niedawna mam możliwość testowania kamienia do pizzy i pieczywa marki Bakero. Nie będę ukrywać, że propozycja bardzo mnie zainteresowała, gdyż kilka miesięcy wcześniej zastanawiałam się nad kupnem owego sprzętu. W moim domu pizza gości dość często ze względu na jej nieograniczoność smaków. Jedynie czego mi do tej pory brakowało w pieczeniu tradycyjnym na blaszce to efektu chrupiącego spodu prosto(...)pizzerii, więc byłam ciekawa jak w domowych warunkach będzie się sprawował granitowy kamień, o którym wiele wcześniej czytałam. Na pierwszy ogień dokonałam porównania pizzy pieczonej w formie tradycyjnej, tj. na blaszce oraz pizzy z kamienia. Stwierdziłam, że forma testu najdokładniej pokaże mi wszystkie zalety jak i niuanse produktu. Chciałam podczas próbowania dwóch wersji zobaczyć pewne cechy, które będę
Fabryka pomysłówPewnie zdziwiłby się Raffaele Esposito, gdyby wiedział, że upieczona przez niego w 1898 roku pierwsza pizza Margherita stanie się jedną z najpopularniejszych potraw świata. Pewnie zdziwieni byliby też i Grecy oraz Rzymianie, którzy jeszcze w czasach starożytnych wypiekali pierwsze „pizzę”. Jeżeli myślimy o ojczyźnie pizzy, to bez wahania wskazujemy Włochy. W dużej części słusznie, bowiem to właśnie(...)Italii zapoczątkowany został prawdziwy szał na tę potrawę. Ponadto właśnie Włochom zawdzięczamy pizzę w formie, jaką znamy dzisiaj. Ciasto na pizzę Grecy byli pierwsi Jednak zanim Włosi zaczęli wypiekać pizzę, robili to przed nimi Grecy, którzy jeszcze przed naszą erą piekli placki z dodatkiem oliwy, ziół i czosnku. Z zasady było to proste jedzenie dla ubogich ludzi. Po odkryciu przez
Jakugotujesz.plCiasto na pizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może wydawać się oryginalnym rozwiązaniem. Sceptyków gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Dodatek kaszy manny powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące, a przy tym nie traci sprężystości i miękkości. Ciasto wychodzi przepyszne i być może(...)okaże się, że wielu z nas zaliczy go do ulubionych przepisów na spód do pizzy.Ciasto na Pizzę z Kaszą Manną - Składniki:(ok. 3 spody o średnicy 25 cm)1,5 szklanki maki pszennej (najlepiej tortowej)3/4 szklanki cieplej wody1/2 szklanki kaszy manny35 g drożdżyłyżka oliwy z oliwekłyżka mioduszczypta soliponadto:sos pomidorowyprzyprawy: bazylia, oregano, tymianek, czosnek w proszku, sól, pieprzulubione
Słodka StronaPost Pizza na tortilli – pizza na super cienkim cieście z szynką, papryką, oliwkami i rukolą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojekolację, czy na obiad pizza sprawdza się świetnie! Długo szukałam przepisu idealnego na ciasto do pizzy, na sosy do pizzy, aż w końcu znalazłam! Od kilku lat trzymam się tych składników i proporcji :-) Pizza z pieczarkami i boczkiem to mój i mojej rodziny numer jeden! Co jakiś czas zmieniam składniki na wierzch pizzy, żeby urozmaicić tę potrawę(...)najczęściej jednak wybieram ten zestaw z pieczarkami i boczkiem.Serdecznie polecam ten przepis na ciasto do pizzy, jest najlepszy!:-)Składniki:Na ciasto:(inspiracja: kulinarneprzeboje.pl)3 szklanki mąki50g drożdży (pół standardowej kostki)3 łyżki oleju1 płaska łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 szklanka ciepłej wodyNa sos do smarowania spodu pizzy:1 puszka pomidorówsól, pieprzoregano i bazylia1 łyżeczka oleju lub oliwySkładniki na wierzch pizzy:250g
Anielska Kuchnia AniSkładniki: Składniki: (średnica około 30 cm lub 2 mało po około 15 cm) ciasto: 300-320 g mąki 140 g otrębów owsianych 10 g drożdży świeżych
KreatywnePinyDo zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia. Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry
Stare GaryPizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy(...)Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata (Margherita di Savoia). Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mocarella i bazylia, tworzące trójkolorową kompozycję odpowiadającą narodowym barwom Włoch. Nazwano ją margheritą i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy
Smakowity Blog KulinarnyPyszne ciasto na pizzę zrobicie z 1 kg mąki , ciasta starczy na zrobienie 3 dużych blach pizzy :) Oczywiście częśc ciasta można sobie zamrozic i zjeś w pózniejszym terminie. Ciasto wychodzi naprawdę pysznie puszyste, sprężyste i z dodatkiem przeróżnych dodatków wyjdą Wam "przecudnej urody " pizze :) My zrobiliśmy sobie dzisiaj 2 pizze : hawajską i warzywną.Taka pizza w sam raz nadaje(...)rodzinne przyjęcia bo wyrośnie z niej duuuużo ciasta :)Składniki na 3 duże pizze : blacha ok. 33 x 37 cm - pizza hawajska okrągła średnica 31 cm - pizza 'Warzywko
