Zaroiło się na naszym blogu od przepisów z dynią w roli głównej. Chłopaki nie są z tego powodu zbyt szczęśliwi, ale ja z Moniką owszem. Dzisiejsze
To co kochamOstatnimi czasy dość rzadko sięgamy po mięsne dania. Wiąże się to z minionymi wakacjami, upałami i obfitością warzyw i owoców, w szczególności tych jesiennych. Dynie, cukinie, buraczki, ziemniaki, kabaczki, jabłka, śliwki, późne maliny, figi - te wszystkie pyszności zdecydowanie przeważają i częściej królują na stołach. Nie odcinamy się jednak od mięsnych potraw. Wołowina to jedno z czerwonych mięs. Zawiera dużo białka(...)mięsa czerwone należy jednak sięgać rzadziej - maksymalnie kilka razy w miesiącu, w naszym domu są to 2, maksymalnie 3 razy. Naszą wołowinę po meksykańsku podałam zawiniętą w pszenno-kukurydziane placki tortilla. Można podać tę potrawę z ryżem, kaszą czy nawet z pieczywem - w każdej wersji smakuje wybornie. WOŁOWINA PO MEKSYKAŃSKU (4-6 porcji) Składniki 500 g biodrówki lub udźca
W kuchni Karmel-itkinaprawdę smaczne. Można i przygotować masłe koperkowe, które podajemy z podpłomykami, palce lizać! Polecam inne przepisy na podpłomyki: Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z oregano Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Podpłomyki z koperkiem Składniki(...)miski. Dodajemy posiekany koperek i sól. Wszysto łączymy z wodą. Dodajemy tyle wody, aby powstało gładkie ciasto. Z ciasto formujemy wałek. Dzielimy na grubsze plastry. Formujemy większe lub mniejsze placki. Smażymy na suchej patelni, z każdej strony. Najlepiej smakują na gorąco
Moja smaczna kuchniaZaroiło się na naszym blogu od przepisów z dynią w roli głównej. Chłopaki nie są z tego powodu zbyt szczęśliwi, ale
To co kochamdostępnymi w Polsce. Langosz Dla wielu smak wakacji w Hajduszoboszlo, czasem nazywany “węgierską pizzą”. Dla tych, co nie wiedzą – l angosze to smażone na głębokim tłuszczu placki z ciasta drożdżowego. Znajdziemy je z łatwością w węgierskich miastach, gdzie sprzedawane są jako street food w różnych wersjach smakowych: z serem, pomidorami, szynką, keczupem itp. Leczo Leczo jest(...)przepisu. Tradycyjne leczo było bowiem potrawką z warzyw, ewentualnie z dodatkiem słoniny, podawaną raczej jako warzywny dodatek do dań, niż samodzielne danie. Polskim pomysłem jest również dodawanie do lecza cukinii czy bakłażana. Palacsinta Po prostu: naleśniki, zasadniczo nie różniące się od tych polskich. Warto jednak zwrócić uwagę, że naleśniki są na Węgrzech popularne jeszcze bardziej, niż u nas, a wersja
ProstePesto.plłatwością przez cały rok. Dodatkami do pizzy mogą być warzywa świeże, konserwowe, mrożone, wędliny, kiełbasy, mięso, sery wszelakie, różne sosy. Oprócz klasycznego sosu pomidorowego polecam także puree z cukinii, kalafiora, pesto.. Pizzę zna i lubi chyba każdy Najbardziej podstawowe rodzaje ciast zaczynają się od cienkiego z chrupiącymi brzegami (pizza Romana), po grubsze z mocno puszystymi brzegami (pizza Napoletana). Ciasto(...)mojego sprawdzonego przepisu. Zaskoczy Cię to z jaką łatwością przygotujesz ciasto.. Z tego przepisu wychodzą dwie cienkie pizze, u mnie okrągłe blaszki o średnicy 32 cm. Możesz uformować placki o nieco mniejszej średnicy, wtedy ciasto będzie grubsze, za to puszyste. SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru
Zasmakuj KuchniCebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać. Szpinak (lub rukolę) opłukać i osuszyć. Rozgrzać piec do 250 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować wałkiem płaski, okrągły placek. Spód do pizzy położyć na papierze do pieczenia i włożyć na blachę. Na górze położyć plastry sera, boczku, krążki cebuli i posypać posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem(...)chilii, według uznania dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać od razu. Smakosze pizzy w wersji bardziej warzywnej mogą wzbogacić ją kolejnymi składnikami i dodać na wierzch pokrojone kawałki cukinii, papryki, różyczki brokułów, pieczarki. Ciekawie smakuje też wersja z wędzonym boczkiem na zimno. Dodaje się go wówczas na gorące ciasto razem z zieleniną. Boczek nie jest wówczas chrupiący, tylko miękki
