pikantny - 500 przepisów (strona:9/34)

Dietetyczna zupa curry z kurczakiem 193

plastry, ale takie żeby mieściły się na łyżce. Do zupy dodać pieczarki pokrojone w plasterki, kukurydzę razem z zalewą, kostki rosołowe i curry (ilość curry zależy od tego jak pikantną chcemy zupę). Gotować do momentu aż zmiękną pieczarki. Na koniec dodać mleczko kokosowe, które wzbogaci smak zupy. Podając nałożyć na talerz plasterki kurczaka i zalać gorącą zupą. Smacznego! Przepis znalazłam

kuchnia doski
Rosół z pielmieni czyli rosyjskimi pierożkami 159

zamknięte interwał Przygotowanie farszu – mięso kurczaka rozerwać na małe kawałki, cebulę posiekać. Mięso z cebulą zmielić maszynką do mięsa, sól pieprz. Wymieszać, sprawdzić smak i doprawić. Powinno być pikantne Ciasto rozwałkować cienko i za pomocą specjalnych ozdobnych foremek wycinać równe koła. Na co drugim położyć porcję przygotowanego mięsa. Przykryć drugim krążkiem i skleić. Zagotować wodę i dosolić do smaku

Kuchnia Pokoleń
Pasta z grochu łuskanego na kanapki 163

przygotować pastę na ciepło, przesmażając groch z cebulą, czosnkiem i rozmarynem, idealnymi kompanami grochu na zimowy czas. Mały chlust białego octu winnego, a także dodatek słonych kaparów i lekko pikantnej dymki ożywiają ziemisty smak grochu. Pasta świetnie smakuje na ciepło, choć po ostudzeniu też oczywiście może być z przyjemnością spożywana. Do jej zrobienia możecie użyć grochu ugotowanego poprzedniego dnia, który

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kaszą jaglaną, tuńczykiem i suszonymi pomidorami 236

puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki (lub trochę mniej) kilka łyżek selera z zalewy (można pominąć) 6-8 suszonych pomidorów 1 puszka tuńczyka z wody przyprawy do sałatek (u mnie pikantna), sól, pieprz 1-2 łyżki oleju z awokado Kaszę jaglaną ugotować i odstawić do przestudzenia. Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Pomidory suszone pokroić. Pozostałe składniki

FitKot
Pikantne roladki z szynki 872

Pikantne roladki z szynki to propozycja na sylwestrową przekąskę. Składniki : 8 plasterków szynki konserwowej 1 opakowanie serka kanapkowego śmietankowego połowa średniej cebuli 1 papryczka piri piri lub chilli łyżeczka posiekanego koperku łyżeczka posiekanego szczypiorku łyżeczka masła ok łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie : Zaczynamy od cebuli, szatkujemy ją w drobną kosteczkę razem z papryczką i podsmażamy na maśle na złoty kolor

Mechanik w kuchni
Buraczki słodko-kwaśne do obiadu 258

resztkami zalewy z garnka z burakami. Zakręcić ściśle wieczka. Pasteryzować metodą "na mokro" przez 20 minut. Na detaliczny poradnik pasteryzacji w 6 prostych krokach zapraszam przy okazji przepisu na Pikantny ketchup z cukinii

Grunt to przepis!
Skrzydełka pieczone - staropolskie kontra amerykańskie 212

przyprawie. Dla każdego coś miłego - syn miał łagodne skrzydełeczka, a my piekielnie ostre "po amerykańsku" Czy to taka Ameryka to nie wiem - były na pewno smaczne i na pewno pikantne. Przyprawa dobra ale dla wypalonych gardeł i mocnych żołądków ;) Składniki; skrzydełka staropolskie: czosnek ząbek łyżeczka miodu, łyżeczka soku z cytryny łyżka oliwy łyżka przyprawy staropolskiej do drobiu skrzydełka na osstro

Kuchnia po mojemu
Wiśniowa latte z kawą Inką, z dodatkiem mielonych płatków chilli 180

