Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Były i są najlepsze pod słońcem. Często kupowane w "jadłodajni" przy okazji. Ulubione jedzenie z "Podlesiaka" kiedy byłam
Malinowe PocałunkiZdjęcie Crumpets mignęło mi na FB-ku. Byłam ciekawa co to za placki? Pogrzebałam trochę w google i znalazłam fajny przepis. Wzorowałam się na tym przepisie. trochę zrobiłam je po swojemu. A crumpets to są drożdżowe racuchy z dodatkiem sody dzięki której uzyskują dziurkowaną strukturę. W Wielkiej Brytani crumpets najczęściej podaje się z masłem, ale ja podałam(...)sztuk: 175 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru pudru 175 ml ciepłego mleka 100 ml letniej wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka soli olej rzepakowy do smażenia metalowe pierścienie Mąkę przekładamy do dużej miski i mieszamy z suszonymi z drożdżami. W rondelku rozpuszczamy cukier w ciepłym mleku, następnie wlewamy mleko do mąki. Drewnianą łyżką mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki 440 g bobu 2 ziemniaki kilka czarnych oliwek czerwona cebula szpinak w listkach 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek bułka tarta jajko Przygotowanie
Gaździnka warzyStwierdziłam, że jeśli można zrobić zapiekankę z chleba, to i placuszki o podobnym smaku wyjdą ok :-) I nie myliłam się. Placuszki z chleba (im
Walijskie Pichceniemąki pszennej, 180ml oleju o smaku masła, 200ml mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko oraz olej. Dać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, wymieszać. Ciasto (jest dość płynne, ale takie ma być!) przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy(...)suchej patelni. Dodać cukier, poczekać chwilę, aż się skarmelizuje. Następnie zmiksować z blenderze.Zmiksowany słonecznik dodać do budyniu, dodać też masło, wymieszać, odstawić aż masa ostygnie.Zimną masą przełożyć przestudzone placki. Schłodzić.Polewa: 50g masła, 50g mlecznej czekolady, 50ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru, łyżka kakao. Wszystko połączyć i stopić na parze. Lekko przestudzić
Z miłości do słodkościkolendrą. Smacznego :) Czas przygotowania: 90 minut Porcje: 20 pierożków Składniki: Ciasto 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 lub mąki pszennej, 250 ml wody, 80 ml oliwy lub oleju, 20 g drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Farsz 250 g twarogu półtłustego, 50 g serka mascarpone, 150 g dyni (polecam Hokkaido), 100 g wędzonego łososia, 2 duże pomidory(...)wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Uformować kulę, przełożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek gr. ok. 3 mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, napełnić farszem i dokładnie zlepić boki. Pierogi przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec 15 minut
SzczyptaSmaQpory placki z kaszy jaglanej robiłam tylko na słodko. Tym razem zdecydowałam się na wersję wytrawną, podpatrzoną u ChilliJemy . Nawet nie spodziewałam się, że będą aż takie pyszne. Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują z sosem - ja podałam je z pieczarkowym. Smakowały całej rodzince - na pewno będę je robić częściej. SKŁADNIKI: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej(...)cebuli, podlać wodą/bulionem i udusić do miękkości.Osolić do smaku. 3. Ugotowaną kaszę, uduszone warzywa, jajka, obie mąki i przyprawy wymieszać razem. 4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placuszki i smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dowolnym sosem - u mnie z pieczarkowym. Inspiracja: ChilliJemy
Kto ugości moich gości?gołąbki. Mięso umyć. Oczyścić z błon i przerostów - pokroić drobno. Zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Obrać i drobno pokroić cebulę. Usmażyć na rumiano na oleju. Wymieszać mięso, ryż, zioła, cebulę , skórkę cytrynową. Doprawić do smaku przyprawami. Z papryk odciąć górną część tzw. ,, czapeczki". Usunąć pestki , a z ,, czapeczki" wykroić zielony środek. Nadziewać papryki farszem wkładając w każdą(...)koncentratem pomidorowym . Mąkę rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek .Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami ( jak pita) , ziemniakami. Ja podaję bez niczego tylko w sosie . * Ja podałam z tego 2 porcje ( po 2 sztuki) na głębokich talerzach -każda porcja z 2 chochelkami