Moja smaczna kuchniaKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placuszki te można smażyć i i piec też w piekarniku ale tak jeszcze nie robiłam .Ja zrobiłam tradycyjnie smażone na patelni . składniki wszystkie dajemy do miski
Moje WyrobyNaleśniki kakaowe, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Warto podać je z dodatkami w postaci słodkiego twarogu, dżemu, posiekanych i świeżych owoców, polanych
Zasmakuj KuchniKalafior podawany na surowo nie jest popularnym pomysłem, a jak prawie każde warzywo bez obróbki cieplnej ma najwięcej wartości i witamin. Surówka z kalafiora, z dodatkiem zielonego groszku i cukinii jest chrupiąca i bardzo smaczna. Patrząc na zdjęcie można pomyśleć, że to risotto, prawda? Jedliście już kalafiora kiszonego? Smak lata i mnóstwo witamin. Spróbujcie koniecznie! Latem kalafior często jest(...)porządny obiad. Czasami zapiekam kalafiora z mięsem i to już jest danie dla kilu głodnych osób. Kalafior jest też często składnikiem moich letnich zup jarzynowych. Robię z niego nawet placki i kotlety. To bardzo wdzięczny kwiat, a ja kocham kwiaty! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapowiedział "nie dziękuję" za gorącą kuszącą zapachami rozmaitych połączeń smaków na jednym placku pizzę postawioną tuż przed nim, nie znam. Pizza to wygodny (i łatwy w przygotowaniu) placek, na który możemy poukładać dowolne składniki. Dosłownie. Chyba nie ma w kuchni produktu, który nie nadawałby się na pizzę. I tak tworzą się obiady złożone ze smaków wytrawnych, mięsnych, serowych, rybnych(...)Podobnie jest z sosami, przygotowuję najczęściej sosy: - pomidorowym słodkim lub ostrym, - pomidorowo-chrzanowym, - pomidorowo-chrzanowo-żurawinowym, - serowym, - śmietanowym, - puree ziemniaczanym z cebulką, - musie pieczarkowym ze śmietanką, - musie z cukinii. Sosy pomidorowe tworzę na kilka sposobów: ze świeżych przetartych pomidorów z dużą ilością ziół, oliwy i przypraw, z pomidorów z puszki, passaty, koncentratu pomidorowego. Dziś pizza z boczkiem, fetą, pieczarkami
Zasmakuj Kuchnizeszłym roku zrobiłam naprawdę pyszny dżem z cukinii, może niepozorny z wyglądu ale do dziś był moim ulubionym. Rozsmakowałam się w warzywnych dżemach i postanowiłam poszukać pomysłów na kolejne. Tak wpadłam na przepis na dżem z marchwi, jedne źródła podają, że jest on dziełem Portugalczyków, inne że Włochów, nie mam pojęcia kto pierwszy na to wpadł, w każdym razie był(...)geniuszem. Zrobiłam swoją wersję, tj. inspirowaną kuchnią indyjską, bo uwierzcie mi, nic tak cudownie nie podkreśla smaku lekko mdłej marchewki ja kardamon. Będzie idealny do naleśników, gofrów a nawet placków ziemniaczanych. Można pasteryzować jak każdy inny dżem. ps. A jak dzieciaki będą pytały co to, to kłamcie i mówicie, że dżem z pomarańczy, jak są małe to uwierzą
greenscarfszklanki mąki (typ 500 zupełnie wystarczy), łyżeczkę drożdży instant, łyżki cukru i wody. Ciasto wyrabiamy około 3 minut i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Potem wałkujemy okrągłe placki, faszerujemy, składamy w na pół, zlepiamy i do pieca. Po kilku minutach wyciągamy pyszne, chrupiącej pieczywo z nadzieniem. Czas: 2 h (z czego aż 90 minut to czas, w którym(...)łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 150 ml cieplej wody Nadzienie Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz
Niedzielny kucharz