Kawa Inka podana w formie latte z wiśniami i pikantnym akcentem w postaci mielonych płatków chilli - co powiecie na taki kawowy napój? Słodki smak frużeliny wiśniowej z chilli, a w tle kawa. To naprawdę jest pyszne i zasmakuje każdemu, kto lubi kawowe napoje. Ma też niezaprzeczalną zaletę: można ją podać dzieciom, które przecież bardzo często chcą sięgać po "dorosłe" napoje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bryndza 235

czasie dochodzi do dojrzewania pod wpływem enzymów wydzielanych przez pleśń Oidium lactis. Bryndza ma kolor biały. Zazwyczaj jest krucha lub ma konsystencję od miękkiej do twardej. Dość pikantna i kwaskowata, ze słonym posmakiem. Występuje w kilku odmianach: bryndza pochodzenia z mieszanek mleka owczego i krowiego, a także z dodatkami smakowymi np. papryką lub cebulką, kminkiem. Ser ten jest delikatnie przyprawiany

Gotuję Testuję
Burgery z czerwonej fasoli 179

dlatego fani mielonego mięsa pewnie będą rozczarowani, natomiast dla pozostałych myślę, że będzie to bardzo przyjemne doznanie. Należy tutaj zaznaczyć, że są to burgery z czerwonej fasoli w wersji pikantnej. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, to nie dodawaj papryczki chilli i uważaj na sos BBQ, który dodajesz czy aby na pewno nie jest ostry. Jeśli chcesz zrobić burgery z takim

Blendman
Makaron penne z pięcioma serami. 192

fajny przepis, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale także szybki w wykonaniu. Do makaronu przygotowałam sos oparty na czterech różnych serach: białym, topionym, żółtym i mozzarelli. A piątym, pikantnym posypałam całe danie. Wszystko jest mocno serowe, delikatnie pietruszkowe i wprost rozpływające się w ustach :-) Składniki: makaron penne pełnoziarnisty Lubella - 250 g 500 ml śmietany kremowej 12% 100 g serka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ogórki z chili 294

spiżarnia zaczęła świecić pustkami. Próbowałam tych ogórków z lekkim niepokojem czy aby nie będą za ostre. Okazały się jednak jak dla mnie w sam raz. Lubię takie słodkie, pikantne sałatki. Idealnie sprawdzają się do potraw z grilla lub dań z ryżem. Ja zamierzam je zajadać także do kanapek więc w tym roku zrobiłam ich ponad trzydzieści słoików. Tak dla odmiany

Wiem co jem
Naleśniki z pieczarkami, cukinią i kiełbasą 174

Dawno na blogu nie było naleśników. A przecież to nasz jeden z naszych częstszych obiadów. Czy to nadziane serem czy pikantnym farszem, czy na słodko czy wytrawnie. Możliwości jest wiele. U mnie wystarczyło zrobić "czyszczenie lodówki" aby powstał pyszny farsz do naleśników. Trochę kiełbasy, pieczarek, cukinii.. Do tego ser i sos czosnkowy. Pychota :) Nie podaję dokładnego przepisu na naleśniki

My simple kitchen
PIKANTNE, ZAKRĘCONE KIEŁBASKI Z GRILLA 154

Bardzo smaczne, cienkie białe kiełbaski z grilla. Najlepiej zamówić je  u masarza bo są ciężko dostępne w sklepach. Kiełbaski doprawiamy na pikantnie, papryką, pieprzem i kolendrą. Zwijamy je w ślimaczki i nabijamy na patyki do szaszłyków. Grillujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami

Kulinarne Fantazje Marioli
Salsa z papai 166

Salsa z papai to idealny sos na zimno do mięs, ziemniaków czy jako surówka do obiadu. Salsa – potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami. Lekko słodkawa ale o zdecydowanym smaku papaja to bogate źródło likopenu który wymiata z organizmu wszystkie "śmieci". Zawiera także witaminę

Moje Małe Czarowanie