Składniki:1 woreczek kaszy gryczanej3 średnie ziemniakijajkosól, pieprzolej rzepakowy RAPSO do smażeniaWykonanie:Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Ziemniaki obieramy ze skóry, trzemy na tarce o dużych
kolorowotorcikowopatelni podgrzać olej i zeszklić cebulkę. Wystudzić. Ziemniaki oraz biały ser przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do dużej miski ze zmielonymi ziemniakami i serem dodać wystudzoną usmażoną cebulkę. Wszystkie składniki dokładnie zmieszać. Doprawić starannie solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, którego nie żałować. Przygotowanie pierogów: Ciasto podzielić na kilka części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie(...)ciasto troszkę wyschło wystarczy brzegi kółka delikatnie posmarować odrobiną wody. Gotowe pierogi układamy na blacie i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. W dużym garnku zagotować wodę z łyżką oleju i łyżeczką soli. Do gotującej wody wrzucać partiami pierogi, po ok. 15 sztuk, zamieszać łyżką. Kiedy woda ponownie zagotuje się, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze ok. 2 minuty od wypłynięcia
Naturalna KuchniaTortilla pszenna Składniki na 12 placków po 20 cm lub 8 po 25 cm: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody ewentualnie + 1-2 łyżki 4 łyżki tłuszczu roślinnego 1/4 łyżeczki soli Mąkę wymieszać z solą. Jeżeli używamy tłuszczu w formie stałej - rozetrzeć go palcami, aż mieszanka będzie mieć jednolitą konsystencję. Jeżeli używamy oleju lub oliwy - wymieszać tłuszcz(...)odwinąć z foli i zagnieść kilka razy. Podzielić na 8 lub 12 części. Porcje ciasta zawinąć w folię lub włożyć do woreczka, żeby nie wysychały. Każdą porcję ciasta na placek o średnicy 20 lub 25 cm. Ułożyć jeden na drugim, przekładając pergaminem. Patelnię o grubym dnie rozgrzać bez tłuszczu na średniej mocy. Na patelni ułożyć 1 placek
Pełny talerzgdzie my go do cholery posadzimy, żeby miał równie dobrze co na glizdówie? KLASYCZNY PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (wg "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy" wydawnictwa Buchmann) Na ciast o 400g szklanki mąki 2 jajka 125ml letniego mleka 150g cukru 125 ml oleju 50g świeżych drożdży 300-400g rabarbaru szczypta soli tłuszcz do wysmarowania formy
les mirabellesKolejna propozycja placków ziemniaczanych. Składniki: 25 dag ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 2 marchewki, 1 cebula dymka, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i dokładnie utłuc. Dodać żółtko jajka, mąkę i przyprawy do smaku. Marchewkę obrać, drobno zetrzeć i poddusić na maśle razem
Tradycyjna KuchniaSmaczny i niecodzienny sposób na placki fasolowe. Polecam również przepis na kotleciki fasolowe z marchewką Składniki: 1 szklanka fasoli Jaś 5 pieczarek 1 cebula 1/3 szklanki mleka 1 czerstwa bułka 2 jajka 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz ziołowy do smaku cząber do smaku majeranek do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Fasolę namoczyć kilka godzin
Tradycyjna KuchniaSkładniki: tortille pszenne tuńczyk w oleju kukurydza z puszki roszponka kiełki brokuł czerwona papryka ser feta Sposób przygotowania: Pokroić paprykę i ser feta na kawałki. Odsączyć kukurydzę i tuńczyka z zalewy. Następnie nałożyć na placek tortilli wszystkie składniki. Pamiętając przy tym,że nie może być ich zbyt dużo.Zwinąć tortillę i pokroić
Wielki apetytogródka:) mamy jeszcze końcówkę starych ziemniaków. Trzeba to jakoś wykorzystać, dlatego dziś na obiad: Placki cukiniowo- ziemniaczane z salsa pomidorowa oraz jogurtowym sosem czosnkowym Placuszki z cukinii 1 duża cukinie kilka ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka ok. 50 g mąki sól/pieprz olej do smażenia salsa pomidorowa: 2 pomidory kilka młodych cebulek lub szczypiorek 2 łyżki oliwy
MarciochaKucharzyzależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka. Składniki:2 pomidory, czerwona cebula, puszka tuńczyka w wodzie, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki czarnych oliwek,1/2 główki sałaty.Sos:1i1/2 łyżki oleju rzepakowego, ćwierć łyżeczki skórki cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz. Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę
Z miłości do słodkościPomysł na obiad bądź kolacje, alternatywa do placków ziemniaczanych.Składniki:- 3 średnie cukinie- 20 dkg sera żółtego- 1/2 łyżeczki soli- 4 jajka- 4 ząbki czosnku- pęczek posiekanej natki pietruszki- 10 łyżek mąki- łyżeczka proszku do pieczenia- olej do pieczenia- zioła prowansalskie i pieprz do smakuPrzygotowanie:Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy
Zainspirowana w kuchniprzepis u Asi od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, racuchy, a gdy mają dodatek owoców to smakują jeszcze bardziej. Przepis na te placki jogurtowe z truskawkami wykorzystywałam już wiele razy, ale zawsze brak czasu na sfotografowanie, ale wreszcie się udało. Można oczywiście dodatki modyfikować według gustu i humoru. Ja już robiłam(...)Asią: - 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego; - 2 duże jajka; - 2 łyżki oleju - 2 – 3 łyżki cukru - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - mała szczypta soli - kilka truskawek Wykonanie W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować
dom-agi.plplacki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny ser. Składniki: około 400 g ugotowanego bobu 1 średnia cukinia 2 jajka 1/2 dużego oscypka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mączki ziemniaczanej pieprz sól - opcjonalnie olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: opakowanie mrożonych paluszków krabowych (surimi) 4 jajka 5 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki mleka 20 dag żółego sera szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz
Pudełko rozmaitościW pizzy ważne są zarówno dodatki , jak i ciasto.Przepisu poniżej nauczyłam się we WŁOSZECH, od tamtejszych kucharzy.Teraz nauczę Alicję, która podobnie jak chleb zrobi ciasto, jak
Pasje Jolkipieczenia 5 jajek 7 łyżek śmietany 12 lub 18 proc. 12 łyżek oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- może być aromat waniliowy ok. 12 śliwek Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej i ekstrakt z wanilii - delikatnie miksujemy. Odstawiamy misker. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem(...)stopni (należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo dałam ...kruszonki. Miałam zamrożona jedną porcję. Wydaje mi się ,że z kruszonką placek jest lepszy! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni