placki z cukinii - 2007 przepisów (strona:109/134)

Surówka ze świeżych ogórków 990

alergią lub nietolerancją na produkty mleczne.   Polecam też inne warzywne dodatki do obiadu… ** Surówka Colesław ** Sałatka z ogórka kiszonego ** Mizeria ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z cukinii Składniki: 8-10 ogórków gruntowych lub 1-2 szklarniowe 1 średnia cebula pół pęczka świeżego koperku   2-3 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny(...)cienkie plasterki . Przełóż je do miski z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszaj. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.   Surówka z ogórków jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, ryżu, kasz, krokietów, placków, a także do dań rybnych i mięsnych.   Ogórki ze sklepu lub bazaru lepiej obrać, natomiast te ze sprawdzonego źródła wystarczy dokładnie umyć.       Pomysły na przekąski

Kulinarne S.O.S.
Surówka ze świeżych ogórków 990

alergią lub nietolerancją na produkty mleczne.   Polecam też inne warzywne dodatki do obiadu… ** Surówka Colesław ** Sałatka z ogórka kiszonego ** Mizeria ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z cukinii Składniki: 8-10 ogórków gruntowych lub 1-2 szklarniowe 1 średnia cebula pół pęczka świeżego koperku   2-3 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny(...)cienkie plasterki . Przełóż je do miski z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszaj. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.   Surówka z ogórków jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, ryżu, kasz, krokietów, placków, a także do dań rybnych i mięsnych.   Ogórki ze sklepu lub bazaru lepiej obrać, natomiast te ze sprawdzonego źródła wystarczy dokładnie umyć.       Pomysły na przekąski

Kulinarny S.O.S.
Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pieprzu oraz ratatouille po nicejsku i pieczone młode ziemniaczki 129

minutach smarujemy mięso musztardą (przy użyciu pędzelka). W międzyczasie mieszamy razem: miękkie masło z posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Masę rozwałkowujemy na cienki placek (najlepiej na folii), przycinamy do wielkości i kształtu mięsa i układamy ją na posmarowanej wcześniej musztardą biodrówce. Całość pieczemy jeszcze przez około 5 minut, żeby panierka zrobiła się chrupiąca(...)mieszamy tak, aby powstał gęsty sos. Następnie doprawiamy owocem pieprzu. Sos powinien być podany tuż po przygotowaniu. Składniki na ratatouille: - 1 biała cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 1 mały  bakłażana - 1 papryka – kolor dowolny - 1 pomidor - 1 łyżka pasty pomidorowej - 30 ml Oliwa z oliwek - pół łyżeczki ziół prowansalskich - szczypta kminu rzymskiego - 1 liść laurowy - odrobina

Życie zamknięte w smaku
Gulasz z indyka z warzywami 225

Gulasz z indyka z warzywami to bardzo szybkie, smaczne i dietetyczne danie obiadowe. Mięso z indyka jest bardzo delikatne i nie wymaga zbyt długiej obróbki. Gulasz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Calzone – sposób jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin 115

mąki samorosnącej Z obydwu przepisów zrobisz cztery duże calzone. Nadzienie: Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz(...)składniki, żeby je chwilę przesmażyć . Jeśli nie masz czasu, nie zawracaj sobie głowy smażeniem, wrzuć surowe warzywa do calzone, upieką się razem z ciastem. Krok 3 Uformuj z ciasta placki. Posmaruj rozwałkowany placek ciasta sosem pomidorowym i nadziej je farszem. Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem (w wersji wege – wegańskim mlekiem) i sklej mocno, dociskając widelcem lub robiąc warkocz

Niedzielny kucharz
PLACUSZKI Z CUKINII I MARCHEWKI 187

Pyszne, proste, mimo, że smażone to zdecydowanie bardziej lżejsze niż te tradycyjne - ziemniaczane. Delikatne w smaku, dlatego super smakowały  podane z  dipem czosnkowym i

Walijskie Pichcenie
Pomysł na… omlet 163

orzechy lub łyżkę tartego parmezanu. Można też dodać „proszki” – chlorellę, ostropest, młody jęczmień, acai. Nasiona konopii, siemienia lnianego, chia, wiórki kokosowe, bakalie. Startą marchew, buraka, dynię, cukinię – co chcecie. Łączymy wszystkie składniki i już mamy masę, z której będzie nasz omlet. Patelnię dobrze nagrzewamy, dodajemy odrobinę oleju, by masa nie przywarła. Zmniejszamy ogień, wylewamy masę jajeczną(...)dodatki. Możecie miksować też z owocami, nie tylko z bananem. Każdy miękki owoc będzie odpowiedni. Kliknij, aby zobaczyć pokaz slajdów. Można też trochę przybajerować i zrobić omletowe muffiny lub placki ;) Mam nadzieję, że choć trochę Was natchnęłam, zrobiłam smaka na omlet i pokazałam, że choć codziennie jemy to samo, to nie znaczy, że … jemy ciągle, to samo ;) Smacznego

