kroimy wzdłuż na cienkie paski. Posypujemy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron. Słonecznik mielimy w malakserze. Pomidory siekamy drobno. Dodajemy do serka i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki. Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków. W kolejnym(...)łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki
Czerwona Porzeczkadrożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 pełne szklanki mąki + mąka do podsypania 1 łyżeczka soli 1 szklanka maślanki 3 łyżki oleju Sos: 6 łyżeczek keczupu (użyłam swojego z cukinii) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano Dodatki: 150 g. sera żółtego 2-3 pieczarki kilka plasterków salami 1/2 cebuli kawałek czerwonej papryki Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Wymieszać(...)koncentratem, dodać przyprawy i wymieszać. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować. Żeby było wygodniej, podzieliłam sobie ciasto na dwie części. Następnie, ciasto rozwałkować na placek. Wykrawać krążki miseczką, lub czym Wam pasuje. Każdy krążek, dodatkowo można rozciągnąć dłońmi. Tak przygotowane placki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować delikatnie sosem, posypać serem
Agusiowe smakołykiKotleciki z kukurydzy z papryką są bardzo szybkie w przygotowaniu. Można je serwować jako samodzielne danie z dodatkiem śmietany, ketchupu czy sosu czosnkowego. Można potraktować je
Kuchnia Bazyliipolecam moje ulubione przepisy. Do nich należy pizza bianco ze szparagami . Koniecznie wypróbujcie pizzę z dynią i kurkami , a jeśli zasmakujecie w wegetariańskich pizzach to polecam równię pizzę z cukinią . Curry pizza z kurczakiem i winogronami 2 pizze Składniki: 350 g pszennej mąki 15 g świeżych drożdży 200 – 250 ml mleka 1½ łyżeczki soli 6 łyżek pomidorowego sosu(...)mąki. Wyrobione ciasto, które odchodzi od brzegów naczynia przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Podziel ciasto na dwa kawałki i rozwałkuj na 2 placki o średnicy 30 cm. Posmaruj sosem do pizzy. Na wierzchu połóż kurczaka pokrojonego w kostkę, cebulę, kukurydzę, pieczarki pokrojone w plasterki. Dodaj jeszcze szynkę pokrojoną w kostkę. Na koniec
codojedzeniasól i pieprz gaza i kawałek nitki Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy paprykę, chwilę ją podsmażamy, gdy proszek zacznie wydzielać charakterystyczny zapach, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Cukinię, resztę warzyw ( bez pomidorów i papryki ) i jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z zawartością z patelni, podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy(...)wody . I tak mamy gęsty, smaczny sos do którego można, albo i nie dodać podsmażone mięso, grzyby, wędlinę i podawać z ryżem, makaronem, kaszami albo jak u mnie z plackami ziemniaczanymi. Ktoś zapyta po co jabłka? Raz to duża ilość pektyny, która zagęszcza sos, a dwa cukier jest lubiany przez pomidory, są wtedy bardziej wyraziste. A więc
Dieta moja pasjaurządzenie kupiłam, i co? i nic, niewiele pomogło. Nie były doskonałe :P I tak się zdarza, przecież nie można być dobrym we wszystkim ;) Lecz, cóż, moje dziecię, miłośnik placków wszelakich na krótką listę potraw,k jakie ewentualnie raczy łaskawie zjeść, wpisało naleśniki... No to co kochająca matka zrobi? Oczywiście! stanie przy kuchni i nauczy się smażyć te naleśniki(...)beszamelem zapieczone (a niech będzie wytwornie, hehe ;) Naleśniki smakują wyśmienicie, dlatego chowają się pod pierzynką z beszamelu. Jednak kolorowy i aromatyczny farsz skusi niejednego. Naleśniki z cukinią i serem zapiekane pod beszamelem Składniki: Naleśniki: 1) 2 szkl mąki pszennej 2) 1 szkl. mleka
Na kulinarnym poligoniezagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 9 -10 części i każdą kulkę cieniutko wałkujemy. Smażymy na patelni bez tłuszczu minutę z jednej strony i 20 sekund z drugiej. Po usmażeniu placek kroimy w trójkąty, które smarujemy oliwą z przyprawami. Temperatura 180 stopni Czas pieczenia około 15 minut Co jeszcze? Warzywa Warzyw nie może zabraknąć, są bardzo ważne w diecie dziecka(...)Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comzabraknie też ciągnącego się sera. Ta quesadilla z kurczakiem i warzywami wyśmienicie smakuje z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego lub salsy pomidorowej. Quesadilla – klasyczna potrawa kuchni meksykańskiej Quesadilla to placki tortilli wypełnione nadzieniem z dodatkiem sera, powoli zapiekane na patelni, aż ser się roztopi, składniki farszu będą ciepłe, a tortille staną się rumiane i chrupiące. W Meksyku najczęściej spotykane(...)inne proste pomysły na obiad z kurczakiem: Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo Butter chicken – kurczak maślany Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Drukuj Quesadilla z kurczakiem i warzywami #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm
Na-talerzu.plNie wiedziałam co dziś zrobić na obiad. Nie chciałam za długo stać przy "garach" . Nie miałam również ochoty na mięso , ryby, kasze. Postanowiłam zrobić placuszki warzywne
Gotowanie PatkiWiosna i lato to czas kiedy częściej mamy ochotę sięgać po lekkie dania na bazie świeżych, pełnych smaku warzyw. Targowe stragany zachęcają całą gamą kolorowych warzyw
HealthyCreationscomplète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki w towarzystwie sera. Możliwości są niezliczone, a radość, z jedzenia jeszcze ciepłej tarty na kolację lub podwieczorek, ogromna. Składniki(...)spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok 30 min - 1h 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek, pozostawiając ok 3-4 cm wolnej przestrzenie na brzegach, środek wysypujemy mielonymi orzechami, układamy pokrojone brzoskwinie po okręgu, mają na siebie zachodzić, pozostałe brzegi nakładamy na wierzch, smarujemy
Słodki KompromisTa wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pierożki z dynią? Zobaczcie jakie pierogowe przepisy znajdziecie na blogu: Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów: 2 szklanki mąki pszennej(...)smaku. Przekładamy farsz do miski. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku. Ugotowane i odcedzone pierogi podajemy posypane nasionami chia z dipem z ricotty
Moja smaczna kuchniakurczaka lub dwie mniejsze (ok 500g) 1 saszetka sosu stir fry Blue Dragon (Hoisin & Garlic) 2 łyżki białego sezamu 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mała cukinia Sos raita: 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 duży ogórek 15 listków mięty 2 małe ząbki czosnku szczypta pieprzu szczypta mielonego kuminu ½ łyżeczki soli Sposób przygotowania Pierś nacinamy co ½cm, dość głęboko(...)cienko wałkujemy (ok 3mm). Pieczemy na rozgrzanym grillu z każdej strony do zrumienienia. Warzywa kroimy na małe kawałki i delikatnie polewamy oliwą i solimy. Grillujemy kilka minut. Każdy placek smarujemy odrobiną sosu, układamy grillowane warzywa oraz mięso. Dekorujemy listkiem mięty
Kuchnia w czekoladzie