Buniabaje w kuchniCzas najwyższy już brać się za ciasta. Można dziś śmiało już upiec placki a przełożyć je jutro. Ten piernik prezentuje się na tyle apetycznie, że chyba też upiekę. MniamNie zapominajcie o konkursie na świąteczne ciasto Wysyłajcie przepisy i zdjęcia! http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki1(...)1Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, kakao, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać. Do oddzielnej miski wbić jajka, dodać mleko, powidła, miód i olej. Zmiksować. Do masy dodać suche składniki. Zmiksować. Krok 2 Wlać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie delikatnie przekroić na pół. Przełożyć
CoolinarniePLSkładniki : Na 20 dość sporych bułeczek. 4 szklanki mąki (700g) 4 płaskie łyżeczki drożdży instant (suszonych) - półtora opakowania 6 łyżek cukru 1,5 szklanki letniego mleka pół szklanki oleju 250 g białego sera (użyłam kostkę półtłustego) rozgniecionego widelcem. 3 jajka 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek) szczypta soli. Na nadzienie: 1 kg wiśni 4 łyżki cukru(...)przed samym nadziewaniem bułek ,żeby owoce nie puściły zbyt dużo soku. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat . Podzielić na 20 równych części.Każdą z nich rozpłaszczyć na cienki placek . Nałożyć solidną porcję wiśni i zlepić ciasto w podłużną bułeczkę. Układać przygotowane bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok 2 cm odstepach. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem
Malinowa KawiarenkaCalzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki.Calzone - Składniki:ciasto:500 g mąki240 ml ciepłej wody30 g drożdży świeżych2 łyżki miodułyżka oleju lub oliwyłyżeczka solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprzsos pomidorowy (passata)przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprzok. 200 g żółtego sera (lub mozzarelli) Calzone(...)papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy.Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy startym serem. Składamy, zlepiamy jak dużego pieroga i całość smarujemy mlekiem. Można oprószyć ziołami.Pieczemy
Słodka Stronasuper wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo nie wyrastają tak jak powinny. Przeanalizowałam zamieszczone u mnie przepisy i otóż jest, przepis na pączki pychotki. Pączki z niego były(...)przejdzie... Pochłaniali jeszcze ciepłe, ze spływającym lukrem z cukru trzcinowego. Polecam gorąco ;-)Składniki:- 550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 2 żółtka- 1 całe jajko- 50g ksylitolu- 95ml roztopionego oleju kokosowego lub oliwy- 35g drożdży- 1 łyżka spirytusu- 250ml ciepłego mleka- szczypta soli+ olej kokosowy do smażenia ( lub inny tłuszcz).Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i trochę mleka
Smaczne Zdrowekulę , przykryć i zostawić na ok 20 minut by ciasto odpoczęło. Kule spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami na okrągłe, w miarę cienkie placki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik nagrzać(...)wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej postępujemy jak w przepisie. Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki rękami, bez użycia wałka. Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Stare GaryDynia nadal króluje na moich talerzach! Tym razem puszyste racuchy z dyni i jesiennych jabłek, podane z własnej roboty dżemem z dyni, imbiru i gruszek, świeżym
SMYKWKUCHNIsobie pomyślałam, że po wielu pizzach, babeczkach i plackach czas na urozmaicenie mojego jadłospisu. Jedzenie fit jeszcze nikomu nie zaszkodziło a wręcz przeciwnie :) Tak szczerze to takie jedzenie zawsze kojarzyło mi się z wyrzeczeniami, z jedzeniem, które tak naprawdę albo nie ma smaku albo ma tak okropny, że nie da się tego jeść. Ale się myliłam, można zjeść smacznie(...)sałaty lodowej 1 ogórek 2 pomidory sos z jogurtu naturalnego: jogurt naturalny duży ( 400 g) majonez 1 łyżka koperek czosnek (ja dałam granulowany) vegeta pieprz bułka tarta jajko olej (ja używam olej kokosowy) sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, papryka słodka Na początek robię sos, nie ma nic prostszego :) wszystkie składniki mieszam (sos najlepiej jak postoi trochę, wtedy wszystkie składniki
Kuchnia Viki