placki z cukinii - 2007 przepisów (strona:109/134)

PLACUSZKI Z CUKINI Z FETĄ 135

Sezon na Cukinię w pełni , dlatego trzeba korzystać z tym wspaniałych dobroci natury jak najwięcej. Dziś polecam pyszne placuszki z cykini i fety.  Placuszki są chrupiące z zewnątrz a w śroku miękkie i delikatne.  Polecam.  Zapraszam do polubienia mojej strony na FB oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie(...)tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam na bok na ok 15 min aż cukinia puści sok. Po tym czasie cukinię dokładnie odcedzam, żeby była prawie sucha.  Do cukini przekładam przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, jajko , mąkę i drobno pokruszoną fetę. Całość dokładnie łączę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany , jeśli

Gotowanie Patki
Domowy tort urodzinowy w 5 minut 205

syrop klonowy lub miód (po 12 miesiącu) można ciasto przełożyć ubitą śmietanką 30% i mascarpone, ja akurat miałam tylko bielucha do dekoracji owoce bakalie amarantus Wykonanie Po usmażeniu placka, kroimy go na cztery części. Przekładamy ciasto dżemem i kremem (u nas bieluch i odrobina syropu klonowego). Dekorujemy ulubionymi owocami. Tort najlepiej schłodzić w lodówce. Gotowe. Nie jest to arcydzieło(...)Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Chcesz być na bieżąco? Dołącz do nas na  Facebooku !  Jeśli spodobał Ci się przepis, prześlij go dalej

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 207

jest z koncerniakami.. Dla siebie zamówiłam ser z orzechami nerkowc a, czyli danie kuchni tajskiej, w skład którego wchodził domowy ser (bardzo podobny do tofu), nerkowce, papryka, cebula, cukinia i brokuły oraz sos sojowy i tajskie przyprawy. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Słodkie orzechy idealnie harmonizowały się ze słonym sosem. Ciekawa konsystencja sera. Pachniało oszałamiająco. Smakowało całej trójce. Ocena(...)ostrości. Dobrze przyrządzony kurczak, ale niestety zbyt dużo sosu. Natomiast Mateuszowi bardzo smakował, wyraźna pikantność mu nie przeszkadzała. Do tego rzuciliśmy się jeszcze na dodatki. Pudhina Parantha , czyli miękki placek razowy z miętą i masłem. Jak wiadomo, masło jest nośnikiem smaku, dzięki niemu całość nabrała maślanego aromatu, a mięta świetnie orzeźwiła. Ciepły, jedzony palcami, naprawdę super. Natomiast Peszwari Naan

W kuchni Karmel-itki
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 246

Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. PRZYGOTOWANIE farszu do tarty: Cukinię i paprykę myjemy, kroimy w kostkę i smażymy z odrobiną oliwy. Warzywa przesmażamy tak długo, aż znaczna część wody odparuje. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojony w paseczki boczek.  Zrumieniony(...)PRZYGOTOWANIE tarty z boczkiem i warzywami: Formę na tartę smarujemy masłem.  Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię

kulinarnyJa
PIECZARKI W CIEŚCIE z cebulą i płatkami drożdżowymi (bez jajek) 48

podać z kawałkami chleba lub krakersami. Szaszłyki z pieczarkami i warzywami Szaszłyki z pieczarkami i warzywami to kolorowa i smaczna przekąska, która składa się z pokrojonych pieczarek, papryki, cukinii, cebuli i innych ulubionych warzyw, które następnie można piec na grillu lub w piekarniku. Szaszłyki można posmarować sosem BBQ lub sosem czosnkowym i podać jako przystawkę, lub danie główne. Sałatka(...)pieczarkami to pyszna przekąska, która składa się z rozgniecionego awokado, pokrojonych pieczarek, cebuli, pomidora, papryki chili i soku z limonki. Można ją podać z tortilla chipsami lub kawałkami warzyw. Placek z pieczarkami Placek z pieczarkami to smaczna i sycąca przekąska, która składa się z ciasta, pokrojonych pieczarek, cebuli, czosnku i ziół. Całość można posypać startym serem wegańskim

Via Gusto
Fasolowy burger w chałce 69

Pierwszego burgera w chałce jadłam w małym lokalu Kafebe w Gdańsku. Bardzo lubię wytrawne kanapki na chałce. Nic dziwnego więc, że fasolowego kotleta schowałam w grillowanej

Kucharzyca
Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego 174

Naleśniki to potrawa, którą można podawać na słodko, ale także na słono. Tym razem u mnie wersja naleśników wykwintnych, ale także wegetariańskich: Naleśniki z mozzarellą i

Kuchnia co dnia
12 przepisów na pyszne wegetariańskie burgery, kotlety i klopsiki 124

dipem z awokado Kotleciki z kalafiora i kuskusu, doprawione czosnkiem, chilli i natką pietruszki. A do tego pyszny dip z awokado i jogurtu, świetny dodatek do wszelkich wege kotlecików, placków, burgerów czy wrapów. 4. Kotleciki z kaszy jaglanej i halloumi z dipem pomidowo-orzechowym Określeniem keftedes nazywa się w Grecji różnego rodzaju klopsiki z mielonego mięsa. Ja zaproponowałam wersję wege(...)sera mozzarella i ziół Inna wersja kotlecików na bazie kaszy, tym razem z dodatkiem sera mozzarella. Kotleciki pieczone są w piekarniku. Świetne do lunchboxa. 6. Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy Kofty to różnej wielkości klopsy i klopsiki przygotowywane w krajach arabskich i na Bałkanach. Tradycyjnie robi się je w mielonego mięsa, te są jednak wegańskie, zrobione z ciecierzycy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza na pożegnanie lata z cukinią i pomidorami malinowymi. 160

passaty pomidorowej 5 gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku dodatki cukinia pomidor malinowy czerwona papryka czarne oliwki mozarella parmezan po upieczeniu : prosciutto i listki świeżej bazylii sos curry 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żółtej pasty curry  1 płaska łyżeczka sproszkowanego curry(...)praskę czosnkiem zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu 10-15 min, aż sos się zredukuje i smaki wzajmenie przenikną. 3. Ciasto podzielić na trzy części. Z każej uformować placek i rozciągnąć go na delikatnie natłuszczonej oliwą blaszcze. Rozsmarować warstwę sosu. Ułożyć cienko ser, następnie dodatki i znowu ser. Piec ok. 15 minut w temperaturze minimum 220 stopni

