czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek.Składniki: 500 g mięsa wołowego bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz, majeranek lub oregano olej ewentualnie 3 łyżki sosu pomidorowego Opłukane mięso kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekaną
prawdziwe jedzeniejesteśmy zadowolone:) przenosimy je na blat. Podsypujemy mąką.Wałkujemy delikatnie, lub formujemy rekoma, duży placek, grubości ok 1,5 cm. Wycinamy kółka . Kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 1 godzinę.Po tym czasie są już prawie gotowe.Czas na smażenie :) Na rozgrzany olej kładziemy pączki, tak by nie dotykały dna- powinny ładnie wypłynąć. Przykrywamy. Smażymy
Smaki EdytyDzisiaj ryż w innym wydaniu.Zrobimy placki ryżowe a do nich dodamy troszkę mięska i dużo warzyw.Polejemy sosikiem i obiad jak marzenie.Potrzebne składniki:-torebka ryżu 100 g-filet z kurczaka-2 jajka-2 łyżki mąki-2 łyżki jogurtu naturalnego-odrobina sody oczyszczonej-przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz)-warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska) Ryż(...)gyros i delikatem do mięs. Skrapiamy olejem. Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy:-kapustę pekińską na drobno-ogórek i pomidor w półplasterki-cebulę w ćwierćplasterki-paprykę w kostkę Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami). Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe.Oddzielamy białka od żółtek.Białka
Maminek kulinarnyczosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki starego sera Pecorino sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut, po czym dokładnie ją odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na placki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy i doprawiamy. Placuszki
Kulinarne przygody Gatitymąki pszenne szczypta soli50 g masła (3 - 4 łyżki)1 jajko4 żółtka 1 łyżka cukru pudru4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octuoraz: 2 litry oleju lub smaleccukier puder Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól i pokrojone na małe kawałeczki masło. Roztarłam je dokładnie palcami razem z mąką. W malakserze ubiłam jajko(...)podzieliłam na małe kawałki i zaczęłam rozpłaszczać na nieduży placek, składać na pół i rozwałkowywać, znów składać i rozwałkowywać (starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza). Powtarzałam czynność kilka razy. Nożem wycięłam paski. W środku każdego paska zrobiłam nacięcie, przez które przełożyłam jeden koniec ciasta. Rozgrzałam olej do 180 stopni w frytkownicy i wrzucałam po trzy
NA MOIM TALERZUjest mój, ale się sprawdził:) Składniki: 8 placków do tortilli małych i 2 duże 3 piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1/2 kapusty pekińskiej 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu Opcjonalnie: kukurydza cebula Wymieszać ketchup z majonezem i odstawić na bok Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i umyć Rozgrzać olej na patelni, ułożyć piersi z kurczaka(...)paseczki. Tak przygotowaną odłożyć na bok Mięso pokroić w cienkie plasterki. Do tego musi być bardzo ostry nóż, żeby mięso nie "rozsypało" się podczas krojenia Następnie, na każdym placku do tortilli, układamy na jednaj połowie najpierw kapustę, potem mięso i polewamy łyżką sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu Zwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.complacki to kliknijcie tutaj -> klik ! Fit Placki Ziemniaczane 2 porcje (4 placki, 1 porcja to ok. 130 kcal) Składniki: ziemniaki ok. 300-350g mleko roślinne lub zwykłe 1 łyżka mąka pszenna 1 łyżka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy drobno. Miksujemy za pomocą blendera lub rozdrabniacza. Łączymy
rabarbarowoPyszne placki o pięknym aromacie Składniki - 8 ziemniaków średnich - 1 marchew - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 gałązkę lubczyku - szczypior z 1 cebuli - 1 ząbek czosnku - sól - pieprz - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Ziemniaki i marchewkę obrać zetrzeć na drobnej tarce posolić odcisnąć powstały sok do szklanki - Dodać zmiażdżony czosnek posiekany lubczyk
W królestwie smaków Beatytylko wyobraźnia. Można pokroić w kostkę, paski, trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem
mojewypiekiinietylkodokładnego wymieszania składników Nie wyłączając malaksera dodawać po trochu margarynę - wymieszać Przygotować miskę, posmarować dłonie olejem i przełożyć ciasto do miski - przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia Tortownicę posmarować margaryną i wysypać mąką Po tym czasie podzielić ciasto na trzy placki i uformować koła. Ja to robiłam ręką, po prostu rozciągnęłam Jeden placek posmarować cienko
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTo ciasto to absolutny hit. Jest pyszne, banalnie proste i imponująco wygląda. Od razu podkreślam, że przepis, jest przepisem Olgi z bloga Początkująca pani domu
W kuchni wieczoremUwielbiam wszelkie kotlety w wersji wegetariańskiej. Dlatego chętnie sprawdzam różne nowe przepisy. Ostatnio trafiłam na kotleciki sojowe i postanowiłam, że będą idealne na obiad.Przepis z "Przyślij
Pasja SmakuSkładniki:1 woreczek kaszy gryczanej3 średnie ziemniakijajkosól, pieprzolej rzepakowy RAPSO do smażeniaWykonanie:Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Ziemniaki obieramy ze skóry, trzemy na tarce o dużych
kolorowotorcikowoTortilla pszenna Składniki na 12 placków po 20 cm lub 8 po 25 cm: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody ewentualnie + 1-2 łyżki 4 łyżki tłuszczu roślinnego 1/4 łyżeczki soli Mąkę wymieszać z solą. Jeżeli używamy tłuszczu w formie stałej - rozetrzeć go palcami, aż mieszanka będzie mieć jednolitą konsystencję. Jeżeli używamy oleju lub oliwy - wymieszać tłuszcz(...)odwinąć z foli i zagnieść kilka razy. Podzielić na 8 lub 12 części. Porcje ciasta zawinąć w folię lub włożyć do woreczka, żeby nie wysychały. Każdą porcję ciasta na placek o średnicy 20 lub 25 cm. Ułożyć jeden na drugim, przekładając pergaminem. Patelnię o grubym dnie rozgrzać bez tłuszczu na średniej mocy. Na patelni ułożyć 1 placek
Pełny talerzgdzie my go do cholery posadzimy, żeby miał równie dobrze co na glizdówie? KLASYCZNY PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (wg "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy" wydawnictwa Buchmann) Na ciast o 400g szklanki mąki 2 jajka 125ml letniego mleka 150g cukru 125 ml oleju 50g świeżych drożdży 300-400g rabarbaru szczypta soli tłuszcz do wysmarowania formy
les mirabelles