Banana pancakes. Składniki. ½ kg bananów 1 cytryna 3 jajka 3 łyżki cukru 100 ml mleka ½ szkl. mąki ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki anyżku Sól olej do smażenia cukier
Kulinarny karnet Christopherawiększość potraw, faworki powstały przez zupełny przypadek. Wieść niesie, że młody cukiernik przez nieuwagę upuścił pasek ciasta pączkowego na rozgrzany olej. Bojąc się bury, posypał to cukrem i wcisnął, że tak ma być i jest pyszne. Zrobił zupełnie jak niektórzy miłościwie gotujący, z tym że jego eksperyment okazał się smaczny i zagościł w historii kulinariów, a jak bywa ze współczesnymi(...)lekkie. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, nożem kroimy paski. Można to zrobić radełkiem, wtedy faworki będą miały ozdobny brzeg. Ja wycinałam za pomocą linijki i kółka do pizzy. Długie paski dzielimy na mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie nożem wzdłuż. Przez to nacięcie przewlekamy jeden koniec faworka na drugą stronę. Rozgrzewamy olej do 180 stopni
ladykitchenNareszcie pizza, wyrabiana własnymi rękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami. Po nieudanej próbie, wypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy, a że bardzo(...)wrzucić. Bazowałam na przepisie z blogu Kwestia Smaku . Składniki na ciasto 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody Dodatkowo 150 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 cebule 2 kulki mozzarelli 1/2 szklanki startego parmezanu Sposób przygotowania W dużej misce pokruszyć
pink envelopeSetny wpis na moim blogu musi być wyjątkowy i takie właśnie jest ciasto, przepisem na które się dziś z Wami dzielę. Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady(...)lecytyny sojowej i białego cukru), 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki karobu, 10 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego, 3 łyżki zmielonych nasion chia, 2 łyżeczki wanilii w proszku, 3 łyżeczki przyprawy piernikowej, 1 łyżeczka cynamonu, 15 kropel olejku pomarańczowego, polewa: 70 ml rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego, 4 krople olejku pomarańczowego, 2 łyżki kakao, 5 łyżek karobu, 1 łyżeczka syropu daktylowego
Jeść, by żyć w zdrowiucukru .Dodajemy żółtka nie przerywając miksowania .Następnie wodę i olej . Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy mieszając delikatnie łyżką . Masę przekładamy na blaszkę ,która jest w piekarniku i rozsmarowujemy ją na połowie jej wielkości .Pieczemy w 175 stopniach przez około 15 minut . Studzimy . Placek miodowy : 300 g mąki 100 g ciemnego cukru
Ladylaura.obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPita to charakterystyczne okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne szczególnie w krajach bliskiego Wschodu. W Polsce znane głównie w formie chlebków w których serwowany jest kebab.Domowe Chlebki Pita - Składniki: (na ok. 7 chlebków) 3 szklanki mąki pszennej 50 g drożdży(...)ciepłej wody 50 ml oleju 3/4 łyżeczki soli pół łyżeczki cukruDomowe Chlebki Pita - Sposób przygotowania:Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w ok. 100 ml ciepłej wody wraz z cukrem i ok. 2 łyżkami
Słodka Stronazawsze wychodzą. Przepis jest na 6 dużych placków.CIASTO- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 1 jajko- 2 i 1/2 szklanki mleka 3,2%- szczypta soli- cukier wanilinowy FARSZ- 400 g twarogu śmietankowego- cukier wanilinowy + łyżka cukru białego- 1 żółtko- 7-8 łyżek jogurtu naturalnego- masło lub olej do smażeniaJeżeli chodzi o farsz to wszystkie składniki mieszamy, białko
Pasje Jolkimiski, dodać sól, zrobić na środku wgłębienie i dodać olej oraz wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto ok. 10 min, w razie potrzeby dolać resztę płynu. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwinąć je w kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min. Następnie formować z ciasta placki, na które nakładać szynkę, ser żółty oraz kawałek papryki
Fabryka pomysłówżółtka (pozostałe białka można zamrozić lub zrobić bezy) 50 g roztopionego i ostudzonego masła 2 łyżki mocnego rumu (może być spirytus, jednak rum to lepszy smak) 1,5 litra oleju rzepakowego, ryżowego, koksowego lub palmowego marmolada lub konfitura do nadziewania, cukier puder lub lukier Nagrzewamy piekarnik do temperatury 30 stopni – tak robimy SPA dla zaczynu drożdżowego. Wyłączamy piekarnik(...)dość duży placek, taki na wysokość 3 cm. Wycinakiem lub szklanką wycinamy kółka. Robimy jak przy pierogach. To, co zostanie, zagniatamy i znowu wycinamy. Z takiej porcji wyjdzie nam około 18 -22 pączków, zależności od szerokości szklanki. Kółka rozkładamy na stolnicy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę, niech sobie rosną. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni. Pączki
ladykitchenNie wiecie co na kolacje ?A może naleśniki z mięsem i grzybami Składniki Naleśniki - 1 szklanka mleka - 1,1/3 szklanki mąki - 3 jajka - szczypta soli - olej
W królestwie smaków Beatyczasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Wrzucić mięso, podsmażyć i dodać przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami, rozdrobnionym czosnkiem a na końcu dodać fasolę i kukurydzę. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować je na kształt koła. Na każdy placek nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPlacki z tuńczyka świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale także jako lekki obiad lub kolacja. Smak pozytywnie zaskakuje, u mnie na stole goszczą od dawna i zostaną pewnie na lata. Polecam :) Składniki: (na około 6 sztuk) 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju roślinnym Grall 1 jajko 3 płaskie łyżki otrąb lub bułki tartej 1 mała cebula 4 łyżeczki serka
Symfonia smakowaolej i wodę przy wyrabianiu ciasta. Kiedy się już nie klei do rąk i ma jednolitą konsystencję - odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut - pod przykryciem . W tym czasie szykujemy sosy - pomidorową bazę do pizzy i czosnkowy do posmarowania już gotowych placków. Odnośniki do receptur na owe sosy znajdziecie powyżej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki
Kuchnia po mojemumąkę i sól, robimy dołek, do którego wlewamy wodę, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy razem widelcem lub drewnianą łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, po czym wyrabiamy ręcznie, lekko podsypując mąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być(...)ciasto miało jednakową grubość najlepiej rozwałkować je wałkiem, pamiętając, że ciasto podwaja swoją objętość po upieczeniu. Ja zazwyczaj wałkuje placki grubości około pół centymetra, bo nie lubię zbyt cienkiej pizzy (wtedy wystarcza na dwie duże pizze). Ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Jeśli ktoś lubi grubsze brzegi ciasta, może je założyć i przycisnąć palcami. Ser trzemy na grubych oczkach
Smakowy Raj