przemian z mlekiem, a następnie olejem. Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka). Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi
Słodka StronaPlacki ziemniaczane, takie proste, a jakie pyszne! Nie znam nikogo kto ich nie lubi, serio. Chrupiące, złociste, pachnące. . Palce lizać! Potrzebujemy: 750 g obranych ziemniaków 100 g obranej cebuli 2 ząbki czosnku 2 jaja 70 g mąki pszennej łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu czarnego olej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy bardzo drobno
MamaOskarkaprzemian z mlekiem, a następnie olejem. Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka). Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi
Słodka StronaIdealnie nadaje się na zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i
Bullioprzemian z mlekiem, a następnie olejem. Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka).Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi
Słodka Stronajajko - wyrabiamy łyżką Dolewamy do tego olej, mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki soli Wlewamy stopniowo szklankę ciepłej wody i ciągle mieszamy Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Wałkujemy cienkie okrągłe placki z których będziemy wykrawać małe okrągłe placuszki
Proste Potrawymąkę, wbijamy umyte jajko - mieszamy Dolewamy olej mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki soli Wlewamy stopniowo ciepłą wodę i ciągle mieszamy łącząc składniki Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Z każdego placka wykrawamy okrągłe placuszki, a na nim wykładamy
Proste Potrawydeser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant)1/2 szklanka cukruszklanka ciepłego mleka2 żółtka1 całe jajko3,5 szklanki mąki tortowejcukier waniliowyaromat waniliowy1/2 łyżeczki soli1/3 szklanki oleju rzepakowego1/3 kostki miękkiego masła roślinnegotruskawki (najlepiej świeże) kruszonka:1,5 szklanki
W kuchni Karmel-itkilaski wanilii (lub łyżka ekstraktu waniliowego) 50 ml rumu lub spirytusu skórka otarta z cytryny szczypta soli ulubiony dżem lub konfitura, u mnie powidła cukier puder, do posypania olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: W małym rondelku Podgrzej mleko razem z masłem, aż do jego rozpuszczenia, następnie wmieszaj drożdże i odstaw na 5 minut. W misce miksera ubij żółtka(...)odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 4 części, wyłóż kolejno na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj każdy na placki o grubości 1 cm. Wykrój z każdego krążki o średnicy 10 cm (np. szklanką) i na połowę wyłóż po około łyżeczce dżemu. Następnie przykryj je resztą krążków dociskając brzegi
karmelowywoda łyżka oleju śmietana cukier liście mięty, gorzka czekolada sól Ciasto na pierogi wykonujemy ze sprawdzonego już przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi W międzyczasie można przygotować nadzienie i dodatki oraz wodę do gotowania pierogów. Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkowywać na cienki placek (około
MarciochaKucharzyprzestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Z ciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Smaruje placek
Blondynka Gotujeprzestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Z ciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek
Blondynka Gotujerzadkie. Następnie dać łyżkę oleju i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, ok. godzinki.Pieczarki pokroić w kosteczkę, do garnka dać.Cebulę zeszklić z łyżką masła i dać całość do pieczarek dusić do miękkości. Doprawić pieprzem i solą.Kiedy ciasto wyrośnie, napierać dłonią nieduże porcję, wielkości pięści i rozpłaszczać na placki (za pomocą wałka).Na spód (środek spodu) kłaść
Moje pyszne gotowaniedelikatnie olejem i pozostawiamy w misce. Jabłka kroimy w małą kostkę albo paski i smażymy na maśle z posiekanymi orzechami, cukrem i cynamonem ( jeżeli lubicie możecie dodać rodzynki). Nadzienie smażymy ok 10 minut aby za mocno się jabłka nierozpadły - studzimy. Na czystym obrusie albo większej ścierce rozwałkowujemy placek bardzo
Niezły MłynekSodziaki to takie smażone ciastka placki z dodatkiem odrobiny sody. Świetna przekąska do piwa, zwłaszcza w wersji na słono. A dla dzieci polecam podać je z dżemem. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody pół łyżeczki soli 2 jajka pół szklanki zsiadłego mleka lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Rozwiń
w kuchni i w ogrodzie