DefinicjaSmaku
KOTLECIKI DROBIOWE Z CUKINIĄ 223

olej – 1 łyżka czosnek – 1 ząbek oregano tymianek papryka słodka pieprz sól PRZYGOTOWANIE : Cukinię i natkę pietruszki umyć pod bierzącą wodą. Obrać skórę lub nie ( według preferencji) z cukini i potrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach, po czym odcisnąć sok. Pietruszkę posiekać i wrzucić wraz z cukinią do miski. Pierś z kurczaka lub indyka posiekać na drobne kawałki(...)patelnię można wyłożyć papierem do pieczenia, lekko wysmarować olejem lub oliwą i usmażyć prawie beztłuszczowo. Inną opcją jest upieczenie w piekarniku – wystarczy pół godziny w temperaturze 180 º . Takie placuszki można polać keczupem, posmarować serkiem lub zajadać same. Smacznego

kuchniabellissima.wordpress.com
Gryczane naleśniki bez jajek i mleka, z pieczonymi warzywami 181

Jakby na przekór temu, że w moim rodzinnym domu naleśniki jadało się głównie na słodko i z rzadka, teraz, kiedy „dowodzę” własną kuchnią, przygotowuję na ogół

Even Better Food
Kotleciki z pieczarkami 142

zwykłe kotlety mielone. Ostatnio zawsze dokładam jakiś dodatek, i o dziwo moim domownikom bardzo takie kombinacje smakują. Jakiś czas temu zajadaliśmy się zrazami z mięsa mielonego, później kotlecikami z cukinią a także roladkami z kolorowym farszem i wszystkie to pozycje przypadły nam do gustu. Dziś przyszedł czas na pyszne kotleciki z pieczarkami :)) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 200g(...)razem z jajkiem, bułką tartą, wodą (woda sprawi, że mięso nie będzie zbyt suche) i przyprawami na jednolitą masę*** *** Farsz dzielimy na 5 części. Każdą porcje spłaszczamy na cienki placek i nakładamy na nią łyżkę farszu z pieczarek *** *** Kotleciki zaklejamy, tak aby farsz był w środku, obtaczamy w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na oleju na średnim ogniu

Blog z Apetytem
Surówka ze świeżych ogórków 942

alergią lub nietolerancją na produkty mleczne.   Polecam też inne warzywne dodatki do obiadu… ** Surówka Colesław ** Sałatka z ogórka kiszonego ** Mizeria ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z cukinii Składniki: 8-10 ogórków gruntowych lub 1-2 szklarniowe 1 średnia cebula pół pęczka świeżego koperku   2-3 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny(...)cienkie plasterki . Przełóż je do miski z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszaj. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.   Surówka z ogórków jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, ryżu, kasz, krokietów, placków, a także do dań rybnych i mięsnych.   Ogórki ze sklepu lub bazaru lepiej obrać, natomiast te ze sprawdzonego źródła wystarczy dokładnie umyć.       Pomysły na przekąski

Kulinarne S.O.S.
Surówka ze świeżych ogórków 942

alergią lub nietolerancją na produkty mleczne.   Polecam też inne warzywne dodatki do obiadu… ** Surówka Colesław ** Sałatka z ogórka kiszonego ** Mizeria ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z cukinii Składniki: 8-10 ogórków gruntowych lub 1-2 szklarniowe 1 średnia cebula pół pęczka świeżego koperku   2-3 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny(...)cienkie plasterki . Przełóż je do miski z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszaj. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.   Surówka z ogórków jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, ryżu, kasz, krokietów, placków, a także do dań rybnych i mięsnych.   Ogórki ze sklepu lub bazaru lepiej obrać, natomiast te ze sprawdzonego źródła wystarczy dokładnie umyć.       Pomysły na przekąski

Kulinarny S.O.S.
Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pieprzu oraz ratatouille po nicejsku i pieczone młode ziemniaczki 86

minutach smarujemy mięso musztardą (przy użyciu pędzelka). W międzyczasie mieszamy razem: miękkie masło z posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Masę rozwałkowujemy na cienki placek (najlepiej na folii), przycinamy do wielkości i kształtu mięsa i układamy ją na posmarowanej wcześniej musztardą biodrówce. Całość pieczemy jeszcze przez około 5 minut, żeby panierka zrobiła się chrupiąca(...)mieszamy tak, aby powstał gęsty sos. Następnie doprawiamy owocem pieprzu. Sos powinien być podany tuż po przygotowaniu. Składniki na ratatouille: - 1 biała cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 1 mały  bakłażana - 1 papryka – kolor dowolny - 1 pomidor - 1 łyżka pasty pomidorowej - 30 ml Oliwa z oliwek - pół łyżeczki ziół prowansalskich - szczypta kminu rzymskiego - 1 liść laurowy - odrobina

Życie zamknięte w smaku