mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nacieramy kulę z ciasta łyżką oliwy i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę. Farsz: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, przekładamy mięso i smażymy aż całkowicie straci surowość, następnie dusimy pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek oraz myjemy paprykę i pomidora. Paprykę pozbawiamy(...)minut aż straci surowość i zmięknie. Następnie dodajemy papkę z pomidora i doprawiamy. Farsz studzimy. Wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na placek grubości około 3 mm. Wycinamy koła (ja użyłam miseczki mojego Dziecka, ale świetnie się też nadaje np. wiaderko po 1kg sera:)). Każde koło smarujemy na środku odrobiną koncentratu pomidorowego
Kolorowy Przepisownikdalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić(...)pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć likierem migdałowymUłożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego.następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce ok. 4 godzin można dłużej.W tym czasie przygotować masę cukrową oraz dekoracje
Mix smakunaszych ziemiach. Początkowo wypiekane na rozżarzonych kamieniach, później piecach drzewnych i węglowych, a obecnie często po prostu na patelni. Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale te mączne placki były podstawą dla Włochów do powstania pizzy, zaś w antycznej Grecji stanowiły tradycyjne pieczywo podawane z serem i ziołami. Sposób podania moich bazuje właśnie na starogreckim pomyśle, jednakże dodatki(...)CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 500-600 ml ciepłej (nie gorącej) wody 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy z oliwek + do posmarowania 2 łyżeczki suszonego oregano DO PODANIA: gruszki, pokrojone na plasterki kozi ser, pokrojony na plasterki lub pokruszony czerwona kapusta, drobno posiekana orzechy włoskie
Food Squareniektórych miejscach popękają i będą bardzo miękkie (ale bez przesady) . Odstawiamy ziemniaki do wystygnięcia. W tym czasie obieramy 3 duże cebule i kroimy drobno w kostkę. Smażymy na oleju , na złoty kolor. 2.Zimne ziemniaki obieramy i płuczemy zimną wodą. Do miski z umytymi ziemniakami dodajemy usmażoną cebulę i 2,5 kostki twarogu chudego. Myjemy rączki i ładnie ugniatamy wszystkie(...)jeszcze troszkę ciepłej wody , jeżeli jast za klejące , dodajemy odrobinę mąki. Gotowe pulchne ciasto kładziemy obok i przykrywamy miską. 4.Odrywamy po kawałku ciasto i rozwałkowujemy je na cieniutki placek. Jeżeli ciasto delikatnie przykleja się do blatu/stolnicy , podsyp mąką. Bierzemy coś w kształcie koła o średnicy (8-11cm) , może to być maszynka do robienia pierogów, kubek , kufel , pucharek
Gotuj Z MuzykąGreen pancakes. Fińskie naleśniki przygotowałem wg przepisu z M.E.Halbańskiego. Szpinakowe naleśniki są delikatne i pulchne chociaż cieniutkie. Przymierzam się do wykorzystania przepisu bez szpinaku. Myślę
Kulinarny karnet ChristopheraZapiekane naleśniki z twarogiem zalane śmietaną.Jakie to jest pyszne. Naleśniki z góry chrupiące a w środku wilgotne. Możemy jeść na ciepło chociaż na
Ala piecze i gotujepapryki słodkiej i ostrej - średnia puszka fasoli białej i czerwonej 300-400 g - średnia puszka soczewicy - jajka Mięso umyj i pokrój na małe kosteczki, podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju partiami ( nie smaż wszystkiego razem). Przeżuć do garnka, cebulę pokrój na małe cząstki i również podsmaż razem z łyżką pieprzu, liśćmi laurowymi i posiekanym czosnkiem przez około 5 minut(...)nagrzanego piekarnika na 10-12 minut, aż białko się zetnie i serwuj na stół. Uważaj gdyż talerze są bardzo gorące!!! Podawaj ze świeżym pieczywem lub z chrupiącymi plackami alla tortilla. SMACZNEGO . CMOK Pasują tu również ziemniaki w każdej postaci
Pasje Jolkiobrane z kości mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub również bardzo drobno siekamy, ale tak prawie na papkę. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Najpierw na odrobinie oleju podsmażamy cebulkę. Gdy się zrumieni, dodajemy trochę wody oraz czosnek i dusimy aż zmięknie. Kapustę, posiekane warzywa z mięsem oraz cebulę z czosnkiem łączymy i porządnie przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem(...)rąk. W razie gdyby jednak trochę się kleiło (czyli w razie gdybyśmy trochę przedobrzyli z wodą), zagniatając, podsypujemy sobie mąką. Teraz już tylko pozostało rozwałkowanie ciasta na cieniutki placek, jednak znów, nie całe ciasto na raz. Połowę najlepiej odłożyć na bok i przykryć ściereczką. Resztę rozwałkowujemy na ok. 1,5 mm. Z ciasta wycinamy (np. szklanką) krążki, nakładamy
Ratunku obiadJesienna chandra panuję, w powietrzu czuć jesień, chociaż temperatura na to nie wskazuje. W mieszkaniach atmosfera typowa na tą porę roku. Z szuflady wyjęłam przyprawę korzenną
Truskawkowa Fiestakucharek. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Masę odstawiamy na 20 minut. 2. Z parówek zdejmujemy osłonki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy parówki i cebulę. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i mieszamy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. 3. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Wlewamy do wysmarowanej margaryną tortownicy. Wkładamy(...)startej na tarce cebuli 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 jajko dodatkowo: pomidor musztarda, sos madziaròw FOLWARK Potrzebne: blaszka do florentynek/makaroników papier do pieczenia wykałaczki 1. Wszystkie składniki na placki miksujemy razem na wysokich obrotach, aż do uzyskania kremowej masy. 2. wszystkie składniki omletu szpinakowego miksujemy do uzyskania względnie jednolitej masy. 3. wszystkie składniki burgera z indyka mieszamy razem
Moje domowe kucharzeniesól) Woda Olej Ryż i soczewicę myjemy, zmieniając wodę kilka razy. Moczymy 15 minut, w tym czasie kroimy cebulę w kostkę. Kminek smażymy 2 minuty na patelni (z rozgrzanym olejem). Dodajemy do niego cebulę, ryż (jeśli mamy brązowy, radzę go wcześniej trochę podgotować), kurkumę, curry, sól. Trzymamy na ogniu 2-3 minuty, następnie dolewamy ¾ szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia(...)było zbyt twarde i dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie jeszcze chwile wyrabiamy i formujemy kulki, z których rozwałkowujemy cienkie placki. Smażymy na suchej patelni z dwóch stron, do momentu, aż przestaną wyglądać na surowe. Następnie bierzemy metalowe sztućce i opalamy je nad gazem, dosłownie chwile z każdej strony. Uwaga
Powiedz dietom niełyżek zmielonych orzechów włoskich 3 marchewki 1 łyżka oleju szczypta soli Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę.Całość przekładamy do tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy(...)ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do śmietany). 3/4 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej jabłkami. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.Całość można dodatkowo udekorować startą czekoladą
Cynamonowe szczęściepizzy chcecie taką "na odwrót" to pita jest w sam raz :) Składniki: 600 g mąki (4 szklanki) 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju lub oliwy 1 i 1/3 szklanki wody Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody, mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej resztę składników. Wszystko dokładnie zagniatamy(...)już nagrzana, a nie, że wsadzamy blaszkę razem z ciastem jak się robi zazwyczaj. Gdy piekarnik się nagrzeje kulki ciasta kładziemy na obsypany mąką blat i rozpłaszczamy je na placki grubości około 3-5 mm. Ja to robię za pomocą deski do krojenia, którą zwyczajnie naciskam na kulkę ciasta. Jest ona akuratna - nie za bardzo spłaszczona, ale na tyle
JedzeniomaniaNazwa "bliny po Wileńsku" jest w tytule nieprzypadkowa, bo to kolejny przepis mojej Mamy, która właśnie z Wilna pochodzi. Są one jak i inne przepisy
Gosia gotujeNazwa "bliny po Wileńsku" jest w tytule nieprzypadkowa, bo to kolejny przepis mojej Mamy, która właśnie z Wilna pochodzi. Są one jak i inne przepisy
Gosia gotuje