trzech próbach upieczenia biszkoptu, poddałam się. Pierwszy jaki wyciągnęłam z piekarnika przeraził mnie. Był twardy jak beton, mogłabym nim orzechy rozłupać albo połamać zęby. Kolejne próby przyniosły ubity, jajeczny placek, który nawet nie urósł o 1 mm. Podobno kiedy jest burza nie należy brać się za pieczenie biszkoptu. Szkoda, że wtedy nie zanosiło się na nią, byłyby(...)muffinek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 kopiaste,łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki jogurt naturalnego 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju masa czekoladowa 200 g miękkiego masła 150 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru pudru 2 kopiaste, łyżeczki kakao Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować
pink envelopewysmarowanej olejem miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam do podwojenia objętości (u mnie około 1,5 godziny) 2. Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam pokrojoną cebulę i wcisnęłam czosnek. Smażyłam na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby czosnek się nie przypalił a cebula zmiękła około 5 minut. Dodałam paprykę, odrobinę soli (feta jest słona(...)dodałam pokruszoną fetę i starty żółty ser i wymieszałam. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na lekko podsypany mąką blat, lekko spłaszczyłam i podzieliłam na 4 części. Każdą część rozwałkowałam na placek wielkości około 20×30 cm. Na połowie rozwałkowanego placka wyłożyłam 1/4 część farszu, złożyłam na pół i dobrze złączyłam brzegi. W ten sam sposób przygotowałam pozostałe placki
UgotujmyTo.plmąki - 4 łyżki śmietany -3 łyżki oleju - 100 ml wody - 150 ml lejącego się miodu Sposób przygotowania:1.Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, mąkę, olej i wodę. Wszystko ładnie miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa musi być dość gęsta, powinna się lać z łyżki w wolnym tempie. Jeżeli mamy twardy miód, do miseczki dajemy(...)łyżką.2.Rozgrzewamy patelnię i smarujemy mała ilością tłuszczu. Następnie łyżką wykładamy masę na patelnię , powinno to wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu:Łatwo je przypalić, więc pilnujemy i przewracamy placki. Gdy będą już zarumienione z obu stron , wykładamy i możemy jeść ;)A tu bardzo pozytywna piosenka, która umili Wam gotowanie jak i jedzenie : PozdrawiamMichał
Gotuj Z MuzykąPlacek z dwóch jaj jest w mojej głowie od dzieciństwa, zawsze robiła go mama moich koleżanek z podwórka. Jest tak banalnie prosty i szybki w obsłudze, że często robiłyśmy go jeszcze jako małe dziewczynki, oczywiście pod okiem mamy. Nie ma opcji żeby nie wyszedł, no nie ma :-) Jest bardzo smaczny, także śmiało może zagościć na wielkanocnym stole. Ciasto można(...)ciut uszlachetnić dodając np. przyprawę do piernika, cynamon czy orzechy. Ja wybieram prostotę. Składniki: 2 jaja 2 szklanki mąki szklanka cukru szklanka mleka 3/4 szklanki oleju łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody słoik powideł śliwkowych Sposób przyrządzenia: Mąkę, sodę, proszek, kakao wsypać do miski i wymieszać. Dodać mleko, cukier
pieprzny smaczekgłówne lub małą przystawkę. Do przygotowania około 16-18 kulek potrzebujemy: 400 g korzenia pietruszki 1 serek śmietankowy Almette 2 łyżki bułki tartej ½ szklanki suszonej żurawiny sól, pieprz olej do smażenia i pieczenia bułka tarta do panierki Pietruszkę umyć, oczyścić i pokroić na nieduże kawałki, polać oliwą, lekko posolić, popieprzyć, wymieszać, wyłożyć na blaszkę i upiec do miękkości(...)popieprzyć, jednak w cieście powinna dominować słodycz pietruszki. Żurawinę wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić. Z porcji ciasta wielkości orzecha włoskiego, zrobić płaski placek na dłoni, na środek ułożyć ok. 3 owoców żurawiny, ciasto uformować w kulkę i obtoczyć w bułce tartej. Gotowe kulki smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor, w czasie smażenia
Jadło i czytadłoTradycyjne kanapki w ostatnią sobotę zamieniliśmy na pełną witamin, kolorową sałatkę w plackach tortilli. Można do tego zestawu dodać również szynkę lub/i ser żółty, a dressing pomarańczowy zastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych(...)posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron świeżo zmielony czarny pieprz Przygotować dressing. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę
Czerwień i błękitciepłe miejsce. Do mieszaniny drożdży, mleka i cukru dodajemy: 580 g mąki pszennej 2 jaja 60 g masła w temperaturze pokojowej bądź roztopionego łyżkę soku z cytryny łyżkę oleju rzepakowego pół łyżeczki soli, u mnie mielona sól himalajska z Piątnicy Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się nieco kleiło, nie dosypujemy mąki, wtedy stracą na puszystości. Z ciasta tworzymy kulkę(...)minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na 12 równych części. Z każdej z 12 części uformować kulkę i rozwałkować na okrągły placek. Potrzebujemy jeszcze: 40 g masła małe jajko ziarna sezamu amarantus ekspandowany, u mnie z Piątnicy (do kupienia TUTAJ ) Każdy placek smarujemy masłem i zawijamy jak naleśnik. Zawijamy końce
