cukinią 🥰 Składniki na ok. 5-6 podpłomyków: 250 g mąki pszennej lub orkiszowej typ ok. 500 200 ml wrzącej wody 5 g soli (1 łyżeczka) Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy wodę i mieszamy łyżką. Odstawiamy na 10 min do przestygnięcia. Ciasto zagniatamy ręka przez 2 minuty. Dzielimy je na równe części. Każdą wałkujemy na cienki (prawie przeźroczysty placek
Czarnawisienkacukinię, starłem na tarce o grubych oczkach, przełożyłem do miski, oprószyłem solą. Odstawiłem na 15 minut, następnie odcisnąłem aby pozbyć się nadmiaru płynu. Dodałem szynkę porwaną na małe kawałki, halloumi startym na tarce o grubych oczkach, mąką, jajkami, koperkiem. Wlałem na patelnię olej, rozgrzałem na średnim ogniu. Łyżką nakładałem porcje mieszaniny na rozgrzany tłuszcz, lekko spłaszczyłem łopatką. Smażyłem placki
R'n'G KitchenPodróżujcie po Polsce i krajach za naszą granicą i gromadźcie przepisy, by podzielić się nimi w przyszłości. A oto przepisy, które nadesłaliście (usunęłam dublujące się wpisy): Greckie placki pomidorowe (tomatokeftedes) Chleb wileński i fotki z Wilna Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny Tzatziki i "Trzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille(...)prowansalski gulasz warzywny Insalata Caprese – sałatka z wyspy Capri Tajski rosół z makaronem, papryką i chili Łosoś w curry z czerwoną papryką i szpinakiem Zielone curry z cukinia i papryka Sałatka szopska 12 przepisów zebranych w akcji Danie inspirowane podróżą 2016 Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Grecka Fasolakia #VEGAN autorka: Alicja Lange | blog: Parsley, Sage, Rosemary
Weekendy w domu i ogrodziekakao, kardamon i sodkę wymieszać razem w osobnej miseczce Obraną cukinie zetrzeć na tarce o średnich oczkach, czekoladę pokroić dość drobno Do masy jajecznej dodawać na przemian olej i cukinię oraz stopniowo mąkę z dodatkami - dokładnie ucierać Na koniec dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać łyżką potem wsypać jagody, ponownie wymieszać łyżką Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki podłużnej o wymiarach(...)stopniach lub w 175 *C bez termoobiegu przez około 50 min. Polecam tez jagodowy placek z kruszonką
Proste Potrawykroimy , solimy i podsmażamy na maśle , aż staną się złociste . Cukinię kroimy w kostkę , wrzucamy na rozgrzane masło , doprawiamy sola , cukrem , gałką muszkatołową i czosnkiem . Smażymy na złoty kolor . Cukinia sama w sobie nie ma zbyt wiele smaku więc najbardziej trzeba ją „wzbogacić ” Także odstawiamy do ostygnięcia . Jajka miksujemy z wystudzonym beszamelem . Następnie łączymy z pozostałymi składnikami(...)smaku solą i białym pieprzem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rybę rozmrażamy ii dzielimy na średniej wielkości kawałki . Wyjmujemy ciasto z lodówki dzielimy na dwie części . Każdą wałkujemy na okrągły placek , cienko , tak na około 3 mm . Najlepiej rozbić to przez papier do pieczenia , nie będzie się tak lepić . Brzegi unosimy i sklejamy , tworząc swego rodzaju miskę z ciasta . Wkładamy
Ogrodnik w podróżySiekane kotlety z piersi kurczaka i cukinii goszczą na moim stole dość często. Idealnie smakują podane na ciepło jako dodatek do obiadu, ale też podane na zimno jako przekąska. Przygotowane są w kilka chwil, a smakują obłędnie. To taka alternatywa dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka. Zarówno ja jak i moja rodzina bardzo lubimy takie urozmaicone kotlety. Odkąd(...)plastrów * do gruboziarnistego tarcia * do drobnego tarcia * do rozdrabniania / ścierania * do cięcia ziemniaków na frytki Dzięki takim nakładkom można przygotować ulubione surówki na obiad, poszatkować kapustę, zetrzeć ziemniaki na placki czy pokroić w plasterki ogórka na mizerię. Całe urządzenie o mocy 150W jest niewielkich rozmiarów, dzięki temu nie zajmuje dużo miejsca na blacie kuchennym lub w szafce. Dlatego też
Zrób to smacznieLetni, smaczny i dietetyczny obiad! Zapraszam! Placuszki cukiniowo-ziemniaczane z dużą, ilością natki pietruszki. Przepyszne połączenie smaków. Proste w wykonaniu. Obiad gotowy w 20 minut! SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIsumie ja miałam jakąś resztówkę kaszy w słoiku, słoik dopełniłam gorącą wodą przykryłam i po kilku minutach miałam pełny słój kaszy. Ale nic się nie zmarnuje. Wyląduje ona w plackach lub jutrzejszej sałacie, tym razem w wersji z truskawkami lub przynajmniej truskawkowym dressingiem. No i nasza nowa gwiazda – roszponka. Ostatnio odkryłam jej świetne zastosowanie do wszelkiego rodzaju kanapek(...)roszponkę i częściej ją kupować. Skład sałatki nie jest odkrywczy, więc bazując na kaszy i roszponce, możecie dodawać swoje ulubione dodatki I z perspektywy czasu, mój mąż, który za cukinią nie przepada, przez 3 dni z rzędu zajadał się tą sałatką, codziennie ją chwaląc i mówiąc, że jak super, że w gorący dzień on ma chłodną sałatkę, po zjedzeniu której
