaną, to wyśmienicie smakują na zimno na drugi dzień. Poza(...)najważniejsze - jest to pomysł na obiad błyskawiczny! 15 minut i gotowe. Gwarantujemy, że to bajeczne danie będzie smakować dorosłym, jak i również dzieci będą zajadały się tymi placuszkami. Oczywiście to, co dodajemy, może podlegać modyfikacjom - nie lubisz cebuli? Wyrzucamy z przepisu! Wolisz ser żółty? Potarkuj i dodaj! I też będzie pysznie! Placuszki z piersi kurczaka Czas przygotowania: 15 minut
dobra gospodyni dom wesołym czyniwszystko miałam podane. Ale mi było dobrze... Po powrocie znalazłam w kuchni bardzo, bardzo dojrzałego banana. Trzeba było coś z nim zrobić. I tak powstały bardzo puszyste, bananowe placuszki. Idealne na śniadanie. Nie są zbyt słodkie, polane syropem klonowym smakują świetnie, zwłaszcza w ponury jesienny poranek. Bardzo polecam! Przepis na podstawie książki Sue Quinn "Posh pancakes(...)Dodać rodzynki. Rozgrzać patelnię nieprzywierającą, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków równocześnie. Smażyć na średnim ogniu, aby placuszki zbyt się nie spiekły. Kiedy ciasto zacznie się lekko ścinać a na powierzchni pojawią się małe bąbelki, przewrócić placuszki na drugą stronę. Lekko
Stare Gary