placek na oleju - 1500 przepisów (strona:61/100)

Pączki + film 118

czwartek będą strzałem w dziesiątkę . składniki na 12 - 15 pączków 4 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szklanka cukru szklanka mleka 4 dag drożdży 2 łyżki masła 150 g marmolady olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania przepis Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier  i wszystko ucieramy mikserem do białości. W trakcie ubijania wlewamy mleko o temperaturze pokojowej(...)Ciasto dokładnie mieszamy łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy rękoma, a następnie rozwałkowujemy na placek, szklanką wycinamy niewielkie krążki. Na każdym krążku układamy porcję marmoladyi przykrywamy go drugiem krążkiem, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulę. Tak przygotowane pączki odstawiamy  jeszcze na chwilę

Smakowite Dania
Naleśniki z białym serem i łososiem 177

ciepło. W każdej postaci, uwielbiam . Składniki ciasto:170 g mąki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody gazowanej 1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny) szczypta soli farsz :1 kostka białego sera 1/2 cytryny 1 zielony ogórek 200 g łososia wędzonego 2 łyżki jogurtu(...)masę, odstawiamy do pooddychania . Ser blendujemy z jogurtem, solą i wyciśniętą połówką cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki a w międzyczasie smażymy najlepsze naleśniki pod słońcem :-) Gotowe placki smarujemy grubą warstwą sera, na to kładziemy ogórka pokrojonego w kostkę,plastry łososia i skrapiamy drugą połówką cytryny. Składamy według upodobań.  Pycha

pieprzny smaczek
NALEŚNIKI Z MUSEM JABŁKOWYM 145

Od bułeczek z musem jabłkowym został mi niewykorzystany mus, postanowiłam więc zrobić szybciutko naleśniki :) Na naleśniki każdy pewnie ma swój niezawodny przepis.Mój jest następujący

Walijskie Pichcenie
Rafaello na biszkopcie wg Di 116

wiórek kokosowych (u mnie Helio ) 2 "Śnieżki" (na sucho) Wierzch:   100g wiórek kokosowych   1-2 łyżki masła 1/4 szklanki cukru Upiec biszkopt. Jajka utrzeć z cukrami i olejem, a następie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25 minut w 180 stopniach(...)śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć ze "Śnieżkami", wiórkami oraz ostudzoną (ale płynną) czekoladą. Masę podzielić na 2 porcje. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować część kremu, przykryć kolejnym plackiem i równomiernie wyłożyć pozostały krem. Przygotować wierzch.   Do roztopionego (na patelni) masła wsypać cukier oraz wiórki. Wszystko razem uprażyć i wklepać w wierzch ciasta. (Dodatkowo zrobiłam kilka zygzaków

Di gotuje
Cebulaki 164

Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pokrojoną cebulę wrzucamy do wody i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Następnie odlewamy wodę i do gorącej cebuli dodajemy mak, olej i sól.  Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem. Mleko podgrzewamy i do ciepłego (nie gorącego) dodajemy margarynę, cukier, 2 łyżki mąki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się składników(...)szczyptę soli i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ciasto dzielimy na 15-16 części i z każdej z nich formujemy okrąg. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarujemy placek i nakładamy na niego wcześniej przygotowaną cebulę. Cebulaki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około

paapilotkaa
Kurczak tikka masala 177

czasie mięso dodajemy na rozgrzaną patelnię (bez oleju). Smażymy aż mięso będzie gotowe i odparuje cała marynata, następnie ściągamy je z patelni. Na tę samą patelnię dodajemy odrobinę oleju i smażymy drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Następnie do wysokiego pojemnika dodajemy usmażoną cebulę, pomidory z puszki, pozostałą część mieszanki przypraw i miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie(...)minut. Po tym czasie dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 5 minut. Sprawdzamy jego smak i ewentualnie dodajemy soli do smaku. Gotowe danie podajemy w towarzystwie chlebków naan, ryżu lub placków roti (wkrótce na blogu

Emcia Pichci
Roladki z mięsa mielonego 242

pewno radę skoro ja dałem. Składniki : ok 60 dag mięsa mielonego pół cebuliząbek czosnkuok 4 łyżek bułki tartej4 plastry szynki4 plastry sera żółtego1 jajko1 jabłkosól, pieprz, olej do smażeniapapryczka chilli - jeśli chcecie jak ja na pikantniePrzygotowanie :Cebulę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno szatkuję ( użyłem robota ). Zszatkowane dodaję do mięsa, wbijam jajko, dosypuję bułkę tartą i dokładnie mieszam(...)każdą formuję na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Najlepiej zrobić to na foli i macie z bambusa która pomaga zwinąć mięso w roladkę. Na każdy z "placków" kładę plaster szynki i sera oraz grubą frytkę z jabłka. Całość zręcznie zawijam.Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie po kilkanaście sekund z każdej strony a następnie już na gotowy złoty kolor.Podane