Mieszam w Garnkutego buraczki,ziemniaki i obiad gotowy.Teraz jest trochę trudniej,jak zbilansować dietę żeby w niej niczego nie zabrakło. Ciągle się doszkalam, czasami idę na skróty i smażę po prostu placki, które dzisiaj opiszę.Ogólnie ludzie z otoczenia uważają mnie za wariatkę,że nagle stałam się wegetarianką.Osobiście tak samo mogę się odnieść do mięsożerców,że to oni są wariatami.Ja(...)zrobić pasztet z czegoś innego niż mięso.W dzisiejszych czasach mamy mnóstwo możliwości, korzystajmy z tego:-) Teraz przepis na lunch, podwieczorek lub skromny obiad. Składniki: 500 g cukinii 200 g dużych pieczarek 2 marchewki 3-4 łyżki mąki olej do smażenia 1 jajko sól, pieprz czarny, łyżeczka suszonych pomidorów(w proszku
pieprzny smaczekplacuszki to wariacja na temat zwykłych placków ziemniaczanych. Placuszki możemy przygotować z różnych warzyw np. z marchewki, kalafiora, słodkich ziemniaków. Niestety żeby były chrupiące smażymy je na dużej ilości oleju a warzywa te dużo go absorbują. Czyli ze zdrowego, niskokalorycznego warzywa tworzymy tłusty wysokokaloryczny posiłek. Poniżej przedstawiam opcje na placuszki smażone bez tłuszczu, smakują zarówno dobrze na ciepło(...)zimno. Składniki na 2 porcje: 3 małe cukinie mała cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek mąki z niskiego przemiału 2 łyżki parmezanu (drobno tartego) 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, gałka muszkatołowa + do podania jogurt grecki lub serek wiejski, rzodkiewka Sposób przygotowania: Cukinię, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce. Posól, wymieszaj i odstaw najlepiej na sitku by odsączyć nadmiar wody
wysmienitydietą rozdzielną. Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej 200 ml letniej wody 1/4 kostki drożdży 2 łyżki oliwy pół łyżeczki soli Składniki na pizzę: pieczarki oliwki pomidor papryka cukinia cebula szparagi sos pomidorowy ser żółty wegański Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody, dodać sól i mąkę. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, powoli wlewająć resztę wody. Gdy składniki prawie już(...)połączone dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie nam odchodzić od ręki. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na posmarowaną olejem brytfankę (ta ilość ciasta wystarcza na dużą blachę). Placek smarujemy sosem pomidorowym (możemy do sosu dodać ulubione zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepatelni i wrzucić do dyni. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Poddusić paprykę na patelni i przerzucić do garnka. Cukinię pokroić w pół lub ćwierćtalarki. Cukinię podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka. Rozdrobnić jalapeno i dodać do garnka z warzywami. Gdy dynia zacznie się rozpadać, dodać do garnka koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i doprawić(...)pieprzem. Danie podawać gorące, najlepiej następnego dnia. Może być podawane jako samodzielne danie np. z pieczywem albo na ryżu lub kaszy. Kilka tygodni temu podałam ten "bigos" z plackami warzywnymi: ------ Podobne: Gulasz z ciecierzycy Penne z dynią i toy choi Gęsta zupa z fasoli Jaś
Weekendy w domu i ogrodziewegańskie dyniowe placki z gorzką czekoladą (w środku) podane z mielonym ostropestem i tahini naturalnym ; kawa bananowa ~ Od czasu opublikowania pierwszej serii obiadowych inspiracji dostałam parę próśb o kolejne, więc udało mi się nazbierać kilka zdjęć moich obiadów i je Wam pokazać :) Nie proście o przepisy, bo pewnie ich już nie pamiętam, potraktujcie je po prostu jako inspiracje :) Wszystkie(...)obiady są wegańskie. fasolka szparagowa, cukinia, ziemniaki, dynia ze smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) ryż z czerwoną fasolą, brokułem i smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) fasolka szparagowa zielona i żółta, domowy pasztet z soczewicy (przepis na pasztet będzie na drugim blogu) cukinia faszerowana granulatem sojowym (z dodatkiem passaty i podduszonych pieczarek
breakfast of dreamsmarchew i cebulę na mniejszych. Cukinie lekko przesypujemy solą i odstawiamy na 15 min. W tym czasie robimy niewielką ilość ciasta naleśnikowego, dość gęstego, z imbirem i kurkumą. Teraz cukinia po ok. 15 minutach odda płyn i należy ją odcisnąć z nadmiaru soku. Dodajemy do niej marchewkę i cebulę. Doprawiamy ziołami, pieprzem, soli już nie dodajemy. Wszystko dobrze mieszamy(...)warzyw ciasto, ale tylko tyle, aby zrobić z tego gęstą masę. Chodzi o to, żeby warzywa nie pływały w cieście. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i tak jak placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z tzatzikami. Sos Tzatziki : 1 duży jogurt naturalny typu greckiego (my preferujemy z Biedronki
vegetanie