Kucharzyca
Pieczonki z gzikiem 130

czasami inne warzywa dodawała. Jest to nasza regionalna tradycyjna potrawa wielkopolska. Warzywa były pieczone w angielce takiej starej kuchni opalanej drewnem. Najczęściej kuchnie taką babcia rozpalała latem jak piekła placek drożdżowy i przy okazji pieczone były warzywa. Gzik robiony był z domowego sera, bo jak to na wsi krowa musiała być obowiązkowo. Babcia dodawała do niego śmietanę, ja wolę(...)serka twarogowego śmietankowego 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz czarny i czerwony 100 g jogurtu greckiego warzywa: 500 g ziemniaków młodych małych 2 korzenie pietruszki 4 marchewki 1 cukinia 1 kalarepa sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone 1/3 łyżeczki tymianku 30 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Gallo Classico Warzywa: Ziemniaki nie obieram tylko dokładnie myję

wesoła kuchnia
Zapiekanka jajeczna z boczkiem, cukinią i szpinakiem 206

Dziś na śniadanie polecam pyszną zapiekankę z patelni. Zapiekanka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno i jest bardzo sycąca. Po takim posiłku można śmiało

Smaki Armine
KETO KRAKERSY SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 398

kokosowa w zależności od producenta ma inne makro oraz konsystencję i różnie chłonie płyny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na papierze i uformować ugniatając ręką bardzo płaski placek. Ja formuję prostokąt i później kroję z niego mniejsze ciasteczka. Można też formować malutkie kuleczki i rozpłaszczać je dłonią na papierze by uzyskać ciasteczka serowe. Osobiście wolimy cienkie ponieważ(...)nożyka do pizzy. Keto krakersy serowe doskonale smakują jako przekąska ale można je serwować także w towarzystwie różnego rodzaju dipów np. czosnkowym, bekonowym, salsą warzywną, guacamole, czy ketchupem z cukinii itp. Jeśli lubicie coś czasem pochrupać to polecam również chipsy – prażynki. Smacznego! — BTW całości:     Artykuł KETO KRAKERSY SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) pochodzi z serwisu

Ola la LCHF
Cukiniowy tort z sosem bakaliowym ! 171

ciągle mieszając wsypywać mielone migdały, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę gałki muszkatołowej i kardamonu oraz startą skórkę z ok. 1/3 cytryny. Ubić białka na sztywną pianę. Cukinię w rękach odsączyć z nadmiaru wody [ która została wyssana przez sól]. Wsypać ją do żółtek. Do mieszaniny dodać ubite białka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika [180C] na 35 min. W między(...)owoce zmiękną. Większość wody wyparuje a cała mieszanka nabierze struktury gęstego kiślu. Ściągamy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Zimny sos mieszamy z 200ml jogurtu greckiego. Wykonanie: Upieczony placek odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na 3 części. Układamy wg kolejności : -> placek -> masa bakaliowa [wybrać wszystkie owoce] -> placek II -> dżem jagodowy -> placek Dookoła

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 223

gorącej wody Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy(...)potrzeby podsypywać blatu mąką Formujemy wałek i odcinamy 1/3 ciasta (odkładamy mniejszą część i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło) Pielmiennicę smarujemy olejem Wałkujemy 2/3 ciasta na cienki placek i nakładamy na pielmiennicę. Kciukiem delikatnie robimy dziurki Na ciasto, w dziurki, nakładamy farsz małą łyżeczką i bardzo delikatnie dociskamy (ja w niektórych miejscach nałożyłam za dużo farszu i kilka pierożków

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku) 133

jego przygotowania. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy z Was będzie potrafił lepić pierożki czy tez kręcić cygara z ciasta, a w tym przepisie wystarczy rozwałkować ciasto na duże placki, z czym myślę każdy sobie poradzi. Borek po pokrojeniu na kwadraty wygląda trochę jak kanapka z nadzieniem i bardzo wygodnie się go je. Czasem turecki borek robi się(...)chilli ser feta, świeży szpinak i suszone pomidory ser feta lub twaróg i dużo różnych ziół, jak natka pietruszki, koperek, świeża mięta ser feta i starta na tarce, duszona cukinia żółty ser, papryka, pokrojona w kostkę kiełbaska Borek z botwinką i serem - Przepis krok po kroku ➤czas przygotowania: 30 minut + 60 minut wyrastanie + 40 minut pieczenie w 1 porcji

Chilli Czosnek i Oliwa
Placek ze szparagami 79

Placek ze szparagami, placek z zielonymi szparagami . 300 g zielonych szparagów, 2 całe dymki, 100 ml mleka, 60 ml oleju, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki startego sera cheddar, gałka muszkatołowa, sól, świeżo mielony pieprz, olej słonecznikowy lub oliwa, Szparagom odłamać końcówki, pokroić je w cienkie plasterki. Dymkę pokroić w cienkie plasterki. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć(...)Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można udekorować zielonymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi lub kwiatami cukinii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 35 – 40 minut. Można jeść na ciepło lub na zimno. talerz

królestwo garów
Placuszki z kabaczkiem i ziemniakami 137

Placuszki z kabaczkiem i ziemniakami, to pyszne danie, które możemy przygotować na obiad lub kolacje. Szybkie i proste w wykonaniu, a do tego jeszcze takie smaczne. Składniki : kabaczek lub cukinia -  700 g ziemniaki duże - 2 szt jajka - 2 szt mąka - 4 łyżki cebula - 1 szt słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka pieprz i sól Dodatkowo : tłuszcz do smażenia jogurt(...)kabaczka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką wykładać porcję ciasta, smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby placki ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z jogurtem naturalnym. Smacznego ? (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi