proponuję kilka wariacji na temat jabłek ;) Dzisiaj usmażymy placki z jabłkami i serem twarogowym. Dobra propozycja na kolację z dodatkiem gorącego kakao i miłego towarzystwa :) Składniki: 3 jabłka ok 2 szklanek mąki 2 jajka łyżeczka cukru waniliowego mleko woda cukier (do smaku) sól łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka oleju ok 200g sera twarogowego Przygotowanie: Do przesianej mąki
ChilliJemyZrobiłam tylko jeden błąd - ulepiłam zbyt duży placek, który przy nakładaniu na kamień okazał się być większy od niego... dlatego nieco się zniekształcił. Nauczona doświadczeniem, następnym razem zrobię dwie mniejsze pizze i poeksperymentuję z zawijaniem sera w rogi. :) CIASTO: 250g mąki pszennej t. 450 15g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 130ml mleka wymieszanego z wodą szczypta soli pół
Kuchenna Kontrrewolucyaszklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy
Aga w kuchnipomarańczowe ziemniaki. Bataty - jadłam je kiedyś w postaci placków ziemniaczanych. Dzisiaj w wersji pieczonej. Powiem Wam tak - zostają u nas na dłużej :) Nie tylko ze względu na ich smak, ale na to, że praktycznie same się robią ;) 'pieczone bataty' Składniki: - bataty (u mnie 1 na 1 osobę) - sól, pieprz, tymianek - olej Bataty porządnie umyć i wyszorować. Przeciąć na ósemki
CookYourselfszklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy
Aga w kuchnigładka masę.Na suchej patelni ,wysmarowanej tłuszczem posmażyć placki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej.Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stronRADA:Jesli mamy
Z Majeczką w kuchnigorącego kisielu dodaję 1 łyżeczkę ketchupu, łyżeczkę oleju, mieszam i tak otrzymanym mazidłem smaruję za pomocą pędzla powierzchnię wyrośniętego surowego lub lekko podpieczonego chlebka lub bułek. (Do chleba razowego używam bez ketchupu) Ketchupowy kisiel zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta i nadaje wypiekom piękny rumiany kolor.Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami Jeśli ze względu
głodny alergikPyszne placki ziemniaczane ...zajadane z sosem Develey ..sos niby do hot dogów..ale z plackami tez było pysznie..do ciasta dodałam przyprawę do mięsa Knorr..też przyprawa niby typowo do mięsa, ale do placków tez się nada. 1 kg ziemniaków sól,pieprz, majeranek przyprawa Knorr 1 cebula 2 jajka 1 -2 łyżki mąki kukurydzianej(...)Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę , i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Sos Develey jest również idealny do mięsa na zimno
Moje domowe kucharzenieZaparszam na proste i smaczne placuszki z cukinii z czosnkowym aromatem.składniki:2 cukinie (ja dałam żółtą i zieloną razem ważyły 600 g)2 jajka4
Monia miesza i gotujedodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.Sposób przyrządzenia pierogów:Na stolnicę wykładamy przesianą mąkę, sól, olej oraz bardzo gorącą wodę. Nie jestem w stanie zapewnić, czy 1-1,5 szklanki wody wystarczy, czy być może potrzeba jej będzie więcej, Wszystko zależy od użytej mąki. Robiąc ciasto(...)dodać jeszcze trochę wody czy mąki, chodzi o to by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się wałkowało. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy na cienkie placki, a następnie nakładamy odrobinę farszu i wykrawamy pierogi specjalnym przyrządem do pirogów. Naprawdę warto go kupić, ale jeśli ktoś nie ma takiego urządzenia polecam wykrawać kółka jakąś miseczką bądź szklanką
upichcicefekt rekompensuje trud włożonej pracy. Uszka możecie przygotować już - poczekają do Wigilii w zamrażalce. Wystarczy po ulepieniu obgotować je przez minutkę w osolonej wodzie, ułożyć pojedynczo na tacce posmarowanej olejem i włożyć do zamrażalki. Gdy już zamarzną przełóżcie je do pojemniczka lub woreczka. Dzięki temu się nie posklejają. Zatem do dzieła ;) SKŁADNIKI: Porcja dla około 4 osób. Ciasto: 1 szklanka(...)mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą noża wykrawamy z ciasta cienkie paski, które potem dzielimy na kwadraty. 5. Na kwadracikach kładziemy odrobinę farszy, składamy na pół
W kuchni Katiedrożdże, następnie dodać cukier, roztrzepane jajka, olej i mąkę. Ciasto wyrabiać drewnianą łopatką lub ręką na jednolitą masę, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z cukrem i cynamonem do miękkości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Z ciasta wykrawać
Jadło i czytadłopieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę siekamy i dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut ciągle mieszając.Po chwili dodajemy troszkę wody i dusimy, aż kapusta wchłonie całą wodę. Przyprawiamy resztą ziół, a wyciągamy ziele i liść.Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy
NA MOIM TALERZUjeszcze nieco zgęstniało. Na patelni rozgrzewam nieco oleju. Wylewam porcję ciasta, którą rozprowadzam po jej powierzchni, ruszając patelnią, by ciasto samo się "rozlało". Jeśli trzeba, wygładzam łyżką, aby w każdym miejscu patelni znalazło się ciasto. Smażę na złoto z jednej strony, po czym za pomocą drewnianych szpatułek lub widelca przewracam placek na drugą stronę. Chwilę smażę, po czym
W kuchni Karmel-itkimoździerzu ucieramy sezam, dolewamy oliwę i olej sezamowy – ucieramy na gładką masę. W misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną mięte i pastę z sezamu. Falafele smażymy z obydwu stron na rumiano. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z warzywami (pomidory, ogórek, cebula, sałata), plackami tortilli, sosem jogurtowym i sambal oelek
OstryKęswałkowałam na obsypanej mąką stolnicy na cienkie placki, z których wykrawałam równej długości. W każdym z nich robiłam nacięcie pośrodku, po czym jeden koniec paska przekładałam przez otwór, "wiążąc" w ten sposób te charakterystyczne supełki. Przygotowane tak chruściki zostawiłam na kwadrans na blasze do podrośnięcia. Smażyłam je na rozgrzanym, głębokim oleju, na złoto z obu stron. Po wyjęciu
W kuchni Karmel-itkiWiem ,wiem to banalny przepis i kazdy ma pewnie swoj najlepszy na swiecie.Nie moge sie jednak powstrzymac przed wstawieniem swojego,na najlepsze oczywiscie placki cukiniowe.Uwielbiamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mała cebula 3 większe marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 4 łyżki wody 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki dobrej jakości oleju + olej do posmarowania „kotletoplacków” świeża natka pietruszki, ok. pół pęczka sól morska, świeżo mielony pieprz, czubryca zielona, czosnek niedźwiedzi (zamiast czubrycy i czosnku można użyć ziół prowansalskich), kurkuma, bazylia(...)wodą i dodajemy do warzyw. Wsypujemy mąkę, dodajemy olej i całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, podobnie jak kotlety mielone, i wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę. Smarujemy pędzelkiem silikonowym zanurzonym w oleju, wierzch każdego „kotletoplacka” i posypujemy ziarnami słonecznika lekko dociskając
gutfut