Słodkości i nie tylkoznam osoby, która w swoim życiu nie zjadłaby przynajmniej kilku pizz. Oczywiście, pizza pizzy nie równa. Dużo zależy od ciasta, z jakiego jest wykonana. Jedni lubią puszyste inni preferują cieńsze. Nie będę mówić, że pizza włoska jest najlepsza, bo tak nie uważam. Byłam tam, jadłam pizze w kilku miejscach. I nie chodzi tu o profanację pizzy przez Polaków. Podobno dodajemy(...)zbyt dużo dodatków. Idzie tutaj o ciasto. Niezależnie czy jesteście w Polsce, we Włoszech, Hiszpanii czy na Krecie, można zjeść dobrą pizzę. Ten przepis jest dla osób lubiących puszyste ciasto (nie takie jak we włoskiej, tradycyjnej pizzy) Ciasto jest proste do wykonania, ładnie wyrasta… w lodówce. Uda Ci się na pewno. Dodatki… to kolejna kwestia sporna. Tradycyjna włoska
Mieszam w Garnkubyła bardzo szybka akcja. Wpadł pomysł, czasu mało. Pizza z warzywami, czy warzywa z pizzą? Ja nazwałabym pizza na bogato. Pizza, którą naprawdę można się najeść. Lubię warzywa al dente, więc mieszanki nie przysmażałam wcześniej na patelni. Jedyne co zrobiłam, to rozmroziłam mieszankę, aby nie puściła mi wody na ciasto podczas pieczenia. Niekonwencjonalne pomysły bywają zaskakujące, a ten pomysł zaowocował(...)pyszne danie!Składniki na 2 pizze o średnicy 31 cm:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody3,5 szklanki mąki pszennej1 łyżka oleju z awokado Greencado3/4 łyżki cukru1,5 łyżeczki soliWykonanie:Do miski wsypuję sól, następnie przesiewam mąkę, robię wgłębienie, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i wlewam ciepłą wodę, jednocześnie mieszam w taki sposób, aby wymieszać drożdże
Blondynka Gotujenaszej rodzinie fast food występuje jedynie w wersji domowej. Śmieciowego jedzenia na mieście nie uwzględniamy, ale nikt nie jest w związku z tym pokrzywdzony. Pizza (w różnych odmianach) występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi(...)bogato. Ciasto - obojętnie w której odmianie (tradycyjna, bezglutenowa owsiana bg), a tu nas czasem ponosi, musi być chrupiące i utrzymujące grubą i smaczną warstwę ułożoną na nim.Tym razem nasza pizza liznęła orientu. Mieliśmy ochotę na coś nietypowego, mocno odbiegającego od napisu "tradycyjne", więc powstało to połączenie, które okazało się strzałem w 10-tkę. Warto jest wnieść do kuchni
Wypisz WymalujPizza tez moze byc pelnowartosciowym posilkiem.Wystarczy uzyc maki razowej (zamiast bialej oczyszonej) na cieniutki spod,a salami zastapic ulubionymi warzywami.Tak naprawde ile pizza bedzie miala kalorii zalezy tylko od nas.Moja ulubiona, to pizza ze szpinakiem.Wybornie smakuje rowniez z dodatkiem filetu z kurczaka.Maz jada pizze tylko z tunczykiem.Uzyjmy mozarelli,ale tej odchudzonej.Nie przesadzajmy z iloscia sera. Ta pizza jest(...)minut,az ciasto bedzie gladkie i blyszczace.Lekko moze sie lepic.To nic,przy walkowaniu ani tak bedziemy podsypywac maka.Uformowac kule,przykryc folia i pozostawic do wyrosniecia.Skladniki na sos do pizzy:puszka krojonych pomidorow z bazylia -400 g2 lyzki oliwy2 zabki czosnku1 lyzeczka suszonego oregano mala plaska lyzeczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pamiętacie, jak pisałam Wam, że dostałam do przetestowania kamień do pizzy od firmy Bakero ? Więc dostałam i nadal z nim eksperymentuję :) Przyszedł czas na użycie go do tego, do czego przez większość ludzi jest używany - zapraszam na pizzę. :) Pizza z kamienia, ale bynajmniej nie twarda. Wręcz przeciwnie - pulchna, cudownie wypieczona mimo spędzenia tylko 7 minut w piekarniku! Niemożliwe? Składniki(...)inne dodatki - tu wedle uznania Kamień wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy przynajmniej 30 minut w temperaturze 250 stopni. Piekarnik musi być zimny. Dlaczego? Dowiecie się tutaj: kamień do pizzy. Ciasto: Mąkę dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, sól i mleko wymieszane z gorącą wodą i zagnieść ciasto - ma być jednolite i elastyczne. Przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Bardzo lubię ser na pizzy. Nigdy nie jest go dla mnie za dużo ;) Czasem robię pizzę z kilkoma rodzajami sera, na bardzo kruchym i cienkim spodzie. Dzisiaj przygotowałam ją nieco grubszą i z serowym kołnierzykiem. Przy każdym ugryzieniu brzegu pizzy ser rozciągał się niebiańsko :) Na środku była za to porcja przyrumienionego sera, lekko chrupiącego. To jest coś, co wielbiciele sera(...)pizzy pokochają na pewno :) Pizzę testowałam na dwojgu moich bardzo dobrych znajomych - Marku i Emilii, których pozdrawiam serdecznie :) Jeśli wierzyć ich słowom, to pizza wyszła pyszna :)Ciasto na pizzę przygotowałam z tego przepisu >KLIK<Nadzienie serowe:żółty ser,serek topiony.Żółty ser zetrzeć na tarce i wymieszać z serkiem topionym. Serów powinno być
Codzienna kuchnia niecodzienna