MamaOskarkaKołacz (a na Śląsku „kołocz”), czyli ciasto, placek drożdżowy z kruszonką (na Śląsku nazywaną „posypką”) jest jednym z najpopularniejszych ciast w moim regionie. Niestety sezon na rabarbar nie trwa cały rok, dlatego, gdy jest trzeba z tego korzystać :) Przepis na ciasto drożdżowe jest uniwersalny, a więc możecie go stosować do różnych owoców, marmolad, budyniu lub upiec(...)jeszcze świeże, ale jeśli dbacie o żołądek to poczekajcie z konsumpcją troszeczkę :) Ciasto drożdżowe: 5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 100g cukru ½ szklanki mleka 1 szklanka wody 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka soli 4 ½ szklanki mąki Kruszonka, posypka: 75g margaryny 75g masła 3 żółtka ½ szklanki cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki
Smakowy Rajszpinak świeży to należy go tylko umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić, czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażyć z dodatkiem małej ilości oleju do momentu aż cebula się zeszkli. Gdy cebula będzie już usmażona należy dodać drobno pokrojony szpinak i wszystko jeszcze trochę podsmażyć. Podsmażony szpinak zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać(...)wydawało, przekonałam się , że powinnam była nieco więcej dać soli i innych przypraw ). Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką na placki. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę szpinakowego farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko zawinąć. Do garnka nalać wodę, posolić i zagotować. Wrzucać na gotującą
Na słodko lub wytrawnieCrepe cake. Farsz mięsny. 40 dag mięso mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1
Kulinarny karnet Christopheraniespodzianka - przypominają mi się tamte smaki i z przyjemnością odtwarzam je w kuchni w Polsce. Gdyby zapytać ludzi, co to jest tortilla, większość pewnie opowiedziałaby o placku podobnym do dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu. Jest on gruby na ok. 5 cm. Hiszpanie jedzą go na zimno i na ciepło(...)Lloret de Mar czy Barcelonie. Składniki (na dwie porcje): 3 ziemniaki 3 jajka 6 plasterków kiełbasy chorizo sól dymka (dla koloru; Hiszpanie użyliby cebuli) 2 łyżki oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić na byle jakie kawałki.Trzeba pamiętać, że muszą się one smażyć na patelni, więc nie warto kroić dużych i grubych plastrów. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki na 3 małe pizze Ciasto do pizzy 1,5 szklanki mąki 20 gram drożdży 1/2 szklanki letniej wody łyżka oleju Sos koncentrat pomidorowy bazylia czosnek sól pieprz Ponad to 3 plastry szynki łososiowej pomidorki koktajlowe czarne oliwki ser mozzarella Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy wodę(...)Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i odkładamy. Szynkę i mozzarellę kroimy w cieniutkie paseczki. Pomidory kroimy na pół. Ciasto ugniatamy jeszcze raz, formujemy kule i wałkujemy. Gotowe placki smarujemy sosem, układamy plastry szynki, kawałki pomidorów, oliwki i mozzarellę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10/15 minut. Smacznego
KuukBuuknaleśniki, ani placki ziemniaczane. Jeszcze coś innego... Składniki : 1 szklanka białej pszennej mąki 1 szklanka mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren 3 garście zmielonych ziemniaków po 1 łyżeczce soli, zmielonego majeranku, kminku 1 łyżka zmielonej kozieradki 3 małe jajka, łyżka masła, nieco wody Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyć, wyrobić mikserem lub ręcznie Uformować dość cienkie placuszki i piec(...)piekłam w temp. 180 *C, temp. w przepisie nie była podana ) Przeoczyłam czas i trochę mi się spiekły. Może powinnam też zrobić je grubsze. Część usmażyłam na oleju i te zdecydowanie bardziej nam smakowały. Autorka podając recepturę na ziołowe placuszki i pisząc, że są zdrowe nawet dla chorych - miała na myśli te pieczone :) Można je smarować pasztetem z soczewicy
Proste Potrawycebula1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku1 łyżeczka suszonego majerankupieprz, sól do smakuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. W dzbanku mieszamy ciepłą wodę i olej i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Kapustę kroimy razem(...)razem z majerankiem do gotowej kapusty z pieczarkami i doprawiamy do smaku. Całość przekładamy do malaksera, pulsowo miksujemy, aż uzyskamy niemal gładką masę.Z wyrośniętego i rozwałkowanego na cienki placek ciasta wykrawamy krążki, na środku układamy farsz, zlepiamy. Tak przygotowane pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem, drugą wersję dodatkowo posypujemy kminkiem.Pieczemy przez 25 minut
Moja smaczna kuchniawody 7 g drożdży suszonych, 3 łyżki oleju, 4 pomidory koktajlowe świeży rozmaryn 1 żółta papryka mieszanka przypraw: zioła Toskańskie Kotanyi PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, suche drożdże i płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Zawsze(...)przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Ciasto kroimy na 2 kawałki, dosyć cienko rozciągamy na 2 owalne placki. Każdy kawałek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną, doprawiamy ziołami Toskańskimi, plasterkami żółtej papryki, plasterkami pomidorów i rozmarynem. Pizze wstawiamy na 20 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię