smalec, ale można użyć też oleju rzepakowegoWykonanie:Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia.Do mąki dodać śmietanę i żółtka oraz sól. Wszystkie składniki wymieszać razem i zagnieść ciasto.Ciasto wyrabiać, aż stanie się jednolite i gładkie. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta makaronowego. Na oprószonym mąką blacie/stolnicy - wałkować ciasto na dość cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawać paski szerokości
kolorowotorcikowogorącą wodą oraz dodajemy olej, paprykę ostrą i przecier pomidorowy. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie zagniatamy przez 5 minut ciasto. Robimy to bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć! Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na 8 części z których wałkujemy okręgi (lub okręgo podobne) o średnicy naszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni (najlepiej
paapilotkaanaszej narodowej kuchni jest wiele placków, racuchów, blinów i wiele innych odmian placuszków na bazie mąki, wody/mleka, i jajek, również my ulegliśmy trendowi na pankejki, bo warto szukać, sprawdzać i poznawać :)Składniki:szklanka mąki1 jajkoszklanka maślanki, jogurtu lub kefiru1/2 łyżeczka soliłyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody3 łyżki oliwy lub oleju roślinnegoDodatki: miód, nutella, dżem, rodzynki, orzechy, świeże owoce, bita
Taste Of My Dayjajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić na godzinę do podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na jego środku umieścić
coolinarnastrefa.blogspot.comnakładać niewielkie porcje ciasta, formując placki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut.Składniki na sos pomidorowo-paprykowy:- 5 pomidorów obranych i pokrojonych w drobną kostkę- 1 bardzo drobno pokrojona papryka- 1 drobno pokrojona cebula- 2 drobno pokrojone ząbki czosnku- 4 łyżki posiekanych ziół - bazylii, oregano, tymianku lub suszonych- 2 łyżki oleju- sól i pieprz do smaku
Pasja SmakuStrawberry tea. Składniki. 1 szkl. mąki 3/4 szkl. mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg truskawek 100ml jogurtu greckiego 3
Kulinarny karnet Christopherapapryki czerwone -> 2-3 łyżki mąki -> sól, pieprz, słodka papryka -> 3 ziarna ziela angielskiego -> jogurt naturalny na wierzch Wykonanie: Placki : Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie rozmrażamy szpinak na patelni z dodatkiem soli i papryki. Mieszamy szpinak z ziemniakami i czekamy około 30 minut. Następnie dodajemy rozdrobiony(...)odrobiną tłuszczu około 3-4 minuty z każdej strony. Gulasz: Mięso kroimy na kostkę o dość pokaźnych rozmiarach [ w zależności o preferencji]. Wrzucamy do rondelka z wcześniej nagrzanym olejem. Smażymy kilka minut z każdej strony. Siekamy cebulę oraz czosnek i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze kilka chwil. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobina słodkiej papryki. W tym czasie obieramy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!błonnikiem rozpuszczalnym. Niby zwykłe placki, a jednak wyjątkowe. Świetne solo, tradycyjnie z cukrem i śmietaną oraz jako dodatek do dań mięsnych, bo "stare" ziemniaki już się znudziły, a na te z Egiptu nie masz ochoty. Będą Ci smakować! Składniki: 600 g ziemniaków 100 g górskich płatków owsianych 1-2 listki szałwii 2 jajka sól olej Wykonanie: ziemniako obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sól i olej, drożdże i dobrze wymieszać z wodą dodać do mąki i wyrobić ciasto aż powstanie jednolita kula. Podzielić ciasto na pół odstawić do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie szpinak przesmażyć na maśle, dodać ser feta doprawić solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować 2 okrągłe placki. Farsz układamy
W kuchennej krainiefirmy "Pusztyste placki z jabłkami" - tak się nazywają - z torebki... No nie... To RACZEJ nie to samo, co robione domowym sposobem. Kupiłam jabłka i powstało 11 puszystych placuszków nie z torebki :) Składniki: 4 jabłka 2 szklanki mąki 2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka olej do smażenia sól
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwcześniejszą kolacje :) Placki ziemniaczane z marchewką , są niezwykle chrupkie i bardzo dobre :) My zrobiliśmy bez żadnego sosiku , tylko z dodatkiem surówki , ale można np. polać gulaszem według KZ Składniki :- 10 dużych ziemniaków- 1 średnia marchewka- 3 całe jajka- 1 średnia cebula- 6 łyżek mąki- 0,5 l mleka- natka pietruszki- sól , pieprz- olej do smażeniaZiemniaki i marchew
Słodkości i nie tylkoPozostawiamy skórkę, natomiast wycinamy z plastrów gniazda nasienne. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Jabłka obtaczamy bardzo dokładnie w cieście i kładziemy na gorący już olej. Jeśli plaster jabłka pochodzi ze skrajnej części owocu i ma przez to nieco stożkowaty kształt, kładziemy go na patelni stroną o większej powierzchni (tak, aby zwężał się ku górze). Racuchy smażymy na średnio(...)cukrem. Uwagi Cukier można dodać również do surowego ciasta – zamiast posypywać nim gotowe racuchy. Jeśli po usmażeniu wszystkich jabłek zostanie nam trochę ciasta, możemy zrobić z niego dodatkowy placek już bez owoców – po prostu smażąc je na patelni. Powyższe proporcje ilości mąki i wody są pewnym kompromisem między delikatnością ciasta a jego na tyle dużą gęstością, aby nadmiernie
Kulinarna Pokusaskładniki : jajka, maślankę, olej, ekstrakt waniliowy, które ze sobą łączymy, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy startą marchewkę wraz z rodzynkami. Przelewamy do misy z suchymi składniki, dokładnie ze sobą mieszamy. Tortownicę należy wysmarować tłuszczem i obłożyć papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, pieczemy około 50-60 minut ( jest też możliwość rozlania na 3 niższe placki i piec
Jedz zdrowo żyj zdrowo!początku tygodnia placki z jabłami jedliśmy już dwa razy, a to pewnie jeszcze nie koniec;) Składniki: 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka łyżka miodu łyżka masła 1/2 szklanki mleka (lub więcej, jesli ciasto będzie zbyt gęste) cukier puder cynamon 2 spore jabłka, które dobrze się rozpiekają (np. Championy) olej do smażenia Przygotowanie
Kulinarne Inspiracjesmażenia lub oleju cukier puder to posypania faworków przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, na końcu wlewamy ocet. Starannie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wybijamy wałkiem około 10 minut aby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza, a następnie wałkujemy na dość cienki placek. Placek kroimy radełkiem
Smakowite Dania