Mechanik w kuchni
Ravioli z wątróbką drobiową 229

smażenia żółtko sól, pieprz Sos szpinakowy: łyżka mąki pół szklanki mleka łyżka masła 100g posiekanego szpinaku 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce nam się kleić dodajemy po trochu przegotowanej wody i zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię(...)cebulę siekamy drobno. Wszystko podsmażamy razem na odrobinie masła. Dodajemy tymianek, pieprz i sól. Mieszamy. Zdejmujemy z gazu, a gdy farsz ostygnie dodajemy żółtko. Mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki dość cienko. Jeden z placków kładziemy na blacie. W 4 centymetrowych odstępach układamy nieduże ilości farszu (około 1 łyżeczki), a ciasto dookoła smarujemy wodą. Przykrywamy drugim ciastem i dociskamy

Czerwona Porzeczka
USZKA WIGILIJNE 219

wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem. Ciasto 50 dag mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju około szklanki ciepłej przegotowanej wody (dodajemy tyle wody ile zabierze mąka)  sól Farsz 10 dag suszonych grzybów 2 łyżki masła 1 cebul sól, pierz  PRZYGOTOWANIE Farsz Grzyby płuczemy(...)samej wodzie. Po ostudzeniu drobno siekamy. Drobno pokrojona cebulkę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku. Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka. Innym sposobem na lepienie uszek jest wykrojenie  z ciasta małych krążków np. małą  szklanką

RAROSSA
Placuszki z kurczaka pieczarkami i papryką 426

Idealna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych.Placuszki można podać jako danie główne w towarzystwie frytek czy pieczonych ziemniaków, jak i na przystawkę z ulubionym dipem. Jedynym minusem jest to, że placki bardzo łatwo się przypalają i rozpadają. Najlepiej smażyć je na patelni teflonowej na małym ogniu. Placuszki z kurczaka pieczarkami i papryką       Składniki (na 2-3 osoby(...)łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki parmezanu ½ szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ziół do drobiu 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól i pieprz do smaku olej rzepakowy Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kurczaka kroimy w bardzo drobna kosteczkę i przyprawiamy. Paprykę, pieczarki i chili kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Do kurczaka

Mania Gotowania
Placki zbójnickie 4026

Dzisiaj coś na szybko , zapraszam na pyszne placuszki zbójnickie z indykiem i żółtym serem :)Składniki :  kawałek piersi z indyka( około 30 dag ) 300 g

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami 207

kilka, a jedną z nich krokiety nadziewane „rosołowym” i pieczarkami. Dzisiaj nawiążemy ponownie do tego pomysłu wykorzystując podobny, choć niezupełnie taki sam farsz. Tym razem jednak nadziejemy nim nie placki naleśnikowe, lecz pierogi. Wykorzystamy do tego celu poprzedni przepis na ciasto na pierogi gotowane . Pierogi to oczywiście dość naturalne rozwiązanie dla takiego farszu, ale pójdziemy jeszcze o krok dalej(...)jeśli bezpośrednio po ugotowaniu pozostawimy je co najwyżej do przestygnięcia, a nawet schowamy do lodówki do następnego dnia. Natomiast przed podaniem podsmażmy je na złoto-rumiano i chrupiąco na oleju lub smalcu, zaś na półmisku posypmy zeskwarzonym wędzonym boczkiem. Obok postawmy koniecznie czerwony barszcz lub po prostu rosół, z którego pochodzi mięso. Tak podana, ta teoretycznie niewyrafinowana potrwa, staje się

Kulinarna Pokusa
Cebularze 264

wody  1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 6-7 cebul 200 g startego sera żółtego 2 łyżki śmietany olej lub smalec do podsmażenia cebuli sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie uformować 11 kulek(...)wyrośnięcia na pół godziny. Cebule pokroić w talarki i podsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę, przyprawić. Ser zetrzeć drobno na tarce.  Na rozwałkowane placki nałożyć podsmażoną cebulę i posypać żółtym serem. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Pierogi z kapustą i grzybami 246

obranym, umytym korzeniem pietruszki. Gotować, aż zmiękną (ok.15-20 minut). Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Grzyby osączyć (wywar zachować) i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (lub masła), zeszklić cebulę, dodać kapustę i grzyby. Dusić razem do miękkości, podlewając wywarem z grzybów (jeżeli zabraknie, można dolać wody). Gdy kapusta będzie już miękka, a płyn odparuje, doprawić(...)wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Odłożyć na bok, przykryć podgrzanym talerzem i zostawić na 30 minut, żeby odpoczęło. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować na placek. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać porcję farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować wodę. Pierogi wrzucać partiami, zamieszać łyżką, żeby się nie posklejały. Gotować około

Pełny talerz
Ptasie mleczko w świątecznej szacie 183

language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka mąki pszennej Basia 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju+2łyżki gorącej wody Żółtka energicznie roztrzepać z 2 łyżkami oliwy oraz z łyżkami gorącej wody. Mikserem   ubić białka z cukrem do puszystości dodać przygotowane wcześniej żółtka. Do tego(...)Ciasto wylać na wyłożoną papierem (tylko dno) blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto na 2 placki. Masa: 0,5litra śmietanki kremówki 400gram jogurt typu greckiego 250gram serka mascarpone 3 sztuki galaretki cytrynowe+3szklanki gorącej wody 3 łyżeczki cukru waniliowego Opcjonalnie owoce , u mnie

W garach u Gosi

Proponowane wyszukiwania